If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Но защо сега 3TS би предложил такива пари за инвестор също не го разбирам.
Защото гледат по-далеч от носа си ?!?
Предполагам и Грамърси и Юлиус Беър са грамотни инвеститори гледащи по-далече от носа си, но това не им попречи да се забият в множество български компании, от където сега няма излизане. Да не говорим, че вече цените са под тези, на които са влезли.
Only time will tell
Every passing minute is another chance to turn it all around
Но защо сега 3TS би предложил такива пари за инвестор също не го разбирам.
Защото гледат по-далеч от носа си ?!?
Предполагам и Грамърси и Юлиус Беър са грамотни инвеститори гледащи по-далече от носа си, но това не им попречи да се забият в множество български компании, от където сега няма излизане. Да не говорим, че вече цените са под тези, на които са влезли.
Ами имайки предвид мултипълите, на които минаха и телевизиите, хората, които са в медийния бизнес явно вярват много силно в светлото бъдеще. Да видим какво ще стане, може и прави да излязат.
Засега оборота на ИБГ, и явно на целия пазар на интернет реклама, обаче е смущаващо нисък.
Кои "телевизии"? Мина Нова единствено и шведите се прецакаха жестоко.
Този мултипъл от 15х EBITDA е толкова фантастичен, че колеги от телекомс и медия тийм-а ми казват, че като правят оценка на телевизионни компании в момента по метода на вече станали сделки (precedent transaction comps), Нова била аутлайъра, които винаги вадели от пиър групата. Няма един човек в индустрията, които да не смята сделката за страшно скъпа и то без основание.
бТВ има 2х по-висок пазарен дял, а щеше да се продаде за малко повече от Нова.
А Нова съм сигурен, че дори не са си ударили числата за 2008, камо ли пък за 2009 с тези намалени рекламни бюджети.
Не се и съмнявам, че си прав. Множественото число използвах заради ТВ2/Ринг, която мина също като Нова на висока цена (предполагаемо, разбира се, там публично инфо за ЕБИТД не съм виждал).
Точно затова правя аналогия с ИБГ и коменрара по-долу за Нетинфо - целия медия сектор в БГ изглежда изпълнен с големи очаквания.
Купувайки ТВ2 реално купуваш един човек много важен за рекламния пазар в България. Предполагам има някаква договорка с него той да канализира повече реклами през тази телевизия, а те да му платят баснословна сума за ТВ. Там не мисля, че цената се е базирала на финансови показатели. Ще се изненадам ТВ ако са имали положителна ЕБИТД и то над 15млн. долара, която да се използва като база за тази цена.
Просто явно очакванията в началото на 2008 още отрязяваха 2007 и хората не се бяха нагодили. Но защо сега 3TS би предложил такива пари за инвестор също не го разбирам.
Ами имайки предвид мултипълите, на които минаха и телевизиите, хората, които са в медийния бизнес явно вярват много силно в светлото бъдеще. Да видим какво ще стане, може и прави да излязат.
Засега оборота на ИБГ, и явно на целия пазар на интернет реклама, обаче е смущаващо нисък.
Този мултипъл от 15х EBITDA е толкова фантастичен, че колеги от телекомс и медия тийм-а ми казват, че като правят оценка на телевизионни компании в момента по метода на вече станали сделки (precedent transaction comps), Нова била аутлайъра, които винаги вадели от пиър групата. Няма един човек в индустрията, които да не смята сделката за страшно скъпа и то без основание.
А Нова съм сигурен, че дори не са си ударили числата за 2008, камо ли пък за 2009 с тези намалени рекламни бюджети.
Не се и съмнявам, че си прав. Множественото число използвах заради ТВ2/Ринг, която мина също като Нова на висока цена (предполагаемо, разбира се, там публично инфо за ЕБИТД не съм виждал).
Точно затова правя аналогия с ИБГ и коменрара по-долу за Нетинфо - целия медия сектор в БГ изглежда изпълнен с големи очаквания.
