IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Novaka_Bull
    Първоначално изпратено от пробата
    Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
    Некой може ле да ми обясни влиянието на цената на оловото върху дейността на предприятието..
    кат са покачва цената, добре ле е ?
    али лошо..
    За мене по ефтинкото Pb(май беше при чичи Менделеев) е по-добрия вариант от скъпото...
    За разлика от ОЦК..
    Зех тука нещо да разсъждавам... и са оплетох...
    ПОМОООООЩ !!!
    ниски цени на олотово = ниски разходи = ниски приходи, което при уж постоянните маржове на които работи дружеството, означават по-малка абсолютна печалба

тоест на 500 млн. лв. приходи, може да направиш 50 млн. лв. печалба
    ама на 100 млн. лв. приходи ще е бая зор да направиш 50 млн. лв. печалба

така че ако оловото стане мноооого скъпо, за монбат ще е берекет
    високите цени може да означават и свиване на потреблението а от там и по малки приходи
    прав си
    могат да доведат по-бързо до ползване на литиеви или никелови акумулатори и чао чао на бизнеса
    абе не е лесно
    даже е трудно...

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate
      Първоначално изпратено от пробата
      Некой може ле да ми обясни влиянието на цената на оловото върху дейността на предприятието..
      али лошо..
      За мене по ефтинкото Pb(май беше при чичи Менделеев) е по-добрия вариант от скъпото...
      За разлика от ОЦК..
      ПОМОООООЩ !!!
      ниски цени на олотово = ниски разходи = ниски приходи, което при уж постоянните маржове на които работи дружеството, означават по-малка абсолютна печалба

Ne razbrah zashto niskite razhodi vodiat do niski prihodi? Kakva e logikata?
      нарича се КОНКУРЕНЦИЯ
      ако пшеницата струва Х хляба например ще струва 2Х
      ако пшеницата струва 0,5 Х, тогава хляба трябва да струва 1Х по невидимата ръка на Адам смит, айде 1,2Х, заради увеличена тежест на другите разходи в себестойността
      както казах
      на 500 млн. лв. приходи, може да направиш 50 млн. лв. печалба

ако оловото е 10 000 долара/тон ще настъпи такъв живот, че само си викам дано
      друг е въпроса че Монбат може да расте и чрез увеличаване на капацитета
      ама така реже клона на който седи
      къде по-добре би било оловото да скочи с много, маржовете да се запазят и печалбата да се увеличи с много хей така
      както стана през 2007

Коментар

• Първоначално изпратено от пробата
        али лошо..
        За разлика от ОЦК..
        ПОМОООООЩ !!!

високите цени може да означават и свиване на потреблението а от там и по малки приходи

Коментар

Е те тва червеното НЕ го разбрах...
          (ша извиняваш...)
          излиза, че требва да имам секи ден различни цени на акумулаторите ??? (за да запазат маржа дет цитираш..)
          ... Или ???
          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

али лошо..
            За разлика от ОЦК..
            ПОМОООООЩ !!!

Ne razbrah zashto niskite razhodi vodiat do niski prihodi? Kakva e logikata?

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца
              али лошо..
              За разлика от ОЦК..
              ПОМОООООЩ !!!

Коментар

• Некой може ле да ми обясни влиянието на цената на оловото върху дейността на предприятието..
                али лошо..
                За разлика от ОЦК..
                ПОМОООООЩ !!!
                Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• акциите ще бъдат изкупени от пазара доколкото си мисля ще трябва да ги пуснеш на пазара ако искаш да ти ги зкупят гледаи да е поне на цена към 15 лв щом си решил да се отърваваш срокът е докато съберат количество или 180 дни или + още 180 дни при тези обеми

не е препоръка

Майкрософт по принцип има такава политика да прави обратни изкупвания вместо да дава дивиден (само веднъж са давали дивидент)
                  можеше и тук да се ползва и дивидента с тази цел.... за да се изкупи повече
                  Business as Usual

Коментар

• Привет на всички във форума. Тъй като не съм много компетентен в областта на инвестициите бих бил благодарен ако някой може да ми даде отговор на 2 въпроса:
                    1. След като вече са вписани новите акции на Монбат могат ли да се търгуват или има някакъв срок?
                    2. Относно обратното изкупуване. Това уведомление ще бъде извършено най-късно до края на работния ден, предхождащ деня на изкупуването. А самото изкупуване в рамките на един ден ли ще се проведе или ще има срок, в който акционерите ще могат да заявят колко акции и на каква цена искат да им бъдат изкупени ? И някой има ли представа защо изобщо се прави това изкупуване?

