IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mechka uteshitelka Разгледай мнение
    глупости, какви ти хил.?! добавил е 2-3 хил. ..
    е как реши че са 2-3хил - от кой пръст го изсмука ???

Коментар

• Първоначално изпратено от Каммен Разгледай мнение
      хм,
      когато фактите говорят ......
      ДФ Статус за периода 5юни 2009 - 1юни2010 намаляват притежаваните от тях привилигировани акции 2 пъти.
      За същия период, горепосоченото лице/председател на съвета на директорите в Статус/ УВЕЛИЧАВА акциите си в привилигированите над 2пъти
      става въпрос за хиляди бройки
      глупости, какви ти хил.?! добавил е 2-3 хил. - преди дивидента - капка в морето. За които между впрочем не се знае, дали не е кеширал, след като е гушнал дивидента, защото видяхме че клекна от 4,75 на под 4 .... (нормално - при дивидент 75 стинки.)
      не е препоръка
      Last edited by mechka uteshitelka; 04.08.2010, 11:11.
      Я всегда буду твоим поводом напиться.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        ами дай да ги зема твоите акции на 4 кинта
        а ти после ще си вземеш повече със същите пари на 3.50
        spoko, и това ще стане, всяко нещо с времето.

Коментар

хм,
          ДФ Статус за периода 5юни 2009 - 1юни2010 намаляват притежаваните от тях привилигировани акции 2 пъти.
          За същия период, горепосоченото лице/председател на съвета на директорите в Статус/ УВЕЛИЧАВА акциите си в привилигированите над 2пъти
          Излиза ,че, ДФ Статус продава а Вл.Панев купува

Коментар

Може и Владо Панев да си продава някои от неговите лични, кой го знае и него. .....
            хм,

Коментар

• Banker

Заложните къщи проплакаха

ИСКАТ СПЕШНИ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ДЕЙНОСТТА ИМ

Лихварският бизнес винаги е бил трън в очите на хората. Ето защо въвеждането на по-строги правила в него обикновено се посреща с облекчение. Дори либералното правителство на Сергей Станишев осъзна този факт и в края на своя мандат кабинетът прие наредба, уреждаща дейността на заложните къщи. Тя влезе в сила на 31 август 2009-а и въведе редица ограничения: задължи заложните къщи да се регистрират; забрани им да дават заеми срещу залог на имоти и произведения на изкуството; ограничи лихвата, която могат да вземат до 3% на месец..., и още много други. Оказва се обаче, че въпросните ограничения лесно могат да бъдат заобиколени, а някои текстове от наредбата създават само затруднения на хората, които искат легално да се занимават с лихварски бизнес. А след като такъв съществува под небето, значи, че от него има нужда. Представете си само, че спешно ви трябват 500 лв. за лекарства. Заем не можете да вземете. И се обръщате към кого? Изборът не е голям - роднини, приятели или... отивате да заложите при лихваря мобилния телефон, стереоуредбата, телевизора... Неслучайно заложните къщи ги наричат "банките на бедните". И за да може този бизнес да се развива нормално - да печели и да плаща данъци, изискванията на нормативните документи не трябва да го затормозяват. Именно за да се изгладят "грапавините" в сегашната наредба за заложните къщи, още в края на 2009-а по заповед на министъра на вътрешните работи е сформирана работна група с представители на МВР, финансовото и икономическото министерство, Министерството на правосъдието, Комисията за защита на потребителите, Асоциацията на заложните къщи. Новият проект на документа е трябвало да бъде готов още през май. Оттогава досега крайният срок е променян два пъти, но така и не е ясно кога чиновниците ще предложат окончателния вариант на наредбата за съгласуване в Министерския съвет.

Самите лихвари пък смятат, че има няколко проблема, породени от наредбата, които трябва бързо да бъдат решени. В нейния чл.3 е записано например, че заложната къща е лице, което по занятие предоставя парични заеми, обезпечени със залог върху движими вещи. Заложната къща не може да извършва по занятие други търговски сделки освен когато това е необходимо във връзка с осъществяването на дейността й. От асоциацията смятат, че това позволява на контролните органи да тълкуват текста твърде "стеснено" и създават редица проблеми в работата на заложните къщи. Ако една такава фирма приема като залог мобилни телефони, логично е да може да ги тества дали работят. За целта къщите би трябвало да могат да продават и ваучери за GSM-и, само че при сегашните текстове на наредбата това може да им създаде проблеми с контролните органи. Затова представители на Асоциацията на заложните къщи настояват да бъдат издадени задължителни указания за прилагане на наредбата, за да няма произволни и противоречиви тълкувания.

