IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оргахим АД (5ORG / ORGH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от johny-bravo
    Аз на момента бих се спасил, ако имах акции, при толкова неясноти относно бъдещето. Никога не съм харесвал Захариев (ОЦК), ама човека имаше смелост да направи среща с инвеститорите. А Оргахим се опитват да тушират недоволствата с интервюта на ДВИ. И това ми било най-добро корпоративно управление
    Човека на 21-ви век ли? Той не е ДВИ, а изпълнителен директор

Коментар

• Аз на момента бих се спасил, ако имах акции, при толкова неясноти относно бъдещето. Никога не съм харесвал Захариев (ОЦК), ама човека имаше смелост да направи среща с инвеститорите. А Оргахим се опитват да тушират недоволствата с интервюта на изп. директор. И това ми било най-добро корпоративно управление

Сори, коригирах го

Коментар

• Първоначално изпратено от Стенли
        Съдбата със сигурност ще бъде публична, проблема е, че не се знае колко точно ще продължи сагата. Като изключим останалото е ясно, че досегашния "мажоритар" ще бъде такъв и в новата компания и според мен ще се раздели с акциите си в нея защото цитирам:

"Според мениджмънта на компанията, в резултат на разделянето, заинтересованите инвеститори ще могат да реализират намеренията си за покупка на акции по-лесно, защото в момента значителна част от тези, които имат дългосрочен интерес в инвестирането в лаково-бояджийския бизнес, не познават и не се интересуват от бизнеса с фталов и малеинов анхидрид и обратно. Това е сериозна пречка за по-нататъшното развитие на компанията."

А ако действително целта на упражнението е : "по-нататъшното развитие на компанията.", цялото преструктуриране можеше да стане и по доста по различен начин, като например апортиране на активите в дъщерно на "Оргахим" дружество...примерно ...
        Тя съдбата е ясна - обща стойност на 2-те компании под 100 лв. след 2-3 месеца. Щом тоя е готов да нарушава собствения си кодекс на корпоративно управление в частта му за равностойно третиране на акционерите, значи работата е дебела. Аз се чудя дали съдебно не може да бъде уволнен заради нарушението на кодекса, ама ще трябват много пари за такъв процес...

Коментар

• Съдбата със сигурност ще бъде публична, проблема е, че не се знае колко точно ще продължи сагата. Като изключим останалото е ясно, че досегашния "мажоритар" ще бъде такъв и в новата компания и според мен ще се раздели с акциите си в нея защото цитирам:

"Според мениджмънта на компанията, в резултат на разделянето, заинтересованите инвеститори ще могат да реализират намеренията си за покупка на акции по-лесно, защото в момента значителна част от тези, които имат дългосрочен интерес в инвестирането в лаково-бояджийския бизнес, не познават и не се интересуват от бизнеса с фталов и малеинов анхидрид и обратно. Това е сериозна пречка за по-нататъшното развитие на компанията."

А ако действително целта на упражнението е : "по-нататъшното развитие на компанията.", цялото преструктуриране можеше да стане и по доста по различен начин, като например апортиране на активите в дъщерно на "Оргахим" дружество...примерно ...

Коментар

• Явно много хора не са чели вчерашното интервю на Соколов. Ето само малка част от него:

Какъв е износът на фталов анхидрид съответно в долари и евро и как се покрива валутният риск?

Износът е 25.5 млн. долара. Търговията на суровината и на готовия продукт е в долари – тоест не съществува риск от курсови загуби. От друга страна естеството на тази стока предвижда плащане преди износ. Фталов анхидрид не се държи на склад в големи количества. Цикълът от доставката на суровината до експедицията на готовия продукт трае от 7 до максимум 10 дни.

С какъв капацитет работи в момента Оргахим?

През 2000 година средномесечното ни производство възлизаше на 400 т. боя. В момента само през април сме произвели 5400 т. боя, като очакваме да счупим този рекорд и до средата на годината да достигнем 6100 т., което е близо 80% от производствения ни капацитет. Това е причината, поради която подготвяме план за разширение на капацитета ни от 2009 г.

Повече няма да пиша по темата, догато не се осветлят повече нещата.
            Аз съм положително настроена към тази новина и със сигурност няма да си продам акциите на този етап.
            Сватбите са хубаво нещо, особенно когато зестрата е голяма.И на сватбарите е важно да им е весело, така, че всеки да си преценя от коя страна на булката ще седне.

Коментар

• Стенли, от отчетите за 2007 и Q1'08 засега е ясно само, че печалбата ... никаква я няма.

Развитието дотук е "класика" - за "старите" инвеститори - печалбата, за "новите" инвеститори - (преоценени) активи и бизнес-переспективи.

Първоначално изпратено от Стенли
              Гадаенето приключи, е поне новата "фталово-анхидридна компания" вероятно си има кандидат "инвеститор", то е и казано всъщност . А и друго си е да продаваш акции на публична компания, най-малкото данъците никви ги няма . Жалко, че сините чипове вече остават с 1 по-малко. А доскоро това беше и компанията с най-добро корп управление...доскоро....
              Интересено е каква ще е оценката на двете дружества и по-нататъшната съдба (публична или не) на всяко едно от тях. И разбира се, какво от цялата операция ще остане за миноритарните акционери - дано не е само надеждата.

