If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
... Например вместо акции на цкб или някоя друга банка, предпочитам тази акция....
бих само добавил, не само на банките, ами и всички останали - при такава финансова криза , да се пренеблегва такъв дивидент ???
не странно, а многооо странно !!!
А според мен, изобщо няма да им се иска да си хвърлят целия кеш за дивиденти, и най-многото което максимум биха направили, е да изравнят дивидентите. Тази криза е криза за кеш, особено при нас, и според мен едва ли би се намерил мениджър, който да си мисли, че е добре да си хвърли всичкия кеш за дивиденти.
А мениджмъната и мажоритарната собственост къде е при привилигированите или непривилигированите? Той има ли нужда от кеш? А колко от кеша се движи "извънбалансово"?
Няма как да разбереш какво е решено посредством догатки, просто или го знаеш или не. Аз също не го знам. Сигурно е че ще вземете тази година дивидент от привилигированите. Обикновените дали ще вземат и колко, решават самите те. Изобщо те всичко решават. Разбира се за привилигированите на настоящия етап това е без значение.
Препоръчвам на новите акционери да разгледат историята и отчетите на дружеството преди да стане публично. Как се е развивали преди и как след това. Какъв е пътя им към публичността. Доверява ли им се тогава пазара.
Замислете се за това че вие не си купувате депозит с добра лихва а собственост /дял/ в един бизнес. Докато мислите за "лихвите", не пропускайте да помислите и за "главницата".
И да знаете няма нищо гарантирано на тоя свят, гарантирана е само ...
Според мен акцията хем има дивидент, хем има дял от собственост и дори повече - дял от бизнес, доказал се в настоящата криза. Например вместо акции на цкб или някоя друга банка, предпочитам тази акция. Освен това какво е било преди 10 г и какво е сега на борсата е много различно. Всичко тече, всичко се променя, особено на борса. Ето и Биовет не показваха досега печалби, но сега само за първо тримесечие са записали едни 2 мил. Ако живеем само с миналото, пропускаме настоящето. Не е препоръка
Хубава акция уж, а след 3 месеца като се раздаде дивидента и цената падне 3,2/3,3 лв няма да има как да се продаде, защото никой няма да я купува тогава и остава залостена за 1 или 2 години. Това не е проблем за играчи с големи портфейли, но за спекулантите ще е малко кофти.
не остава залостена, защото всяка година се дава дивидент. А Като гледам днес, май и баламите които продаваха нещо намаляха.
Хубава акция уж, а след 3 месеца като се раздаде дивидента и цената падне 3,2/3,3 лв няма да има как да се продаде, защото никой няма да я купува тогава и остава залостена за 1 или 2 години. Това не е проблем за играчи с големи портфейли, но за спекулантите ще е малко кофти.
ами ако падне с парите от дивидента.. нови акции по 3.50 ... идеално!
важното е да се капитализира
да речем влизам сега
2010 пролетта
начална инвестиция 3000х4.50 = 13500
след 3 месеца дивиенд 3000х0.7=2100
акцията пада на 3.5...с 2100 си купувам 600 бройки и не се занимавам със софкомът до следващия дивидент = 3600 акции тотал
2011 лятото
3600х0.7 = 2520 кинта
пак пада но този път само до 4 = 630 акции = общо 4230
2012 лятото
4230 х 0.8 = 3384
пак пада но този път до 4.4 ... = 770 акции = 5000 тотал...
2013 лятото
5000 х 0.8 = 4000 дивидент
паднали са но този път до 5 лв = 800 акции = 5800 тотал...
2014 лятото
5800 х 0.8 = 4640 дивидент
паднали са но този път до 5.50 ) = 843 акции = 6643 тотал...
2015 пролетта
ами стига толкова продавам всичко 6643 х 6 лв (нека да сме скромни) =~ 40 000K
2010 13500
2015 40000
това е със заложен умерен ръст на печалбата с по няколко % годишно и умерен ръст на софикс с по 5-10% годишно...
ех мечти мечти
както и да е това е план , който стартирах тази пролет и мисля да се опитам да изпълня )
успех
Схемата дори консервативна, може да се реализира и реално. Мисля, че има и по-голям потенциал. А за 7 години Софикс все ще скочи ... иначе, ако не скочи, - тия с варантите на енемона и прочие май ще са .... изгорели. Енемона е от индекса все пак. ) А тук дивидента е 1,5-2 пъти по-голям от тоя на Хима, пък Хима и той е в индекса. Не е препоръка.
берта, щом си сигурна, че ще купиш с дивидента на 3.50 защо не вложиш цялата ти сума от 13500 на тази цена и да си купиш 3857 акции, а ще правиш гимнастики за 3600 акции
или ти си за спорта и обичаш гимнастиката
ооооо, кръводарител.
направи ли тлъста пачка покрай БФБ-то? :lol:
берта, щом си сигурна, че ще купиш с дивидента на 3.50 защо не вложиш цялата ти сума от 13500 на тази цена и да си купиш 3857 акции, а ще правиш гимнастики за 3600 акции
благойчо,
човек предполага - господ разполага
ако бях сигурен, че ще станат 3.5 щях да ги чакам , но едно по-сериозно качване на софикс идните месеци може да обърка смектата за 3.50 та затова плана МИ е такъв.
лека и спокойна!
Съмнявам се ного да станат 3.5 кинта и въобще да паднат под 4. Докато дойде време да се снася дивидент очаквам все пак борсичката ни да дръпне, а мине ли Софиксът 500 пункта, забравете да пазарувате тая акция под четвъртуната.
Така и така Софкомът заради дивидентът е една от най-стабилните и от сривът най-малко засегнатите акции - иначе в моментът на дъното трябваше да стане към 1.3-1.4, а акцията май не падна под 2.8-3 кинта.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
благойчо,
човек предполага - господ разполага
ако бях сигурен, че ще станат 3.5 щях да ги чакам , но едно по-сериозно качване на софикс идните месеци може да обърка смектата за 3.50 та затова плана МИ е такъв.
лека и спокойна!
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар