Първоначално изпратено от 4f4
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
София-БТ АД (3JU / SOFBT)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Vangelis Разгледай мнениеКолеги, обърнете внимание и на чл.157а от ЗППЦК. Ако мажоритаря не изкупи повече от 90% от акциите, предмет на търговото, той ще трябва да прави нова цена, за изкупуване на останалите акции. А тогава ще са излезли резултатите за третото тримесечие и изходните данни за оценката ще са различни. Разбира се, ако комисията продължи да си трае и тази нова цена може да не е по-висока от сегашната.
Чл. 157а. (1) Лице, което в резултат на търгово предлагане, отправено до всички акционери с право на глас, придобие пряко, чрез свързани лица или непряко в случаите по чл. 149, ал. 2 най-малко 95 на сто от гласовете в общото събрание на публично дружество, има право в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери. Член 149, ал. 3, 4 и 9 се прилага съответно.
(2) Предложението за изкупуване се одобрява от комисията.
(3) Предлаганата от лицето по ал. 1 цена трябва да е най-малко равна на цената:
1. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когатоотправянето му е било задължително;
2. предложена по търговото предложение, с което е достигнат прагът по ал. 1, когато
отправянето му е било доброволно и при условие че лицето по ал. 1 е придобило не по-малко от 90 на сто от акциите с право на глас, предложени с това търгово предложение;
3. определена съгласно чл. 150, ал. 6 и 7 - в останалите случаи.
(4) За издаване на одобрение лицето по ал. 1 представя в комисията предложение за
изкупуване, което съдържа данните по чл. 150, ал. 2, т. 1 - 4, 6, 8, 10, 12 и 13. Член 150, ал.
4 и 5 се прилага съответно.
(5) Комисията се произнася в срок 14 дни от получаване на заявлението за издаване на
одобрение. Членове 152 и 153 се прилагат съответно.
(6) В тридневен срок от издаване на одобрението лицето по ал. 1 е длъжно да
представи предложението на дружеството и регулирания пазар, на които акциите на
дружеството са допуснати до търговия, и да го публикува съгласно чл. 154.
(7) Акционерите са длъжни да продадат своите акции на лицето по ал. 1 в
едномесечен срок от публикуване на предложението, без да е необходимо тяхното
съгласие. Акциите, които не са продадени в този срок, се смятат за собственост на лицето
по ал. 1 към момента на изтичането на срока. Член 156 се прилага съответно
Коментар
-
Колеги, обърнете внимание и на чл.157а от ЗППЦК. Ако мажоритаря не изкупи повече от 90% от акциите, предмет на търговото, той ще трябва да прави нова цена, за изкупуване на останалите акции. А тогава ще са излезли резултатите за третото тримесечие и изходните данни за оценката ще са различни. Разбира се, ако комисията продължи да си трае и тази нова цена може да не е по-висока от сегашната.
Коментар
-
Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнениеТова не го знаех, значи нямаме никакви шансове, според мен
Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнениеЗа Блабт сметките ми по АК още преди самото търгово показаха, че със свързани фирми държат над 95%. Затова и още като мина, с позорното мълчание на КФН, реших че няма смисъл да държа и ги продадох. Даже сега се очудвам, че толкова миноритари все пак не са приели търговото тук и са си задържали акциите.
Виж при София БТ, ако миноритарите са също толкова стабилни, има далеч по-големи шансове мажо да не успее да стигне 95% и да се наложи да прави второ търгово на значително по-добра цена. Няма и накъде да протака във времето. Показателите на дружествата ще се подобряват с всеки отчет и бъдещи търгови на тънка цена ще стават все по-трудни.Добрият, стар Батя
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнениеДоверие отдавна се дадоха. Още под 40 лв. мисля.
