Първоначално изпратено от Yori
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
AmonRa
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
Мейн главно работят с такива клиенти. Трябва да им видиш другата "страхотна" сделка от преди няколко години с варантите на Уелкъм Холдингс на БФБ.
А иначе информацията е под всякаква критика, не само фирмата е реално търговец и нищо друго - продават до към 9/2022 стоки за 38.4млн. лв, които са закупили за 30.6млн. лв. (20% gross margin). Няма почти никаква добавена услуга, която да придава допълнителна стойност! Това си е трейдинг бизнес, който много бързо ще се свие и дори изчезне когато се появи друг продавач на същите тези Sungrow, Growatt и Esdec и готов да работи с gross margin 12-13%. Изброените 3 фирми са достатъчно големи, за да не работят екслузивно с нито една компания за определена територия, а и АмонРа не пишат да са екзклузивен дистрибутор за България и Румъния.
Оставям настрана грешките в презентацията на данните, което явно не притеснява много от инвеститорите!
- 1 like
Коментар
-
Днес има отново презентация:
АмонРа Енерджи АД организира онлайн презентация и Q&A сесия със заинтересовани инвеститори на 28.11.2022г. от 16h.
Презентацията ще се осъществи на платформата ZOOM.
Scarlatov is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: AmonRa Energy IPO Investor' Meeting
Time: Nov 28, 2022 04:00 PM Sofia
Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/8365270357...hqYXNCaWhPQT09
Meeting ID: 836 5270 3570
Passcode: 992230
Успех колеги!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Да не забравяме Гинка Върбакова. Там нещата бяха "сериозни"
Тия са реално като българската версия на Roth Capital. Те водеха всичките китайски reverse-mergers и ги листваха в САЩ в периода 2010-2012 и всички хедж фондове се бяха научили, че всичко пипнато от Roth е или пълна измама или е ужасна компания. Във всеки случай бяха шорт на всички тия боклуци и освен, че партньорите им станаха мулти-милионери, успяха и да делистнат адски много от тези китайски компании - Rino, SinoForest, Oriental Paper, някои от които бяха стигнали милиардни капитализации!
Жалко, че на БФБ шорта не работи, иначе АмонРа си е перфектна за това след като я напомпат изкуствено в декември, за да може спонсорите след това да разтоварят като им изтече lock-up.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
Мейн главно работят с такива клиенти. Трябва да им видиш другата "страхотна" сделка от преди няколко години с варантите на Уелкъм Холдингс на БФБ.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Scottie Pippen Разгледай мнение
Един човек да напише истината...аман от измамници...на Прокопиев соларите фалираха... след измамата по син карс...този сладур посредника явно ще се пробва и тук... гръцки богове...сега египетски фараони... иначе творец всюжетнаталиния!
А иначе информацията е под всякаква критика, не само фирмата е реално търговец и нищо друго - продават до към 9/2022 стоки за 38.4млн. лв, които са закупили за 30.6млн. лв. (20% gross margin). Няма почти никаква добавена услуга, която да придава допълнителна стойност! Това си е трейдинг бизнес, който много бързо ще се свие и дори изчезне когато се появи друг продавач на същите тези Sungrow, Growatt и Esdec и готов да работи с gross margin 12-13%. Изброените 3 фирми са достатъчно големи, за да не работят екслузивно с нито една компания за определена територия, а и АмонРа не пишат да са екзклузивен дистрибутор за България и Румъния.
Оставям настрана грешките в презентацията на данните, което явно не притеснява много от инвеститорите!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнениетова е фирма УСВОИТЕЛ на евросредства. Няма средства няма оборот - 100к една заплата. Ака това са ДАЛАВЕРАДЖИИ не бизнесмени. Е от таквиз аз очаквам само и единствено да те ИЗМАМЯТ
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hulk Разгледай мнение
Здравей,
аз също получих два рипорта, единият в началото на Ноември, а вторият преди 3 дни. Вчера бяг в офиса на Мейн Кепитъл, и ми разясниха цифрите в детайл.
Първият рипорт е от началото на Ноември (в твоя коментар дясната колонка) той е на база H12022 - Revenue: BGN 23'550, EBITDA: BGN 5'256, EBITDA Margin - 22,1%, като ръстът е изчислен на база Year on Year
Вторият рипорт е от 18.11.2022 (в твоя коментар лявата колонка) той е на база 9М2022 - Revenue: BGN 38'434, EBITDA: BGN 6'811, EBIRDA Margin - 17.6%, като тук са дали два ръста Year to Date - 218% и Year on Year 645%
Дали са и 1-pager, в който цифрите са в Евро в съмърито (предплагам за чуждите играчи), ако си получил от едното място 1-pager, а от другото пълния рипорт може да не си забелязал базата на която стъпват двата различни документа.
В крайна сметка предлагането е на 9.1х P/E...иначе изказванията на хора, които не са прочели документите няма да го коментирам. Аз намерих само една техническа неточност при изчислението на EPS, където правилната цифра е BGN 1.37 вместо BGN 0.17, но това не променя математиката и P/E си остава 9,1х.