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
Anton Chigurh
Наблюдател (обзървър), няма да ти отговоря тук, а направо в ICQ-то :wink:
dddd,
2. Ако не си забелязал цялата борса се срути, а не само нещата които съм "препоръчвал". Всъщност аз нищо не съм препоръчвал. Пействал съм по някоя снимка на DCF, във форума като cross check. Просто за да видя, дали хората са на моето мнение или не. Така че това е смешно просто.Акциите на ИБГ не се срутиха само защото големите пакети се държат от няколко човека и фактически акциите, които държат нормалните инвеститори са мало и в общия случай не са склонни да продават защото просто няма бид, а когато някои изсипеше винаги се появавяха едни оферти от ЮнионБанк. Случайност? Замисли се че на собствениците би им излезнало много по-евтнино да крепат акцията от колкото да я пускат да пада. Както знаеш на повечето от тях акциите са им на номинал и като купуват си вдигат средната цена с няколко промила. Голяма работа. Тук някои от работниците имаха и не малки репа, имаше и разни съмнителни прехвърляния, които КФН разследва.
Као и МЦХ ги дадох просто, като пример. Не се хващай като удавник за сламка с тях. МЦХ нямам от 2006, а каолин имам още.
Ако си ми следил постовете от тази година аз съветвам още да не се купува нищо, поне до 2Q 2009.
Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Никола, искам да уточним някои неща.
1. Внаги си твърдял, че инвестора е надценен. Аз не съм съгласен. И тогава и сега.
2. Всичко което препоръчваше и казваше че купуваш се срути. Спада на КАО, ЧУГУНОЛЕЕНЕ, ПИБ,....... е в пъти по-голям. И най-лошото много от предприятията които купуваше си влошиха резултатите и перспективите. За голяма част от тях беше очевидно.
3. Съгласен съм, че вече има и по-добри инвестиции в един средносрочен период 2-3 години. Въпреки всичко в един период от 15 години не виждам по-добра инвестиция.
4. Имам доста забележки по отношение на твоите предложения. Харесвам М+Ц. Въпреки всичко считам, че в средносрочен до дългосрочен план ИБГ е по-доба инвестиция. По отношениена КАО вече мога да кажа, че има много вярни неща в това което казваш. Въпреки, че го говориш от као 11 лева. Виж на 2,20 КАО и ИБГ на 11 е въпрос на личен избор. Особено когато си спекулант.
5. Като ще говорим в следваащите 2-3 години кое може да се представи по-добре от ИБГ, аз предпочитам БАКБ. Твоят избор е КАО и МЦХ. Ще минат 3 години и ще видим.
6. Избягвам да пиша дълги фермани. Отнема много време да обесниш на някого, защо пазара на интернет в България ще расте пъти по бързо от пазара на хидравлични двигатели в световен мащаб.
Много си прав за Каолин, със сигурност може би е интересна за някой, който вярва на перспективите за растеж на тоза суровина, но не и за Сиско.
Просто те вярват в нещо, което ти не вярваш. Прочети интервюто на Ковер - сметката е проста от 2,5% сега от микс на рекламата ще стане >10% . (т.е. пазара на он-лайн ще се повиши поне 4 пъти, а с нарастване на икономиката ще расте общия рекламен пазар) .
От Сиско залагат, че портфолиото на ИБГ ще запази лидерски позиции, а в превод това значи нарастване на приходи 3-4 пъти в следващите 4-5 години.
Те вярват на опита, който имат на подобни пазари и гласуват с парите си. Ти с какво гласуваш? (вземи акции назаем и продай на късо).
Ако разбереш на колко Санома купи Нетинфо (вярно тук е миноритарен пакет, а там за 100%), ще видиш, че Сиско доста тънко влезе.
Пожелавам на всяка българска компания да си намери подобни инвеститори. Само така може да очакваме да се подобри корпоративното управление
Коментар
Anton Chigurh
dddd, радвам се че най-накрая някой изказа аргументирано мнение. Само така може да се започне градивна дискусия.
Като цяло си прав, че една инвестиция зависи от времевия хоризонт на инвеститора. Това всъщност е най-важното. Ако си решил да държиш акциите на инвестора толков време добре това си е твое решение, аз лично не бих затворил пари за толкова време особено в един толкова динамичен сектор, като интернет услугите. Както в момента инвестора има 20% може станат 40%, ама може да станат и 10%. Всеки сам си решава какво да прави с парите си. Явно СИСКО знаят най-добре какво правят, защото може и да се влезнали да правят дилиджънс. Това, което се вижда от страни, обаче е съвсем друго.