Те са дупе и гащи с мустака. Разбрали са се лесно. Не случайно държат голям пакет в КТБ
Според мен дори е по-добре че вече ги няма. Щяха да са троянски кон на мажо
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнениесигурен ли си че е 14 работни дни, а не календарниДобрият, стар Батя
Коментар
-
Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнениенякой може ли да потвърди, дали пенсионните фондове на Доверие са още в позицията? За мен те са единствената надежда за сериозен отпор.
Те са дупе и гащи с мустака. Разбрали са се лесно. Не случайно държат голям пакет в КТБ
Според мен дори е по-добре че вече ги няма. Щяха да са троянски кон на мажоДобрият, стар Батя
Коментар
-
[QUOTE=Спекулант;1059327226]Да, мислим по подобен начин. Въпроса е обаче ако КФН пак замълчи покорно пред своите хора, дали миноритарите ще решат да не приемат търговото на мажо, който явно е със силни протекции от властта. Бездействието на регулатора е силно демотивиращо. Не знам коя друга институция можем да сезираме. Въпроса не засяга достатъчно голям брой хора за да му се обърне внимание
Иначе за срока за временна забрана - той е 14 работни дни, и ако считаме че текат от 29 Септ., излиза че изтича на 17 Окт.[/QUOTE
сигурен ли си че е 14 работни дни, а не календарни
Коментар
-
Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнениеСпекуланте, правилно си сметнал колко не достигат, като към момента би следвало да са качили до не повече от 93.50%, тъй като в момента те са купувачи, просто няма кой друг да купува, тъй като е слабо вероятно някой да фронт рънва евентуална временна забрана от КФН, която вчера заседава, а срока е до петък. При положение че вчера стана ясно че няма да бъде върнато, то тогава търсенето в очакване на противното би следвало да изчезне.
Може би за достигане на прага от 95% им трябват 18-20 хил. акции, като има висока вероятност, поне според мен за потенциално неприемане на търговото от толкова акции, защото я вижте офертите продава. Ако смяташ да приемаш търговото защо не си пуснеш оферта около цената от 64 лв. Сигурен съм, че ако излезе голям аск на 64 лв. той ще бъде ударен, вероятно от СИС.
Иначе за срока за временна забрана - той е 14 работни дни, и ако считаме че текат от 29 Септ., излиза че изтича на 17 Окт.Добрият, стар Батя
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнениеМай точно това им е зора.
Помня че смятах, че мажо със свързани лица има към 93,2% и ако повече хора не му се вържат на измамното търгово на 64 лв. (ако КФН пак го премълчи) няма да може да стигне заветните 95%. Затова шетат каквото могат по пазара.
Може би за достигане на прага от 95% им трябват 18-20 хил. акции, като има висока вероятност, поне според мен за потенциално неприемане на търговото от толкова акции, защото я вижте офертите продава. Ако смяташ да приемаш търговото защо не си пуснеш оферта около цената от 64 лв. Сигурен съм, че ако излезе голям аск на 64 лв. той ще бъде ударен, вероятно от СИС.
Коментар
-
Писах до КФН още за търговото за БЛАБТ........до сега няма отговор.
Писах и до ВАдП...получих странно бързо отговор,че няма основание за проверка.
2012 е прав,но пък трябва да се прави нещо.Ако повече хора се включат,може и да се постигне поне някакъв резултат при подобни случаи с мажоритари,които не са близки до властта.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 2012 Разгледай мнение...
как мислиш, че мога да бъда полезен за каузата???Добрият, стар Батя
Коментар
-
Първоначално изпратено от Спекулант Разгледай мнениепоне си откровен
но за чий тогава драскаш в темата, като не смяташ с нищо да помагаш и си се предал без бой??
по-надолу съм написал, че съм на разположение ако мога да подпомогна общото дело...
как мислиш, че мога да бъда полезен за каузата???
Коментар
-
Първоначално изпратено от 2012 Разгледай мнение....
аз специално не си мръднах пръста ........................... история с предизвестен край
но за чий тогава драскаш в темата, като не смяташ с нищо да помагаш и си се предал без бой??Добрият, стар Батя
Коментар
Коментар