IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение

Ravnovesie,
    инвестициите на Софарма 2007 и 2008 са все по 30-32млн. лв на година. Тогава още нямаше инвестиции за новата фабрика, така че това би трябвало да е нормалния CAPEX с цел подръжка на съществуващата инфраструктура.
    Няма как CAPEX-a да е много различен от амортизациите (от 2015г е 100%, после малко пада) по ясни причини.
    Колкото до нетния оборотен капитал, всъщност в модела върви към подобрение, което в реалния живот не знам как ще постигнат. През последните години винаги се е отразявал зле на паричните потоци. В момента Days payable на фирмата са 51.8 дни, а в модела ми са 55 дни в 2014 и стигат 65 дни в 2018. Days receivable в 2010 и 2012 са все над 88 дни. В моя модел са 86 дни и падат до 84. В момента според мен ситуацията с плащането по-скоро ще остане константна (лоша) отколкото драстично да се подобри.
    Капекса е малкия проблем. От него реално цената се променя по 20-30 стотинки, дори и да се заложи по-нисък, всичките ми сметки са на око така че моля да ме простите за евентуални грешки. Освен завода Софарма строи и софарма бизнес център или както се казваха там нейните кули. което ако не ме лъже паметта стана точно този период който разглеждаш. Иначе 30 мил на година е адски много за оборудване машини трансспортни средства и така нататък бързо амортизириуеми инвестиции за под 80 милиона. И за общи ДМА от под 300 милиона.

Също както е нормална и тенденцията за равняване на дните на задължения с дните на вземания която си заложил. Проблема е когато тази тендеция се вкарва и в последната година. тогава всъщност залагаш че тази тенденция ще продължи до безкрай. Което няма как да е вярно, но въздейства много силно на терминалната стойност.

Свалянето на печалбата за първите години също действа силно на цената поради по-близкия срок, а и дава ниска база за последващия ръст.

Така грубо спестяваш по между 7 и 10 най-грубо казано свободни парични потоци за разглеждания период, но и натискаш с около 15-20 милиона свободния паричен поток за последната година. Само заради намалението на обортния капитал с 8 милиона, поне 5 милиона повече инвестиции и поне 5 милиона от ниската база на печалбата която залагаш. Отново съвсем грубо казано.

Ако смяташ че ще трябва повече време за оправяне на дисбалансите би било редно да разтеглиш модела за повече години, но е задължително в последната година вече да няма дисбаланси. Иначе супер изкуствено натискаш терминалната стойност.
    Last edited by ravnovesie; 02.04.2013, 20:28.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
      Колкото до нетния оборотен капитал, всъщност в модела върви към подобрение, което в реалния живот не знам как ще постигнат. През последните години винаги се е отразявал зле на паричните потоци. В момента Days payable на фирмата са 51.8 дни, а в модела ми са 55 дни в 2014 и стигат 65 дни в 2018. Days receivable в 2010 и 2012 са все над 88 дни. В моя модел са 86 дни и падат до 84. В момента според мен ситуацията с плащането по-скоро ще остане константна (лоша) отколкото драстично да се подобри.
      Изпреварил си ме докато съм пишел. И аз това рекох и съм убеден, че тук е ключа от палатката.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Не ми се смята, но на око, ако запазим основните допускания с които си работил, освен тези за които говорех, като за тях приемем по реалистичен сценарии съм почти убеден че всъщнос цената ще скочи до около 4,5 - 5 лева. ако примеме само малко повече оптимизъм и ще си удари 7 лева без проблеми.
        7 лева, ей така, на око! Доста ме развесели!
        Иначе и аз мисля, че 30 милки CAPEX на година е може би малко множко, но пък според мен работният капитал трябва да е по-висок. Не вярвам в реалността, работният капитал да спада така методично при положение, че търговските вземания си растат стабилно. Те и сега растат и са доста високи. За да успеят да направят това, което ЕП е заложил, трябва да са магове. Този силен спад на револвиращите заеми, който е заложен в този модел не ми се струва реалистичен. Дългосрочните банкови заеми, може би, но краткотрайните не.

Коментар

• Ravnovesie,
          инвестициите на Софарма 2007 и 2008 са все по 30-32млн. лв на година. Тогава още нямаше инвестиции за новата фабрика, така че това би трябвало да е нормалния CAPEX с цел подръжка на съществуващата инфраструктура.
          Няма как CAPEX-a да е много различен от амортизациите (от 2015г е 100%, после малко пада) по ясни причини.

Коментар

• Човече, з@еби ги тия цифири!
            Сфарм си работи, инвестира и се разраства!
            Браво на Медика за новия цех и за дерматологичните медикаменти които ще произвеждат там. Мисля че това е ниша която винаги има пазар, защото това са болести които мноооого трудно се лекуват!!!

п.с.
            г-н Донев, знаете ли кой ще води листата на ДПС в Стара Загора??? - Малкото хипопотамче!!!

Коментар

• Почти съм убеден че съм че при правенето на ДСФ си тръгнал от идеята - хайде сега да докарам цената до долар.

Иначе основните неща които си използвал за натискане на цената са точно инвестициите, свалянето на печалбата през първите години - за които поне аз не се сещам за разумно обяснение защо това би могло да се случи, промяната в нетния оборотен капитал. Предполагам че има и още неща които си вкарал в модела но не ми се търси чак толкова. Когато залагаш обаче такива допускания за свободните парични потоци включително и за паричния поток от последната година имплицитно ги вкарваш и в изчислението на терминалната стойност. От където всъщност идва най-сериозното потиксане на цената. Не ми се смята, но на око, ако запазим основните допускания с които си работил, освен тези за които говорех, като за тях приемем по реалистичен сценарии съм почти убеден че всъщнос цената ще скочи до около 4,5 - 5 лева. ако примеме само малко повече оптимизъм и ще си удари 7 лева без проблеми.

Коментар

• Колегата е загубил маса дни да подготви тоя ексел. Едва ли има някаква стойност, поне за едно е прав - акцията не струва толкова Аз бих му препоръчал само да погледне П/Б и да си сложи сейфти дискот от 0.5 Б/В като за БФБ, и ще му излезе много по-справедлива цена.
                Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Личното ми мнение е че печалбата няма да падне под 35 милиона. Другото нещо е че не разбирам за какво отиват тези доста сериозни инвестиции, освен за да занулят амортизациите.

Коментар

• Какъв е този Goodwill adjustment по 137 милиона на година?
                    Veni, Vidi, Vici

Коментар

• CAPEX-а ми се струва доста висок на фона на направените вече нови дългосрочни инвестиции

Коментар

• Пускам новите ми DCF и LBO модели за Софарма.
                        Преди някои да са се "обидили", нека кажа че ги пускам с цел дискусия. Освен това приемам всякакви конструктивни съвети какво би могло да се промени.

Коментар

• г-н Донев, какво мислите за новото ценообразуване на лекарствата?

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнение
                            не е чак така, но на Софарма ходят доста хора
                            е кога ще ги стигнем, ей ги и Уолмарт

то може и да не е много хубаво толкоз много народ иначе кога ще се видим с Пелагия, чичо Оги и бандата на форума
                            Last edited by tony1975; 31.03.2013, 19:40.

Коментар

• не е чак така, но на Софарма ходят доста хора

Коментар

• айде ходи ми се на ОСА

Attached Files

Коментар

Working...
                                X