IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БФБ пуска платформата за crowdfunding
    https://www.capital.bg/moiat_capital...inansirane_na/

"Българската фондова борса пусна платформа за набирането на рисков капитал чрез т.нар. crowdfunding, при който множество инвеститори финансират даден проект, срещу което получават дял, продукт или услуга на бъдещата компания.

Българският аналог на Seedblink Новият сегмент ще бъде аналог на румънската платформа за дялово инвестиране SeedBlink. През нея за последните три години няколко български компании, сред които компанията за изкуствен интелект Alcatraz, за киберсигурност SoCyber, за телефони втора употреба Swipe, производителя на дронове Dronamics, платформата за търговия със зърно Agrinizer и други, успяха да наберат над 3 млн. евро. За разлика от SeedBlink, където минималната инвестиция е около 2500 евро, на SpaceCrowd прагът ще е по-нисък. Освен това SeedBlink има и опция за вторична търговия, където инвеститорите могат да продават, въпреки че не е особено ликвидна".

Оптимизъм на БФБ и за БФБ АД.

Коментар

• Оптимизъм ми е
      Радвам се коги видя авторитети, такива за каквито се мислят, разни меринджеи по банките,кат седнат... първо четат в Инвестор кво се случва, после... до Блумбърга не стигат защото не знаят ингилизки, па еле ония в селям алекум банките- не знаят как да си включат компютъра-викат си някоя от служителките- включи ми компютъра,прочети ми пощата, отговори му на тоя. И те това е родна България във финансовият сектор,меринджеи по банки

Коментар

• Български общ интерес няма. Има интереси на върхушката, която ни язди от десетилетия - Боко, Шиши и пр. и интереси на нас - обикновените граждани. Двата са коренно противоположни и за съжаление ограничаването на суверенитета на завладените институции /вкл БНБ/ е в наша полза. Дори само това да е, аз съм ЗА еврото.
        Хубавото е, че Европа се поразбужда и разбира, че само ако отделните държави са по-интегрирани може да прoтивостои на САЩ и Китай. Затова и ни приеха бързо-бързо в Шенген, и в ЕЗ ще ни вземат, стига само да няма вътрешни саботажи

Коментар

• Когато компенсаторките позелеят, Скоро Софикс ги последва - стара поговорка

Коментар

• Колеги сериозна тема сте подкарали, цял ден четях между срещите, ама нямах време да се включа. Ще оставя едно мнение, което да даде начало на деня.

Най-големия проблем според мен е, че на държавно ниво няма адекватен дебат по темата за ползите и негативите от приемане на Еврото. Такива несъмнено има и в двете посоки, като липсата на съдържателен дебат, оставя всички тези съмнения във всички ни! Съжалявам, също така да видя принизяването на дискусията с обидите помежду Ви! Можете просто да прочетете чуждото мнение и да изкажете Вашето мнение по темата.

Един огромен недостатък, който виждам аз е, че искаме да отидем на място, на което не се спазват правилата. Самата ЕЗ има ли правила за бюджетен дефицит и за дългови нива има, ама има много държави, които не отговарят на тези критерии. Едва ли ние като участници на борсата бихме си доверили парите на дружества, които не спазват правилата, а защо трябва да го направим с парите на цялата държава? Въпросните дългови нива са едно нещо в момент с нулеви лихви и съвсем друго при положителни лихвени нива. Вътре в ЕЗ има спор между севера и юга за тези дългови нива и от информацията, която имам пропорцията на дълговите книжа в резевите се определят от ЕЦБ (това е важно да се патвърди дали е така от някой запознат с темата). Та относно суверенитета на БНБ (който бе засегнат в темата), ако в момента имаме правото на избор, чии дългови книжа да имаме в резерва, който обезпечава борда, то в бъдеще това право на избор може и да го нямаме. С едно такова нещо демокрацията леко започва да ми липсва! Като наложим това обстоятелство с мача от 90-те, който сме гледали от първо лице, а именно печатането на пари, за да се кредитира държавата и аналогичната картинка в днешни дни от страна на ЕЦБ (и ФЕД) и неотдавнъшното опростяване на една трета от дълга на съсдна нам държава. Тук можем да добавим, защо някои държави, като Чехия и Полша (а защо да не добавим и Швеция, и Дания в разговора) не искат да се пръсъединят към ЕЗ. Най-вероятно виждат някакъв недостатък, дали е гороопоменатия или някой друг, можем да дискутираме.

