IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Синергон Холдинг АД (6S7 / PETHL) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Съгласен. Но една уважаваща себе си борса/пазар/, трябва да възнагаради дружествара със стабилен фундамент и добри текущи отчети !

    Коментар


    • Хинина, на мене ми прави впечатление, че холдингите като цяло в момента са в немилост. Къде основателно, къде не. Гледам как тези с добри отчети скачат за ден-два с някоя и друга стотинка и после пак се връщат на изходна позиция, а на тези с лоши отчети свят им се изви.

      Коментар


      • Интересно е пазара, кога ще даде необходимото внимание на този подценен холдинг ПЕТХЛ !

        Коментар


        • До 10.03. е срока за записване на акции от увеличението и после още месец и нещо докато комисията го регистрира...
          "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

          Коментар


          • Някой знае ли кога ще излязат новите акции?

            Коментар


            • Вмомента мисля,че бере негативите на дгугите холдинги.Все пак има доста прилична печалба и скоро това ще се отрази положително на цената.Наистина е силно подценен.

              Коментар


              • Е-ееее, до кога този холдинг ПЕТХЛ, ще е така силно подценен !

                Коментар


                • ПО Дневник

                  Бедо ДОГАНЯН: Ще инвестираме набрания капитал в туризъм и разширяване на пазарни дялове
                  Ще преструктурираме портфолиото на холдинга , казва председателят на надзорния съвет на "Синергон холдинг"
                  Автор: Интервюто взе Георги Бисерински
                  28 февруари, 17:53

                  Бедо Доганян е роден на 8 октомври 1953 г. в Пловдив. Завършил е “Финанси” в Свищов. Опитът му преминава през Държавен финансов контрол, след което от 1992 г. до 2000 г. е изпълнителен директор на "Петрол" АД. Основател на приватизационен фонд "Петрол" (преименуван по-късно на "Синергон холдинг"). От създаването му през 1996 г. е председател на надзорния съвет на холдинга и един от най-влиятелните хора в българската икономика. За обезпечаване на инвестиционната си програма през последните месеци "Синергон холдинг" издаде облигационна емисия в размер на 10 млн. евро и предприе увеличение на капитала. За какво ще бъдат използвани средствата разговаряме с Бедо Доганян.



                  “Синергон холдинг” приключи процедурата по увеличаване на капитала, за какво ще бъдат използвани тези средства?

                  - Когато говорим за целевото използване на средствата от увеличаването на капитала, към тях трябва да прибавим и вече издадения и пласиран облигационен заем, защото целта е една и съща, а именно привличане на свободен ресурс за обезпечаване на инвестиционната програма на дружеството. Както предварително бяхме обявили в проспекта, ние смятаме основната част от този привлечен капитал да бъде вложена в туризма. Да увеличим броя на хотелите, които притежава "Синергон холдинг" чрез дъщерното си дружество “Грандхотел Пловдив” и завършване на последния етап от реконструкцията на “Новотел Пловдив”. Предстои да се изгради и СПА център с минерална вода.

                  На второ място е търговията с газ и по специално с пропан-бутан. В тази насока искаме да реконструираме по-основно дейността по доставките на газ, като се построят допълнителни терминали за обработка на газ. Причината е, че терминалите, които съществуват засега в нашето дъщерно дружество “Топливо”, са недостатъчни. Дружеството се развива бързо, продажбите нарастват и доставките трябва да бъдат ускорени в по-големи обеми. Следващо място където ще бъдат инвестирани част от набраните средства, е за преструктуриране на капитала на отделните дружества. В случая имам предвид дъщерното ни дружество “Лакпром”, на което ще увеличим капитала. Холдингът ще се яви като инструмент за увеличаване на капитала на "Лакпром", като средствата ще бъдат използвани с производствено предназначение и по-специално за газификацията на дружеството и използването на природния газ като основен енергиен източник.

                  Тези инвестиции са дългосрочни, тъй като са от инфраструктурен характер. Поради това ще се финансират със собствени средства, получени по линия на увеличението на капитала, така също и с дългосрочния облигационен заем, а не чрез краткосрочни банкови кредити.

                  Това е втори опит за увеличаване на капитала на холдинга.

