Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеМоже би е така, неговата кожа. Но ще видим, ще видим.
Как мислите колегите - реално ли е следдивидентната цена на акциите - 5.3-5.35? Това е равна на преддивидентна 6.01-6.06 кинта, каквато бе достигната съвсем за кратко преди време. Т.е. реално цената се покачва, въпреки че оставащите задължителни дивиденти намаляват.
Ърм?
Мислех да вляза обратно поне с част от изходящото обем, но тия цени не ме кефят - облизвации - по-добре.
Аз не мисля ,че цената на обикновената акция ще е под 7лв тогава.( Все пак зависи дали мажоритарите няма да изкупят облигациите,което е малко вероятно)
Затова за мен привелиригованите акции остават по добрия вариант.
Не е препоръка. Имам.
Коментар
-
Може би е така, неговата кожа. Но ще видим, ще видим.
Как мислите колегите - реално ли е следдивидентната цена на акциите - 5.3-5.35? Това е равна на преддивидентна 6.01-6.06 кинта, каквато бе достигната съвсем за кратко преди време. Т.е. реално цената се покачва, въпреки че оставащите задължителни дивиденти намаляват.
Ърм?
Мислех да вляза обратно поне с част от изходящото обем, но тия цени не ме кефят - облизвации - по-добре.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеАз мисля така:
- 2 400 000 акции.
- Стойност на облизвационната емисия - 5 КБ.
- При номинал на облизвацията 100 кинта, това са 50 000 облизвации.
- 2 400 000:50 000=48
Значи би трябвало на всеки 48 акции да се пада по една облизвация, т.е. 48 права за една.
1 облигация - 100лв
Само не знам ,не е ли коректно да извадят от общия брой акции обратно изкупените ?
http://www.investor.bg/files/bulleti...3e01f.2013.pdf
Коментар
-
Главоломен ръст на бързите кредити отчита БНБ. Общо раздадените бързи заеми са достигнали обем от 1,99 млрд. лв., което представлява 2,5 сто от БВП на България. Повече от една трета от тях обаче вече са влезли в графата „лоши кредити". Това означава, че у нас се теглят 60 хил. лева на всеки час.
Поради интереса към този вид услуги на пазара у нас работят 163 дружества, специализирани изключително в раздаването на спешни заеми, като само за година са регистрирани нови 46 фирми. От началото на годината броят на изтеглените бързи кредити драстично е нараснал след спад, продължил близо година.
Само за три месеца - от април до юни, от нефинансовите компании у нас са раздали кредити за 33 млн. лв., което прави по 500 хил. лв. на ден. Преобладават потребителските заеми, които са три пъти повече от жилищните. В сравнение с юни миналата години те са нараснали с 12 процента. Бързите кредити за домакинствата съставляват 71 на сто от всички отпуснати заеми от небанкови компании.
Коментар
-
Да - това тоже е вярно. Преди се разпределяха по-сосни дивиденти по простите акции. И сега мислехме да делнем едно леко дивидентченце - но предпочетохме да задържим сухото в компанията, за да можем да напазаруваме нещо по-сосно.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от iri6 Разгледай мнениеЗдравейте,
Това е първият ми пост във форума, въпреки че от доста време го следя.
Някой може ли да ми обясни защо обикновенните акции са по скъпи от привилегированите?
Най - лесно е да се каже - пазар.
Според мен има и други причини - 2-те емисии са доста малки и лесно се манипулират.
В обикновената акционери са почти само собствениците на Софком - преди 3 години си гласуваха дивидент 2 пъти по - голям от този по привелиригованите акции и тогава разбираемо цената се вдигна доста.На следващите 2 ОСА си гласуваха обратно изкупуване по 60 000 обикновени акции и си ги купиха на цени между 7 и 8 лева и от тогава цената остана в този диапазон.Останалите 1 880 000 са основно в мажоритарите и пазарни сделки с тях почти няма.
Привелиригована емисия е пласирана на външни инвеститори и въпреки,че е 5 пъти по-малка се търгува значително по-често.
Плащанията на дивиденти са редовни и навреме за разлика от други емисии.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеТова също е така, но какво ще стане с привилегированите акции 16-а година? На облизвациите главницата е гарантирана все пак, а 12% въобще не са малко - трудно ще изскочи нещо вече, даващо такава дивиднтна доходност. Възможностите за капиталова печалба са едно на ръка, ама тях ще ги има и туканка - защото и облизвациите ще поскъпнат, вярвай ми - 12% са много висока лихва. Ако ти потрябва главницата - продаваеми са.
И как мислиш да купуваш облизвации, като си се разкешил и следователно нямаш правата да се оближешНе е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikola666 Разгледай мнениеИ все пак не разбирам. Защо привилегированите са по-евтини от обикновените, пък при останалите компании е обратно (и каквато всъщност е логиката)?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар