Ами миналата година обикновените не взеха нищо, сега вземат дивидента, който привилегированите са взели за 2 години. Оттук нататък имаме още 5-6 години сигурен дивидент от 0.75 лева, и след това акциите стават обикновени. Това е доста далеч от облигация, затова и цената на двата вида акции трябва да е равна, ако следващите 5 години се очаква да получат равен дивидент. Ако очакваме обикновените да получават повече, то те стават по-скъпи. И обратно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)
Collapse
X
-
ОК
-
Първоначално изпратено от PonchoНали не бъркате привилигировани и обикновени? Въпреки че опредметяват капитал в едно и също дружество са коренно различни инструменти.
Още при създаването си привилигированите са замислени като облигация без главница. Реално парите наляти от привилигированите акционери при IPO-то "правят" дружеството. Обикновените акционери /мажоритари/ заемат този ресурс и го наливат в дружеството с ясно съзнание и надежди, че той ще носи около и над два пъти повече от това което те плащат за него /фиксирания дивидент/. Така "обикновените" ще могат да вземат изработеното чрез техните пари и горницата от привлечения ресурс на привилигированите. В същото време нямат никакъв ангажимент за връщане на каквото и да е от главницата - тя остава в дружеството. Увеличението на капитала посредством привилигированите акции, не само не разводнява капитала, но дори новите акционери плащат за акциите си пъти повече от това което те струват на старите.
Схемата идаелно работи за мажоритарите. Засега и привилигированите са доволни от дивидентната доходност, но не очаквайте чудеса от стойността на дружеството и цената на акциите. Периодично заработеното се и ще се прелива към мажоритарите, така че дружеството няма да става "по-голямо".
Това са лично мои изводи направени в резултат на наблюдението ми на дружеството от първите опити за неговото листване. Не препоръчвам нищо на никого.
Коментар
-
Нали не бъркате привилигировани и обикновени? Въпреки че опредметяват капитал в едно и също дружество са коренно различни инструменти.
Още при създаването си привилигированите са замислени като облигация без главница. Реално парите наляти от привилигированите акционери при IPO-то "правят" дружеството. Обикновените акционери /мажоритари/ заемат този ресурс и го наливат в дружеството с ясно съзнание и надежди, че той ще носи около и над два пъти повече от това което те плащат за него /фиксирания дивидент/. Така "обикновените" ще могат да вземат изработеното чрез техните пари и горницата от привлечения ресурс на привилигированите. В същото време нямат никакъв ангажимент за връщане на каквото и да е от главницата - тя остава в дружеството. Увеличението на капитала посредством привилигированите акции, не само не разводнява капитала, но дори новите акционери плащат за акциите си пъти повече от това което те струват на старите.
Схемата идаелно работи за мажоритарите. Засега и привилигированите са доволни от дивидентната доходност, но не очаквайте чудеса от стойността на дружеството и цената на акциите. Периодично заработеното се и ще се прелива към мажоритарите, така че дружеството няма да става "по-голямо".
Това са лично мои изводи направени в резултат на наблюдението ми на дружеството от първите опити за неговото листване. Не препоръчвам нищо на никого.
Коментар
-
ОК
Е да, тук като се сметнат коефицентите цената става доста приятна за влизане. И то на базата на реални резултати, не на имагинерни очаквания като при някои други компании.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОКБраво, една от малкото ми позиции на БФБ продължава да ме радва. Сигурно е и единствената печеливша позиция от 2007 насам.
Коментар
-
ОК
Браво, една от малкото ми позиции на БФБ продължава да ме радва. Сигурно е и единствената печеливша позиция от 2007 насам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertramлудница
много ме радват софком-а, но сме егати и борсата щом бизнес със заложни къщи показва какво е коректно отношение към инвеститорите...показва го на батковци като софарма, монбат, каолин и тн банки и други печеливши бизнеси....
браво!
за съжаление софкомът ми е само няколко % от портфейла
eeee, а бяха времена с цени около 3,60-3,80 лв.....“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”
Коментар
-
лудница
много ме радват софком-а, но сме егати и борсата щом бизнес със заложни къщи показва какво е коректно отношение към инвеститорите...показва го на батковци като софарма, монбат, каолин и тн банки и други печеливши бизнеси....
браво!
за съжаление софкомът ми е само няколко % от портфейлатова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от PonchoВидяхте ли си дневния ред на общото събрание? Интересно четиво в частта за разпределние на печалбата.
Като го комбинираме с обратното изкупуване, става доста интересно и навяващо помисли.
Успех и умната!
еваллата , за което
Коментар
-
Обикновените акции на София Комерс-Заложни къщи с 30% дивидентна доходност
http://www.investor.bg/?cat=5&id=97946
Коментар
-
Първоначално изпратено от Хитър 5ъркойто взел навреме
Сериозното предлагане започна преди 3-4 месеца и резонният въпрос е приключи ли , освен разбира се обявените бройки.
Факт е обаче, че цените са си отвсякъде атрактивни за дългосрочна търговия - срещу депозити от 7-8% , стои СОСЕН ДИВИДЕНТ от ....../всеки сам да си го сметне/ но ако все още има предлагане на 4.50-4.60лв , след 1-2 месеца - дивидента РЕАЛНО ще е около 18.50% на годишна база, в другият случай 4.80 - 5.00лв, ще е около 17%
Или с други думи, срущу 7-8% банкови депозити, стоят 17-18% дивидент на годишна база!!!
Такава дивидентна доходност говори само за едно - липса на финансова култура на бг инвеститора - той предпочита обр. изкупувания/които, в повечето случаи са единствено в интерес на мажоритаря/, сладките приказки и захаросаните обещания в медиите за бъдещи успехи.
Коментар
Коментар