IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Синергон Холдинг АД (6S7 / PETHL) - архив до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Браво, браво Марияне, чудесна инициатива, бравос /и за анкетите също/, и да ти кажа със смесени чувства го казвам, не защото не е убаво, ами ме е страх, че може некой да ги забрани тея инициативи, щом са убави и ги фалиме подобно затягането примката на кобоса, даже бех да се прегледам за всеки случай, ветеринара каза, че съм бил наред, нищо ми немало - да не съм си фантазирал щуротии, па тогава значи, некой друг нема да е наред - си викам, ама карай. Иначе дано остане и занапред тая благородна инициатива, та успех на сички играчи и наблюдатели утре, успех на брокерите също /тва е много важно, да не стават грешки/, па кога човек има поглед връз цената, може да пазари по-надеждно, тва вервам и брокерите ше са доволни на по-добър комисион па има ли нещо по-убаво за пазара от добре премерената пазарна цена ??

    Коментар


    • http://www.investor.bg/?id=48109

      Investor.bg ще улесни спекулантите на търга за права на Синергон холдинг
      20.03.2007 11:55 ( PETHL, IBG, R2PETHL )

      Investor.bg ще отговаря в реално време на основния въпрос по време на всеки открит аукцион, а именно - „Къде ще е минималната цена от въведените до момента поръчки?“.

      Разбира се, в последната минута на търговете ще бъдат въвеждани много поръчки, които вероятно значително ще изменят минималната цена, но и данните от последния момент, предоставени от Investor.bg, могат да се използват за ориентир.

      Ще публикуваме и въведения брой оферти продава, като следенето на откритите аукциони ще се превърне в постоянна услуга. След утрешния търг за права на Синергон холдинг на 17 април ще има търг за неизползвани права на Агро Финанс АДСИЦ, а на 18 април ще е търгът за неизползвани права на Инвест пропърти АДСИЦ, разбира се, ако има неизползвани права.

      Последният открит аукцион бе проведен на 13 март за 550 хил. права на Софарма логистика, като се сключиха общо 146 сделки, а въведените оферти купува бяха над 250.

      Анализът на толкова много оферти в реално време без използването на софтуер е невъзможен. Услугата на Investor.bg става осъществима благодарение на факта, че аукционът е открит и че сайтът получава офертите купува в търговската система по силата на договор с БФБ-София.

      С решение на Съвета на директорите на борсата от 1 март се добавя възможността за организиране на открит аукцион и при изрично заявяване от страна на продавача. Досега продавачите можеше да ползват само смесен закрит аукцион, а на открит аукцион отиваха единствено неизползваните права в увеличения на капитала.

      С новата услуга „минимална цена на открит аукцион” Investor.bg се надява да спомогне в разработването на откритите аукциони така, че да станат по-атрактивни за продавачите.

      Информацията за минималната цена според въведените до момента оферти купува ще се опреснява в реално време на адрес http://www.investor.bg/auction.php.

      Очакванията са търгът за 4 093 023 права за участие в увеличението на капитала Синергон холдинг да бъде сред най-големите открити аукциони в историята на БФБ-София, предвид факта, че дружеството е включено в индекса BG40. Оферти ще се приемат от 9 до 13:00 ч. а малко след 13 ч. сървърът на БФБ-София автоматично ще удовлетвори наличните оферти купува в низходящ ред до изчерпване на количеството от 4 093 023 права.

      При свободната търговия през февруари и март бяха изтъргувани 123 514 права на Синергон холдинг при средна цена 1,07 лв., минималната цена бе 0,3 лв., а максималната достигна 1,45 лв. за право.

      Вчера (19 март) акциите на Синергон холдинг приключиха търговията при цена 10 лв. за брой и обем от 11 234 акции.

      Синергон Холдинг планира да увеличи капитала си от 14,123 млн. лв. на 18,359 млн. лв. чрез издаване на 4 236 794 броя акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 7 лв.

      За целта броят на издадените права бе 14 122 649, а съотношението между издадените права и новите акции е 1/0,3, което означава, че всяко лице може да запише най-малко 1 нова акция и най-много такъв брой акции, който е равен на броя на придобитите и/или притежавани от него права, умножен по 0.3, при което броят на акциите е равен на цялото число без отчитане на резултата след десетичната запетая.

      Значителна част от набраните средства дружеството планира да инвестира в разширяване и усвояване на нови технологии при производството на мебели и интериорни решения, както и в учредяване и развитие на нови дъщерни дружества извън страната за търговия с отоплителни и строителни материали и увеличаване на инвестициите в „Топливо“ АД в същите направления.

      Синергон Холдинг ще инвестира и в разширяване и обновяване на производствата на различни строителни материали като тухли, бетонови керемиди, бои и лаково-бояджийски материали, топлоизолационни материали, строителни смеси и други.

      Нетната консолидирана печалба на Синергон Холдинг за 2006 г. отбеляза повишение от 17,8% до 12,08 млн. лв. Холдингът притежава дялови участия в капитала на общо 28 дружества, от които 24 дъщерни.

