If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Колеги,
до 15 юни /ОСА/ не остана много време и предлагам, който има въпроси да ги зададе и дано някой е свободен и отиде на събранието, ако не на e-mail на sofcom да ги изпратим.
От мен са следните:
1. Последните дни /а и днес/, се извършват множество акции в цялата страна срещу незаконните лихвари - Софком не вижда ли възможност за завземането на тези освободени нови територии -- или по-точно този голям дивидент, който ще бъде гласуван за обикновенните, не е ли в неподходящ момент,съобразно променената обстановка - държа да уточня, че твърдо съм за раздаване на дивидент, но за регулярно раздаване всяка година/става въпрос за обикновенните/,съобразно резултатите и перспективите.
Според мен за софкома предстоят добри перспективи тази, а и 2011г, и такова "обезкървяване" предвид и сегашната ситуация / акции по незаконните лихвари,липса на банково кредитиране/ , няма да е добър ход .
2. Относно обратното изкупуване
Аз поне не знам на бфб да има прозрачност по това, не знам колегите от другите компании, какво толкова се кефят - при нас е обявено от 3 - 6 лв, до тук чудесно, но за по-голяма прозрачност, а и да се избегнат всякакви инсайдърски интереси , какво имам предвид - например произволно във времето изкупуване на 6 лв, а примерно на 4 лв няма намеса или направо, за обслужване на нечии интереси - да се направи определена методика - примерно на тримесечие с подаване на отчета, съобразно постигнатите резултати да се определя твърда цена за обратно изкупуване до следващото тримесечие, а каква ще е методиката, според мен от съществено значение да е - процентната годишна доходност и резултатите от дейността за тримесечието.
Или да разгледаме конкретен пример за привилигерованите, защото там е ясен дивидента при 4.50лв примерно за сделка сега, след месец след приспадане на дивидента може да се изчисли год доходност от почти 20% !!!!!!!!
Стартирали са на 6лв, това е и горна граница сега за обратното - год доходност пак е почти 2 пъти повече от банките - 12%
Или методиката да бъде - съвкупност от %годишна доходност,която да бъде константна величина за цялата година, примерно 12% и конкретни резултати на тримесичие - твърда цена до следващия отчет за 3мес, без от до.Или накратко примерно от 1май се определя цена 5лв ,1август 3Q е по-ниско сравнено с 3Q на 2009 - 4.50лв и т.н. - според резултатите.
Не казвам че това трябва да е - но за мен,а и за вас е важно да има пълна прозрачност.
Нищо че сме инвестирали при лихвари - за мен софкома си остава единствената компания, която си заслужава да инвестираш, а и единствената при която РЕАЛНО печелиш на бфб.
Това обратно изкупуване само за привилигированите ли се отнася (все пак са привилигировани) ?
(Имам от тях.)
Колеги,
до 15 юни /ОСА/ не остана много време и предлагам, който има въпроси да ги зададе и дано някой е свободен и отиде на събранието, ако не на e-mail на sofcom да ги изпратим.
От мен са следните:
1. Последните дни /а и днес/, се извършват множество акции в цялата страна срещу незаконните лихвари - Софком не вижда ли възможност за завземането на тези освободени нови територии -- или по-точно този голям дивидент, който ще бъде гласуван за обикновенните, не е ли в неподходящ момент,съобразно променената обстановка - държа да уточня, че твърдо съм за раздаване на дивидент, но за регулярно раздаване всяка година/става въпрос за обикновенните/,съобразно резултатите и перспективите.
Според мен за софкома предстоят добри перспективи тази, а и 2011г, и такова "обезкървяване" предвид и сегашната ситуация / акции по незаконните лихвари,липса на банково кредитиране/ , няма да е добър ход .
2. Относно обратното изкупуване
Аз поне не знам на бфб да има прозрачност по това, не знам колегите от другите компании, какво толкова се кефят - при нас е обявено от 3 - 6 лв, до тук чудесно, но за по-голяма прозрачност, а и да се избегнат всякакви инсайдърски интереси , какво имам предвид - например произволно във времето изкупуване на 6 лв, а примерно на 4 лв няма намеса или направо, за обслужване на нечии интереси - да се направи определена методика - примерно на тримесечие с подаване на отчета, съобразно постигнатите резултати да се определя твърда цена за обратно изкупуване до следващото тримесечие, а каква ще е методиката, според мен от съществено значение да е - процентната годишна доходност и резултатите от дейността за тримесечието.
Или да разгледаме конкретен пример за привилигерованите, защото там е ясен дивидента при 4.50лв примерно за сделка сега, след месец след приспадане на дивидента може да се изчисли год доходност от почти 20% !!!!!!!!
