IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Valuator, izkazvash se malko nepodgotven, ako si bil svidetel na realna transakciq, shteshe da znaesh, che tiq weights sa po skoro plod na uchebnikarskite podhodi, a ne na realnostta

I vajnite neshta za pregovori sushto sa suvsem drugi

Първоначално изпратено от Valuator
    Никола, извинявай, че се включвам вместо друг, но този въпрос ме провокира и разсмя, защото има най-малко три отговора

(1) Ако продаваш (или представляваш интересите на продавача), залагаш изцяло или най-малко 60% към 40% в полза на DCF
    (2) Ако купуваш (или представляваш интересите на купувача), залагаш изцяло или най-малко 70% към 30% в полза на мултипъли и сравнение с пиър група. Даже ако ти купуваш, търсиш допълнителен discount от 20-30% за margin of safety
    (3) Ако просто си решаваш курсова задача, търсиш допълнителни аргументи в една или друга посока, проучваш предпочитанията на професора си или усредняваш 50% на 50%

Макар и под шеговита форма, горе-долу това се случва и в М&A, където методологията и тегловните коефициенти на различните методи за оценка са един от критичните въпроси в преговорите между консултантите и представителите на преговарящите страни.

Първоначално изпратено от Nikola
    .... Малко офтопик. Абе куре какво да правя с Девин. През DCF излиза 6.80. Като я cross check-нах през мултипъли ми вади 3.30.....

Коментар

• Както би казал Императора фундаменталният анализ е доказал силата си.
      от гледна точка на международното положение нещата не са розови. От гледна точка на пазарен дял - компанията си е прекрасна, не говоря за потенциала - предвид покупките и разширяването на производствата. За репутация и мениджмънт - това е една от компаниите, за които никога не е имало и грам съмнение, че пренебрегват интересите на инвеститорите. Продължавам да твърдя, че продажбите в България зависят и от цените. Не виждам причина който и да е чиновник да ми пречи на доходността. Иначе потенциалът на сектора си е прекрасен и като гледам цените в част от останалите европейски държави, си обяснявам макар и старичките таблици по-долу. Хоратга се разболяват, а фармакомпаниите им продават по-скъпо...

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk
        Засега посоката и надоло ,пробием ли 4лв.ще идем и до3лв от гледна точка на Т.А. .А фундаментално погледнато при цена 3лв. П/Е ще е 12 което е по- приемливо.Това е само прогноза може и да не се сбъдне, макар че при Оргахим имах няколко прогнози и ми се сбъднахана 100%.
        Само дето П/Е 12 за свръхскоростно развиваща се компания като Софарма е комическо - ами като стане 7 след 18 месеца напримерно, разбира се при запазване на цената? Винаги съм казвал, че:

1. Човекът като пазарува трябва да гледа бъдещето на компанията, защото именно него си купува, а не миналото.

2. ТА е шаманска глупотевина.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от hah
          Любопитно ми е да попитам как техническите анализатори интерпретирате нарасналите обеми на търговия последния месец, особено от гледна точка на брой сделки и от гледна точка на ниските обеми на борсата като цяло.
          Игнорирам ги! ;-)
          BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Любопитно ми е да попитам как техническите анализатори интерпретирате нарасналите обеми на търговия последния месец, особено от гледна точка на брой сделки и от гледна точка на ниските обеми на борсата като цяло.
            Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Първоначално изпратено от vhk
              Засега посоката и надоло ,пробием ли 4лв.ще идем и до3лв от гледна точка на Т.А. .А фундаментално погледнато при цена 3лв. П/Е ще е 12 което е по- приемливо.Това е само прогноза може и да не се сбъдне, макар че при Оргахим имах няколко прогнози и ми се сбъднахана 100%.
              насочи ТА за индексите "отвъд океана" - останалото е "скачени съдове", а там май със всеки изминал ден вероятността да са ударили дъното, се увеличава

Коментар

• Засега посоката и надоло ,пробием ли 4лв.ще идем и до3лв от гледна точка на Т.А. .А фундаментално погледнато при цена 3лв. П/Е ще е 12 което е по- приемливо.Това е само прогноза може и да не се сбъдне, макар че при Оргахим имах няколко прогнози и ми се сбъднахана 100%.

Коментар

• Първоначално изпратено от psycoholic
                  Техниката (ми) показва, че ниво от 4,3 е добра подкрепа (последните две сесии не съм ги смятал, за по-голяма обективност). Утре или другата седмица фунадментът ще реши посоката, като не изключвам нивата да се задържат над 4,8... или да тестват 4,3 отново! Не е много конкретно, но лошият отчет дойде в момент, когато техниката (ми) показваше НАгоре!

