IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
    Е подкрепих емисията ви с 2000 бройки .
    A не - аз не участвам в тази емисия,засега

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
      Не съжалявай . Знаеш след акция не се тича.
      Обикновените може пак да паднат - виж какво предлагане има ,а никакво търсене.
      А новата емисия ако беше толкова хубава - вероятно и от фамилия Вачеви щяха да си купят , а те не са.
      Добре ,че беше ташунко ,че да е успешна емисията
      Е подкрепих емисията ви с 2000 бройки .

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi
        Нямам представа ама вече съжалявам че не участвах. Купувах обикновенни на 3.95 и малко на 4,2 а продавача вече ме изнервя . Не ще да продава на под 4.15
        Не съжалявай . Знаеш след акция не се тича.
        Обикновените може пак да паднат - виж какво предлагане има ,а никакво търсене.
        А новата емисия ако беше толкова хубава - вероятно и от фамилия Вачеви щяха да си купят , а те не са.
        Добре ,че беше ташунко ,че да е успешна емисията

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi
          Нямам представа ама вече съжалявам че не участвах. Купувах обикновенни на 3.95 и малко на 4,2 а продавача вече ме изнервя . Не ще да продава на под 4.15
          Чудя се: да ти продам ли 111 броя на 4.138? Хм-м-м-м...

Впрочем не зная - при такава бройка Нови жабоци, по наличните Прости жабоци ще може ежегодно нелош дивидентец да се разпределя.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Тук кога е срока да се появят новите акции в платформите? Някой знае ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
              "София комерс" приключи набирането на капитал през борсата

www.capital.bg

Заложните къщи "София комерс" приключиха успешно набирането на капитал през БФБ - София. Компанията търсеше 5 млн. лв. чрез емисия на привилегировани акции. В петък от дружеството обявиха, че са били записани 201 154 броя книжа. При емисионна цена от 5 лв. това прави малко над една пета от търсения капитал.

Успех на ръба

Минималният праг за успех, поставен в проспекта, е 200 хил. акции. "София комерс" успява да набере санитарния минимум, въпреки че предложи на инвеститорите привилегировани акции с гарантиран дивидент. Акционерите могат очакват да получават 12% от емисионната стойност на акциите в период от пет години. При този сценарии за това време инвеститорите ще получат около 60% от цената на акцията като дивидент, а книжата могат свободно да се търгуват за капиталова печалба.

Въпреки това инвеститорите не проявиха сериозен оптимизъм, като голяма част от правата бяха изтъргувани на служебния аукцион, проведен на 19 юли. Броят на записаните тогава права достигна 1.59 млн., а срещу тях инвеститорите можеха да придобият до около 795 хил. акции, с които да бъдат набрани близо 4 млн. лв.

По-голямата част от тях в крайна сметка не са се възползвали от правото си да придобият акции на дружеството. Институционалните вложители бяха сред посочваните от анализатори възможни купувачи заради фиксираната доходност на инструментите. Такива вече има в сред собствениците на компанията, като "ДСК Родина" притежава близо 8% от капитала на дружеството.

Втори опит, но по-лош

"София комерс" има опит с предлагането на привилегировани акции. През 2006 г. компанията набра 2 млн. лв. с емисия на 400 хил. книжа, като всичките намериха собственици. Матуритетът на емисията, която падежира през тази година, беше двойно дълъг от този на сегашната, а гарантираният дивидент, по-висок - 15%.

Сега компанията предложи по-кратък падеж и по-ниска фиксирана доходност, които може да са част от причината за по-слабия интерес на инвеститорите. Освен това процедурата протече в сравнително натоварен за борсата момент. Паралелно с нея се провеждаше и увеличаването на капитала на "Арко ФНИ", който търси да набере значително по-голяма сума - 30 млн. лв., чрез емисията на обикновени акции.

И докато инструментите се различават, аудиторията остава същата - институционалните инвеститори. Причина за това е, че "Арко ФНИ" е задължен да изплаща 90% от печалбата си като дивидент към акционерите. Макар и негарантирана, зад тази доходност фондът застана с репутацията на групата на Arco Vara като успешен участник на имотния пазар в България.

