If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Прав си имам акции на Евроинс :-) Купувам от 3.50, но причината да пусна поста беше че в един момент се притесних че няма да успеят да продадат много акции публично... Имаха доста неадекватна система на вторично пласиране като сами си пречеха, но сега май влязоха в час.
Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Застрахователното дружество "Евроинс" АД е регистрирано в края на 1996 г. "Евроинс" e една от първите застрахователни компании в България, получили лиценз за общо застраховане по новия Закон за застраховането от 1998 г. - Разрешение за извършване на застрахователна дейност №8 от 15.06.1998 г., издадено от Националния съвет по застраховане при МС на Рeпублика България. Основните акционери в "Евроинс" са "Старком холдинг" АД и "Еврохолд" АД, притежаващи съответно 77% и 23% от акциите на дружеството.
Конкурентни предимства
"Евроинс" АД e една от първите застрахователни компании в България, получила лиценз за общо застраховане по новия Закон за застраховането от 1998 г.;
n портфейлът на "Евроинс" обхваща над 40 броя застрахователни продукти, които покриват 14 вида застраховки от общо 18 разрешени на общозастрахователните дружества;
n от 30 януари тази година акциите на "Евроинс" се търгуват на БФБ - София, с което компанията става третото публично застрахователно дружество.
История
Застрахователно дружество "Евроинс" АД е регистрирано в края на 1996 г. с уставен капитал в размер на 3 млн. лв. През 2005 г. капиталът на дружеството бе увеличен на 5 млн. лв. Основните акционери в "Евроинс" са "Старком холдинг" АД и "Еврохолд" АД, притежаващи съответно 77% и 23% от акциите на дружеството.
"Старком холдинг" АД е холдингово дружество, създадено през 1994 г., с основен предмет на дейност управление на финансови компании. Освен в "Евроинс" дружеството е мажоритарен акционер и в следните финансови институции: Здравноосигурителна компания "Св. Николай Чудотворец", Лизингова компания "Старком Лизинг" и Инвестиционен посредник "Еврофорум" ООД.
"Еврохолд" АД възниква като приватизационен фонд през 1996 г. През 1998 г. дружеството се преобразува в холдингова компания. "Еврохолд" АД е мажоритарен акционер в редица предприятия от различни сектори на промишлеността. "Евроинс" e една от първите застрахователни компании в България, получили лиценз за общо застраховане по новия Закон за застраховането от 1998 г. - Разрешение за извършване на застрахователна дейност №8 от 15.06.1998 г., издадено от Националния съвет по застраховане при МС на Рeпублика България.
Борсова търговия
Aкциите на "Евроинс" се търгуват на БФБ - София, от 30 януари. С това компанията става третото публично българско застрахователно дружество. Цената на въвеждане бе 1.20 лв., а в първите минути от търговията средната цена достигна 3.03 лв., като сделки бяха сключвани на нива между 2.30 и 4.01 лв. През първия ден от търговията книжата на дружеството се търгуваха без ценово ограничение. При цена на въвеждане от 1.20 лв. средната цена за деня достигна 3.27 лв. (227% по-висока от номиналната стойност), а максималната - 4.20 лв. за акция. Сериозният интерес към тези акции доведе до сделки с общо 28 901 акции.
Намеренията на застрахователното дружество е free float-ът да бъде около 20 - 25 на сто от капитала му.
Пазарна позиция
Портфейлът на "Евроинс" обхваща над 40 броя застрахователни продукти, които покриват 14 вида застраховки от общо 18 разрешени на общозастрахователните дружества.
"Евроинс" е един от десетте учредители на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и е една от първите компании, които предложиха на своите клиенти застраховка "Зелена карта".
Търговският модел на компанията е насочен към предлагането на пакетни застрахователни продукти, покриващи широк спектър от рискове и осигуряващи комплексно застрахователно обслужване на клиентите.
През 2004 г. "Евроинс" внедри първата застрахователна картова система - InsCard, даваща възможност размерът на застрахователното обезщетение да бъде изчислен веднага и плащането да се извърши до 24 часа от заявяването, независимо в коя част на България се намира клиентът.
Дружеството разполага със собствена пласментна мрежа, широко разгърната на територията на страната и с утвърдено присъствие в основните областни и административни центрове. "Евроинс" има представителства в 87 града и работи с над 4000 служители, брокери и застрахователни агенти.
През 2003 г. дружеството реализира 23 млн. лв. приходи от застрахователни премии при 17 млн. лв. за 2002 г. Ръстът на компанията по този основен показател надвишава 35%, което значително изпреварва увеличението на премийния приход на застрахователния пазар като цяло. Реализираният финансов резултат е печалба в размер на 1.54 млн. лв. спрямо 706 хил. лв. за 2002 г., или нарастване от 119%.
С тези резултати "Евроинс" се откроява като най-динамично развиващото се застрахователно дружество в сектора на "Общо застраховане", като само за четири години дейност пазарният му дял нарасна от 1.65% до 4.5%.
Приходите от застрахователни премии на "Евроинс" през 2005 г. са нараснали с 36% и надхвърлят 40 млн. лв. Над 70% от сумите, събрани от "Евроинс", идват от автомобилни застраховки - "Гражданска отговорност" и "Каско". Печалбата на компанията е нараснала близо два пъти до 1 млн. лв., или по 20 стотинки на акция. До края на годината капиталът на компанията ще бъде увеличен до 6 млн. лв. заради новите изисквания на Кодекса за застраховането.
Промяната в капитализацията на Фармата за седмица е доста по-добра от тази на Евроинс, та си мисля, че ако акциите на седмицата не са платени, по-добрия кандидат е SFARM
Не си ме засегнал хич драги Змейко
просто и от друго място чух подобна оценка, та реших да питам как така се стигна до тази цена от 2 лева
иначе ми харесва начина ти на мислене
успех и на теб!
Змейко,
би ли ми обяснил как така оценяваш дружеството на 2 лв на акция
Моля посочи аргументите си?
И да питам нещо -чел ли си Корпоративен анализ?
Mitko, виждам, че съм те засегнал по някакъв начин и искам да те уверя, че не това е била целта ми. Да, случвало ми се е да прочета и някой друг Корпоративен анализ, налагало ми се е и да участвам в изготвянето на такива (скучна и тегава работа беше това). Искам да обърна внимание, че написах, че не го оценявам в ТАЗИ СИТУАЦИЯ на повече от 2, макс 2.1-2.15 лева.
Освен Корпоративния по принцип взимам под внимание и доста други "неща", + това и ситуацията на пазара в момента, какви са конкретните интереси от страна на инвеститорите (имам предвит крупните, които могат да окажат влияние на цената) към това дружество.
Още веднъж изразявам съжаление, за това, че съм те засегнал.
Успешна седмица.
Поздрави.
Винаги, когато имаш възможност отстъпвай, за да имаш повече пространство да се засилиш...
Коментар