Коментар

• ..но едно ОЦК е 200 милки (подобна миналогодишна ракета и доста по-голямо във всяко едно отношение), един ПЕТХЛ е 160 милки, едно ЕУБГ е 300 милки, ..
                      Gruio, ama kak uspq da namerish tochno tezi s nai-jelezen fundament?, hahaha
                      Ami ne se li seshtash, che shte ima takiwa ot kategoriqta "raketi" i "jelezni", koito sprqmo Monbat weroqtno shte se ogunat poweche? hahaha
                      a i kakwi majoritari samo si podbral?, wqrno li smqtash che tezi ock i pethl struwat tolkowa, i zashto ne struwat poweche? hahaha
                      i dali ima po-neudachno podbrani "raketi" za srawnenie sprqmo Monbat, hahaha

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя
                        Първоначално изпратено от Грую Груев
                        ..... сериозна конкуренция, марката не е особено позната в чужбина...
                        Абе груйчо, как тогава си обясняваш тези темпове на ръст на продажбите (по-голямата част от които в Западна Европа). Нали не мислиш че пазара на акумулатори там расте с 90- 100% с колкото растат продажбита на Монбат. Та откъде тогава идва този ръст?!? При това както сам казваш акумулатор на Монбат срува колкото на Бош. Е, не ти ли светва и на теб червената лампичка?! Трети в Европа, пич, много скоро, много скоро. А късите ако ги пуснат ще имаш добра възможност за бърз фалит щом подбираш инвестициите си по долуописания начин

...но едно ОЦК е 200 милки , един ПЕТХЛ е 160 милки...
                        Батя, на кое място са сега, горе-долу, че да станат 3ти и то много скоро - според теб?

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
                          ..... сериозна конкуренция, марката не е особено позната в чужбина...
                          Абе груйчо, как тогава си обясняваш тези темпове на ръст на продажбите (по-голямата част от които в Западна Европа). Нали не мислиш че пазара на акумулатори там расте с 90- 100% с колкото растат продажбита на Монбат. Та откъде тогава идва този ръст?!? При това както сам казваш акумулатор на Монбат срува колкото на Бош. Е, не ти ли светва и на теб червената лампичка?! Трети в Европа, пич, много скоро, много скоро. А късите ако ги пуснат ще имаш добра възможност за бърз фалит щом подбираш инвестициите си по долуописания начин

...но едно ОЦК е 200 милки , един ПЕТХЛ е 160 милки...

Коментар

• някак си не очаквах основния коментар да е - абе ти като нямаш акции що изразяваш мнение? Доколкото ми е известно, това е форум и стига да не нарушавам правилата му, мога да си пиша в която тема си пожелая, нали, че иначе малко комунистическо ограничение взе да става, но ако искате мога да се логна с нов ник (примерно Гррую), да си купя две монбатки, колкото да на напиша отдолу - авторът има акции и това не е препоръка и само да повтарям - ъп, ъп, ъп, утре минаваме Бош по продажби в ЦИЕ, вдругиден им отправяме оферта за враждебно изкупуване, в сряда повтаряме упражнението и с Варта и до петък сме поне европейски хегемон (за другия месец - поне световен, а за догодина - интергалактически. Ако така устройва публиката - не е проблем, ще ми отнеме 10-на минутки. Интернет форумите са място за размяна на мнения - за мен поне чуждото мнение е важно, но ако вие предпочитате да го играете сектанти - ок, съберете се, изберете си лидер и чЕкайте светлото бъдеще на интергалактически монополист в продажбата на акумулатори.
                            Сега малко по-сериозно - да, от около март месец (даже края на февруари) съм основно на кеш и това поне малко би следвало да ви говори, че стратегията ми засега е по-успешна, поне в сегашната конюнктура на пазара. Всъщност имам едно известно количество Евроинс, които обаче няма да продам дори и цената да се свлече до 5 лева (имам достатъчно кеш за да допълни и да усредня - всъщност ще се радвам, ако цената там падне на 5 лева) и ще ги пазя не защото не ми се продава на загуба или малка печалба, а защото там има ясни индикации, че дружеството е супер подценено и то дадени от пазара, по единствения възможен и категоричен начин - чрез покупка на пакет на по-висока от моментната борсова цена. През периода от март насам съм купувал и ХДПатки - на цена около 850 кинта, които разкарах с около 300 кинта ъп - чиста спекулация около парите за Тракия. Друго не съм купувал (поне не в сериозни обеми, които си заслужава дас е споменават като печалба) - сори за офтопика, темата е за Монбат.
                            Ще се радвам цената да се задържи висока и ако се качи още ще съм още по-доволен. Както съм казвал и преди - тук ще скъсявам ако пуснат скоро късите ( е, първо ще скъся патките, а ако пуснат късите там и има съответната ликвидност за да влязат в търгуваните дружества, преди да се пуснат новите акции - ще вляза с всяка свободна стотинка). Дружеството е добро, но в не особено перспективен сектор (новите батерии - нали не си мислите, че е по-лесно да се обнови завод, вместо да се построи нов, когато говорим за коренно различна технология - не съм физик, ако някой е по-запознат моля да ме поправи), имаме сериозна конкуренция, марката не е особено позната в чужбина, а родния пазар е лимитиран, дружеството е скъпо на фона на останалите на родната борса и т.н. Светъл лъч виждам, ако някой реши да ги купи, но не зная дали има такива преговори, пък и да има едва ли ще ни осветлят, колкото и да е прозрачно дружеството (поне на родната борса е сред най-прозрачните, тук може само да се похвали мажоритаря, макар че това би следвало да е практика, а не причина за особена гордост, но както се казва - в царството на слепите и едноокия е цар
                            И последно за сърбетата - само ще попитам някой от вас правил ли е бизнес с тях, познавате ли им народопсихологията? Мисля че случая от тази седмица е показателен и дойде от доста уважавана медия - да са пуснали официално извинение - ако да, то защо, иначе перфектия ПР, не ни е информирал, ако ли не - да ви светва една лампичка, че където има дим има и огън. Е може и да е нещо от сорта (надявам се) - една лъжа изречена сто пъти се приема за истина...
                            Авторът няма акции, но ако уважаемите форумци преценят, ще прежали обяда си в понеделник и ще отдели от залъка си , за да си купи заветните 2 Монбатки и да се запише в редовете на гордите инвеститори в Монбатя, които единствени имат правото да пишат в тази тема.
                            П.С. И на мен не ми харесва борсата да пада (особено когато няма къси) и да продавам на малка печалба, а понякога и на загуба, но ситуацията в момента е такава и трябва да се съобразяваме с нея - все пак никой не е по-голям от пазара. Успех на всички, но само с ъпкане из форумите няма да стане, трябват и кинти, а те са в такива като мен - излезли засега от БФБ и докато те не се върнат, всичко останало е чесане на езици. Още веднъж - успех.
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Брей наближава 30 ти ..светла дата Да видим кои ще се хапе по д....о тогава Груйчо ва батка ного си загрижен нещо за тез монбати дребното предприятциице дет си писал че било.Ми то и OTZK било един великан голем ма виде ли ко стана ....колкото голем великан да си ....от 120 см височина ...сегинка си по нисък от тревата дет е 30 санта.Свана ли намека ? Не е важно колко си голем, а е важно дал имаш наколенки ба пич ? Щот от високо са пада на тревата ного лесно Айде сполай ти ..
                              и Дано силътъ да е с тебе со срещата ти със "сърбето"

