IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
    +1
    Oсвен това малко изненадващо е това изкупуване - без санкция на ОСА ,без предварително обявяване ?
    Не знам дали не е в разрез с разпоредбите ?
    И колко е обема - според всички сайтове Инфосток,Инвестор ,БФБ на 15.8 са минали 548 бр за 117 х,лв , а според тяхното съобщение са минали 5480 бр по 100 Евро ,което прави оборот над 1170 х.лв ?
    Иначе за акционерите им и аз като Императора считам ,че е положителна новина - спестяват се разходи.
    Остава да се намерят парите за останалите облигации или да се търси предоговаряне или конвертиране.
    http://www.bse-sofia.bg/?page=Quotes...OB&compnum=103

1 лот = 10 броя x 100 EUR = 1000 EUR
    548 лота = 5480 броя x 100 EUR = 548000 EUR

Реално няма как да купиш 548 броя, защото са 54.8 лота, а се търгуват само цели лотове

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Eдното никак на другото не пречи. Облизвационната емисия да се изплати трябва: тъй или инак. Дали парите ще извадят декемврий от печалбата и резервите - или една част сега - от набраните средства - не разлика, ако преговорите с някоя конкурентна верига са още на некраен етап. А и така компанията спестява си - както казах - 45 Б лихви по. Това: мъдро.
      Аз въобще не вярвам, че ще придобият каквото и да е било ! Тоя филм с придобиването на верига вече го гледахме тук, така и не се случи !
      Имам сериозна бройка тук, но позагубих доверието в мажо и затова се отказах от новата емисия привилегии. Имам и облигации, на падежа си прибирам паричките и лихвата и ще инвестирам другаде.

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
        Тази сделка от вчера, явно потвърждава, че целта на емисията все пак е била да се платят облигациите, както и предположих....

Но защо тогава не обявиха това като цел в проспекта - чисто и просто "Искаме да конвертираме дълг в собственост", а бяха тези приказки за разширение, изкупуване на конкурнти и т.н.

За мен лично малко некоректно...
        +1
        Oсвен това малко изненадващо е това изкупуване - без санкция на ОСА ,без предварително обявяване ?
        Не знам дали не е в разрез с разпоредбите ?
        И колко е обема - според всички сайтове Инфосток,Инвестор ,БФБ на 15.8 са минали 548 бр за 117 х,лв , а според тяхното съобщение са минали 5480 бр по 100 Евро ,което прави оборот над 1170 х.лв ?
        Иначе за акционерите им и аз като Императора считам ,че е положителна новина - спестяват се разходи.
        Остава да се намерят парите за останалите облигации или да се търси предоговаряне или конвертиране.

Коментар

Тази сделка от вчера, явно потвърждава, че целта на емисията все пак е била да се платят облигациите, както и предположих....

Но защо тогава не обявиха това като цел в проспекта - чисто и просто "Искаме да конвертираме дълг в собственост", а бяха тези приказки за разширение, изкупуване на конкурнти и т.н.

Eдното никак на другото не пречи. Облизвационната емисия да се изплати трябва: тъй или инак. Дали парите ще извадят декемврий от печалбата и резервите - или една част сега - от набраните средства - не разлика, ако преговорите с някоя конкурентна верига са още на некраен етап. А и така компанията спестява си - както казах - 45 Б лихви по. Това: мъдро.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Визирах купуването на "конкуренти", не защото смятам това за много лесен процес, а просто защото това беше основната афиширана цел на набирането на допълнителен капитал....

Ако наистина няма "конкуренти" за придобиване, тогава втория въпрос е защо беше емисията привилигировани акции (в контекста на допускането, че същите не са за погасяване на облигациите) ?

Коментар

• Първоначално изпратено от HuKePa Разгледай мнение
              Балонизирана ти е главата на теб
              Компания с най-добрия бизнес... лихварския!
              E ти от лихвар чакаш да не те излъже ли? Или чакаш дял от бизнеса ? Бита карта според мен. Освен това най-добрия бизнес нали се оказа поулярната каса? Виж колко милиарди има из банките и само се чудят къде да се завъртят. А това тук - чакай си профита - Балонизатори

Коментар

• Първоначално изпратено от Балониада Разгледай мнение
                Как виждате това да расте? Що за компания е това? Внимавате ли да не балонира ?
                Балонизирана ти е главата на теб
                Компания с най-добрия бизнес... лихварския!
                Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение за покупко / продажба!

Коментар

• Как виждате това да расте? Що за компания е това? Внимавате ли да не балонира ?
                  Last edited by Балониада; 16.08.2016, 19:38.

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
                    Пък някои твърдяха за повече от 1/3 от емисията.
                    Поне гледайте правилно цифрите.
                    Ами...повече е. Явно нещо не можем да се разберем. Да уточним последно: закупените от компанията 5 280 облигации при общо емитирани 15 058 облигации са около 35%.

Коментар

• Пък някои твърдяха за повече от 1/3 от емисията.
                      Поне гледайте правилно цифрите.

Коментар

• Изкупени са 5280 собствени облигации от София Комерс ЗК
                        Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• Вземи се замисли от КОЙ и за причини евентуални

Коментар

• Опааа грешка 5 480 х 100 е 548 000 евра или 1 100 000 лв. над 1/3 от емисията
                            Кой ако не от фирмата би изкарал сега 1 100 000 лв кеш за да купи облигации изтичащи след 2 месеца ? Не виждам някой крупен инвеститор да има интерес, а и ако имаше щеше да запише и привилегировани...струва ми се, че вероятността от фирмата да са ги купили е най-голяма. Лично предположение.
                            Last edited by Slavi.13; 16.08.2016, 15:49.

Коментар

• Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнение
                              Коверсията е опция, а не задължение. Пише го в проспекта.

Задължение обаче е изплащането на главницата по облигациите и, в този смисъл, ако трябва да оприличаваме на нещо вчерашната операция, тя е по-скоро замяна на инструмент, плащащ 12% годишно, с друг такъв, при който нямаш главница за плащане на падежа и усилва капиталовата ти позиция.

Естествено, това важи само, ако наистина дружеството е купувач на вчерашните облигации.
                              Не е препоръка за нищо.

+ 1000000

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobacho Разгледай мнение
                                Нищо не е мъдро. Все едно правят обратно изкупуване на цена от 8 лв. за акция.

Конверсионното съотношение на издадените облигации ще е 24 акции за една облигация. Конверсионната цена е 8,145 лв./акция.

Не съм чел проспекта.
                                Коверсията е опция, а не задължение. Пише го в проспекта.

Задължение обаче е изплащането на главницата по облигациите и, в този смисъл, ако трябва да оприличаваме на нещо вчерашната операция, тя е по-скоро замяна на инструмент, плащащ 12% годишно, с друг такъв, при който нямаш главница за плащане на падежа и усилва капиталовата ти позиция.

Естествено, това важи само, ако наистина дружеството е купувач на вчерашните облигации.
                                Не е препоръка за нищо.

Коментар

Working...
                                X