      Коментар


      • Тук, тепърва мечките ще бъдат наказвани ми се струва......днес видяхме само една много малка част....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Developer
          [ честно казано не съм чувал по Черноморието да има обекти включващи и ОФИС площи, там просто няма пазар за такова нещо(изключвам Бизнес Парк Варна). .....Освен това, честно казано за real estate проекти от които се излиза за няколко години (каквито са обикновено проектите по Черноморието), IRR не е много коректен показател, тъй като паричните потоци са в много кратки срокове.
          .
          Черноморието е интерес на много инвестиционни интереси, не само и единствено свързани с туризма. Тепърва ще се обявяват много такива. Разбира се, трудно могат да се намерят 2 еднакви проекта, затова ще направя уговорката, че проектите са сравнително близки. В черноморските проекти се съчетават обикновенно апартаменти, административни части, конферентни зали, търговски части, СПА център. А за IRR и NPV, няма проект за който да не са удачни, независимо дали става дума за парични потоци в кратки или дълги срокове. Проекта на Синергон има приоритет като офис билдинг, но има и СПА център, търговски площи и това ми даде основание да направя условното сравнение.

          Но нека не изместваме темата. Сега тук основния акцент е PETHL, правата и перспективите за цената. Вече имам малки опасения, че аукциона за съжаление няма да доведе до евтини права. Тази тема беше толкова преекспонирана, че лично няма да се изненадам ако цената на правата е по-висока от последните дни на търговията им. Казвам със съжаление, защото бих искал да си купя, както и много от участващите в дискусиите. Затова не искам да пророкувам, но е възможно позицията да се раздвижи доста веднага след аукциона, защото за никого не е тайна, че падането на цените на акциите в последните дни се дължи преди всичко на очакванията за евтини права.
          Така че, за мен няма да е изненадващо ако позицията се търгува добре веднага след аукциона, особено ако цената на правата е около и над 1 лв.
          Просто качествените подценените акции (но по универсалните, валидни за всички пазари финансови критерии и параметри) на нашия пазар не останаха толкова много.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Michelangelo
            Аз пък залагам на добрия фундамент. Успех и на теб!
            Мисълта ми е 4е те нямат намерение да делят пе4алба и да има няма да е за теб.

            Коментар


            • Аз пък залагам на добрия фундамент. Успех и на теб!

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Michelangelo
                Хахахах...vhk, никога, ама никога не съм разчитал на дивиденти Даже съм твърдо против. Предпочитам да се реинвестира печалбата, а те най-добре знаят как Иначе ще ме карат мен да мисля къде да ги инвестирам
                При падащ пазар единствената при4ина да държиш една акция е добрия дивидент.Успех!

                Коментар


                • Хахахах...vhk, никога, ама никога не съм разчитал на дивиденти Даже съм твърдо против. Предпочитам да се реинвестира печалбата, а те най-добре знаят как Иначе ще ме карат мен да мисля къде да ги инвестирам

                  Коментар


                  • Все пак коментари от рода на този, че ще увеличат печалбата си поне двойно, че ще инвестират 50% от увеличението на капитала в TOPL, че акциите са подценени..не се срещат всеки ден
                    Michelangelo. А какъв е шанса ти да полу4иш нещо от тези виртуални пе4алби?
                    Досега са дали общо 40ст. дивидент за 9г. и много обещания .Аз не вярвам 4е 4и4о Скру4 за една нощ ще се превърне вщедрия дядо Коледа.Народа е казал обещаването не е ката даването.

                    Коментар


                    • Investorrr, за капитализацията може би си прав. Наистина P/E на TOPL е два пъти по-високо от това на PETHL, но въпреки това смятам, че както TOPL, така и холдингът са все още подценени.

                      Колкото до това, че всичко е изкарано на масата при TOPL, имам 2 коментара:

                      1. Първо, това, което е изкарано на масата според мен е повече от прекрасно. За мен това дружество показва най-добри резултати през последните 2 години, но няма да коментирам тук, понеже това е все пак тема за PETHL.
                      2. Не съвсем всичко е изкарано на масата. Според мен, ако точно сега пазарът не претърпяваше корекция, последното интервю на Бедо щеше да се отрази доста позитивно на цената. Все пак коментари от рода на този, че ще увеличат печалбата си поне двойно, че ще инвестират 50% от увеличението на капитала в TOPL, че акциите са подценени..не се срещат всеки ден

                      Успех! Сигурен съм, че и тук ще имате поводи за радост, просто холдингите не са ми любими (имам си свои съображения)

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Michelangelo
                        Първоначално изпратено от oil_coil
                        Дали тези, които продават акции на PETHL случайно са пропуснали да хвърлят едно око на консолидирания отчет на този мил холдинг?
                        Аз също смятам, че имахме един страхотен годишен отчет. Единственото, което на мен лично не ми хареса е отрицателният паричен поток, но той се дължи основно на погасени заеми според мен.
                        Но именно този отрицателен паричен поток, заедно с неприязънта ми към холдингите по принцип (с малки изключения) ме спря да инвестирам тук и да заложа на далеч по-перспективното за мен TOPL

                        Успех ви желая все пак на всички инвестирали тук
                        Коментарите тук станаха определено интересни и наситени от разнообрани мнения..едно въпросче, ако оставим пазара настрана - пазарите все пак не са ефективни, според теб, Микеланджело, колко следва да е справедливата /реалната/ разлика в пазарните капитализации между PETHL и дъщерното TOPL?

                        Както и мислиш ли, че Синергон холдинг, с разнообразния си и строго подбран портфейл от дружества, има по-малко перспективи за развитие от Топливо, където почти вичко, като че ли вече и изкарано на масата и нещо кой знае какво освен увеличаване на профит маржина едва ли се очаква?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от 1anti
                          ами без да проверявам ти казвам оргахим а иначе защо да пиша лошо? смятам че цената на търга ще е около 50 стотинки и го пиша? лошо ли е?
                          Докато свети в червено не се брои , но го сметни пак, все пак нищо против Оргахим (както се казва купувал съм го на 0.....

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от oil_coil
                            Дали тези, които продават акции на PETHL случайно са пропуснали да хвърлят едно око на консолидирания отчет на този мил холдинг?
                            Аз също смятам, че имахме един страхотен годишен отчет. Единственото, което на мен лично не ми хареса е отрицателният паричен поток, но той се дължи основно на погасени заеми според мен.
                            Но именно този отрицателен паричен поток, заедно с неприязънта ми към холдингите по принцип (с малки изключения) ме спря да инвестирам тук и да заложа на далеч по-перспективното за мен TOPL

                            Успех ви желая все пак на всички инвестирали тук

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Диагностик
                              Благодаря ви за добрите думи за изразяваните мнения. А сега относно увеличението на капитала и инвестиционния проект. Първо, убеден съм че набрания капитал ще бъде използван за няколкопроекти, включително и в дъщерни дружества, а не само за проекта в офис сграда. Но дори и само това да бъде приложението му, за мен инвестиционния проект може да бъде успешен. Не познавам конкретно условията в София, но в последните 2 години имах ангажимент по разработване на икономически обосновки за целите на английски инвестиционни фондове по проекти за подобни обекти по Черноморието. В тях имаше комбинации между офис площи, търговски обекти, СПА центрове. Справедливата (пазарна) цена след приключване на обектите обикновено е поне 30-50% по-висока от строителната себестойност. При използването им може да се постига възвръщаемост, измерена чрез IRR (вътрешна норма на възвръщаемост) от 20 до 50%, което при всички положения е много висока възвръемост.
                              Мисля, че комбинацията на офис сграда с търговски площи и СПА център е удачно решение, защото разширява кръга на потенциалните купувачи и повишава значително пазарната цена на обекта.
                              А по отношение на изсмукване на средства от дружеството чрез този проект, надявам се, че вече това няма да си позволява никой мажоритар, ако иска да остане в бизнеса. Както виждате, вече БФБ се явява изключително важен фактор както за набиране на капитал, така и за формиране на имидж на съотноветното дружество. Вече безцеремонно изсмукване на дружества не си позволяват и някои "емблематични" фигури на българския капиталов пазар.
                              Диагностик, не че искам да поставям думите ти под съмнение, но честно казано не съм чувал по Черноморието да има обекти включващи и ОФИС площи, там просто няма пазар за такова нещо(изключвам Бизнес Парк Варна). Освен това, честно казано за real estate проекти от които се излиза за няколко години (каквито са обикновено проектите по Черноморието), IRR не е много коректен показател, тъй като паричните потоци са в много кратки срокове.

                              Относно земеделската земя - напълно съм съгласен с vhk. Във абсолютно всички нови членки цената скача между 2 и 5 пъти след влизането.Вие си правете изводи от това. За рентата нека говорим от догодина.

                              Относно сградата - тъй като едва ли ще я продадат, а при наличието на Бизнес Парк София в Младост, честно казано не знам кой class A tenant ще отиде в сградата на Синергон, не че е невъзможно де, но е малко нелогично. Вариант е в даден момент да се направи т. нар. sale-leaseback (обратен лизинг), в който сградата да се продаде, вече готова и генерираща доход, когато има някаква допълнителна стойност.

                              Интересното в случай е не офис сградата, колкото центъра за рехабилитация. Вярвам, че това е отлична инвестиция с бърз payback.

                              Едно е да разбираш от инвестиции, друго е да разбираш съответния бизнес!

                              Аз очаквам не чак толкова евтини права, голям интерес към тях, доста пирамидки и сериозни печалби до лятото, благодарение както на Топливо, така и на други компании от портфолиото.Добра новина е,че друга част от компаниите ще стават публични, показателите са отлични и дружеството е с много неразкрит потенциал. Желая успех на всички включили се. Не е препоръка.

                              Коментар


                              • Аз ако бях на мястото на мажоритаря бих изкупил всичките права...

                                Коментар

                                Working...
                                X