Набраните средства

Официалната причина за публичното предлагане стана желанието за развитие на клоновата мрежа на "София комерс". Така компанията ще се постарае да компенсира понижението на приходите, които към края на полугодието изостават с 6.8% на годишна база. С набрания милион компанията ще се опита да привлече силно печеливши обекти към своята мрежа. Освен това главният изпълнителен директор Ирена Вачева възнамерява да обнови и част от вече съществуващите офиси.
              Снощи погледнах статията. Има някои разминавания. Едното е че ДСК Родина имат не 8% а под 5% участие към 30.06.16г. Другото е че печалбата за полугодието намалява с 13,8%(не съм ги смятал , просто погледнах отчета на бързо , а % е от статията в Инвестора). Спада в печалбата си го обяснявам с по-консервативно отпускане на кредити поради предстоящият падеж на облизвациите .
              Не е препоръка.
              Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• "София комерс" приключи набирането на капитал през борсата

www.capital.bg

Заложните къщи "София комерс" приключиха успешно набирането на капитал през БФБ - София. Компанията търсеше 5 млн. лв. чрез емисия на привилегировани акции. В петък от дружеството обявиха, че са били записани 201 154 броя книжа. При емисионна цена от 5 лв. това прави малко над една пета от търсения капитал.

Успех на ръба

Минималният праг за успех, поставен в проспекта, е 200 хил. акции. "София комерс" успява да набере санитарния минимум, въпреки че предложи на инвеститорите привилегировани акции с гарантиран дивидент. Акционерите могат очакват да получават 12% от емисионната стойност на акциите в период от пет години. При този сценарии за това време инвеститорите ще получат около 60% от цената на акцията като дивидент, а книжата могат свободно да се търгуват за капиталова печалба.

Въпреки това инвеститорите не проявиха сериозен оптимизъм, като голяма част от правата бяха изтъргувани на служебния аукцион, проведен на 19 юли. Броят на записаните тогава права достигна 1.59 млн., а срещу тях инвеститорите можеха да придобият до около 795 хил. акции, с които да бъдат набрани близо 4 млн. лв.

По-голямата част от тях в крайна сметка не са се възползвали от правото си да придобият акции на дружеството. Институционалните вложители бяха сред посочваните от анализатори възможни купувачи заради фиксираната доходност на инструментите. Такива вече има в сред собствениците на компанията, като "ДСК Родина" притежава близо 8% от капитала на дружеството.

Втори опит, но по-лош

"София комерс" има опит с предлагането на привилегировани акции. През 2006 г. компанията набра 2 млн. лв. с емисия на 400 хил. книжа, като всичките намериха собственици. Матуритетът на емисията, която падежира през тази година, беше двойно дълъг от този на сегашната, а гарантираният дивидент, по-висок - 15%.

Сега компанията предложи по-кратък падеж и по-ниска фиксирана доходност, които може да са част от причината за по-слабия интерес на инвеститорите. Освен това процедурата протече в сравнително натоварен за борсата момент. Паралелно с нея се провеждаше и увеличаването на капитала на "Арко ФНИ", който търси да набере значително по-голяма сума - 30 млн. лв., чрез емисията на обикновени акции.

И докато инструментите се различават, аудиторията остава същата - институционалните инвеститори. Причина за това е, че "Арко ФНИ" е задължен да изплаща 90% от печалбата си като дивидент към акционерите. Макар и негарантирана, зад тази доходност фондът застана с репутацията на групата на Arco Vara като успешен участник на имотния пазар в България.

Набраните средства

Официалната причина за публичното предлагане стана желанието за развитие на клоновата мрежа на "София комерс". Така компанията ще се постарае да компенсира понижението на приходите, които към края на полугодието изостават с 6.8% на годишна база. С набрания милион компанията ще се опита да привлече силно печеливши обекти към своята мрежа. Освен това главният изпълнителен директор Ирена Вачева възнамерява да обнови и част от вече съществуващите офиси.
                “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
                  Може ли аз да предположа?! Ами защото за да закупиш "конкурент" първо трябва да се предлага такъв, второ той да ти представлява интерес и трето цената на която се продава да е консенсусна. Според мен на този пазар в момента освен София Комерс играчите на средно ниво са много малко, не знам дали искат да продават бизнеса си и на какви цени въобще биха го сторили. За дребните играчи също въпросът е сложен и въпросът е има ли смисъл. Придобиването на такава фирма ще е не лесен процес доколкото собствениците и следва да излязат от бизнеса, а в момента ми се струва, че това е един от малкото доходоносни бизнеси в БГ с минимална регулация.
                  Визирах купуването на "конкуренти", не защото смятам това за много лесен процес, а просто защото това беше основната афиширана цел на набирането на допълнителен капитал....