Стартирали са на 6лв, това е и горна граница сега за обратното - год доходност пак е почти 2 пъти повече от банките - 12%
Или методиката да бъде - съвкупност от %годишна доходност,която да бъде константна величина за цялата година, примерно 12% и конкретни резултати на тримесичие - твърда цена до следващия отчет за 3мес, без от до.Или накратко примерно от 1май се определя цена 5лв ,1август 3Q е по-ниско сравнено с 3Q на 2009 - 4.50лв и т.н. - според резултатите.
Не казвам че това трябва да е - но за мен,а и за вас е важно да има пълна прозрачност.
Нищо че сме инвестирали при лихвари - за мен софкома си остава единствената компания, която си заслужава да инвестираш, а и единствената при която РЕАЛНО печелиш на бфб.
Вярно е, че в някои заложни къщи постъпват повече или по-малко крадени вещи, но не е ли по-редно т.нар. "държава" да удари крадците? Защо бандити с по 20-30 извършени и доказани престъпления са на свобода, за да могат да извършват нови ли?
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Здравейте, казвам се Христо Димитров на 78 години съм и се занимавам с частен бизнес в две направления - застрахователен брокер и заложна къща.
Вчера в вашия сайт прочетох новина публикувана в раздела "Криминално" със заглавие "Полицията погна заложните къщи".
От прочетеното останах убеждението че съм се захванал с престъпен бизнес и обществото следва да ме третира като престъпник. За ваша информация за периода от 04-02-2010 (когато официално открихме заложната къща) до момента са ни извършени около 10 проверки на които не са констатирани нарушения в извършваната дейност, с изключение на една наша грешка - не бяхме опаковали в самостоятелна опаковка един заложен при нас велосипед, за което ни беше съставен акт, но едва ли подобна грешка може да ме накара да се почувствам престъпник.
В тази връзка, и предвид факта, че за да запонем дейност като заложна къща минахме по трънлив път по регистрация, разрешителни от МФ, касови апарати, електронни везни, община, данъчно ..... и какво ли още не, някак си ми е странно защо трябва да се възприемам като престъпник ???
Статията е някак си много обща и в нея няма конкретика ... например "вчера в заложна къща едикоя си проверяващите констатираха нарушения и предприеха съответните действия"
По този начин на представяне на информацията, ако има виновни те си остават анонимни а негативите обират всички останали.
Как според вас следва да се чувствам четейки статията Ви и коментарите под нея, при което очевидно се насажда нагласата че върша нещо нередно?
Не съм съгласен да поема вината, за това, че много хора са изпаднали в ситуация да имат нужда от краткосрочен заем за решаване на проблемите си. Нямам никаква вина, за следните проблеми:
- работодател който не си е получил дължимото му от държавата ДДС, няма пари да си плати на работниците и иска малък заем за няколко дни срещу залог на личния си лаптоп и гривната си
- майка която е безработна и няма пари за да организира абитюрентската вечер на сина си и със сълзи на очи вчера си заложи част от вещите
- баща на който не са плащали заплата от 3 месеца и чудещ се как да си изхрани семейството се раздея със скъпи за него вещи....
- и много други в тяхното положение
Отказвам да приема да ме наричате престъпник, до момента в който Ваш представител не дойде на проверка със съответните компетентни органи и не установите нарушение по наредбата за извършване на дейност като заложна къща.
Отказвам да приема да ме наричате престъпник, до момента в който поне един от клиентите които сме обслужили не се оплаче, че сме некоректни, нечестни или друг подобен епитет. Защо хората които имат нужда от услугите ни когато си свършат работа казват "благодаря ви за съдействието", а вие си позволявате да насаждате негативно отношение към бизнеса ми? Кой Ви дава това право?
Спомнете си как преди няколко дни реагираха от БНБ по повод неадекватни коментари за банковата ни система и сами преценете доколко е редно да си позволявате да лепвате етикети на който и да е бизнес.
Предполагам, че ръководството на редакцията Ви няма да се извини за тенденциозната статия и няма да задели средства за да подпомогне бизнеса ми, но се надявам поне да не се опитва да го подкопава с подобни необмислени статии.
Националната агенция за приходите (НАП) съвместно с МВР - Главна дирекция „Криминална полиция" и Комисията за защита на потребителите започна масирани проверки на 20 заложни къщи на територията на София, съобщи изпълнителния директор на агенцията Красимир Стефанов.
Инспекторите на НАП имат за задача да проверяват произхода на стоките, които се намират в заложните къщи, начина на осчетоводяване на финансовите операции, както и дали се издават касови бележки при продажба. По думите на изпълнителния директор служителите на агенцията ще направят също проверка на доходите и имущественото състояние на собствениците на заложните къщи. Те ще проверят и дали служителите в обектите имат трудови договори и дали са заплащани дължимите им данъци и осигурителни вноски.
