IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Teodor Iv
    Първоначално изпратено от ОК
    Браво, една от малкото ми позиции на БФБ продължава да ме радва. Сигурно е и единствената печеливша позиция от 2007 насам.
    тук не се притеснявай, тепърва ще започне още повече да те радва - не случайно горната граница на обратното е 6лв - там ще е и минимума за тази акция в близкото бъдеще
    Здравейте. Никъде не видях информация за обратно изкупуване. Бихте ли ме светнанли по въпроса, ако знаете нещо.
    Интересен е факта, че за съответния период дивидента по обикновените акции е два пъти по-голям, а цената им е с над 20% по-ниска. Как си обяснявате този факт? Може би, защото още не е гласуван и не е сигурно или просто спекулантите не са се активизирали :P

Коментар

• Ами миналата година обикновените не взеха нищо, сега вземат дивидента, който привилегированите са взели за 2 години. Оттук нататък имаме още 5-6 години сигурен дивидент от 0.75 лева, и след това акциите стават обикновени. Това е доста далеч от облигация, затова и цената на двата вида акции трябва да е равна, ако следващите 5 години се очаква да получат равен дивидент. Ако очакваме обикновените да получават повече, то те стават по-скъпи. И обратно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho
        Нали не бъркате привилигировани и обикновени? Въпреки че опредметяват капитал в едно и също дружество са коренно различни инструменти.

Още при създаването си привилигированите са замислени като облигация без главница. Реално парите наляти от привилигированите акционери при IPO-то "правят" дружеството. Обикновените акционери /мажоритари/ заемат този ресурс и го наливат в дружеството с ясно съзнание и надежди, че той ще носи около и над два пъти повече от това което те плащат за него /фиксирания дивидент/. Така "обикновените" ще могат да вземат изработеното чрез техните пари и горницата от привлечения ресурс на привилигированите. В същото време нямат никакъв ангажимент за връщане на каквото и да е от главницата - тя остава в дружеството. Увеличението на капитала посредством привилигированите акции, не само не разводнява капитала, но дори новите акционери плащат за акциите си пъти повече от това което те струват на старите.

Схемата идаелно работи за мажоритарите. Засега и привилигированите са доволни от дивидентната доходност, но не очаквайте чудеса от стойността на дружеството и цената на акциите. Периодично заработеното се и ще се прелива към мажоритарите, така че дружеството няма да става "по-голямо".

Това са лично мои изводи направени в резултат на наблюдението ми на дружеството от първите опити за неговото листване. Не препоръчвам нищо на никого.
        я пак :shock: гроздето ли кисело нещо стана

Коментар

• Нали не бъркате привилигировани и обикновени? Въпреки че опредметяват капитал в едно и също дружество са коренно различни инструменти.

Още при създаването си привилигированите са замислени като облигация без главница. Реално парите наляти от привилигированите акционери при IPO-то "правят" дружеството. Обикновените акционери /мажоритари/ заемат този ресурс и го наливат в дружеството с ясно съзнание и надежди, че той ще носи около и над два пъти повече от това което те плащат за него /фиксирания дивидент/. Така "обикновените" ще могат да вземат изработеното чрез техните пари и горницата от привлечения ресурс на привилигированите. В същото време нямат никакъв ангажимент за връщане на каквото и да е от главницата - тя остава в дружеството. Увеличението на капитала посредством привилигированите акции, не само не разводнява капитала, но дори новите акционери плащат за акциите си пъти повече от това което те струват на старите.

Схемата идаелно работи за мажоритарите. Засега и привилигированите са доволни от дивидентната доходност, но не очаквайте чудеса от стойността на дружеството и цената на акциите. Периодично заработеното се и ще се прелива към мажоритарите, така че дружеството няма да става "по-голямо".

Това са лично мои изводи направени в резултат на наблюдението ми на дружеството от първите опити за неговото листване. Не препоръчвам нищо на никого.

Коментар

• Е да, тук като се сметнат коефицентите цената става доста приятна за влизане. И то на базата на реални резултати, не на имагинерни очаквания като при някои други компании.

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК
              Браво, една от малкото ми позиции на БФБ продължава да ме радва. Сигурно е и единствената печеливша позиция от 2007 насам.
              тук не се притеснявай, тепърва ще започне още повече да те радва - не случайно горната граница на обратното е 6лв - там ще е и минимума за тази акция в близкото бъдеще

Коментар

• Браво, една от малкото ми позиции на БФБ продължава да ме радва. Сигурно е и единствената печеливша позиция от 2007 насам.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram
                  лудница

много ме радват софком-а, но сме егати и борсата щом бизнес със заложни къщи показва какво е коректно отношение към инвеститорите...показва го на батковци като софарма, монбат, каолин и тн банки и други печеливши бизнеси....

браво!

за съжаление софкомът ми е само няколко % от портфейла

eeee, а бяха времена с цени около 3,60-3,80 лв.....
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• лудница

много ме радват софком-а, но сме егати и борсата щом бизнес със заложни къщи показва какво е коректно отношение към инвеститорите...показва го на батковци като софарма, монбат, каолин и тн банки и други печеливши бизнеси....

браво!

за съжаление софкомът ми е само няколко % от портфейла
                    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от BGN
                      браво на мениджмънта и мажоритаря!!!

Това се казва отношение към акционерите

90% от "сините чипове" трябва да вземат пример от СОФКОМ
                      +1 и най-вече алчната софарма

Коментар

• браво на мениджмънта и мажоритаря!!!

Това се казва отношение към акционерите

90% от "сините чипове" трябва да вземат пример от СОФКОМ

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho
                          Видяхте ли си дневния ред на общото събрание? Интересно четиво в частта за разпределние на печалбата.
                          Като го комбинираме с обратното изкупуване, става доста интересно и навяващо помисли.
                          Успех и умната!
                          бялата лястовичка на бфб - ЕДИНСТВЕННАТА ....... лихвари да показват отношение към обикновенният инвеститор - СОСЕН ДИВИДЕНТ и след това обр. изкупуване
                          еваллата , за което

Коментар

• Обикновените акции на София Комерс-Заложни къщи с 30% дивидентна доходност
                            http://www.investor.bg/?cat=5&id=97946

Коментар

• Събрание - 15.06 - 12 часът в офисът на компанията - Дианабад - до бл. 58 (ателие №6).
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Видяхте ли си дневния ред на общото събрание? Интересно четиво в частта за разпределние на печалбата.
                                Като го комбинираме с обратното изкупуване, става доста интересно и навяващо помисли.
                                Успех и умната!

Коментар

Working...
                                X