Надявам се да съм ти бил полезен
А предлагането е на 9.1х П/Е само в главата на Илиян от Мейн. Тази фирма ще има негативен кеш флоу (според собствените им прогнози) още другата година. ИПО обикновенно се прави на база резултатите очаквани в следващите 9-12 месеца, а не да се листваш на 30 ноември и да даваш П/Е към декември 2022г.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеТези са щедри в прогнозите...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hulk Разгледай мнение
Мойте наблюдения са различни, освен това са дали 3 сета отчети, като не ти харесват смляните цифри и смяташ че са премълчали "съществена фактология" вадиш ексела и смяташ сам (аз лично винаги го правя). Ако и "продцкшъните" не ти харесват си правиш сам на база пазарни данни може да решиш от 6 кратен ръст за последните 12 месеца, да сложиш примерно 6% ръст за 2023, звучи ми "реалистично".
От 2021 насам съм разкостил всички предлагания на BEAM на съставни части, надявам се и ти да си напрвил същото за да имаме еднаква база за разговор. Участвал съм и съм купил акций на 3 рискови компаний с хоризонт 2025г, Тук мисля да скоча също.
Не е препоръка за нищо!
https://amonraenergy.bg/wp-content/u...monRa_IM-2.pdf
Имам следните въпроси, щом смяташ че имало три сета отчети и информацията ти е ясна
1. Какво става с кеш флоу през 2023г, защо е негативен 8млн. лв? Няма никакви данни за CAPEX, а предполагам е нещо голямо щом ЕБИТДА е 35млн. лв, а кеш флоуа е негативен.
2. На трета страница дават ЕБИТДА от 2.7млн. евро за първите 9 месеца. А пък на страница 19 са дали ЕБИТДА за първите 9 месеца от 6.8млн. лв, което е различно от първата цифра. Коя е вярната и някой дали се е сетил да провери документа преди да отиде при инвеститорите
3. Излиза че в Q4 2022 фирмата ще направи 11.7млн. лв оборот, но 4.4млн. лв ЕБИТДА (38% марж) при марж през първите 9 месеца на годината от 17-18%! От къде ще дойде допълнителната профитабилност през последното тримесечие и защо? Това прилича на "channel stuffing", защото ще правят ИПО!
4. ЕБИТДА маржът пада през следващите няколко години с 5 пункта. На какво се дължи това?
5. Има ли видимост върху това как фирмата ще постигне 170млн. лв оборот през следващата година и 320млн. лв. през 2024г? Колко контракта са подписани и са в "pipeline" за следващите 12-18 месеца?
6. Как е избран WACC? Фирма, която смята да генерира десетки милиони лева в свободен паричен поток, би могла да вземе банково финансиране и да си оправи капиталовата структура! 17% е private equity-type return!
7. Няма никакви данни за дълг на фирмата.
А на теб успех със скачането в АмонРа. Отдолу обаче няма мрежа!
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнениеБизнеса изглежда създаден в точния момент и се възползва от ценовия шок на европейския енергиен пазар. Това, което не ми е ясно е дали търсенето на техни продукти е устойчиво и какво е тяхното конкурентно предимство. Какво пречи на някой друг да търгува със същите продукти? Ако бизнеса е толкова печеливш със сигурност ще се намерят много желаещи да копират техния бизнес модел, тъй като няма нужда от големи капиталовложения или някакво специално ноу-хау, за да бъдеш търговец.
клиентите обикновенно са едни и същи
възможно е и някой голям западен търговец да влезе в региона, но обикновенно те купуват най-големия местен такъв и си осигуряват летящ старт
със сигурност ще има движение скоро на пазара, защото този бизнес в момента е на върха на вълната
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениене съм разглеждал компанията, но първата асоциация, като прочетох името амонра беше пирамиди фараони
това бфб май ме е увредило
Коментар
-
Бизнеса изглежда създаден в точния момент и се възползва от ценовия шок на европейския енергиен пазар. Това, което не ми е ясно е дали търсенето на техни продукти е устойчиво и какво е тяхното конкурентно предимство. Какво пречи на някой друг да търгува със същите продукти? Ако бизнеса е толкова печеливш със сигурност ще се намерят много желаещи да копират техния бизнес модел, тъй като няма нужда от големи капиталовложения или някакво специално ноу-хау, за да бъдеш търговец.
Нещо, което ми прави неприятно впечатление е, че са увеличили капитала с решение от лятото от 50 хил.лв на 6 млн.лв, като са емитирали акции на 10лв и веднага са ги сплитнали десет пъти. Основната част от капитала са я внесли през септември. Тоест основателите си записват акции на 1 лв през септември и два месеца по-късно на нас ни ги продават на 12.40 лв. Смятам че след като бизнес потенциала (според прогнозите) ще се отключи с помощта на средствата набрани от пазара (15.4 млн.лв спрямо 6 млн.лв от основателите) е редно миноритарните акционери да бъдат третирани като равни (или поне малко по-равни), а не да бъдат третирани като дойни крави. Ако бяха толкова сигурни в прогнозите си щяха да вземат повече банково финансиране, то е доста по-евтино от собствен капитал (или поне на теория)
- 11 Харесвания
Коментар
Коментар