                  - Първият беше неуспешен, тъй като предложената емисионна стойност на новите акции от 1 лев се отхвърли от акционерите. Като основна причина те посочиха, че емисионната стойност от 1 лев не съответства на реалната стойност на активите и те бяха прави. Новата емисионна стойност от 3.75 лева е по-висока от номинала над три пъти и половина, а в същото време интересът към емисията е огромен. Факт е, че на аукциона, проведен от Българска фондова борса на 22 февруари, всички права бяха изкупени.

                  В проспекта за увеличаване на капитала беше споменато, че част от средствата ще се използват за увеличаване на дяловото участие на холдинга в дъщерни дружества. Това само за "Лакпром" ли се отнася или и други компании от структурата?

                  - Първото е "Лакпром" и второто е едно дружество “Газ терминал”, като целта е по този начин в съответните дружества да се влеят свежи ресурси. Защото, ако необходимите средства се предоставят като паричен кредит от холдинга към дъщерните дружества, това веднага ще генерира лихви и задължения.

                  На каква стойност възлиза инвестиционната програма на холдинга?

                  - Инвестиционната програма на холдинга надхвърля 14 млн. евро, като реализацията й ще отнеме повече от година.



                  Първоначалните ви намерения включваха и увеличаване на пазарното присъствие на дъщерните компании. За кои компании става въпрос?

                  - Ще се опитаме да разширим пазарния си дял в морския туризъм и в балнеологията. Както вече споменах, предстои да изградим СПА център с минерална вода - нещото, което към настоящия етап ни липсва. Това са услуги, които се търсят, и това ни кара да вярваме, че комбинацията с минерална вода ще даде добър резултат. Малкият СПА център, който направихме в “Новотел Пловдив”, показва, че това е много успешна инвестиция.

                  Смятате ли, че дъщерните ви компании са готови за конкурентния пазар на ЕС?

                  - Много амбициозно би прозвучало, ако кажем, че сме се подготвили изцяло. В отрасли като туризъм стоим много добре и отговаряме на всички изисквания. В търговията също стоим много добре с изключение на търговията на едро със строителни материали, където складовете имат необходимост от инвестиции, които ние ще извършим през следващите две години.

                  Все още обаче не са подготвени предприятията от производствения сектор, разбира се, с малки изключения. Причината е, че срещаме невероятни проблеми с производството и реализацията на продуктите. Като цяло индустриалната част на холдинга не е силната му страна, макар че имаме достатъчно производствени предприятия. Малките изключения са "Лакпром" и "Електроди", докато при "Петър Караминчев", "Светлина" имаме сериозни проблеми.

                  Това означава ли, че ще се премине към затваряне на тези предприятия или ще се търси изход?

                  - При всички случаи предстои преструктуриране на портфолиото на холдинга, като не изключвам и закриване на дружества дори с продажба или спиране на производствена дейност.

                  Преди време се водиха преговори за франчайзинг на “Топливо” с голяма германска верига за продажба на строителни материали от типа на "Бриколаж" и "Практикер". Как приключиха тези преговори и смятате ли да разширите дейността на дружеството и в тази посока?

                  - В продължение на две години водихме преговори с голяма германска верига, но за наше нещастие ние ги започнахме в момент, когато не можехме да докажем с официални статистически данни покупателната способност на населението. В този период имаше голяма ножица между реалната покупателна способност и официалната, предоставяна от българската статистика.

                  Спомням си тогава, че при 225 лв. средна работна заплата за страната реалната покупателна способност в София беше около 800 лева. Те не можеха да разберат тази разлика, а се доверяваха на официалната статистика. А не се инвестира там, където покупателната способност е 225 лв., и това забави твърде много проекта. Забавянето му позволи на нашите конкуренти бързо да изградят магазинна мрежа. Явно французите са по-революционери, защото те не се поколебаха и влязоха на пазара за разлика от консервативните германци. Към това бих допълнил, че имахме и големи различия във франчайзинговите такси, които бяха изключително високи и на практика трябваше "Топливо" да бъде черноработник и да заработва пари за неговия франчайзингодател.



                  Ще продължавате ли да търсите сътрудничество в тази насока?

