Първоначално изпратено от Poncho
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
София Комерс - Заложни къщи (SCOM, SCOP)
Collapse
X
-
Last edited by 15-; 17.06.2023, 21:54.
-
Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение
Poncho, много добър анализ - наистина малко твърде оптимистични прогнози.... Аз лично малко не мога да го разбера този бизнес с ипотеки при 50% годишна лихва.... Бързи кредити да - айде там имаш нужда или смяташ, че ще се оправиш за 3 месеца и ти трябват бързо пари дето банка няма да ти ги даде - ОК..... Но да ипотекираш имот, предполага че се гласиш за погасяване с години и да плащаш 50% годишна лихва (осредянвам рейджа дето са дали) - това изобщо не мога да го проумея.
Както и да е - относно дивидентите. Сигурно ли е, че няма да се разпределя дивидент по обикновените акции ? (това от проспекта ли го четеш).
И въпрос N=2 - ако има все пак отделен дивидент по обикновените, той няма ли да важи и за привилегированите, т.е. те да получават 2 дивидентни плащания ?... При привилегиите на SOFCOM едно време, не беше ли таката ситуацията ?
Ако някой може да зададе този въпрос на презентацията, че едва ли ще успя да се включа...
Ако има дивидент и по обикновените акции, то това няма нищо общо с дивидента по привилегиите.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеХубавите неща на СОФКОМ и респективно ИпоТех си ги знаем и всеки може да си помечтае на воля. Ще се концентрирам върху "тъмната страна", която всеки инвеститор трябва да слага от другата страна на кантара, а ако става дума за вече направена инвестиция и да натиска по-силно и по-често, за да не си позволява да залита.
Дивидента от 7% не е толкова голям, колкото ми се иска. Знаете централните банки продължават да повишават лихвите и макар сега да е малко затишие в инфлацията нови повишения дебнат отвсякъде. Премията за сферата на дейност на ИпоТех не ми се струва достатъчна. В близки страни има банкови облигации със сходни лихви. TBI Bank пласира при лихва 9%, а съвсем скоро на BEAM ще излезе и Логос при доходност 9,3-10,5% с обезпечени с ипотека облигации, като и двете емисии са със значително по-кратък период от предлаганите от ИпоТех привилегии. Изобщо сякаш пазара на високите лихви тепърва започва да набира скорост.
Сега ИпоТех има активи за около 4 млн.лв. почти изцяло раздадени като кредити зад които стоят 3 млн. акции. От новите акционери се искат още 3 млн.лв. срещу 1 млн. акции, т.е новите акционери ще внесат 43% от активите в дружеството и ще получат 25% от него. То верно, че само с лежане на дивана не става, ама все пак...
Към края на 2034 г. година прогнозират 29 млн.лв. раздадени кредити и печалба от 3,8 млн.лв. при съответно 3,5 млн.лв. и 200 хил.лв. сега. Всичо това се случва от органичен растеж след текущата емисия. Дружеството неуморно работи, всеки изкаран лев се завърта отново, а стойността на компанията и акцията нараства с пъти. Не ми се виждат реалистични тези прогнози, на чието дисконтиране почива оценката на емисионната стойност от 3 лв. (всъщност привилигированите акции са оценени на над 4 лв.) при положение, че не са предвидени дивиденти по обикновените акции. Убеден съм че такива ще има и те ще нямалят значително мултиплициращия ефект на паричните потоци през годините.
Малко много ми идва на този етап капитализация от 12 млн.лв. за дружество с евентуални активи от 7 млн. лв.
Както и да е - относно дивидентите. Сигурно ли е, че няма да се разпределя дивидент по обикновените акции ? (това от проспекта ли го четеш).
И въпрос N=2 - ако има все пак отделен дивидент по обикновените, той няма ли да важи и за привилегированите, т.е. те да получават 2 дивидентни плащания ?... При привилегиите на SOFCOM едно време, не беше ли таката ситуацията ?
Ако някой може да зададе този въпрос на презентацията, че едва ли ще успя да се включа...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеМалко много ми идва на този етап капитализация от 12 млн.лв. за дружество с евентуални активи от 7 млн. лв.
- 1 like
Коментар
-
Хубавите неща на СОФКОМ и респективно ИпоТех си ги знаем и всеки може да си помечтае на воля. Ще се концентрирам върху "тъмната страна", която всеки инвеститор трябва да слага от другата страна на кантара, а ако става дума за вече направена инвестиция и да натиска по-силно и по-често, за да не си позволява да залита.
Дивидента от 7% не е толкова голям, колкото ми се иска. Знаете централните банки продължават да повишават лихвите и макар сега да е малко затишие в инфлацията нови повишения дебнат отвсякъде. Премията за сферата на дейност на ИпоТех не ми се струва достатъчна. В близки страни има банкови облигации със сходни лихви. TBI Bank пласира при лихва 9%, а съвсем скоро на BEAM ще излезе и Логос при доходност 9,3-10,5% с обезпечени с ипотека облигации, като и двете емисии са със значително по-кратък период от предлаганите от ИпоТех привилегии. Изобщо сякаш пазара на високите лихви тепърва започва да набира скорост.