Коментар

• Уорън, ако прочетеш статията в Инвестор, към нейния край индиректно е казано нещо по въпроса...

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Уорън
                  Първоначално изпратено от Стенли
                  Гадаенето приключи, е поне новата "фталово-анхидридна компания" вероятно си има кандидат "инвеститор", то е и казано всъщност . А и друго си е да продаваш акции на публична компания, най-малкото данъците никви ги няма . Жалко, че сините чипове вече остават с 1 по-малко. А доскоро това беше и компанията с най-добро корп управление...доскоро....
                  Къде точно "си е казано", че нещо не го виждам ... ???
                  Никъде не е казано, тоя Соколов нищо не казва. Мълчи като партизанин - "Не човек, а стомана..." както е казал поета. Първо изтрещяха преоценката и в последствие амортизациите, сега се оказва, че преоценката била защото трябвало да се "преструктурират", а после кой знае какво ни очаква. А в оригиналната покана за ОСА ни вопъл, ни стон за преструктуриране, а да не говорим за материали и икономически анализи прикачени към поканата. Обаче са приели кодекса за добро корпоративно управление - смешници. Кой знае колко си плащат за да печелят тия награди, а междувременно цената от 500 на 300....

Коментар

Къде точно "е казано", че нещо не го виждам ... ???

Коментар

Къде точно "е казано", че нещо не го виждам ... ???

Коментар

• Гадаенето приключи, е поне новата "фталово-анхидридна компания" вероятно си има кандидат "инвеститор", то е и казано всъщност . А и друго си е да продаваш акции на публична компания, най-малкото данъците никви ги няма . Жалко, че сините чипове вече остават с 1 по-малко. А доскоро това беше и компанията с най-добро корп управление...доскоро....

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари
                          Според мене той може да иска само производството на анхидриди. ....Твърдението на Соколов, че разделянето ще доведе до по-висока сумарна цена на двете компании, си е едно пожелание, неподкрепено от аргументи. Сигурно им се иска да станат по-скъпи акциите ама дали ще е така не съм много сигурен. Прави ми впечатление, че в иначе подробните отчети липсва по-детайлно описание какво точно се изнася и какъв дял от приходите и печалбите се формират от анхидриди и какви от боя.
                          Ми ако има купувач да каже - така се прави на Запад, не да дрънка врели некипели и един анализ да не извади на бял свят.

Коментар

• Мисля, че "Оргахим" без производството на фталов анхидрид ще бъде много, много бледо копие на сегашната компания. Както се вижда от отчетите на дружеството, огромната част от износа е анхидриди, а почти всичките бои се реализират само на вътрешния пазар. Не знам каква експанзия в Гърция планира мениджмънта като е видно, че всичките им дъщерни дружества в чужбина имат изключително слаби продажби и поне засега са на загуба. Явно продажбите на бои не вървят толкова добре. Те ако вървяха, "Оргахим" щеше да преработва не 10, а 100% от суровината.
                            Мисля, че Valuator правилно предполага наличието на заинтересован купувач. Според мене той може да иска само производството на анхидриди. При това положение и прогнозите за свиване на строителния сектор у нас очакванията за грандиозни печалби от разните Деко и Леко и прочее ми се струват твърде оптимистични. Твърдението на Соколов, че разделянето ще доведе до по-висока сумарна цена на двете компании, си е едно пожелание, неподкрепено от аргументи. Сигурно им се иска да станат по-скъпи акциите ама дали ще е така не съм много сигурен. Прави ми впечатление, че в иначе подробните отчети липсва по-детайлно описание какво точно се изнася и какъв дял от приходите и печалбите се формират от анхидриди и какви от боя.

Коментар

• И на мен Оргахим ми беше любима позиция, но Соколов явно е некомпетентен и обслужва частните интереси на мажоритарния собествик и работи за легална и законна измама на миноритарните акционери. Това са схеми подобни на тези, които Банев пробва с Полимери, за да изхвърли BHC като влиятелен акционер. И аз съм сигурен, че няма да стане това нещо - жалко, че съсипват хубавото предприятие в процеса. На Химически завод, химическото производство било несвойствено - ами какво им свойствено, производството на сирене??

Коментар

• tedi79, да ти призная и на мен Оргахимчето отдавна ми е една от симпатичните акции. Дори се канех, ако падне пак под 300 да взема бройчици, но да видим каква ще излезе от проспекта а и как ще изтълкуват новината на сутрешната рулетка А ти щом си купувал основни бройки преди 2-3 г. а и си имаш яка, стабилна и по-дългосрочна тактика, може да се наслаждаваш един вид на новопредоставеното IPO а и на спекулантските емоции, да гледаш и безплатно как ще полудуват майсторите спекуланти
                                Което се окаже добро за яко дружество от големия индекс, добро е и за целата борса така че дано е за добро
                                /и да не се инерпретира като некаква си препоръка /

Коментар

Working...
                                X