IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софарма АД (SFA / SFARM)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Тони що я разпродават така тая акция бе ?
    Нещо не могат да и оценят перспективите ли.....
    Или чичо ти натиска нарочно и от горе ?

    Коментар


    • Уникална цена - взех си още малко признавам, Браво на кризата!!!

      Коментар


      • Продажбите на лекарства са като Ню Йорк – никога не спят. През най-кризисните години търсенето на медикаменти генерираше двуцифрен ръст на приходите в стойност и пазарът се увеличаваше. През тази година обаче пазарът като че ли достигна билото на платото и изглежда, че кризата е застигнала търсенето в аптеките на медикаменти, хранителни добавки и медицинска козметика. Като цяло индустрията генерира ръст, но според анализаторите от IMS ситуацията може да се разглежда като начало на стагнация на лекарствения пазар и нарастването на покупките в стойност е изненадващо ниско - около 5.6% за деветмесечието на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година. Общите очаквания са, че в края на 2012 г. нарастването на продажбите ще бъде само с пет процентни пункта в сравнение с общо 12.4% ръст през 2011 и продажбите на медикаменти няма да прехвърлят 2.3 млрд. лв. Истинският въпрос е кои сегменти на пазара са драстично засегнати и какви са причините. Анализаторите смятат, че параноята, създадена от правителството около уж високите цени и цялостното обедняване на населението, са в основата на намаленото потребление.

        Според него истерията около нарочените за високи цени на медикаментите е изиграла някаква роля в началото на годината, като е накарала част от клиентите на аптеките да се въздържат от покупки и да очакват някакво чудо и драстично по-ниски цени.

        "Имаше психологически ефект. На практика на всички е ясно, че цените са най-ниски в ЕС на ниво производител и не се забеляза никакъв ефект от говоренето и опитите за законодателни промени. Там, където продуктите са напълно покрити от НЗОК и болниците и има намаление, пациентът не усеща нищо. Но при доплащането, където би могъл да усети облекчение, нямаше ефект. От поправките и натиска за договаряне пациентът, а и институциите не спечелиха нищо", коментира Узунов.

        Според законовите поправки НЗОК вече може да договаря отстъпки и от частично платените медикаменти, но все още не е изработила механизъм за това. При 100% покритите лекарства пък все още не е ясно кои компании какви отстъпки са дали и защо, ако наистина лекарствата са скъпи, отстъпките са за общо около 5 млн. лв. при бюджет за медикаменти на здравната каса от 490 млн. лв.

        В допълнение Узунов посочва, че намалението на надценките на търговците на едро и аптеките с два процентни пункта всъщност не е изиграло някаква роля за намаляването на ръста на пазара, нито пък за да облекчи пациентите. "В най-добрия случай то имаше нулев ефект, а някои лекарства поскъпнаха с малко, за да компенсират загубата", смята той.

        Разместване при големите

        За пръв път през последните години в топ 10 на най-големите фармацевтични компании, представени в България, има разместване точно на върха. Actavis/Watson поне за този период е отстъпила със скромните 6 млн. лв. първото си място по продажби в стойност на швейцарския концерн Novartis, който заедно с генеричната си дивизия Sandoz е заел първо място по продажби с над 122 млн. лв. в стойност, сочат изчисленията на фармацевтични компании по данни на IMS. От своя страна Actavis/Watson запазва първото си място по брой реализирани опаковки с лекарства на пазара.

        Подобна статистика в изданието си за деветмесечието цитира и британската консултантска и маркетингова компания PMR, която също сочи Novartis за лидер през деветмесечието в стойност. "Интересно е дали това съотношение ще се промени до края на годината, но като цяло това не е изненадващо – освен с широко портфолио иновативни медикаменти, швейцарският концерн има много активна политика през генеричната си компания, много ниски цени и постепенно завладява висок пазарен дял", коментира Узунов.

        Коментар


        • да

          напълно съм съгласен

          Коментар


          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            ето видяхте ли!
            има и акционери във Фармата, които не са съгласни с пропорцията на замяна със БРС и напуснаха отбора
            Това важи за другите фарма-балоняци, като медика, където импето беше суперщастлив, че му купиха най-после артиите по 2,20
            Не е препоръка

            Коментар


            • Софарма АД-София
              Вътрешна информация по чл. 4 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти 12:47

              Съветът на директорите на Софарма АД (“Дружеството”) информира, че от 8 Ноември 2012 до и включително 14 Ноември 2012 Дружеството изкупи обратно 56111 собствени акции представляващи 0.043% от капитала на Дружеството, на обща стойност BGN 127209.75 на БФБ – София АД. Средната цена на изкупуване е BGN 2.27.


              Акциите бяха изкупени въз основа на решение на Общото събрание от 23.06.2010 година.