                  - Не, защото смятам , че е късно за това, тъй като вече има изградени такива вериги като "Мосю Бриколаж" и "Практикер". Може би има място за още една търговска марка, но тя вече ще бъде трета поред, с още по-дълги срокове на изкупуване на инвестициите и ще работи при много по-голяма конкуренция. В същото време има друга пазарна ниша, от която в момента се интересуваме, и това са огромните търговски обекти, наречени МОЛ, за продажба на разнообразни стоки. В този сегмент смятам, че още няма истински изградени вериги.

                  В тази насока работите ли по конкретни проекти?

                  - Правим проучвания за земя, тъй като локацията за подобни комплекси е от голямо значение.

                  "Синергон холдинг" е един от най-големите холдинги, лесно ли се управлява?

                  - Не, дори изключително трудно поради разнообразието на дейности и огромната структура, която включва. Невъзможността да се създадат специализирани екипи по отделните дейности, въпреки че всеки един отрасъл, всяко едно дружество си има ръководство. Нашите проблеми са обичайните за страната, а именно нивото на управленските кадри и като цяло хората, които можеш да намериш на пазара на труда. Трудно е, но същевременно и много интересно. За мен като инвеститор е много трудно намирането на управленец и създаването на екип. Това е доста странно, защото извършването на инвестиция трябва да бъде на базата на чисто икономическите разчети, а не на човешкия фактор. За съжаление ние все повече започваме да се съобразяваме с още един фактор, а именно дали има хора, които да управляват тази дейност, да я управляват честно, кадърно и така, че тя да се развива.

                  Интересувате ли се от българския капиталов пазар и смятате ли, че се разви достатъчно, така че да се използва от емитентите за финансиране?

                  - Определено капиталовият пазар се разви много и мисля, че това се дължи най-вече на подобряването на нормативната база. Ако преди десет години имахме подобна законова база, нямаше да станем свидетели на пирамидите. Явно всяко нещо иска своето време. Към днешна дата мисля, че България има много добър капиталов пазар, натрупванията са вече факт и има достатъчно свободен паричен ресурс. Преки доказателства са и облигационната емисия и увеличението на капитала, което в момента върви. Облигационният заем се продаде, дори без да достигне борсата, като се изкупи само от институционални инвеститори.

                  Преди време направихте няколко опита за отписване на "Топливо" от публичния регистър и делистването на компанията от борсата. Имате ли още такива намерения?

                  - Аз съм много доволен от това, че Комисията за финансов надзор възпря “Топливо” да бъде отписано от регистъра. Мисля, че тогава ние не бяхме достатъчно узрели и смятахме, че като държим над 95% от едно дружество ,трябва непременно да го отпишем. Към днешна дата мога да кажа, че това разсъждение е грешно и смятам, че много по-добре е да управляваш дружеството ефективно и това да се вижда от всички. Още повече, че капиталовият пазар може да се използва за привличане на дългосрочно финансиране, когато се налага. Така че друг опит за отписване и сваляне от борсата няма да има, даже нещо повече - преглеждаме други дружества, които да ги превърнем в публични компании. Това са компаниите от сектора на туризма, които се управляват и са под шапката на “Грандхотел Пловдив”.
                  “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                  Коментар


                  • Мерси harry .

                    Коментар


                    • Най-късно утре. Но излезе ли ще стане интересно. Като знам Топливо каква печалба изкараха.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Хинина
                        Кога излиза отчета на ПЕТХЛ, знае ли някои ?

                        Коментар


                        • Кога излиза отчета на ПЕТХЛ, знае ли някои ?

                          Коментар


                          • Не се шашкайте. това е затишие пред буря.
                            1. последната седмица купуваха големи играчи за собствена сметка на високи нива
                            2. Мажоритаря си записа полагащия ми се дял от увеличението
                            3. твърде е вероятно по-голямата част от закупените вчера права да са в него /използвал е различни посредници/ или ако -не, то купили да фондове, но съм склонен да вярвам по-скоро в първото.
                            4. днес авал пак купуваха за клиент

                            Коментар


                            • Определящо е средната цена на правата!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от zmei
                                Най-удачно беше да се продават вторник и сряда, когато цената беше "вдигната" с цел да се манипулира пазара, за да се постигне по-виксока цена на правата.
                                Е да де, ама тогава не знаеш дали няма да скочи някой с голямата оферта и да си прибере всичките права от аукциона.

                                Коментар

                                Working...
                                X