Коментар

• Тои си има зарибявка в тази тема пича..... прочете цитатите иска да ни спаси преди да е почнал с голямото скъсяване ( втория цитат е от месец март (май още от тогава сме на кеш))

тъй, тъй, дано пуснат късите преди да влязат новите акции - това ще е първата, която ще скъся (втората ще е Монбатя), ако остане на същите нива - ако се качи още, направо ще почерпя

Първоначално изпратено от plus

Груев правеше едни изказвания за Енемона, които аз подкрепих.Но след отчета се оттеглих.Затова го разбирам сега всичко е набутал там, очаквайки това да е новия Монбат.И това може да стане , но не точно сега.
                                да така е, но ако ги прочетеш отново, ше видиш, че казвам, че ще има ръст като пробие 21 - ниво, което не бе пробито и аз разтоварих прилично на около 20 кинта. Сега акцията е още надолу и там пак си чакам - ако пробие емисионнат ще я чакам на 15, ако ли не ще я купя след пробив на 21. Въобще пазара в момента е яко шит и не желая да звучи като злорадстване - ама моите акции са паднали по-малко, пък твоите повече. Просто забелязвам несъответствия и свръх очаквания, които коментирам.
                                Пак ще кажа - тук нямам акции, но доста фондове имат и това е основното, което крепи акцията, но стратегията на фондовете може да се смени, което не ви го пожелавам, макар понякога да си мисля, че прекаленото упване затруднява логиката - все пак това е само един акумулаторен завод, при това в Монтана (мисля, че всеки знае какви са заплатите там - а как заплатите влияят на рентабилността е ясно на всички, нали), а и едно заводче в Добрич (там положенмието със заплащането на горе-долу същото) + 2 нестартирали завода в близки страни (единият може и да не стартира) и всички това на стойност 0.5 млрд. левчета и цената на един акумулатор Монбат=Бош (все пак Бош е световна марка или пък бъркам). И всичко това на фона на стойността на дружества като Еубг (мног по-сериозни експанзионистични намерения и то в доаста по-перспективен сектор) или Синергон (верно бат Бедо е тук, но фундамента е повече от железен) струващи съответно 320 и 160 милки, за Р/Е-та пак казвам, няма да говорим - все пак това не е най-точния критерий (има и други дружества, ама хайде да не правя излишна реклама - дет се вика не е препоръка
                                В заключение - добра акция, на доста висока цена, но всеки сам решава как, къде и колко да се набута (спечели).
                                Успех на всички инвестиращи - ние сме горивото на всяка акция, без нас трябва да върви на изпарения
                                Business as Usual

Коментар

Working...
                                X