IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Синергон Холдинг АД (6S7 / PETHL) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Да, малко е.
    Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Да бе ниско! Ако беше преди месец дали щеше да мислиш така. А сигурно и 60-65% ъп на цената на годишна база е малко...

Коментар

• 8 е ниско за цена преди увеличението.
        Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Съгласен съм с Хосе, че тук записването на акции е въможност за институционални инвеститори и други големи играчи да продобият пакет или да укропнят настоящите си пакети от акции от това дружество, което към момента се държи сравнително добре като публично...освен това е ликвидно, а и подценено, понеже се търгува под счетоводната си стойност....тук е мястото, за очакванията, че както при Топливо бе достигната счетовната стойност, и тук да се случи същото....

Коментар

• Първоначално изпратено от Смърфиета
            всъщност това, което включвам в повече, е че 8.20 ти е цената на акцията + едно право. Забравяш правото ;-)

8.20 - R = (10*R + 3*7)/3
            разбрах, така се получава R2PETHL= ~0.28 лв
            благодаря ти :-)
            "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• Първоначално изпратено от La Costa
              А ти да знаеш случайно каква е разликата между увеличение на капитала и сплит?
              Да вземеш да ми го обясниш тогава

Коментар

• Тъй като беше споменато Топливо - и там цената в момента е над тази преди увеличението. Но какво се случи междувременно - имахме възможност за арбитражи и влизане на по-ниски цени.
                Не споделям напълно мнението на La Costa, защото мисля че ще има и по-ниски цени за права от споменатите от него.

Коментар

• А ти да знаеш случайно каква е разликата между увеличение на капитала и сплит?

Коментар

• Понеже участвах в увеличението на капитала на МСН и ХЕС, някой от по-долу пишещите може ли да ми каже на кое от двете дружества, след като излезнаха новите акции, цената падна. Като се има предвид и, че съотношенията стари:нови акции бяха 1:49 и съответно 1:9, то кажете ми защо при съотношение 3:1 цената ще падне.
                    Пазара не е само предлагане. Има и търсене. По-долу Хосе Ви го обясни по-подробно.
                    Сега се сетих и че при Софарма май цената не падна, а се задържа на същите нива.

Коментар

• Здравейте! Моля някой ако може да ми разясни в общи линии каква ще бъде процедурата за увеличаването на капитала на Синергон. Имам акции от сравнително скоро (септември), така че не съм участвал в предишни увеличения нито на това нито на други компании, и нямам никакъв опит с това. Предварително моля за извинение за лаишките въпроси. Готов съм да почна да се образовам по въпроса, и ще съм благодарен ако може някой да ме побутне в правилната посока

Моля за разяснение по следното:

1) Къде се публикува информация за увеличението? Проверих уеб страницата на Синергон, но там няма нищо за това увеличение. Аз не купувам вестници, тази информация въобще публикува ли се някъде в интернета?

2) Доколкото разбирам, ще бъдат издадени права 1:1, значи на всеки 1000 акции по 1000 права. Тези права автоматично ли ще ми се запишат (и съответно ще се появят в портфейла ми в платформата която ползвам) или аз трябва да направя нещо?? Какво ще стане ако не направя нищо и оставя нещата на самотек? (Аз пътувам често и могат да минат дни и дори 1-2 седмици преди да имам възможност да си погледна портфейла, така че ме притеснява какво ще стане ако изпусна момента )

3) виждам че правите сметки по колко биха се търгували правата. В крайна сметка, в момента в който R2PETHL се появи в платформите, ще има ли зададена някаква минимална или максимална цена от някой (упълномощеното ИП, БФБ???), или всички интересуващи се започват да си вкарват оферти купува/продава на изгодна за тях цена?

4) да речем че вече правата са ми в порфейла. от тук нататък виждам следните варианти:
                      - да продам всичките права
                      - да си купя още права
                      - да използвам правата които имам за купуване на акции от увеличението
                      - да продам част от правата и да използвам останалите за нови акции
                      - да не направя нищо

Ако не направя нищо, какво ще стане с правата? Те просто си изгарят ли?

5) ако реша да продам правата, прав ли съм че това става по същия начин като продажба на обикновени акции, т.е. пускам оферта продавам R2PETHL? Обикновено колко време продължава търгуването на права?

6) ако реша да използвам правата да купя акции от увеличението, за всеки 1000 акции/права ще мога да купя още 300 нови акции. Как точно става това? Примерно ако имам 1000 права и си купя още 200, общо 1200 права в портфейла ми. Това значи ли че автоматично ще ми се запишат 360 нови акции (за които аз трябва да платя после)? Или аз трябва да направя нещо за да ми запишат акциите? С моя ИП ли трябва да се свържа или с упълномощеното ИП Авал Ин АД?

7) как се плаща за новите акции? С банков превод до Булбанк по набирателната сметка която ми посочат или по някакъв друг начин (например да преведа парите на моето ИП)??

Както виждате по процедурата имам само догатки и въпроси Може съвсем да съм се разминал с истината или да съм пропуснал съществени елементи. Благодаря предварително за всякаква помощ!

ПС Под "мъртви души" такива като мен ли се има предвид 8)

Коментар

• Да ..... прав е Хосе, има многооо мъртви души тука и търговията ще е интерсна! Успех на живите!

Коментар

• Май забравяте че при стойностните дружества увеличеното предлагане често привлича погледите на големите инвеститори и мечтаното от дребните падане на цената не се осъществява.
                          Че на аукциона ще има незаписани към 4,3 млн. права е ясно, но пък не се знае това примамливо количество какви инвеститори ще докара.
                          При всички случаи ще е интересно

Коментар

• всъщност това, което включвам в повече, е че 8.20 ти е цената на акцията + едно право. Забравяш правото ;-)

8.20 - R = (10*R + 3*7)/3

Би трябвало да е така :-)

Коментар

• 28-30 стинки. Повече не давам
                              Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• признавам, че вътрешно съм зависим от емоциите си, но гледам да не се самонавивам във форума, както La Costa отбеляза, повечето от хората. обикновено се опитвам да съм в ролята на адвокат на дявола. (което често ми носи пропуснати ползи на нашата постоянно растяща измислена борса)

за правата, поправете ме ако греша, ги смятам така:
                                за да си запише човек 3 нови акции, трябва да плати
                                10 * R2PETHL + 3 * 7 лв
                                или да плати още сега 3 стари, което ми се струва ще излезе му по скъпо, не само защото ги плаща по рано

или при PETHL = 8.20 лв сега, от
                                10 * R2PETHL + 21 = 3 * PETHL,
                                R2PETHL = 0.36лв , което би трябвало да е ориентировъчна МАКСИМАЛНА цена

Смърфиета може би включва още нещо, което аз пропускам

а иначе при увеличеното предлагане след новите акции, цената ще падне, къде ще ходи
                                "the trend is your friend until the end..."

Коментар

Working...
                                X