Друго притеснително нещо според мен от евентуално влизане в ЕЗ сега е, че към момента критериите, на които трябва да отговаряме са много на кантар и по-скоро стъкмистиката работи, отколкото да отговаряме. Същевременно страната ни е в списък за пране на пари и ако въпреки това ни приемат в ЕЗ, защо се случва и защо ще го допуснат сега, а не през всички години, в които бяхме с далеч по-добри показатели? Наясно съм, че преди това не сме кандидатствали, имам предвид защо се прави толкова на юруш?

Що се отнася до влизането в клуб на богатите, една близка страна на балканите започна да използва Евро, ама не сме чули да започнат да изстрелват ракети към космоса. Забогатяването не е функция на това с каква хартийка си купуваме стоките в магазина, а е функция на държавната ни политика. Със залагането на това да харчим много повече от това, което изкарваме няма как да забогатеем. Еврото няма да докара инвеситорите, ще го направят устойчивата, конкурентна и т.н. среда във вътрашно-политически план. С тези които ни управлявант няма как да стане, а що се отнася еврото да ни помогне да се отървем от тях и това няма да стане. Ако се върнем на снимката на едно шкафче от преди няколко години, там нямаше нито рубли, нито левове, а беше Евро.

И за да завърша с позитивизъм и да не звуча прекалено скептичен със сигурност ще се намалят разходите за тези, които превалутират! Не съм евроскептик, просто съм на мнение, че на първо място трябва да се търси българския интерес!
            Last edited by Key Ru; 05.02.2025, 03:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Лихвите според мен не могат и не трябва да бъдат аргумент за или против приемането на еврото, защото помним и едни други времена не много отдавна когато ситуацията с лихвите беше друга. А като гледам ниските лихви стимулират и основно надуват имотния ни пазар, което не е добре.
              Точно другите времена изпуснахме. А на имотния балон му трябва плавно повишение на лихвите. Леко тук нагоре, лек навън надолу и влизаме.
              Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

Здравко дали искат или не искат не е от кой знае какво значение. Ситуацията е "няма не искам, няма недей". Най късно 29 влизаме в зоната. Въпросът е лихвите да са съотносими. Защото при това набълбукване с ипотечни кредити на "сичкуту народ" и вдигане на лихвите ще стане такъв екшън, че и имотите и борсата ни отиват за десетилетие по дяволите.... И без това по света се надува балонът на всички балони.....
                Лихвите според мен не могат и не трябва да бъдат аргумент за или против приемането на еврото, защото помним и едни други времена не много отдавна когато ситуацията с лихвите беше друга. А като гледам ниските лихви стимулират и основно надуват имотния ни пазар, което не е добре.

Коментар

Мечо и Шиши никога не са искали и не искат да ни вкарват никъде ! Приказките им са едно, но реалните действия друго ! Колкото са "евроатлантици" толкова са и за еврото ! На тях са им сладки еврофондовете за крадене ! Зор трябва да даваме всички които сме проевропейски настроени, а не Тикви и Прасета !
                  Здравко дали искат или не искат не е от кой знае какво значение. Ситуацията е "няма не искам, няма недей". Най късно 29 влизаме в зоната. Въпросът е лихвите да са съотносими. Защото при това набълбукване с ипотечни кредити на "сичкуту народ" и вдигане на лихвите ще стане такъв екшън, че и имотите и борсата ни отиват за десетилетие по дяволите.... И без това по света се надува балонът на всички балони.....
                  Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение

Проституирането не е незаконно в България. Незаконно е сводничеството.

