IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
    Май си сложил доста големи обезценки в следващите години. Сигурно мислиш, че Софарма ще продължи да прави незъбираеми вземания без да направи корекция в продажбите, аз да намали евентуални такива. Според прогнозата Софарма стабилно ще продъбжава да генерира несъбираеми вземания.
    Също така виждам големи инвестиции без след това да има повече продажби и печалба, а инвестициите продължават да се увеличават без резултат. Дали при такъв сценарий г-н Донев няма нещо да промени в системата? Най-елементарното да намали инвестициите!!! Струва ми се, че при твоите прогнози в кабинката на самолета няма никой, или поне никой който да мисли. Дали е така??? Погледнато исторически назад и щом компанията е стигнала до тук може и да продължи да се развива.
    Според теб в какво ще се инвестира през следващите години, което да не носи нещо или почти нищо???? Не ти ли се струва, че доста подценяваш управлението, за да ги приемаш за толкова неадекватни???
    Може ли да дадеш прогноза само с тези две корекции - по-малко обезценки и по-малки инвестиции. Намали ги примерно с 50% и двете да видим какво ще стане.
    За инвестициите дискутирахме с другите от форума и ги намалих с BGN 5m на година. Не може на 50%! Погледни отчетите на фирмата дори и за 2005 и ще видиш, че при много по-малки обеми е имала над BGN 21m инвестиции. Това е далеч преди фабриката и Sopharma Towers. Сега фирмата има много повече материални активи, които трябва да се подържaт. За това инвестиции от BGN 24-25m са напълно
    реални.
    Колкото до обезценките, има една единствена и това е върху инвестициите, които те държат с цел продажба. Около 15% съм махнал (BGN 3.5m), тъй като метода им на оценка не е пазарен, а става въпрос за ликвидни активи като акции.

Коментар

• Май си сложил доста големи обезценки в следващите години. Сигурно мислиш, че Софарма ще продължи да прави незъбираеми вземания без да направи корекция в продажбите, аз да намали евентуални такива. Според прогнозата Софарма стабилно ще продъбжава да генерира несъбираеми вземания.
      Също така виждам големи инвестиции без след това да има повече продажби и печалба, а инвестициите продължават да се увеличават без резултат. Дали при такъв сценарий г-н Донев няма нещо да промени в системата? Най-елементарното да намали инвестициите!!! Струва ми се, че при твоите прогнози в кабинката на самолета няма никой, или поне никой който да мисли. Дали е така??? Погледнато исторически назад и щом компанията е стигнала до тук може и да продължи да се развива.
      Според теб в какво ще се инвестира през следващите години, което да не носи нещо или почти нищо???? Не ти ли се струва, че доста подценяваш управлението, за да ги приемаш за толкова неадекватни???
      Може ли да дадеш прогноза само с тези две корекции - по-малко обезценки и по-малки инвестиции. Намали ги примерно с 50% и двете да видим какво ще стане.

Коментар

• Вярно ли е ,че Софарма произвежда амфетамини основно както ми каза Атанас Панайотов?
        в Швеция ДДС-то е 20% + и учебниците са безплатни диференциална геометрия комплексен анализ

Коментар

• ЕП, пак те питам има ли според теб по добра инвестиция в Софикс от Софарма? Кажи най-накрая ако има такава според твоите модели.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
            Аз винаги съм в добро настроение, не е само днес
            Net income e по-нисък с няколко милиона поради няколко причини:
            1) Ниска профитабилност в следствие на малко по-високи разходи в сравнение с 2012г.
            2) По-висока амортизация поради пускането на новата фабрика и новите машини.
            3) Отписване на 3.5млн. лв от стойноста на активите, които фирмата държи с цел продажба. Стана въпрос преди няколко седмици как тези над 20млн. лв Софарма си ги изчислява не mark-to-market, а както на тях им е удобно. А това са акции на фирми в БГ и ЦИЕ. Моделът предполага, че около 15% (3.5млн. лв) биха били отписани ако трябва да се вземе реалната пазарна стойност на тези акции. Според мен това дори е консервативно.
            ЕП, да видях ти сметките, но аз о4аквам по голям ръст на продажбите и по добър gross margin от 2012. Това е нормално след пускането на новите мощности. Така 4е залагам на ЕБИТДА над 70 мил. Мисле 4е и амортизацията си я надул прекалено много, новите активи са дългосро4ни така 4е годишно амортизацията не 4ак толкова голяма. За отписването на активите, ако има подобно, не мисля 4е ще има подобен ефект. Така 4е пак казвам 4е аз залагам на нетна пе4алба към 45 мил.