На бизнеса не се понрави и изискването след извършване на продажбата на заложената вещ лихварите незабавно да изпращат писмено уведомление на нейния вече бивш собственик. От асоциацията предлагат в наредбата да се въведе възможност въпросното уведомление да може да се изпраща на залогодателя чрез SMS или e-mail. Аргументите са, че повечето банки и лизингови дружества в България използват SMS или e-mail известяването дори когато става въпрос за далеч по-големи по размер кредити или лизингови вноски.

Собствениците на заложните къщи са недоволни и от наложените им ограничения по отношение на обезпеченията, които те могат приемат. Доскоро се смяташе, че най-разпространеният залог са недвижимите имоти, като най-често се сключва договор за продажбата им в полза на кредитора с уговорка за обратно изкупуване. С други думи, при коректни взаимоотношения длъжникът си получава собствеността върху имота едва когато изплати заема. Сега, наредбата казва, че заложните къщи предоставят заеми, обезпечени със залог върху движими вещи, и то при условие че те не са паметници на културата от национално и световно значение, оръжие и боеприпаси. Само че българинът е изобретателен, а лихварите - още повече. Така че те са намерили начин да продължат да дават заеми срещу обезпечение с имот. Просто тези кредити минават през дружества, вписани в регистъра на БНБ. По неофициални данни у нас има около 200 такива фирми. Проверка на в. "БАНКЕРЪ" установи, че лихвите за такъв тип заем започват от 3.5%, като на места достигат и до 6% МЕСЕЧНО (а не на годишна база).

Лихварите вече не могат да вземат като залог и изделия от благородни метали, които не притежават държавна марка, или пък скъпоценни камъни, които не са придружени със сертификат за идентичност и качество. Наредбата за добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни обаче е обнародвана в "Държавен вестник" на 7 януари 2000 година. Което означава, че златните и сребърните изделия започват да се маркират от този момент нататък и наличното до 2000 г. злато не може да се залага. От друга страна, притежаваните от частни лица, както и внасяните от тях за лично ползване бижута са освободени от изискването да бъдат маркирани и следователно също не могат да бъдат заложени. "Действащото европейско и световно законодателство е намерило решения на този въпрос. Настоящата разпоредба незабавно трябва да се синхронизира и нелогичният дисбаланс да бъде изгладен", призовава Александър Александров, собственик на верига заложни къщи "Щедрите" и член на асоциацията. У нас 70-80% от благородния метал няма марка, твърди той.

Ограниченията по отношение на начисляваните от заложните къщи лихви също могат да бъдат заобиколени. Те, в общи линии спазват изискването да не начисляват на длъжниците си повече от 3% на месец, но пък забрана по отношение на таксите няма и затова повечето представители на този вид бизнес са намерили компенсация именно в тях. За отпускане на заем до 100 лв. те събират такса от 9%, от 100 лв. до 300 лв. тя е 7%, от 300 до 1000 лв. - 5.5 процента. За суми над 1000 лв. се плаща такса от 6%, а за заеми над 3000 лв. - 4 процента. Преди влизането на наредбата в сила лихвите бяха около 10% при обезпечение с техника и злато - ако срокът за изплащане е 15 дни, и 20% - при плащане след 30 дни. Автомобилите пък са се залагали срещу лихва от около 8 на сто месечно. Кредитът срещу ипотекиране на жилището се е давал при средна месечна лихва от около 6 на сто. Сега такива лихви няма, но ако човек си сметне всички разходи по заем от заложна къща, ще види, че разходите му не са по-малко от тези преди влизането на наредбата в сила. Излиза, че ограничаването на лихвите в нея просто е било безсмислено. А дали, как и кога това ще се коригира, предстои да видим.
              “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

както писа розовата някъде, при 20-30% необслужваеми кредити из банките, не е достатъчен 14-15% дивидент за да компенсира риска от скапване на системата. Поне аз мисля, че ще съм принудена да чакам. Не ми се гълта риск особено при немного ликвидни активи.
                ами дай да ги зема твоите акции на 4 кинта
                а ти после ще си вземеш повече със същите пари на 3.50
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

ами мен вече ме сърбят ръцете, но аз съм с шавливи пръсти. 3.50-3.80 към момента са мираж според мен...ако не изсипе някой голямата каруца.
                  тази акция е перфектна за ПФ, но не ги знам имат ли интерес...то си трябва и пакети за тях.

