Купувах и все още се оглеждам за АТЕРА, но много скочи там този месец и май ще пасувам за сега.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ЕМКА АД (ЕМКА)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениео
Ако гледаш само през призмата на дивидентната доходност си прав. Но какво купуваш?
Аз ще се радвам да запазят payout ratio-то от последната година че доста се вдигна Там до 2012 дивиденти не изплащаха, след това 2012 - 18.42%, 2013 - 25.72%, 2014 - 31.26%, 2015 - 30.56%, 2016 - 59.98%.
Моят портфейл сега е 16 позиции, така че Емка определено има място в него и то на предните места. Разбира се всеки гледа от своята си камбанария.
Успех с инвестициите!
П.П. Струва ми се, че през 2014 разпределиха около 30.9% ( 906 / 2935 ). Другите проценти са точно така както сте ги написал. Не, че има някакво огромно значение...Last edited by Чичо Манчо; 15.08.2017, 12:29.Vanitas vanitatum...
Коментар
-
оПървоначално изпратено от JaG Разгледай мнениеАз в момента си продавам по малко на стъпки. Много ми падна дивидентната доходност тук, а и малко да реализирам капиталова. По същия начин излязох и на 100% от ХЕС, затова и не пиша много... Тук се направиха добри инвестиции, но могат ли да оправдаят това покачване от 50% на цената? Това което гледах последно инвестициите са за около 1.5мил.евро. Капиталовата е +20мил.лева?
Аз ще се радвам да запазят payout ratio-то от последната година че доста се вдигна Там до 2012 дивиденти не изплащаха, след това 2012 - 18.42%, 2013 - 25.72%, 2014 - 31.26%, 2015 - 30.56%, 2016 - 59.98%.
Моят портфейл сега е 16 позиции, така че Емка определено има място в него и то на предните места. Разбира се всеки гледа от своята си камбанария.
Успех с инвестициите!
- 1 like
Коментар
-
Аз в момента си продавам по малко на стъпки. Много ми падна дивидентната доходност тук, а и малко да реализирам капиталова. По същия начин излязох и на 100% от ХЕС, затова и не пиша много... Тук се направиха добри инвестиции, но могат ли да оправдаят това покачване от 50% на цената? Това което гледах последно инвестициите са за около 1.5мил.евро. Капиталовата е +20мил.лева?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 6i60 Разгледай мнениеПробвай в бгмама ,там може номерата минат.
На бащата ли ги прададе ?
п.п. Или всички се правят на умрели лисици и си купуват, все пак и този вариант е на масата.Last edited by BSEtrader; 14.08.2017, 20:41.
- 2 Харесвания
Коментар
-
И аз благодаря за товите мнения BSE. Днес не ми върви много гладко с коментарите - исках да уточня, че мнението ми се отнася доколкото е възможно да сравняваме две борсови дружества. и да ги поставим на някакви везни при изравнени условия (позлвайки и борсовата им оценка, а не нашата). Също така е ясно че и двете дружества се развиват - няма спор за това, И Емка и Хес си подобряват ефективността, маржовете, правили са инвестиции. Т.е. новите им възможности и на двете виждаме по отчетите (доколкото са реални, а предполагаме че са точно така при тях специално) Опитах да си обясня ефекта за скоростта на борсовата оценката, т,е не казвам кое дружество колко струва като цена- Оценката за стойността ще включва освен всичко друго и таблиците като онези на Кр-оператора.))) Но за мен едно обяснените за което споделих е че ако в Хес се закупи например машина за някаква цена и се натовари, тя ще носи 1,5 пъти повече печалба в Хес, отколкото в Емка, както и при приходите - ако Хес увеличи приходите с 1 млн (примерно) това увеличение на прихода ще е 2,5 пъти по-голямо отколкото същото по абсолютна стойност в Емка. Но пак казвам - двете дружества са отделни и динамиката на тяхната ефективно, както и поръчките им също може да се промени, но не ме учудва толкова много че оценката при хес се случи по-бързо отколкото при емка. Отделно от това да не забравяме и дивидентата доходност. Мисля че при хес беше по-добра, също и това че исторически са давали често през годините а това също може да е фактор. Помним, че дивидентните дружества показаха доста по-голяма стабилност през кризата и съответно нормално по-голям интерес.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
precakanoto, благодаря за хубавото мнение. Съгласен съм че е по-добре форуърд показатели да се смятат, но там има много субективизъм, затова мисля че стъпваш на ttm и вече правиш допускания и аджастмънти сам за себе си.
Не съм съгласен относно ползването на цена за предния период, а не настоящата цена. Въпросът е дали сега искаш да купуваш и е абсурдно да ползваш 30% по-ниски цена, защото за периода акцията поскъпнала с 50%.
За Емка в частност - според мен там по-голямата печалба не идва от това дето казваш, спекуалтивно от нарастване на цената на крайната продукция при купувана евтина суровина. Според мен при кабелите цената им се движи с огромна точност заедно с тази на суровината. Купуваш дадената суровина за 1, правиш определени операции (добавена стойност) 0.10 и продаваш на (1.00+0.10)*1.05 където са 5% горница на преработвателя. Ако медта скочи на 2.00, преработката грубо остава 0.10, ама вече 5% са доста повече
Успехът на Емка е че приходите им растат въпреки спада на медта през всяка от предходните 6 години, т.е. увеличават обеми.