Твоите коментари за 'слаби' външни пазара не са коректни. Пазарите имат много голям потенциал - Русия, Украйна, Балтика, Турция.... поне според мен са големи и много добре развиващи се пазари. Все пак Софарма продава евтини лекарства а не БМВ-та

Но всеки залага на това в което вярва

Коментар

За това съм сложил и LBO за бенчмаркинг, ако DCF не е достатъчен.
              Не знам дали забелязваш, но FCF в изчисленията ти е равен на ЕБИТ. Това би означавало да няма данъци, D&A = Capex, работен капитал 0 при увеличаване на оборота!!!
              A цена от 4.40лв би означавала над 12х LTM EBITDA. Такава могат да докарат само в офисите на Елана.
              Трейдинг компс дават рейндж доста пъти ЕБИТДА под това (6х - 7x). Не може Софарма, която оперира в България, Украйна, Беларус, Балтика (общо взето все катастрофирали икономики) да е най-скъпата генерична фирма в Европа!
              Намерих си грешката вече, за това не трябва да смятам на 3 бири.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                Всеки с мнението си. Аз за това не вярвам на ДЦФ и не се занимавам да правя такива. Субективизма при него е прекалено висок. А да се прогнозира бъдещето на парични потоци не е по-лесно от това да се прогнозира бъдещето на цена на акция.

Все пак реших да сметна каква цена се получава при моите корекции. Които са за първата година ФКФ 34 милиона, за втората 38,5 милиона след това ги увеличавам твоите с по 7 милиона и стават 50,1: 50.6; 48.3 милиона и за последната година 55,2 милиона увеличение с 15 милиона. При всичко друго равно цената става 4,4.

Аз лично съм по-оптимистичен.
                За това съм сложил и LBO за бенчмаркинг, ако DCF не е достатъчен.
                Не знам дали забелязваш, но FCF в изчисленията ти е равен на ЕБИТ. Това би означавало да няма данъци, D&A = Capex, работен капитал 0 при увеличаване на оборота!!!
                A цена от 4.40лв би означавала над 12х LTM EBITDA. Такава могат да докарат само в офисите на Елана.
                Трейдинг компс дават рейндж доста пъти ЕБИТДА под това (6х - 7x). Не може Софарма, която оперира в България, Украйна, Беларус, Балтика (общо взето все катастрофирали икономики) да е най-скъпата генерична фирма в Европа!

Коментар

Всеки с мнението си. Аз за това не вярвам на ДЦФ и не се занимавам да правя такива. Субективизма при него е прекалено висок. А да се прогнозира бъдещето на парични потоци не е по-лесно от това да се прогнозира бъдещето на цена на акция.

Все пак реших да сметна каква цена се получава при моите корекции. Които са за първата година ФКФ 34 милиона, за втората 38,5 милиона след това ги увеличавам твоите с по 7 милиона и стават 50,1: 50.6; 48.3 милиона и за последната година 55,2 милиона увеличение с 15 милиона. При всичко друго равно цената става 4,4.

ГРЕШКА, забравил съм да извадя дълга цената става 2,47

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                    ЕП, днес пак си в добро настроение Вземи направи прогноза за 10 години мисля 4е 6 са малко Който си мисли 4е може да прогнозира за пове4е от 1-2 години е много дале4от истината! Ами ти си сринал Net Income 50%? какви са тези сметки Аз о4аквам Net Income да е по скоро към 45 мил а не 23 мил за 2013. О4акванията са ми още да има sales growth rate 5%-7% и EBITDA над 70 мил.

Вярвам 4е сметките на ЕП са доста изкривени!
                    Аз винаги съм в добро настроение, не е само днес
                    Net income e по-нисък с няколко милиона поради няколко причини:
                    1) Ниска профитабилност в следствие на малко по-високи разходи в сравнение с 2012г.
                    2) По-висока амортизация поради пускането на новата фабрика и новите машини.
                    3) Отписване на 3.5млн. лв от стойноста на активите, които фирмата държи с цел продажба. Стана въпрос преди няколко седмици как тези над 20млн. лв Софарма си ги изчислява не mark-to-market, а както на тях им е удобно. А това са акции на фирми в БГ и ЦИЕ. Моделът предполага, че около 15% (3.5млн. лв) биха били отписани ако трябва да се вземе реалната пазарна стойност на тези акции. Според мен това дори е консервативно.

Коментар

Съгласен съм с мнението ти за CAPEX-a, възможно е строежа на кулите да е имал ефект. Намалил съм го на 24млн. в 2013 и постепенно се покачва до 32млн в 2018. Така от 2015 амортизациите са равни или малко по-големи от инвестициите.
                      Относно работния капитал - не мога да го променя до стойности, които Софарма никога не е имала дори и през 2007г. Все пак исках да видя как влияе това ако подобря работния им капитал като от 2016 ефекта да е положителен (това е нереалистично както си казал, но е с цел проста проверка). Цената от DCF при този, нека го наречем розов сценарии, възлиза на 2.02лв/акция. И това при амортизации над инвестициите при терминалната стойност!