не забравяй , че и акциите тук са доста ограничен брой.

при 5 кинта идва доходност 14.5%
                  при 4 кинта 17,7%
                  при 3.50 20%

много ми се иска, но не вярвам да видим 3.50 или ако го видим ще е някакво много яко мазало в икономиката и БГ и няма да ни е до акции.
                  успех
                  както писа розовата някъде, при 20-30% необслужваеми кредити из банките, не е достатъчен 14-15% дивидент за да компенсира риска от скапване на системата. Поне аз мисля, че ще съм принудена да чакам. Не ми се гълта риск особено при немного ликвидни активи.

Коментар

Може и Владо Панев да си продава някои от неговите лични, кой го знае и него.
                    А ние ще си чакаме ли цената под 3.8 или да вдигаме офертите? как го виждаш? Според мен, може да изчакаме, купувачите да си изстрелят патроните, щото не виждам до юни 2011 (когато се гласува следващия дивидент), какъв интерес може да има, ... а това си е цяла година в която ... всичко би могло да се случи, (включително и дау да се скапе, все пак е някаква си вероятност...) не е препоръка
                    ами мен вече ме сърбят ръцете, но аз съм с шавливи пръсти. 3.50-3.80 към момента са мираж според мен...ако не изсипе някой голямата каруца.
                    тази акция е перфектна за ПФ, но не ги знам имат ли интерес...то си трябва и пакети за тях.

не забравяй , че и акциите тук са доста ограничен брой.

при 5 кинта идва доходност 14.5%
                    при 4 кинта 17,7%
                    при 3.50 20%

много ми се иска, но не вярвам да видим 3.50 или ако го видим ще е някакво много яко мазало в икономиката и БГ и няма да ни е до акции.
                    успех

Коментар

ами силно вероятно е да са те.. поне тях ги спрягаме тук от известно време
                      Може и Владо Панев да си продава някои от неговите лични, кой го знае и него.
                      А ние ще си чакаме ли цената (диапазона 3.0-3.6) или да вдигаме офертите? как го виждаш? Според мен, може да изчакаме, купувачите да си изстрелят патроните, щото не виждам до юни 2011 (когато се гласува следващия дивидент), какъв интерес може да има, ... а това си е цяла година в която ... всичко би могло да се случи, (включително и дау да се скапе, все пак е някаква си вероятност...) не е препоръка
                      Last edited by mechka uteshitelka; 03.08.2010, 15:05.

Коментар

статус ли е продавача ?
                        ами силно вероятно е да са те.. поне тях ги спрягаме тук от известно време

Коментар

кво се чудиш продавача иска да си докара средна 4.20 , но не го виждам

не се знае знае ли се
                          статус ли е продавача ?

Коментар

Как ви цакат с цената, просто ме кефи. След всяка шитната хилядарка качват цената с 5 стинки и лакомията върши чудеса. ) не е препоръкЪ
                            кво се чудиш продавача иска да си докара средна 4.20 , но не го виждам

не се знае знае ли се

Коментар

• Как ви цакат с цената, просто ме кефи. След всяка шитната хилядарка качват цената с 5 стинки и лакомията върши чудеса. ) не е препоръкЪ

Коментар

И последно, че изчезвам, нали взехме дивидентите

най-вероятният сценарий:
                                привилигированите бавно и методично катерят с 2-3ст през някой и друг ден, след което може 2-3 месеца, а може и значително по рано, ще последва липса на всякаква ликвидност и тук очаквам мажоритарите да ударят едно рамо /техният интерес без това е и най-голям/, както го направиха при обикновенните, с 500бр вдигнаха с 2.50лв цената.

Няма как, в дългосрочен план да има такава разлика - реалната цена на софкома е именно в привилигированите, те са free float-а на компанията, а и неслучайно обявиха обратното - на обикновенните видяхме с тяхната ликвидност какво се получи, същото очаквам и с привилигированите, след изчерпването на продавача.
                                А друг е въпроса, като се стигне до вариянт купува/продава разлика над 2лв, че няма на кого да разтовариш - тогава ще се чака обръщане на сентимента, дотогава дивидента ще върши отлична работа.

Софком не е за спекула.
                                Това е дългосрочна позиция.
                                Успехи на всички
                                Според мен това е проблема за цената, че скоро сте взели дивидентите ... не е препоръка
                                Не е препоръка... !!!
                                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

Working...
                                X