IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЕМКА АД (ЕМКА)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 6i60 Разгледай мнение
    Пробвай в бгмама ,там може номерата минат.
    На бащата ли ги прададе ?
    Какво ставало в бгмама не разбрах, не ми се вярва те да пазаруват. Тук няма кой две мнения да напише, явно дребни няма по позицията Или тепърва, или просто е пропусната позицията.

п.п. Или всички се правят на умрели лисици и си купуват, все пак и този вариант е на масата.
    Last edited by BSEtrader; 14.08.2017, 20:41.

Коментар

• Пробвай в бгмама ,там може номерата минат.
      На бащата ли ги прададе ?
      Last edited by 6i60; 14.08.2017, 20:31.

Коментар

• 13хил акции за ден, това вече е по-друго нещо. Така повече ми допада и то августовски

Коментар

• И аз благодаря за товите мнения BSE. Днес не ми върви много гладко с коментарите - исках да уточня, че мнението ми се отнася доколкото е възможно да сравняваме две борсови дружества. и да ги поставим на някакви везни при изравнени условия (позлвайки и борсовата им оценка, а не нашата). Също така е ясно че и двете дружества се развиват - няма спор за това, И Емка и Хес си подобряват ефективността, маржовете, правили са инвестиции. Т.е. новите им възможности и на двете виждаме по отчетите (доколкото са реални, а предполагаме че са точно така при тях специално) Опитах да си обясня ефекта за скоростта на борсовата оценката, т,е не казвам кое дружество колко струва като цена- Оценката за стойността ще включва освен всичко друго и таблиците като онези на Кр-оператора.))) Но за мен едно обяснените за което споделих е че ако в Хес се закупи например машина за някаква цена и се натовари, тя ще носи 1,5 пъти повече печалба в Хес, отколкото в Емка, както и при приходите - ако Хес увеличи приходите с 1 млн (примерно) това увеличение на прихода ще е 2,5 пъти по-голямо отколкото същото по абсолютна стойност в Емка. Но пак казвам - двете дружества са отделни и динамиката на тяхната ефективно, както и поръчките им също може да се промени, но не ме учудва толкова много че оценката при хес се случи по-бързо отколкото при емка. Отделно от това да не забравяме и дивидентата доходност. Мисля че при хес беше по-добра, също и това че исторически са давали често през годините а това също може да е фактор. Помним, че дивидентните дружества показаха доста по-голяма стабилност през кризата и съответно нормално по-голям интерес.
          Не е препоръка... !!!
          "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• precakanoto, благодаря за хубавото мнение. Съгласен съм че е по-добре форуърд показатели да се смятат, но там има много субективизъм, затова мисля че стъпваш на ttm и вече правиш допускания и аджастмънти сам за себе си.
            Не съм съгласен относно ползването на цена за предния период, а не настоящата цена. Въпросът е дали сега искаш да купуваш и е абсурдно да ползваш 30% по-ниски цена, защото за периода акцията поскъпнала с 50%.

За Емка в частност - според мен там по-голямата печалба не идва от това дето казваш, спекуалтивно от нарастване на цената на крайната продукция при купувана евтина суровина. Според мен при кабелите цената им се движи с огромна точност заедно с тази на суровината. Купуваш дадената суровина за 1, правиш определени операции (добавена стойност) 0.10 и продаваш на (1.00+0.10)*1.05 където са 5% горница на преработвателя. Ако медта скочи на 2.00, преработката грубо остава 0.10, ама вече 5% са доста повече

Успехът на Емка е че приходите им растат въпреки спада на медта през всяка от предходните 6 години, т.е. увеличават обеми.
            Мед
            2011 6,338.17
            2012 6,189.16 -2.4%
            2013 5,522.43 -10.8%
            2014 5,170.07 -6.4%
            2015 4,967.11 -3.9%
            2016 4,404.82 -11.3%
            2017H1 5,319.48 20.8%

За 6мес на 2017 спрямо 6мес на 2011 имаме спад на медта с 20.7%, но имаме ръст на приходите с 25.1%. Надяваме се на продължаващ ръст на световната икономика, повече търсене и ръст на цените на металите. Все пак доста падна медта в частност за 6год.

