IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Стига с тези хибриди.

http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_Prius

Пичовете от Тойота като са пускали първите Приуси в продажба (10 декември 1997) са прогнозирали:

Toyota initially forecasted that hybrids will account for a third of the world's auto market as early as 2005.

2010 сме а хибридите още нямат и 1% от продажбите на нови коли.

Първото поколение на Приуса е нямало даже кабел да се зарежда от контакта. Носиш 200кг батерии, за да можеш да си ги зареждаш когато спираш. Ами ако караш повече извънградско какво правиш - носиш си 200кг батерии за Бог да прости.

Сега май модела от 2012 ще има един кабел и като е в гаража можеш да го включиш да се зарежда.

Коментар

• dimight:
      аз залагам на предлагане на варанти срещу собствени акции
      - фискирана цена/печалба за дружеството
      - липса на натиск върху пазара
      - опцията се продава при по-голям интерес

ТРОЛ:

исках просто да ти обърна внимание че не е добре да казваш амин преди да си го топнал във водата
      http://imoti.start.bg
      http://pravo.start.bg
      [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• в UK 10% от обратно изкупените могат да се продадат пак,останлите стават или резерв или треажъри....как е в БГ някой знае ли...плюс това обратното изкупуване в бг има данъчни предимства и това че изкупуват не означава че цената е изкусвена даже напротив...така или иначе кеш е в цената ... по добре отколкото да инвеситрат в поректи с негативен НПВ... не виждам нищо лошо тук...

Коментар

• Първоначално изпратено от орка
          Първоначално изпратено от ТРОЛ

ето къде е бъдещето на бранша...монбат вместо да се занимава с обратни да вземе да инвестира 2-3млрд в нови технологии, иначе до 2-3 години ще трябва да спускат кепенците.....а на дългосрочните ще им натоварят по едно ремарке олово на врата и ше ги пратят да плуват
          Не че тезата ти няма никакъв шанс, но това може да го каже човек, който има много малко идея как и кога може да се случи.
          Преди 25 години така затваряха IBM, а интернет провайдърите затвориха кабелните телевизии, интернет затваряше фабриките за хартия, а мобилната телефония фалираше стационарните оператори. Метановите двигатели убиваха петролните рефинерии, а пластмасата трябваше да унищожи стъклото, стоманата и керамиката.

Мисля че е рано да се притеснявате за Монбат, който освен производител на акумулатори за двигатели с вътрешно горене произвежда и батерии за електрокари. И др. батерии.

По-скоро трябва да заложите на външен инвеститор/купувач в Монбат, след може би две години, и определено не на всяка цена...
          Хем си прав хем не си. Интернет изяжда постепенно хляба на телевизиите - мисля миналата година беше разминването в приходите от реклама, мобилните поставиха на колене стационарните, петролните се държат основно заради лобитата си, но идва и техния ред...а други просто изчезват примерите са много повече. Монбат от кои ще е от тези които бавно се свиват под натиска или от тези които изчезват безследно...и в единия и в другия случай не е добре. Разбира се примера ти с IBM - ето така се прави - променяш се спрямо пазара...за съжаление това не става с обратни изкупувания, а с големи и навременни инвестиции.

Да Монбат не е само акумулатори за ДВГ, но нека му откъснат това парче от баницата пък върви обяснявай как ще расте и процъвтява бизнеса.

Колкото до сроковете - те не са това което бяха - преди 100 г за въвеждане на един продукт ако са трябвали 5г сега ще му трябват 6 месеца. В развитите страни първите собственици обикновено подменят автомобила си до 3-4г средно и понеже вече навлизат хибриди и ел. масово, т.е. може да приемем че сме на старта, простата сметка показва че след 4г пазара на Монбат ще е силно намалял, като в момента вече сочи надолу. Просто дългосрочно Монбат ще е със свиващ се пазар.

Коментар

• Завода си е добър и си работи добре. Единственото, което малко дразни , че някои елементи тук го изкарват едва ли не мотора на БГ икономиката и най-най от бг бизнеса. Дай боже да има повече експортно ориентирани дружества като това, но цена 200+ милки ми се струва супер добра, а примерно 500 милки вече ми се струва прекалено.

поздрави за хубавите мнения
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ТРОЛ

ето къде е бъдещето на бранша...монбат вместо да се занимава с обратни да вземе да инвестира 2-3млрд в нови технологии, иначе до 2-3 години ще трябва да спускат кепенците.....а на дългосрочните ще им натоварят по едно ремарке олово на врата и ше ги пратят да плуват
              Не че тезата ти няма никакъв шанс, но това може да го каже човек, който има много малко идея как и кога може да се случи.
              Преди 25 години така затваряха IBM, а интернет провайдърите затвориха кабелните телевизии, интернет затваряше фабриките за хартия, а мобилната телефония фалираше стационарните оператори. Метановите двигатели убиваха петролните рефинерии, а пластмасата трябваше да унищожи стъклото, стоманата и керамиката.

Мисля че е рано да се притеснявате за Монбат, който освен производител на акумулатори за двигатели с вътрешно горене произвежда и батерии за електрокари. И др. батерии.