Наблюдавайте движението утре и другата седмица! В сряда ще начертая линийките отново за да видим кой-какво ;-)

Нямам акциЙ тук!
                  Тук нещата плавно си тръгнаха към подкрепата на 4,3-4,4! Не знам чия е била идеята да се бута акцията до 5 кинта, но последните 3 дни се вижда, че силиците им намаляват от 4.96, 4.76 до днешният макс на 4.69, като 4.4 си остава неизменната подкрепа за сега! Да не говорим, че и волумето падна!
                  За сега май се очертава рейндж със силна подкрепа отдолу, а от горе зависи от силите на този който поръчва музиката :-)
                  BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Ами в модела съм им дал 10% процента дискаунт на очакванията на мениджмънта и отделно съм им намалил допълнитено маржовете. Смисъл, че няма накъде повече да променям импутите.

Иначе по моите форкасти в момента трейдва на forward EV/EBITDA 10.86x.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola
                      Не бе стига не се впрягам, смисъл че нищо лошо не си казал.

Напоследък имам спор с много хора за тея DCF-и, като повечето хора казват, че били измислени и тн. Позамислих се, че когато си вадиш implied multiple през peer group-ата възможността за грешка ти е много голяма. Поради ред фактори, но най-вече счетоводноте политики, маржове, пазарна капитализация и тн.

Малко офтопик. Абе куре какво да правя с Девин. През DCF излиза 6.80. Като я cross check-нах през мултипъли ми вади 3.30.....
                      Ами смени assumptions на модела
                      Аз в последно време гледам всичко през LBO с влизане на база ЕБИТДА към края на настоящата година и излизане след 4-5 години пак на база ЕБИТДА в съответната година. IRR от цялото нещо трябва да ти е минимум 25%. Знаеш, че банка в България няма да ти даде повече от 5.5 пъти ЕБИТДА като дълг и можеш да си сметнеш колко собствен капитал трябва да сложиш.
                      Знаеш цената на влизане (6.80лв, примерно) и цената на излизане след четири години (9.00лв, примерно). Ако IRR не ти е минимум 25%, то тогава тръгваш да намаляваш цената на влизане докато стигнеш заложената възвращаемост на инвестицията. Et voila, това ти е цената.

П.П. Иначе сега Пепси са се засилили да купуват Княз Милош в Сърбия и слуховете са за над 10х ЕБИТДА 2008. На колко търгува Девин в момента?

Коментар

• Въщност не правя нито едно от тези три неща. Освен, ако не си мислиш, че работя за някой продавач/купувач който има интереси в Софарма. Става въпрос за independent research какво би направил специфично кура, ако има такъв казус. Иначе из manualите по M&A има достатъчно неща за това което питам.

Коментар

• Никола, извинявай, че се включвам вместо друг, но този въпрос ме провокира и разсмя, защото има най-малко три отговора

(1) Ако продаваш (или представляваш интересите на продавача), залагаш изцяло или най-малко 60% към 40% в полза на DCF
                          (2) Ако купуваш (или представляваш интересите на купувача), залагаш изцяло или най-малко 70% към 30% в полза на мултипъли и сравнение с пиър група. Даже ако ти купуваш, търсиш допълнителен discount от 20-30% за margin of safety
                          (3) Ако просто си решаваш курсова задача, търсиш допълнителни аргументи в една или друга посока, проучваш предпочитанията на професора си или усредняваш 50% на 50%

Макар и под шеговита форма, горе-долу това се случва и в М&A, където методологията и тегловните коефициенти на различните методи за оценка са един от критичните въпроси в преговорите между консултантите и представителите на преговарящите страни.

.... Малко офтопик. Абе куре какво да правя с Девин. През DCF излиза 6.80. Като я cross check-нах през мултипъли ми вади 3.30.....

Коментар

• Не бе стига не се впрягам, смисъл че нищо лошо не си казал.

Напоследък имам спор с много хора за тея DCF-и, като повечето хора казват, че били измислени и тн. Позамислих се, че когато си вадиш implied multiple през peer group-ата възможността за грешка ти е много голяма. Поради ред фактори, но най-вече счетоводноте политики, маржове, пазарна капитализация и тн.

Малко офтопик. Абе куре какво да правя с Девин. През DCF излиза 6.80. Като я cross check-нах през мултипъли ми вади 3.30.....

Коментар

• Не се впрягай, не се заяждам - даже смятам, че сте свършили добра работа
                              Не мислех да се включвам в дискусията, но попитахте за Биотон Всяка информация е полезна

Ти точен аналог на каквото и да било няма как да намериш, ако ще света да обърнеш. Преди се квфих да вадя outliers, ама напоследък избягвам защото ми изглежда много манипулативно.

Коментар

• Ти точен аналог на каквото и да било няма как да намериш, ако ще света да обърнеш. Преди се квфих да вадя outliers, ама напоследък избягвам защото ми изглежда много манипулативно.

Коментар

Working...
                                X