На борсата в момента има една акция Каолин, която за миналата година има капиталови разходи в размер на близо 5 пъти marketcap-а на ИБГ. Е кажи ми как да си купя ИБГ при това положение. Такива примери са много. Мога да ти дам и примера с МЦХ които държат приблизително 7% от пазара на хидравличните моторчета. 20% от нещо в България или 7% от пазара нещо в света? Мисля, че избора е лесен. Особено, когато сравните на какви мултипъли трейдват възможните избори.
Вижте само как реагира пазара на тази новина...... вчера акциите паднаха с 4500 акции и се качиха с 130, а днес дори още няма сделки. Бъдете сигурни, че ако някой фонд беше влезнал, в която и да било друга акция от СОФИКС новианта щеше да се оцени позитивно.
Пожелавам ви успех на всички в тази позиция. Надявам се да не ми се сърдите, че споделям мнението ми
Коментар
niki5
Първоначално изпратено от dddd
Никола, ще се опитам да ти обесня защо има толкова голяма разлика в твоята оценка и тази на cisco. На първо място изхождаш от погрешната идея, че най-важното на този етап от развитието на компанията е печалбата. Това определено не е така. Към текущият етап от развитие на сектора най-важното е пазарният дял. Компанията се стреми към 20%. След 15-20 години пазарният дял ще бъде осребрен. Cisco правят дългосрочна инвестиция ти гледаш 1 година назад. Много си умен, но някой ти е насочил мозъка в погрешна посока. Нещата не стават така както си мислиш. Вземаш последният отчет изчисляваме 10-15 кефициента и модели и готово. Трябва да умееш да видиш бъдещето. Как ще се развие компанията в следващите години. Накратко още от лятото се опитваш да убедиш хората, че инвестора е надценен. Това беше и продължава да е абсурд. В момента почти сигурно има и по подценени акции. На лято нямаше. Замисли се защо предпочиташе чугунолеене на 21 лева пред инвестор на 13. Защо предпочиташе FIB пред CORP. Сравни развитието на двете банки след IPO. На кратко казано на борсата се търгува бъдеще. За това е много важно субетивната оценка за него да се окаже близка до реалността. Накратко ти и cisco виждате бъдещето по съвсем различен начин.
sled 15-20 godini mangalite ste upravljat Bg,a investora njama da sastestva- zatova ste ima ciganin.bg
15-20 години?! Това е прекалено далеч в бъдещето, сигурно така са смятали и по време на завишените цени в IT сектора в САЩ през 2000. Яхуу например още са под цената си стигната през 2000 година. Съгласен съм, че трябва да се гледа в перспектива, но не чак толкова дълга и не в IT сектора и медиите.
Никола, ще се опитам да ти обесня защо има толкова голяма разлика в твоята оценка и тази на cisco. На първо място изхождаш от погрешната идея, че най-важното на този етап от развитието на компанията е печалбата. Това определено не е така. Към текущият етап от развитие на сектора най-важното е пазарният дял. Компанията се стреми към 20%. След 15-20 години пазарният дял ще бъде осребрен. Cisco правят дългосрочна инвестиция ти гледаш 1 година назад. Много си умен, но някой ти е насочил мозъка в погрешна посока. Нещата не стават така както си мислиш. Вземаш последният отчет изчисляваме 10-15 кефициента и модели и готово. Трябва да умееш да видиш бъдещето. Как ще се развие компанията в следващите години. Накратко още от лятото се опитваш да убедиш хората, че инвестора е надценен. Това беше и продължава да е абсурд. В момента почти сигурно има и по подценени акции. На лято нямаше. Замисли се защо предпочиташе чугунолеене на 21 лева пред инвестор на 13. Защо предпочиташе FIB пред CORP. Сравни развитието на двете банки след IPO. На кратко казано на борсата се търгува бъдеще. За това е много важно субетивната оценка за него да се окаже близка до реалността. Накратко ти и cisco виждате бъдещето по съвсем различен начин.
Досега не се е бавил толкова отчета за резултатите от предишния месец, да някакви съкращения в счетоводния отдел, или методиката за отчитане да е сменена тази година?
Здравейте,
Тъй като счетоводният отдел имаше прекалено много работа по приключването на годината, отчитането на месец Януари малко се забави.
Вече предадохме консолидиран одитиран отчет, чийто краен срок на предаване принципно е краят на Април.
Коментар