Сега ИпоТех има активи за около 4 млн.лв. почти изцяло раздадени като кредити зад които стоят 3 млн. акции. От новите акционери се искат още 3 млн.лв. срещу 1 млн. акции, т.е новите акционери ще внесат 43% от активите в дружеството и ще получат 25% от него. То верно, че само с лежане на дивана не става, ама все пак...
Към края на 2034 г. година прогнозират 29 млн.лв. раздадени кредити и печалба от 3,8 млн.лв. при съответно 3,5 млн.лв. и 200 хил.лв. сега. Всичо това се случва от органичен растеж след текущата емисия. Дружеството неуморно работи, всеки изкаран лев се завърта отново, а стойността на компанията и акцията нараства с пъти. Не ми се виждат реалистични тези прогнози, на чието дисконтиране почива оценката на емисионната стойност от 3 лв. (всъщност привилигированите акции са оценени на над 4 лв.) при положение, че не са предвидени дивиденти по обикновените акции. Убеден съм че такива ще има и те ще нямалят значително мултиплициращия ефект на паричните потоци през годините.
Малко много ми идва на този етап капитализация от 12 млн.лв. за дружество с евентуални активи от 7 млн. лв.
- 10 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
Значи прав си, по принцип. Аз имам акции от мамата. Тук въпросителните за мен са - конвертирането след 10 г в обикновени акции. Тоест това не е "облигация" Другото - в момента са раздали заеми, по спомен от инфото на между 2-7%. А се предлага дивидент 7 процента. Ясно е, че очакванията са вдигане на лихвите, но... Май по-добре от мама да се взимат акции.
По- добро е от облигация щото е ликвидно. Ако ти трябват 895 лева примерно, няма нужда да продаваш облигация за 22 000 лв.
Чакам Логос облигациите. Май ще са 1100 евро за бройка, ще видим.
Като цяло свършиха тарикатите дето само искат кинти. Оферти като ИпоТех СОФКОМ и ЛОГОС са едно добро начало на БЕАМ пазара. Такива като тях вероятно ще изсмучат ликвидността на договорните фондове. Така трябва, щото те вероятно се справят много добре и без финансиране.Last edited by MrSi; 15.06.2023, 22:47.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
Лихвата ясно и законна, и незаконна, но не е баш тъй.
Смятайте си ЧСИ лихвите, това няма нищо общо с компаниятаLast edited by MrSi; 15.06.2023, 20:10.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
Значи прав си, по принцип. Аз имам акции от мамата. Тук въпросителните за мен са - конвертирането след 10 г в обикновени акции. Тоест това не е "облигация" Другото - в момента са раздали заеми, по спомен от инфото на между 2-7%. А се предлага дивидент 7 процента. Ясно е, че очакванията са вдигане на лихвите, но... Май по-добре от мама да се взимат акции.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
А според теб дали не се дължи лихва докато се стигне до ЧСИ-то ?, но
компанията ще придобива имоти на половин цена, които после ще реализира
- 1 like
Коментар
-
Просто и само единствено от опит щото сън го работил - до ЧСИ се стига главно поради малко задължения ( 1000 - 2000 лева). Продава се пакет от 300 000 лв да речем, само за пример. Изпълнителя изважда лист от съда и т.н.и т.н. но това е при НЕСЪБИРАЕМИТЕ кредити, които са МАЛКИ. Тука говорим за кредити които са средно 50 000 лева И СЕ ИЗПЛАЩАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА 24 месецаМнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
Компанията ще продава имоти /чрез ЧСИ/ за да покрие вземанията си и няма, и не може да вземе повече от това което й се дължи.
Туй не е като при кварталния лихвар.
Някой да каже че купувайки акция с 50% дисконт е лошо?Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Компанията ще продава имоти /чрез ЧСИ/ за да покрие вземанията си и няма, и не може да вземе повече от това което й се дължи.
Коментар
-
И да добавя, една голяма част от тези кредити по всяка вероятност няма да бъдат върнати, така че компанията ще придобива имоти на половин цена, които после ще реализира.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеКакви са тези клиенти, които взимат ипотечен кредит с лихва между 2 и 7 процента?! Направо ми е чудно как успяват да си връщат заемите и в какво наливат взетите средства?!
Врътни с някое такси да видиш колко кинти правят men-eater-ките - хиляди на вечер и се чудят колко имоти да купят че не могат да си изхарчат парите.Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар
-
И да добавя, една голяма част от тези кредити по всяка вероятност няма да бъдат върнати, така че компанията ще придобива имоти на половин цена, които после ще реализира.
Разпределението на предоставените кредити на клиенти в хил. лв. е, както следва: 2022 2021 Непросрочени и необезценени 2883 933 Непросрочени обезценени 661 31 Просрочени необезпечени 47 159 Просрочени до 360 дни обезпечени с ипотека, необезценени 14 100 Брутна сума на предоставени кредити на клиенти 3605 1223 Разчети по лихви и такси 134 97 Начислена обезценка (94) (62) Нетна сума на предоставени кредити на клиенти 3645 1258
Което е по-добре, за да не се занимава фирмата с продажби.
- 1 like
Коментар
Коментар