be браво Бе Боби, я не бех чувал за тоя Греъм, жалко наистина, ама към тва произведение бех добавил още един множител такава една моя си измишльотина и пак Топлото е на убава позиция
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Топливо АД (TOPL)
Collapse
X
-
Bobi75
упс, сории
наистина е 20 ))
аз си правех сметките с махане на предполагаемите дивиденти
ТОПЛ
P/E = 20
П/Е * П/БВ = 24 (Греъм препоръчва за най-консервативните инвеститори, които избират компанииите под лупа за доходност и надеждност П/Е * П/БВ <= 23. Предполагам за една единица ще си затвори очите )
това е, дружество слънце
едно от малкото светни отчети досега
Коментар
-
Anton Chigurh
Мите какво ще кажеш за multiples сметнати с новия брой акции, за които толкова рева? Умопомрачителната разлика, а жалкарче? Я сега кажи надценено ли ТОПЛ? За твое съжаление от такива финансово неграмотни хора като теб, които не само не могат една дроб да разделят, ами и да я интерпретират не мога да се нервирам. Бъди здрав и успех в инвестирането.
Коментар
-
Bobi75
ами какво да пейстна.
ето някои неща
P/E - 27
P/E * P/BV - 33
P/S - 0.36
EV/EBITDA - 6.56
ROIC - 11
Assets growth - 8.37
EPS growth - 38.68
Абе с една дума подценено дружество на БФБ
И нещо много важно, аз съм го сметнал с новите бройки акции и при цена 19 лева.
Ако искаме да бъдем коректни анализатори, то годишния отчет трябва да го анализираме за старите бройки и за цена на ТОПЛ от края на 2006-та, т.е. 17.50
Но дори и при скептично смятане резултатите са супер
Коментар
-
Никола, не исках да те карам да си изпускаш нервите миличък но е очевидно че имаш проблемче с пресмятането на коефициентите
другото значи че съзнателно манипулираш коефициентите
запомни от мен:
регистрацията в съда на увеличението на капитала прави дружеството с увеличен капитал
а не вписването му в твоя Кобос
да ти обяснявам ли защо или можеш сам да разбереш?
аха, и пий чай с мента и валериан, помага
е коефициентите пак няма да знаеш как да смяташ но поне няма да ти пука
Коментар
-
Anton Chigurh
Само да допълня за Митко, че ще му ги сметна с новия брой акции, когато в COBOS-а срещу tickerа на Топливо АД се появи новия брой акции. Всичко останало е манипулация, към която явно подтиква хората. Бопка можеш ли да ги пейстнеш плс, че имам много работа в момента? Човека си мисли, че сметнати и през новите акции много се променя обстановката.
Коментар
-
Bobi75
e аз ги сметнах коефициентите с новите акции и годишния отчет
и какво - много си е добре даже
плюс това истинската печалба изглежда да е 8 милиона, а не показаната
не е препоръка
Коментар
-
Р/Е 20 че и 30 послушай мен и си вземи квото си изкарал преди да си изтръпнал
тук може да видиш малко стари данни но пък покриват 83 години http://www.sharelynx.com/chartsfixed/Barrons/ABE.gif
и си обърни внимание какво е ставало когато коефициента е минавал 30
Коментар
-
Anton Chigurh
Утре, когато започнат да се търгуват акциите след увеличението тогава ще ти ги сметнем с новия брой акции. ЗА СЕГА ТОВА НЕ Е РЕДНО! Освен това увеличението не е толкова голямо, за да окаже драстично влияние върху multiples, които толкова харесвате. Не ме изкарвай, че се опитвам да баламосвам който и да било всеки си има глава на раменете да си взима сам инвестиционните решения. Изчислявай си показателите, кокото искаш глупако, това няма да ми попречи да ти продам на 30 лв в края на пролетта.
Коментар
-
Димитре благодаря за пратените дружества:
Синергон ми съставлява поне 30% от портфейла значително повече от Топливо.
Ако за БТК кажеш, че е развиващо се дружество с ръст за печалбата и приходите, значи ще излъжеш
Оргахим е добро дружество и наистина може да стане някой ден част портфейла, но засега е в режим за наблюдение.
Варна плод не съм го разглеждал, струва ми се много малко и много надуто в момента, но ще го погледна.
Надявам се да не си се обидил от това, че съм те цитирал.
Още веднъж мерси за дружествата и искам да кажа, че уважавам мнението на другите, но си отстоявам и своето.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AbritusДимитре кажи ми свястно дружество, което се развива и има такъв ръст на продажбите и приходите и да има рентабилност на печалбата спрамо цената на акциите повече от 5 %. Сигурно има някое, но със сигурност няма такъв потенциал, колкото TOPL.
ПС: Ако знаеш такова дружество с повече рентабилност и по-голям растеж, пиши и може да инвестираме и ние в него.
а сега на въпроса на Abritus за дружества с по-добри коефициенти: ами само днес едно се плесва е челото ти от водещите заглавия на инвестора - сметни на Оргахим колко е коефициента
или на БТК примерно
на Синрегон
на Варна плод
а скоро ще видиш и други
по-малко и повече ликвидни
и пак да кажа: хубаво имате акции на топливо, но тогава поне не съдете Краси космонвата като се опитва да ни баламосва по съвсем същия начин като Никола (май че той беше) смятайки коефициентите на топливо без новите акции
щото така лъжете само себе си и някой и друг гринго и тва е
Коментар
-
ехее La costa, аз с аналгина не се заяждам
аналгина ме пита "Кво ще кажеш, а?" и аз си казвам
отговарям а не се заяждам
а щом иска от мен да си проверя нещата значи той знае че моите цифри не са верни
"Димитре, ти имаш ли идея колко е средния P/E на двата индекса и на борсата ни като цяло?" - заради този въпрос аз попитах в кой индекс е Топливо
Иначе или въпроса предполага че топливо също е в някой индекс
или че индексите ни са представителни за пазара като цяло
а и двамата знаем предполагам че и двете не са верни
Още повече че заглавието "Новият ТИМ на СОФИКС" говори достатъчно защо коефициентите са в небето
като включиш и заиграванията с цените на Петрол ще си обясниш някой иначе невероятни числа и коефициенти
и не знам какво ти се е изяснило аналгине но аз държа на това че няма нещо като "рентабилност на печалбата" и че Р/Е не е добро
(макар че ако с нвоите акции цената падне до 16-17 и одитирания отчет вдигне печалбата инвестицията ще е ок)
ако се радваш на Р/Е 20 че и 30 послушай мен и си вземи квото си изкарал преди да си изтръпнал
тук може да видиш малко стари данни но пък покриват 83 години http://www.sharelynx.com/chartsfixed/Barrons/ABE.gif
и си обърни внимание какво е ставало когато коефициента е минавал 30
Коментар
-
Митенце, виждам, че малко знаеш, а пък с рогата на пред тръгваш и в спор със старо куче като "Аналгина" влизаш, та за това рекох да те светна за една работа па с добро да ме споменаваш.
Като отвори приказка за индекси надявам се се сещаш, че Софиксът бе освежен, но БГ40 все още не е актуализиран. Ще ти припомня и фактът, че Топливо бе единственото дружество не включено в БГ40, което беше в шорт листата и бе обсъждано за включване в Софикс. С излизането на новите акции Топливо ще докара такава ликвидност, че много от дружествата в Софикс ще му завидят, а за отношението P/E няма какво да си говорим. А като се има предвид и фактът, че дружеството е в топли отношения с Бистра Илкова, за мен лично ще бъде изненада, ако от следващата седмица не е в БГ40.
Айде със здраве!
Коментар
Коментар