Коментар

• ЕП, днес пак си в добро настроение Вземи направи прогноза за 10 години мисля 4е 6 са малко Който си мисли 4е може да прогнозира за пове4е от 1-2 години е много дале4от истината! Ами ти си сринал Net Income 50%? какви са тези сметки Аз о4аквам Net Income да е по скоро към 45 мил а не 23 мил за 2013. О4акванията са ми още да има sales growth rate 5%-7% и EBITDA над 70 мил.

Вярвам 4е сметките на ЕП са доста изкривени!

Коментар

• Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
                          Да, ама не е задължително да спада така рязко, може да си тъпче на едно място или да се увеличава леко. Още повече, че залагаш на ръст на приходите, т.е. не би трябвало да е проблем да се ролва. Не ми се струва да намалява при уваличаващи се търговски вземания. А и има и нещо друго. При заложените марджини, заемният капитал е реално по-евтин от този на анкционерите. Нъл тъй ни учи теорията? Предполагам, че и ти така си го сметнал във WACC-а? То друг начин няма, в противен случай се стига до едно много неприятно положение
                          Ако не се прави роловър, ще се трупа кеш на баланса. Моделът най-накрая взима net debt при изчисляването на стойноста на акция, така че ефекта от това дали погасяват дълг или не е нулев.

Коментар

Иначе 30 мил на година е адски много за оборудване машини трансспортни средства и така нататък бързо амортизириуеми инвестиции за под 80 милиона. И за общи ДМА от под 300 милиона.

Също както е нормална и тенденцията за равняване на дните на задължения с дните на вземания която си заложил. Проблема е когато тази тендеция се вкарва и в последната година. тогава всъщност залагаш че тази тенденция ще продължи до безкрай. Което няма как да е вярно, но въздейства много силно на терминалната стойност.

Свалянето на печалбата за първите години също действа силно на цената поради по-близкия срок, а и дава ниска база за последващия ръст.

Така грубо спестяваш по между 7 и 10 най-грубо казано свободни парични потоци за разглеждания период, но и натискаш с около 15-20 милиона свободния паричен поток за последната година. Само заради намалението на обортния капитал с 8 милиона, поне 5 милиона повече инвестиции и поне 5 милиона от ниската база на печалбата която залагаш. Отново съвсем грубо казано.

Ако смяташ че ще трябва повече време за оправяне на дисбалансите би било редно да разтеглиш модела за повече години, но е задължително в последната година вече да няма дисбаланси. Иначе супер изкуствено натискаш терминалната стойност.
                            Съгласен съм с мнението ти за CAPEX-a, възможно е строежа на кулите да е имал ефект. Намалил съм го на 24млн. в 2013 и постепенно се покачва до 32млн в 2018. Така от 2015 амортизациите са равни или малко по-големи от инвестициите.
                            Относно работния капитал - не мога да го променя до стойности, които Софарма никога не е имала дори и през 2007г. Все пак исках да видя как влияе това ако подобря работния им капитал като от 2016 ефекта да е положителен (това е нереалистично както си казал, но е с цел проста проверка). Цената от DCF при този, нека го наречем розов сценарии, възлиза на 2.02лв/акция. И това при амортизации над инвестициите при терминалната стойност!

Коментар

Просто приемам, че в някакъв момент дълговете трябва да почнат да се плащат, а не само да се трупат.
                              Така дето всяка година им правят роловър може да е само до време.
                              Да, ама не е задължително да спада така рязко, може да си тъпче на едно място или да се увеличава леко. Още повече, че залагаш на ръст на приходите, т.е. не би трябвало да е проблем да се ролва. Не ми се струва да намалява при уваличаващи се търговски вземания. А и има и нещо друго. При заложените марджини, заемният капитал е реално по-евтин от този на анкционерите. Нъл тъй ни учи теорията? Предполагам, че и ти така си го сметнал във WACC-а? То друг начин няма, в противен случай се стига до едно много неприятно положение

Коментар

• Първоначално изпратено от snaky Разгледай мнение
                                7 лева, ей така, на око! Доста ме развесели!
                                Иначе и аз мисля, че 30 милки CAPEX на година е може би малко множко, но пък според мен работният капитал трябва да е по-висок. Не вярвам в реалността, работният капитал да спада така методично при положение, че търговските вземания си растат стабилно. Те и сега растат и са доста високи. За да успеят да направят това, което ЕП е заложил, трябва да са магове. Този силен спад на револвиращите заеми, който е заложен в този модел не ми се струва реалистичен. Дългосрочните банкови заеми, може би, но краткотрайните не.
                                Просто приемам, че в някакъв момент дълговете трябва да почнат да се плащат, а не само да се трупат.
                                Така дето всяка година им правят роловър може да е само до време.

Коментар

Working...
                                X