Иначе по евро темата - досега не съм срещал истински довод против, който да е издържан логически и да е подкрепен с реални данни.

Нямам какво да добавя!- освен че посъветвах и децата си на време(от края на деветдесетте) сами да открият, коя е правилната посока на развитие и място за живот на тях, а сега и на техните деца.

Коментар

.... Нито съм за легализиране на дрогата, нито за проституцията, но при нас като са забранени да не би да ги няма ? ....
                      Проституирането не е незаконно в България. Незаконно е сводничеството.

Иначе по евро темата - досега не съм срещал истински довод против, който да е издържан логически и да е подкрепен с реални данни.

Коментар

Напълно вярно, че не разсъждаваш като умно-красив, а по скоро като комунист/ има човек има проблем, няма човек няма проблем/ ! И моля ти се въобще недей да приравняваш гейове и подобни общности на дейности забранени със закона ! Каквито и минуси да има членството ни в ЕС е по добре да сме там и ако има неща, които не ни харесват да можем да ги променим отвътре ! Нито съм за легализиране на дрогата, нито за проституцията, но при нас като са забранени да не би да ги няма ? Не съм и гей да ти кажа, но хората са различни и трябва да ги приемаме такива каквито са ! Законите това не могат да го променят !
                        По ред, че днес един съфорумец ми създаде позитивно настроение:
                        1. ЕС не е ЕЗ - само идиот би бил против ЕС, НАТо, Шенген - тези копейки терзания не към мен, ако може
                        2. 1984, ми не, не, не говоря за дребните аукциончета, а за големите, дето се пласират навън - познай защо
                        3. Йори, вярна ти е грешката, точно брашНяновата лига е завършил Кирчу - нерде харвард, нерде следдипломна квалификация или както там се водеше на български. И странно, не го виждам на бърз сърч в нотабъл алумнитата им в уики (вярно, недостверен източник е, съгласен съм)
                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

през 2011, когато бях в Ню Йорк...
                          Браво, изръшкал си Европата и Америка.
                          И всички са маскари.

Всяка прилика с литературни герои е случайна

Коментар

• Ей тук хората са писали, анализирали, сравнявали и упражнявали по темата с еврото, за който представлява интерес:
                            https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...ials_a2_bg.pdf
                            https://www.bnb.bg/bnbweb/groups/pub...ials_a1_bg.pdf
                            https://drive.google.com/file/d/1n6q...fXHmpAlXJ/view
                            https://ekipbg.com/wp-content/upload...compressed.pdf

Коментар

Понякога наистина се удивявам на гьонсурата на умнокрасивите - пичове, ми нали точно вие първи изпрахте, преплакнахте и подсушихте БХ, за да го направите отново "желан партньор", при това официално, в некоалиция, разбира се! И пак вие бяхте първите, които потърсихте и получихте подкрепата на Свинята за едни ъъъъъ меко казано олигофренски промени в Конституцията, само и единствено от злоба към зеленото чорапче! И вие, точно вие, отново се натискате за морален стожер! Ай сиктир, както би казал отново на майчин език вашият некоалиционен пръв евроатлантик!
                              Груев, ти от грозните или от глупавите си, че не можеш да се класираш като умнокрасив
                              Сигурно едва ли има друга държава, в която на това словосъчетание се опитва да се налага отрицателен смисъл, както и на образованието в университет от брашняновата лига
                              Но всеки си избива комплексите както може

Коментар

Какво ми дреме за имотите Иначе охлаждането е много лесно - просто трябва да натиснат бг банките да купуват български ДЦК и на секундата лихвите ще отхвръкнат нагоре - тов да ти напомня за 90-те
                                Банките купуват 80% от ДЦК, но не смогват при постоянното наливане на пари от бюджета
                                Постоянно ви се иска да ни плашите с нещо, виж валутни резерви 95г. и днес

Коментар

Working...
                                X