              Намерението на дружеството е да използва тези акции в бъдеще, за да обезщети акционери на дружества, които се цели да бъдат вляти в Дружеството.

              Общият брой на обратно изкупените акции след тази сделка е 3427889, представляващи 2.60% от акционерния капитал на Дружеството.

              Коментар


              • ето видяхте ли!
                има и акционери във Фармата, които не са съгласни с пропорцията на замяна със БРС и напуснаха отбора

                Коментар


                • Първоначално изпратено от kashoooo Разгледай мнение
                  Гледате ли тука кво става, Императора излиза, империята се срива, чичо Оги рИве

                  Според мен дъното ще сигнем като спаднем с още 11.11% до общ спад от 22.22%. Тогава може да влизаме.
                  Дъното навярно ще е 2.10 все пак на извънредното фармата поиска промяна в мин. цена на обратното.

                  Коментар


                  • Гледате ли тука кво става, Императора излиза, империята се срива, чичо Оги рИве

                    Според мен дъното ще сигнем като спаднем с още 11.11% до общ спад от 22.22%. Тогава може да влизаме.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                      Аз не мисля така. Сефто е тотално зависим от Фармата. Нямам интерес от казуса и бих се радвал мислещите играчи на пазара да изкарат нещо, но давам и неутрална гледна точка за размисъл, нищо повече!
                      Ами ти защо не помислиш тогава, защо фармата е наляла пари точно там, а не си е направила отделна производствена мощност, или не е взела някое друго уж пред фалит. Явно не е било щото е на загуба от сделката. Но дай сега, като е наляла пари, и при това, че други инвеститори са повярвали в прословутия мениджмънт, та са се увлякли и както много добре знаеш, е имало увеличение и по 3 лв за акция !!!! А сега, според теб е хубаво, това да е обезценено на 1,30 за акция???. Какво ще обясниш на севтовските акционери, че видите ли, вие сте налели пари, но фармата е наляла повече, затова недейте да приказвате много. Наляти са безвъзмездно и европейски пари, не са само на фармата. Това според теб не е ли неутрална гледна точка за размисъл.
                      Абе все едно - имам фарми, и както казах не виждам пазара да оценява сливането с растеж на цените, освен безсмислените метани пред донев, други пазарни аномалии не забелязвам
                      Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Vola.X Разгледай мнение
                        Че какво като е била по-скъпа фармата, то това е проблема, че е по-скъпа отколкото трябва спрямо севтото, трябва ли като е по-скъпа да заграбва севто под ликвидационна стойност, при това, то дори не тръгнало към фалит, че да говорим за ликвидационни стойности. И на мен ми писна да чета, как се навеждат ниско на Донев, но такова ще е, каквото си направим. Сега е севто, утре медика и т.н. Не вярвам фарамата да поскъпне от това ...
                        Аз не мисля така. Сефто е тотално зависим от Фармата. Нямам интерес от казуса и бих се радвал мислещите играчи на пазара да изкарат нещо, но давам и неутрална гледна точка за размисъл, нищо повече!

                        Коментар


                        • Всички, които имат акции на Севтополис се оплакват от ниската оценка, а тези които имат акции на Софарма се радват на "кьоравото".

                          Аз имам акции на Софарма и не злобея, като някои мои съакционери, но ако не беше Софарма Севтополис отдавна да е фалирала фирма. Софарма наля основно парите, купува над 90% от продукцията и е дала рамо с мениджмънт.

                          Ако Севтополис не зависише толкова от Софарма и сама си намираше пазара тогава наистина можеше да се предложи доста по - висока цена.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                            Ми, дай корелация на двете акции, че ми писна да чета как на някой не му е излязла идеята, друг мрънка че участвал на 1 и 3 кинта увеличение, без да спомене че през цяло време Фармата е била доста по-скъпа, ретроспективно.

                            Не се заяждам, търся дискусия!
                            Че какво като е била по-скъпа фармата, то това е проблема, че е по-скъпа отколкото трябва спрямо севтото, трябва ли като е по-скъпа да заграбва севто под ликвидационна стойност, при това, то дори не тръгнало към фалит, че да говорим за ликвидационни стойности. И на мен ми писна да чета, как се навеждат ниско на Донев, но такова ще е, каквото си направим. Сега е севто, утре медика и т.н. Не мисля, че фармата ще поскъпне от това ...
                            Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                              Кво туй ?
                              Ако е оная банка - ранхо още, нека стане пак 0.555
                              Извинявай, объркал съм те с някой който е в час. Успехи

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                                Иха, анализатор Я, дай мнение за цената на корпоративна
                                Кво туй ?
                                Ако е оная банка - ранхо още, нека стане пак 0.555

                                Коментар

                                Working...
                                X