Времето ще покаже!

Коментар

• Разгледах малко темата, която толкова ни я пробутвате последно време.))) Имам скромното мнение че истината може да е някъде по средата (някъде там) ))) Имам предвид между казаното от йезуита и Bse-trader. Какво имам предвид- Bse-trd. ползва изтеклите вече данни за печалбата събрано за 1 година,(можем да кажем усреднено за последната 1г. също, не го казваме, защото деленето с 1г не променя резултата) ))) но забележете, че същевременно не ползва усреднените данни за капитализацията за последната една година а я взима по сегапни котировки. Забележете още, че във формулата за п./е има числител и знаменател (CAP/E) и се оказва, че БСЕ-трейдър има едно време в числителя, друго в знаменателя, което не е съвсем коректно, Той би казал разбира се, че така прави за всички дружества и ги сравнява пълноценно но и тук има уловка, която пропуска и това е динамиката на настоящето и бъдещето (няма го в 4 отчета назад) Този недостатък може да се компенсира с идеите на йезуита, за прогноза в бъдещето. Ако е по-адекватна и резултата ще е адекватен, но забележете и че пазара оценява 6-месеца предварително, а не назад. Т.е. ако може да се оцени динамиката ще може да се прецени и защо някои дружества изпреварват други като Емка в бързината на пазарната оценка. Една идея - просто в предложения пример емка се движи по назад като бързина на борсовата в сравнение с Хеса, защо - да погледнем и други показатели - така например единица актив в Емка генерира 1,5 пъти по-малка печалба от актива в ХЕс, подобно и за маржа на печалбата спрямо приходите- единица приход в Хес генерира 2,5 пъти повече печалба от същия приход но в Емка - много ясно, че борсата ще реагира с изпреварваща оценка. Примерите са само за някои статични показатели. Дружествата на стара планина даваха прогнози за приходи, възможно и при емка да ги има, като се съчетаят и съответните маржове може да се прави прогноза. В заключение емка е добро и хес е добро. Но само с п./е ев/ебитда и п./б не може да се прецени. Хес например досега е 3,698 млн печалба, (за 2 отчета) а защо да го смятаме с 4,3 млн в сранителните таблици, нале !?!?! (Напълно е възможно да е повече от 5 млн.) Просто развитието при него е по-бързо. При емка може да има ръст на резултати, ако има ръст на медта и продават по нови нови цени, а са я купували по стару но подобни пикове едва ли са устойчиви и при следващи периоди ще се наблюдава обратен ефект (ако само заради ръста не медта се надяваме на супер-резултат)
              Не е препоръка... !!!
              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Смятам че са ми точни сметките, М+С и Монбат са на база конс Q1 (няма за Q2 още), Корадо, Емка и Хес на база на неконс Q2 (при тях няма консолидиран). За Хес за последните 4 тримесечия имат печалба от 4.259млн , което е абсолютен рекорд, не знам откъде тези 6млн казваш.
                Ти говориш за ттм, а колегата най вероятно има предвид форърд ре, оттам идва разминаването.
                Той най вероятно екстраполира н1 17 профита към н2.
                Което надали е правилно, понеже това означава да се удвоят н2 резултатите, не е невъзможно, но пресилено оптимистично бих казал.
                Засега компанията се движи с около 20% ръст.
                Има и тенденция през годините 2-то полугодие при хеса да е доста по слабо от първото.

