IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българска роза-Севтополис АД (4BJ / SEVTO)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • И акционерната структура?

    http://www.bulgarian-rose-sevtopolis...ges/table2.jpg

    Коментар


    • Какво мислите за инвестиционната програма за 2009?

      http://www.bulgarian-rose-sevtopolis...ograma2009.pdf

      Коментар


      • винаги можеш да инвестираш пари в добър бизнес

        Коментар


        • Май, май и това лозе го обрахме вече но пък и може да е истанало нещо...

          Коментар


          • Удължиха лиценза на завода на Софарма в Украйна

            http://www.profit.bg/news.php?cid=2&id=54511

            След планирана инспекция на завода в Украйна, придобит от Софарма чрез покупката на украинското дружество Витамини, лицензът за производство на лекарствени средства е удължен до 2012 г., информираха от фармацевтичното дружество.

            „Софарма продължава да укрепва и разраства присъствието си на украинския пазар, като за осемте месеца на 2009 г. дружеството е втори по ръст вносител на лекарствени средства за Украйна", съобщават от публичната компания.

            Софарма притежава 99.07% от капитала на Витамини, след като през август 2008 г. закупи други 45 млн. акции на компанията и увеличи дела си от 79.07%, до малко над 99%.

            Украинското дружество е едно от шестте дъщерни компании на Софарма в чужбина. Фармацевтът притежава 100% от Софарма USA, 60% от Софарма Поланд, по 51% от Ростбалканфарм и Иванчич и Синове и 50 на сто от Софарма Здровит.

            Акциите на компанията поскъпнаха на борсата днес с 0.69%, до 4.41 лв. за лот, при обем от 10 391 книжа.

            Коментар


            • не съдете продавачите от вашата камбанарийка
              те може да виждат друга по-добра алтернативна инвестиция
              или да намаляват 100%-товия си портфейл в това дружество
              ако никой не продава, как ще купят потенциалните купувачи
              видяхте ли новината за увеличените продажби на Софарма в Украйна
              това означава, че част от продукцията на Българска роза е продадена в Украйна

              Коментар


              • =слаби нерви

                Коментар


                • Слаби ангели?

                  Коментар


                  • За посоката на разсъжденията да, но както се вижда има хора със "слаби ангели"

                    Коментар


                    • Прав ли съм в разсъжденията?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Iblis
                        Здравейте, някой може ли да ми помогне с намирането на информация по повод бъдещото сливане.Ровя се, но нищо не намирам. Мерси предварително
                        http://mobi.capital.bg/show.php?storyid=738469

                        Огнян Донев планира вливането на три производителя на лекарства в "Софарма"
                        Десислава Николова | публикувана на 19 юни в 13:53 часа

                        Цели 76 на брой. Това са българските фармацевтични компании, вписани в необновявания от години регистър на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Знаете ли кои са? Вероятно не - по тези данни излиза, че във всеки областен град трябва да има минимум две-три дружества.

                        Има всички шансове обаче в скоро време това число да намалее поне с 3, и то не като пряка последица от кризата. Става въпрос не за фирми, които никой не познава, а за публични компании - "Българска роза - Севтополис", "Унифарм" и "Медика". Идеята е дружествата да се влеят в "Софарма", а основанието - фактът, че или "Софарма" или изпълнителният й директор Огнян Донев имат участие и в трите компании. Ако планът се осъществи, това ще е поредната стъпка от консолидацията в сектора за производство и търговия с медикаменти.

                        Защо заедно?

                        "Намаляването на икономическата активност по време на кризата ни даде повече свободно време, за да осъществим стратегията си по консолидация на компаниите за производство на лекарства", отбелязва Донев. Сливането ще донесе и икономии - през последните години, въпреки че не беше мажоритарен акционер, "Софарма" инвестира над 20 млн. лв. в обновяването и лицензирането на производствените мощности на компаниите и е основен възложител на поръчки, когато собственият й капацитет не е достатъчен. Обемът на възлагателното производство в "Българска роза Севтополис" през 2008 г. клони към 100%, в "Унифарм" една трета от производството е на продукти на "Софарма", а в "Медика" - около 10%. И въпреки че възлагателното производство може и да изглежда малко като дял от продажбите, всъщност то заема голям дял от печалбата на изпълнителя - той получава поръчка и възнаграждение за работата си на ишлеме.

                        "При евентуално сливане ще се преодолее този иначе вечен спор за цените на възлагателното производство. Във всеки един момент акционер от възлагащата или от страната, която е възложител може да изрази своя интерес като смята, че цената трябва да е по-висока или по-ниска. Без да искаме реално осъществяваме един арбитраж, като целта ни никога не е била да наклоним везните в една или друга посока", казва Донев.

                        Всъщност и големият брой "производители" имат отношение към обединяването. Според становището на БГФарма, асоциацията на българските и чуждестранните генерични фармацевтични компании, чийто председател е Огнян Донев, в България трябва да има свободни възможности за развиване на бизнес, но при положение, че всички участници отговарят на стандартите за добра производствена практика. В противен случай се насърчава нелоялната конкуренция и страдат компаниите, които работят по правилата. Но докато браншът не се изчисти от сивите играчи, един от малкото начини да им се противодейства е търсенето на икономии от мащаба.