Инспекторите проверяват дали нивата на лихвените проценти срещу които се предоставят финансови средства отговарят на изискванията в нормативните документи, както и притежават ли заложните къщи лицензи за продажба на изделия от благородни метали.
На територията на столицата има над 300 заложни къщи. В момента се проверят 20-те най-големи, за които по данни на МВР има съмнения за търговия с крадени вещи и укриване на обороти.
„Това е само началото на проверките на заложни къщи. Акцията продължава на територията на цялата страна. Когато всички институции действаме в синхрон, резултатите не закъсняват. Тези проверки са поредното доказателство за това", заяви Красимир Стефанов по повод на проверките.
Re: бизнеса с заложни къщи не може да остане в този вид
Първоначално изпратено от Daylight
Бизнеса със заложни къщи няма как да остане в този вид.
Към момента все още съществува най-верятно с протекциите на някой, но всеки знае че там се продава масово крадено имущество, така че рано или късно ще ги разкарат.
там се залага , а дали е крадено има други контролни органи
бизнеса с заложни къщи не може да остане в този вид
Бизнеса със заложни къщи няма как да остане в този вид.
Към момента все още съществува най-верятно с протекциите на някой, но всеки знае че там се продава масово крадено имущество, така че рано или късно ще ги разкарат.
Браво, една от малкото ми позиции на БФБ продължава да ме радва. Сигурно е и единствената печеливша позиция от 2007 насам.
тук не се притеснявай, тепърва ще започне още повече да те радва - не случайно горната граница на обратното е 6лв - там ще е и минимума за тази акция в близкото бъдеще
Здравейте. Никъде не видях информация за обратно изкупуване. Бихте ли ме светнанли по въпроса, ако знаете нещо.
Интересен е факта, че за съответния период дивидента по обикновените акции е два пъти по-голям, а цената им е с над 20% по-ниска. Как си обяснявате този факт? Може би, защото още не е гласуван и не е сигурно или просто спекулантите не са се активизирали :P
погледни в x3news документацията за предстоящото ОСА
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
.. Засега и привилигированите са доволни от дивидентната доходност, но не очаквайте чудеса от стойността на дружеството и цената на акциите. Периодично заработеното се и ще се прелива към мажоритарите, така че дружеството няма да става "по-голямо"...
Ей това изречение, би ли го изкоментирал пак - думичката "засега", какъв смисъл влагащ в нея ?
Има противоречие в постинга ти - висока дивидентна доходност се получава, когато цената на акцията е по-ниска и естествено при повишаването и дивидентната доходност ще намалява, или по-просто при 4.70лв - 17.80% след приспадане на дивидента, при 6лв е 13.5%- мен ме устройват и двата варианта - ако си направил по дългосрочен хоризонт, винаги пИчелиш.Обратното изкупуване е доказателство, че при свободен кеш, инвестицията в собствени акции на нива до 6лв, отвсякъде е доходоносно за акционерите.
Ние сме скромни,за "ракетоносители" не сме дорасли
Нали не бъркате привилигировани и обикновени? Въпреки че опредметяват капитал в едно и също дружество са коренно различни инструменти.
Още при създаването си привилигированите са замислени като облигация без главница. Реално парите наляти от привилигированите акционери при IPO-то "правят" дружеството. Обикновените акционери /мажоритари/ заемат този ресурс и го наливат в дружеството с ясно съзнание и надежди, че той ще носи около и над два пъти повече от това което те плащат за него /фиксирания дивидент/. Така "обикновените" ще могат да вземат изработеното чрез техните пари и горницата от привлечения ресурс на привилигированите. В същото време нямат никакъв ангажимент за връщане на каквото и да е от главницата - тя остава в дружеството. Увеличението на капитала посредством привилигированите акции, не само не разводнява капитала, но дори новите акционери плащат за акциите си пъти повече от това което те струват на старите.
Схемата идаелно работи за мажоритарите. Засега и привилигированите са доволни от дивидентната доходност, но не очаквайте чудеса от стойността на дружеството и цената на акциите. Периодично заработеното се и ще се прелива към мажоритарите, така че дружеството няма да става "по-голямо".
Това са лично мои изводи направени в резултат на наблюдението ми на дружеството от първите опити за неговото листване. Не препоръчвам нищо на никого.
Aз не виждам нищо лошо в това покрай мажоритарите и ние да изкараме някой лев. Примери за това много: ОББ, Булбанк и други от близкото минало.
"Който рискува пичели..."
Коментар