Ако наистина няма "конкуренти" за придобиване, тогава втория въпрос е защо беше емисията привилигировани акции (в контекста на допускането, че същите не са за погасяване на облигациите) ?

Коментар

• мисля че бяха споменали за някакви обекти в македония открити, но имало някаква трудност от административна и счетоводна гледна точка и не можело да са под шапката на българската компания или нещо от сорта ...
                    “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Няма особен смисъл да се купува конкурентна верига в България. Разширяване на бизнеса към Румъния или Гърция е най - удачно. За начало Констанца, Калафат, Турну Мъгуреле, Алескандрия, Гюрегево, Дабулени/Корабия евентуално, всичките близо до България, удобни транспортни връзки, също повечето хора, които живеят до Дунав, знаят почти перфектно румънски.
                      Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Slavi.13 Разгледай мнение
                        Може ли аз да предположа?! Ами защото за да закупиш "конкурент" първо трябва да се предлага такъв, второ той да ти представлява интерес и трето цената на която се продава да е консенсусна. Според мен на този пазар в момента освен София Комерс играчите на средно ниво са много малко, не знам дали искат да продават бизнеса си и на какви цени въобще биха го сторили. За дребните играчи също въпросът е сложен и въпросът е има ли смисъл. Придобиването на такава фирма ще е не лесен процес доколкото собствениците и следва да излязат от бизнеса, а в момента ми се струва, че това е един от малкото доходоносни бизнеси в БГ с минимална регулация.
                        Мисля че под "придобиване на конкурент" в София Комерс се е разбирало малко по-друго. Ирен го беше споменала между другото доста отдавна но май-никой не е обърнал внимание. То и аз имам бегъл спомен за това: основното беше че са се опитали да закупят някаква верига за заложни къщи в Испания ли беше или Чехия(това не си спомням). Но поради някакви пречки от другата страна това не се е получило. И щели да търсят нещо друго. Страните ми се губят но смисъла беше че не са успели в Испания и ще опитват в Чехия или обратно. Но изглежда този проект или не е е получил или е забравен. Жалко, защото ако успеят да разширят бизнеса и извън България, ще е добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
                          Добре де, тогава предполагам са ти дали отговор, на това, което на мен не ми се връзва...

В момента имат 5 млн.лв.кеш (или толкова беше към 31.03.2016, полугодието не съм го търсил)....

Ако могат да извадят от него 2 млн.лв. (за да допълнят 1-я мил. събран от новата емисия и да платят облигациите), без да нарушат нормалното функциониране на компанията, тогава защо не ги бяха ползвали тези 2 млн.лв. за достигане на заложените цели - закупуване на конкуренти и т.н.....

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                            Няма да има никакъв проблем за това. Дори и да не бе минала емисията - пак нямаше да има. Говорил за туй и с Тодор, и с Ирен.
                            Добре де, тогава предполагам са ти дали отговор, на това, което на мен не ми се връзва...

В момента имат 5 млн.лв.кеш (или толкова беше към 31.03.2016, полугодието не съм го търсил)....

Ако могат да извадят от него 2 млн.лв. (за да допълнят 1-я мил. събран от новата емисия и да платят облигациите), без да нарушат нормалното функциониране на компанията, тогава защо не ги бяха ползвали тези 2 млн.лв. за достигане на заложените цели - закупуване на конкуренти и т.н.....

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                              Честито за успешната емисия! Дано удържи емисионната цена и след 5 години, а и над 5 лв. да е.
                              Ами да е честита!Взех 2000 бр остава само да се отблагодарят подобаващо.

Коментар

• [QUOTE=Императорът;1060017234]Няма да има никакъв проблем за това. Дори и да не бе минала емисията - пак нямаше да има. Говорил за туй и с Тодор, и с Ирен.[/QUOTE]

Те от своя страна сигурно много разчитат на твоя "фонд" ...?
                                Ха дано ! -дет се вика ....има време да се гледа и мери !!!

Коментар

Working...
                                X