                        Как ще стане на практика?

                        "Софарма" вече има опит във вливането на фармацевтични фирми - първото е през 2005 г., когато този процес отнема повече от година - това е вливането на НИХФИ, който в момента е звеното за научни разработки на фирмата.

                        Най-активният период беше 2005-2006 г. Тогава "Софарма" придоби пет дистрибуторски компании, които обедини в дъщерната си фирма "Софарма трейдинг", като общият им пазарен дял беше около 10%. Три години по-късно фирмата е вече първа по пазарен дял с 22% от доставките на медикаменти на територията на страната и обороти от близо 350 млн. лв. през 2008 г.

                        По думите на Донев точния план за вливането сега трябва да подготвят инвестиционни посредници, на които "Софарма" ще възложи да осъществят процедурата. Идеята е първоначално в "Софарма" да се влее "Българска роза Севтополис", след това "Унифарм" и "Медика". "След първото вливане ще наберем повече опит и по-точно ще можем да планираме във времето съоветните процеси. На този етап смятам, че е подходящо да се консолидира целия бизнес с лекарства. Доколкото "Медика" е собственост през "Доверие капитал" на "Доверие обединен холдинг", ще има и други акционери, които ще се опитаме да убедим в правовата на нашите възгледи", казва директорът на "Софарма".

                        "Всичко е в идейна фаза. Възнамерявам да предложа на съвета на директорите да изберем консултанти. Процедурата е дълга и тъй като става въпрос за публични компании, вероятно ще отнеме от четири до шест месеца", казва Донев. По думите му основната цел е акционерите да се уверят, че ще се осъществи напълно прозрачна и честна процедура и няма да бъде ощетен нито един от инвеститорите нито в придобиваната, нито в придобиващата компания. "Разковничето е в стойността, на която ще бъдат оценени акциите. Голямото изкуство е да се намери честна цена между акциите и пропорциите на едната и другата компания", казва Донев. Според него това, което ще спечелят акционерите, е по-голяма ликвидност и по-точна оценка от пазара на реалната стойност на вложенията им.

                        Кой ще се влива?

                        "Софарма" АД е най-голямата българска фармацевтична компания, притежава 12 завода в България и три в чужбина – Русия, Украйна и Сърбия. Медикаментите на компанията се продават в 32 страни по света. "Софарма" е единственият производител на ампули в България и произвежда медикаменти от почти всички фармакотерапевтични групи. Компанията притежава 60 патента и 2683 регистрации на търговски марки. Приходите й през миналата година са 197 млн. лв., а печалбата - 19.3 млн. лв. През седмицата "Софарма" съобщи, че е записала акции от американско дружество, за да разшири продажбите на продуктите си в САЩ.
                        "Българска роза - Севтополис" е основен клиент на "Софарма". Дружеството има сключен дългосрочен договор за възлагателно производство до 2013 г. и произвежда лекарства и екстракти от лечебни растения. Основни акционери в предприятието в Казанлък са "Софарма" с 49%, универсален пенсионен фонд "Доверие" - с 6.76%, и "Телсо", което притежава 6.3%. През 2008 г. дружеството има приходи от 12.97 млн. и печалба от 434 хил. лв.
                        96.37% от акциите на "Унифарм" са собственост на физически лица, сред които най-голям дял има Огнян Донев. Фирмата произвежда 50 вида лекарства и концентрати за хемодиализа. Приходите от продажби на компанията през 2008 г. са 18.7 млн. лв., а печалбата - 1.5 млн. лв.

                        "Медика" - Сандански, е завод за превързочни материали, произвежда хранителни добавки и 10 вида лекарства. Има две дъщерни дружества за търговия - "Медика здраве" и "Кре". През 2008 г. приходите от продажби са общо 15.8 млн. лв., а печалбата е 1.2 млн. лв. Основен ационер с 83.49% е "Доверие капитал" (чийто мажоритарен собственик е Доверие обединен холдинг), останалите дялове се поделят между други акционери, като "Софарма" държи над 5%. От друга страна, Огнян Донев и "Софарма" са най-големите инвеститори в "Доверие обединен холдинг" с 23.44% от акциите.

                        Коментар


                        • Ей, много скъпо стана тука вече.... Иначе ми харесва дружеството
                          Мнението не е препоръка за сделки!

                          Коментар


                          • Здравейте, някой може ли да ми помогне с намирането на информация по повод бъдещото сливане.Ровя се, но нищо не намирам. Мерси предварително

                            Коментар


                            • Севтополис - Яхо-о-о-о-о !!!!
                              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                              Коментар


                              • Надали някой може да ти отговори на въпроса. За мен до тук беше безрисковата част от инвестирането в Севто - изравнихме се със счетоводната стойност на компанията което е минимума който очаквах за разменно съотношение. От тук нататък са оценителите и решението на големите акционери.
                                Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                                Коментар

                                Working...
                                X