По-скоро трябва да заложите на външен инвеститор/купувач в Монбат, след може би две години, и определено не на всяка цена...
              http://imoti.start.bg
              http://pravo.start.bg
              [url]http://zakoni.start.bg[/url

Коментар

• Твърдението, че мажоритаря само изкупува акции и не инвестира е несериозно. Нека разгледаме по-внимателно цифрите. За 2008 ма са платени дълготрайни активи за 25,7 милиона лева, изкупени акции за 3,67 милиона лева. Същевременно положителния паричен поток от основна дейност е 30,7 милиона. През 2009 та са платени ДМА за 11,68 милиона лева и са изкупени акции за 2,7 милиона. Дружеството има положителен паричен поток от основна дейност 13,6 милиона. Наблюдават се две тенденции. Първо дружеството инвестира пъти повече в дълготрайни активи от обратното изкупуване. Второ размера на обратното изкупуване е в рамките на излишния кеш. Всички цифри са от консолидираните отчети.
                Според мен е твърде рано за инвестиции в нов тип патерии. Нека първо да видим каква ще е успешната технология. Има поне 2-3 години до оптималния момент за инвестиции в тази посока.
                Освен това когато смятате EV/EBITDA пропускате, че EBITDA може да нарастне съществено в следващите 18 месеца. Според мен Бобокови ще изкупуват малки количества на цени съответстващи на бъдещите отчети. Поради тази причина в следващите няколко години ще изглежда скъпо, но поглеждайки назад всеки ще вижда, че цената от преди 1 година е била ОК. Спекулантите няма да могат да си купят акции. Обикновенно 4-5 години по- късно се престрашават да си купят защото си мислят, че растежа ще продължи до безкрай. Предполагам тогава Монбат ще продаде изкупените акции на добра печалба. Този филм го гледахме 2007 ма.

Нямам акции на Монбат.

Коментар

• Първоначално изпратено от El Guapo
                  Добро утро на всички. Цената ще е още по справедлива на 2лв , даже ще се намерят още по сериозни инвеститори .А на 1лв и аз ще стана много сериозен копувач (както и вие ) Ще му се порадвам 1 месец и ще го продам.
                  Хехехехе - и аз ги искам на 38 стинки, ама нямаааа !!!

Вчера някой каза туканка, че никой тия окции не искал, ама кой бе он...
                  Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Valuator съгласен 100%. Никаква премия не може да се очаква при евентуално придобиване, дори напротив. Вероятно с тази цел е обратното като мислят че ще заблудят някой, но едва ли Единственото положително за дългосрочните може да е влизане на инвеститор с визия и възможности...но това е в сферата на мечтите, а над 2лв тук не бих си позволил да се размечтавам дори и с малко

Коментар

• Според мен даже и да ги има парите е много опасно да се инвестират втакова производство.Най вероятно тази технология за литиево-йонните батерии ще е преходна и за доста кратък период защото е много скъп продукта .Засега е поносимо защото се използват за високо технологични и малки консуматори (телефони ,компютри и т.н.) Но я си представете колко батерии за мобифон ще влезнат в 1 автомобилна батерия и после 20% от автомоб. да са стакива батерии.

Коментар

• Действително дълги дискусии не са ползотворни. Едно обаче не може да се отрече-налагането на литиево-йонните батерии не може да стане с магическа пръчка и масово, защото е скъпа технология. Оловно-киселите батерии и акумулатори ше се използват още дълго време. Още повече, че тук не става въпрос само за леки автомобили. Товарен електромобилен транспорт едва ли скоро ще бъде възможен.Няма как тракторите да се подкарат с литиево-йонни батерии или огромните кариерни камиони. Да не говорим за специалните производства- представете си еко-танк или еко-въртолет...

Коментар

• Добро утро на всички. Цената ще е още по справедлива на 2лв , даже ще се намерят още по сериозни инвеститори .А на 1лв и аз ще стана много сериозен копувач (както и вие ) Ще му се порадвам 1 месец и ще го продам.

Коментар

• Трол, тезата за ползата на дребните инвеститори при евентуална продажба би била вярна, само ако цената е висока, а според мен акцията вече е надценена. В следващите няколко години не вярвам да има много желaещи да купуват над 8-10 Х EV/EBITDA, а тук тя вече е над 12.

Ако не са усилията на Бобокови, цената на тази акция отдавна да е стигнала своята справедлива цена в диапазона 3-4 лв, където най-вероятно би станала и евентуалната сделка. Не ми се влиза в дълги дискусии, но виж сделката за Девин и си направи изводите на какви параметри някой сериозен инвеститор би купил добро предприятие в БГ.

Коментар

• Първоначално изпратено от El Guapo
                              ........Относно литиево - йонните батерии небрежно свързано с липса на идеи и дългосрочен хоризонт и пренасочените пари за инвестиции(около 7-8 мил.) към обратното изкопуване ,направо се шегувате . Тук става въпрос за милярд инвестиции (много мощни инвеститори които да имат връзка и с пазара на батерии , може би дори и държавна подкрепа (в вид на законодателство ) за развитие на цял един сектор) - не му е сега времето .
                              Ти си много прав и това се имаше предвид - бъдеще в оловните батерии няма, а милярд също няма...следва че монбат няма бъдеще. Спасението до някъде на този бизнес от силна чужда конкуренция/разбирай Китай/ до сега беше скъпия транспорт на тежкото олово на големи разстояния. С новите технологии и този проблем ще отпадне. А това което казва Valuator за политиката на мениджмънта може да означава само едно - намерение за продажба при първия удобен момент, което всъщност може и да е добре за дребните. Вероятно това ще се случи до година две

Коментар

• Valuator благодаря че не избага от отговора . Не си нарушил на никого спокйствието , не съжалявай , поне внасяш висок стил в темата , макар и да боравиш с полуистини и полулъжи , а не както някои по долу с откровенни лъжи .Признавам че се замислих за някои неща. Беше ми приятно , netware5 с тебе също .

Коментар

Working...
                                X