Коментар

Мога да включа и много други компании, аз го правя като излязат и конс отчетите за да е всичко към един период - т.е. след месец. Сега реших да пусна само индустриални разчитащи на износ - Свилоза не съм я включил щото е тотал друг отрасъл, а Неохим хем е друг, хем пък и разчитат приоритетно на вътрешен пазар. Класация с 30тина дружества по ЕВ-ЕБИТДА в частност качвах преди месец. Ако е въпросът и по другите показатели не ми е проблем следвщия път да не пускам само ЕВ/ЕБИТДА, а и други.
                  EВ/ЕБИТДА е може би най-добрия показател
                  destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

яко

може ли да включиш неохим и свилоза?
                    Мога да включа и много други компании, аз го правя като излязат и конс отчетите за да е всичко към един период - т.е. след месец. Сега реших да пусна само индустриални разчитащи на износ - Свилоза не съм я включил щото е тотал друг отрасъл, а Неохим хем е друг, хем пък и разчитат приоритетно на вътрешен пазар. Класация с 30тина дружества по ЕВ-ЕБИТДА в частност качвах преди месец. Ако е въпросът и по другите показатели не ми е проблем следвщия път да не пускам само ЕВ/ЕБИТДА, а и други.

Коментар

Смятам че са ми точни сметките, М+С и Монбат са на база конс Q1 (няма за Q2 още), Корадо, Емка и Хес на база на неконс Q2 (при тях няма консолидиран). За Хес за последните 4 тримесечия имат печалба от 4.259млн , което е абсолютен рекорд, не знам откъде тези 6млн казваш.
                      яко

може ли да включиш неохим и свилоза?
                      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнение
                        Тези сметки за мен са под въпрос. Само за пример си помислих следното: Хес - движат се с около 6 мил печалба за годината. Капитализация в момента около 100. П/е около 16-17 (сметки наум) Не е препоръка

Коментар

• Тези сметки за мен са под въпрос. Само за пример си помислих следното: Хес - движат се с около 6 мил печалба за годината. Капитализация в момента около 100. П/е около 16-17 (сметки наум) Не е препоръка
                          http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

Коментар

Добре дошъл в отбора.
                            Ето една извадка на индустриални производители и износители по няколко показателя:
                            P/E
                            MCH 28.49
                            HES 24.01
                            ALUM 14.04
                            MONBAT 16.26
                            LACH 23.93
                            EMKA 20.50
                            P/BV
                            MCH 4.83
                            HES 3.17
                            ALUM 1.89
                            MONBAT 2.14
                            LACH 5.76
                            EMKA 1.73
                            P/S
                            MCH 3.53
                            HES 2.06
                            ALUM 0.93
                            MONBAT 1.60
                            LACH 2.56
                            EMKA 0.69
                            EV/EBITDA*
                            MCH 15.51
                            HES 12.91
                            ALUM 10.05
                            MONBAT 12.64
                            LACH 18.23
                            EMKA 8.56
                            това на база TTM ли е?

Коментар

• Първоначално изпратено от kc_3011 Разгледай мнение
                              BTW: Това е най-новото ми попълнение. Имам добри очаквания за възходящ тренд!
                              Добре дошъл в отбора.
                              Ето една извадка на индустриални производители и износители по няколко показателя:
                              P/E
                              MCH 28.49
                              HES 24.01
                              ALUM 14.04
                              MONBAT 16.26
                              LACH 23.93
                              EMKA 20.50
                              P/BV
                              MCH 4.83
                              HES 3.17
                              ALUM 1.89
                              MONBAT 2.14
                              LACH 5.76
                              EMKA 1.73
                              P/S
                              MCH 3.53
                              HES 2.06
                              ALUM 0.93
                              MONBAT 1.60
                              LACH 2.56
                              EMKA 0.69
                              EV/EBITDA*
                              MCH 15.51
                              HES 12.91
                              ALUM 10.05
                              MONBAT 12.64
                              LACH 18.23
                              EMKA 8.56

Коментар

... Все пак да кажа честито за 3те лева дето ударихме днес на малкото дето имат, крайно време беше
                                Не успя да се задържи на 3 лева, но нищо не пречи утре да се пробва пак.
                                BTW: Това е най-новото ми попълнение. Имам добри очаквания за възходящ тренд!

Коментар

Working...
                                X