Мед 2011 6,338.17 2012 6,189.16 -2.4% 2013 5,522.43 -10.8% 2014 5,170.07 -6.4% 2015 4,967.11 -3.9% 2016 4,404.82 -11.3% 2017H1 5,319.48 20.8%
За 6мес на 2017 спрямо 6мес на 2011 имаме спад на медта с 20.7%, но имаме ръст на приходите с 25.1%. Надяваме се на продължаващ ръст на световната икономика, повече търсене и ръст на цените на металите. Все пак доста падна медта в частност за 6год.
Времето ще покаже!
Коментар
-
Разгледах малко темата, която толкова ни я пробутвате последно време.))) Имам скромното мнение че истината може да е някъде по средата (някъде там) ))) Имам предвид между казаното от йезуита и Bse-trader. Какво имам предвид- Bse-trd. ползва изтеклите вече данни за печалбата събрано за 1 година,(можем да кажем усреднено за последната 1г. също, не го казваме, защото деленето с 1г не променя резултата) ))) но забележете, че същевременно не ползва усреднените данни за капитализацията за последната една година а я взима по сегапни котировки. Забележете още, че във формулата за п./е има числител и знаменател (CAP/E) и се оказва, че БСЕ-трейдър има едно време в числителя, друго в знаменателя, което не е съвсем коректно, Той би казал разбира се, че така прави за всички дружества и ги сравнява пълноценно но и тук има уловка, която пропуска и това е динамиката на настоящето и бъдещето (няма го в 4 отчета назад) Този недостатък може да се компенсира с идеите на йезуита, за прогноза в бъдещето. Ако е по-адекватна и резултата ще е адекватен, но забележете и че пазара оценява 6-месеца предварително, а не назад. Т.е. ако може да се оцени динамиката ще може да се прецени и защо някои дружества изпреварват други като Емка в бързината на пазарната оценка. Една идея - просто в предложения пример емка се движи по назад като бързина на борсовата в сравнение с Хеса, защо - да погледнем и други показатели - така например единица актив в Емка генерира 1,5 пъти по-малка печалба от актива в ХЕс, подобно и за маржа на печалбата спрямо приходите- единица приход в Хес генерира 2,5 пъти повече печалба от същия приход но в Емка - много ясно, че борсата ще реагира с изпреварваща оценка. Примерите са само за някои статични показатели. Дружествата на стара планина даваха прогнози за приходи, възможно и при емка да ги има, като се съчетаят и съответните маржове може да се прави прогноза. В заключение емка е добро и хес е добро. Но само с п./е ев/ебитда и п./б не може да се прецени. Хес например досега е 3,698 млн печалба, (за 2 отчета) а защо да го смятаме с 4,3 млн в сранителните таблици, нале !?!?! (Напълно е възможно да е повече от 5 млн.) Просто развитието при него е по-бързо. При емка може да има ръст на резултати, ако има ръст на медта и продават по нови нови цени, а са я купували по стару но подобни пикове едва ли са устойчиви и при следващи периоди ще се наблюдава обратен ефект (ако само заради ръста не медта се надяваме на супер-резултат)Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
Смятам че са ми точни сметките, М+С и Монбат са на база конс Q1 (няма за Q2 още), Корадо, Емка и Хес на база на неконс Q2 (при тях няма консолидиран). За Хес за последните 4 тримесечия имат печалба от 4.259млн , което е абсолютен рекорд, не знам откъде тези 6млн казваш.
Той най вероятно екстраполира н1 17 профита към н2.
Което надали е правилно, понеже това означава да се удвоят н2 резултатите, не е невъзможно, но пресилено оптимистично бих казал.
Засега компанията се движи с около 20% ръст.
Има и тенденция през годините 2-то полугодие при хеса да е доста по слабо от първото.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Мога да включа и много други компании, аз го правя като излязат и конс отчетите за да е всичко към един период - т.е. след месец. Сега реших да пусна само индустриални разчитащи на износ - Свилоза не съм я включил щото е тотал друг отрасъл, а Неохим хем е друг, хем пък и разчитат приоритетно на вътрешен пазар. Класация с 30тина дружества по ЕВ-ЕБИТДА в частност качвах преди месец. Ако е въпросът и по другите показатели не ми е проблем следвщия път да не пускам само ЕВ/ЕБИТДА, а и други.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
яко
може ли да включиш неохим и свилоза?
- 1 like
Коментар
-
Смятам че са ми точни сметките, М+С и Монбат са на база конс Q1 (няма за Q2 още), Корадо, Емка и Хес на база на неконс Q2 (при тях няма консолидиран). За Хес за последните 4 тримесечия имат печалба от 4.259млн , което е абсолютен рекорд, не знам откъде тези 6млн казваш.
може ли да включиш неохим и свилоза?destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнениеТези сметки за мен са под въпрос. Само за пример си помислих следното: Хес - движат се с около 6 мил печалба за годината. Капитализация в момента около 100. П/е около 16-17 (сметки наум) Не е препоръка
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар