Петре Монбат ли е собственик на новото дружество или обратното ? Съгласен съм с теб за ниския фриифлот.Бобокови като собственици на 80% от Монбат вместо да си раздадат девидент са тръгнали да правят обратно изкопуване - бая се набутват, и сами източват себе си .Относно литиево - йонните батерии небрежно свързано с липса на идеи и дългосрочен хоризонт и пренасочените пари за инвестиции(около 7-8 мил.) към обратното изкопуване ,направо се шегувате . Тук става въпрос за милярд инвестиции (много мощни инвеститори които да имат връзка и с пазара на батерии , може би дори и държавна подкрепа (в вид на законодателство ) за развитие на цял един сектор) - не му е сега времето .
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Монбат (5MB / MONBAT) Архив 1
Collapse
Заключена.
X
X
-
Не ми се рови назад в тази тема, но някъде през есента на миналата година писах, че не виждам сериозни переспективи за развитие и според мен тази акция вече е надценена. Не пиша често в теми, които не ме интересуват, но щом ме питаш, ще отговоря, че диапазона 3-4 лв според мен е справедливата цена за този бизнес. И понеже от инвестиционна гледна точка тази акция не ми е интересна, бих ти отговорил, че от спекулативна гледна точка по-интересен би бил интервала 2-3 лв.
Нет, по принцип сигурно си прав, но в случая коментара ти едва ли се отнася до мен, защото допреди две години поне три пъти съм влизал и излизал в тази позиция, но до момента, в който все повече започнах да си мисля, че при Монбат повече се залага на опаковката, отколкото на съдържанието. Оттогава само гледам коментарите на "шитовете" и "донорите" и съжалявам, ако тази вечер съм нарушил тяхното спокойствие и ежедневие.
Коментар
-
Първоначално изпратено от El GuapoА на 3-4-5лв. ще проявиш ли интерес ?
За мен Монбат не е точно такова дружество, но мога да ти дам пример с "моят клуб дето няма да стъпя" .... това е Биовет - колкото и малко да струва, няма д акупя от него, НИКОГА! От Химко ще купя, но от Биовет - не!
Така че просто приеми, че някои хора няма да купят някои дружества при каквито и да е цени - въпрос на виждане за бизнеса.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5Първоначално изпратено от ValuatorМакар да се отнасям уважително към амбициозното и относително прозрачно за българските стандарти управление на Монбат, не вярвам мажоритарите да имат дългосрочни амбиции за развитие на този бизнес. Харченето на много пари за самоцелна подкрепа на акцията определено показва фокус върху инвестиционния маркетинг и липса на идеи и дългосрочен хоризонт за развитие на конкурентната позиция на бизнеса.
Нямам акции, имах някога.... не е препоръка!
Когато мажоритарите вместо да раздават дивиденти правят обратни изкупувания, как да наречеш акцията освен ШИТ ? За какво им е да подържат изкуствена цена, а не да инвестират в развитие и иновации? Това е големият въпрос. И след като не правят нищо за да се развива компанията, как да нарека акцията освен ШИТ ?
Проблемът в България е , че няма разделение на акционери и мениджмънт. Акционерите се страхуват да не загубят компанията си ако някой придобие 50%
Но проблема не е в страхът им да я загубят, а в това че ги е страх да не са в УС и висшият мениджмънт на дружеството.
Какво ако някой придобие 50% + 1% от компанията ти? За да се случи това,то този който я е придобил ще трябва да е започнал масирано да изкупува акциите. Ако това се е случило, то най голям кяр ще са имали дребните миноритарни инвеститори защото цената на акцията ще е скочила в пъти , а не в проценти. Мажоритарите също ще са се нагрухтели здраво и с пачките ще могат да си щракат с пръсти или да захванат нов бизнес. Щом обаче фрифлота е 20% никой сериозен инвеститор не би си хвърлип парите на вятъра да купува нещо в което дори неможе да сложи свой човек в борда на директорите с тези пършиви 20% , камо ли да извършва контрол в мениджмънта. Е след като това неможе да се случи, то виждаме какво се случва - Бобокови с нечовешки напъни се опитват да внушат на пазара, че този ШИТ не е ШИТ и как сега изкупували обратно за да продадат след време на някой акциите на цена над 10.00лв. "Свъши вече хубавото време....." както пееше Мими Иванова в една песен. Кризата чувствително редуцира броя на балъците които вЕрваха. Това се вижда и от портфейлите на институционалните инвеститори.
А оловото за производство на акумулатори го чака съдбата на среброто използвано във фотографията, само до преди 10г. Сега обаче всичко е дигитално.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ValuatorМакар да се отнасям уважително към амбициозното и относително прозрачно за българските стандарти управление на Монбат, не вярвам мажоритарите да имат дългосрочни амбиции за развитие на този бизнес. Харченето на много пари за самоцелна подкрепа на акцията определено показва фокус върху инвестиционния маркетинг и липса на идеи и дългосрочен хоризонт за развитие на конкурентната позиция на бизнеса.
Нямам акции, имах някога.... не е препоръка!
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Макар да се отнасям уважително към амбициозното и относително прозрачно за българските стандарти управление на Монбат, не вярвам мажоритарите да имат дългосрочни амбиции за развитие на този бизнес. Харченето на много пари за самоцелна подкрепа на акцията определено показва фокус върху инвестиционния маркетинг и липса на идеи и дългосрочен хоризонт за развитие на конкурентната позиция на бизнеса.
Коментар
-
http://www.investor.bg/?cat=6&id=97586
Sanyo инвестира над 2 млрд. долара в батерии и соларни клетки
03.05.2010 21:11
Японската компания Sanyo Electric Co Ltd планира да инвестира около 200 млрд. йени (2,13 млрд. долара) в презареждащи се батерии и соларни клетки през следващите три години, съобщава Ройтерс.
Целта на групата е да се фокусира върху енергийния бизнес и свързаните с опазването на околната среда сектори, пише вестник Nikkei.
Плановете за инвестиции са част от тригодишната бизнес програма, която се очаква да бъде официално оповестена на 11-ти май. От Sanyo не са били открити за коментар по темата.
Според изнесената информация групата планира да инвестира общо 290 млрд. йени през следващите три години спрямо 190 млрд. за предходния тригодишен период.
Sanyo планира да пусне свои литиево-йонни батерии за хибридни и електрически автомобили през финансовата 2012-2013 г., пише още Nikkei.
Коментар
-
Първоначално изпратено от дългосроченПървоначално изпратено от El GuapoДрън ,дрън , дрън...... Продадохте си акциите за да влезнете в по "подценени "компании с идеята да се върнете по късно и по възможност 2 пъти по евтино .Аз имам акции и съм много доволен че мениджмънта защитава акцията( разбирай моите акции и моите пари) . От друга страна вие нямате акции и искате цената да пада (защо ли ? ) под предлог че харчат парите на акционерите (тоест моите пари и на Бобокови ). Който смята че не е добре да продава и да бяга (тъкмо сега цената е много изгодна за продаване според нямящите акции от този шит) Направо не мога да повярвам - толкова е очевадно поведението ви (всеки ден пишете колко е зле акцията и компанията и мениджмънта ,а лигите ви текат на струйки от мерак да влезнете на по ниска цена) . Една прогноза - МОНБАТ първи ще си удари върховите стоиности на акцията. Това не е препоръка да копувате или да продавате.
Коментар
-
Първоначално изпратено от El GuapoДрън ,дрън , дрън...... Продадохте си акциите за да влезнете в по "подценени "компании с идеята да се върнете по късно и по възможност 2 пъти по евтино .Аз имам акции и съм много доволен че мениджмънта защитава акцията( разбирай моите акции и моите пари) . От друга страна вие нямате акции и искате цената да пада (защо ли ? ) под предлог че харчат парите на акционерите (тоест моите пари и на Бобокови ). Който смята че не е добре да продава и да бяга (тъкмо сега цената е много изгодна за продаване според нямящите акции от този шит) Направо не мога да повярвам - толкова е очевадно поведението ви (всеки ден пишете колко е зле акцията и компанията и мениджмънта ,а лигите ви текат на струйки от мерак да влезнете на по ниска цена) . Една прогноза - МОНБАТ първи ще си удари върховите стоиности на акцията. Това не е препоръка да копувате или да продавате.
Коментар
-
Дрън ,дрън , дрън...... Продадохте си акциите за да влезнете в по "подценени "компании с идеята да се върнете по късно и по възможност 2 пъти по евтино .Аз имам акции и съм много доволен че мениджмънта защитава акцията( разбирай моите акции и моите пари) . От друга страна вие нямате акции и искате цената да пада (защо ли ? ) под предлог че харчат парите на акционерите (тоест моите пари и на Бобокови ). Който смята че не е добре да продава и да бяга (тъкмо сега цената е много изгодна за продаване според нямящите акции от този шит) Направо не мога да повярвам - толкова е очевадно поведението ви (всеки ден пишете колко е зле акцията и компанията и мениджмънта ,а лигите ви текат на струйки от мерак да влезнете на по ниска цена) . Една прогноза - МОНБАТ първи ще си удари върховите стоиности на акцията. Това не е препоръка да копувате или да продавате.
Коментар
Коментар