IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оргахим АД (5ORG / ORGH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Оргахим предвижда обособяване на ново дружество с публичен статут
    22.05.2008 13:26 ( ORGH )

На заседание на Управителния съвет на Оргахим АД е взето решение за стартиране на процедура по преструктуриране дейността на компанията чрез разделяне на различните видове производствени сегменти, съобщиха от дружеството.

Юридическата форма на отделянето ще бъде чрез учредяване на ново АД съгласно изискванията на Търговския закон. Новото дружество ще обслужва бизнеса за производство на фталов и малеинов анхидрид.

От Оргахим уточниха, че новото дружество ще придобие публичен статут като акциите му ще бъдат качени на БФБ-София.

Компанията очаква цените на акциите на новите две дружества да бъдат значително по-атрактивни както за големите инвеститори, така и за дребните акционери, коментира Иван Соколов, изпълнителен директор на Оргахим АД.
    От началото на сесията до момента книжата на Оргахим бележат спад от 3,27% до 359,12 лв. за брой.

Как за го разбирам това, дали ще увеличат ликвидността.

Коментар

• Привет Valuator,

Твоите постове са едни от тези, които чета с интерес и ми харесват разсъжденията ти.
      Оргахим е дружество, което имам в портфейла си вече почти 3 години. Знаеш какви бяха цените тогава, като през тези години съм купувал и продавал по-малко, но като цяло все си ми седи 3-то по големина в портфолиото.
      Не съм продавал на 860 лв. миналата година (въпреки, че ми минаваха такива мисли) и както съм казвал и преди, мисля да държа Орагата поне до към края на 2009 г.
      Мисля, че има какво интересно да се случва тук, не искам да влизам в подробности, за да не излезе като сигнал за купуване или спекулация.
      Ако нещата се развият по-добрият сценарии, пакетът Оргахим ще го преместя директно към "акционно-пенсионния" ми фонд (там вече са ми ELARG, MONBAT, KAO, TOPL).
      Не съм спекулант, а доста дългосрочен инвеститор. Знаеш, че палачинката се обръща и борсовите настроения водени от алчност и страх също. За мен е важно на годишна база портфолиото ми да бие 2-3 пъти поне реалната инфлация (не тази, която обявяват от НСИ).

Обратно по темата - да, ще гледаме да видим какво ще стане тук. :-)
      Назад в темата многократно сме обсъждали какво е Оргахим, достойнства и т.н. За мен си остава един от тъмносините чипове с голямо бъдеще и развитие.

Дали ще учавстваш тук или не, ти ще си решиш естествено. При всички положения ти пожелавам много здраве, успехи и ръстеж на инвестиционното ти портфолио с трицифрен резултат на годишна база.

Коментар

• Теди, знам, че от дълго време си фен на Оргахим. Аз също от доста години следя тази компания, като до октомври 2007 притежавах и акции. Затова ще споделя моето мнение - инвестиционните фондове, които притежават Оргахим и Поликолор са private equity инвеститори (като BAEF в БАКБ), които винаги са имали идея за exit стратегия с определен return.

Предполагам, че един от проблемите това да не се случи досега е посочения по-долу факт на съвместяване на два различни бизнеса - стратегическите инвеститори, които се интересуват от едното, не се интересуват от другото и обратно.

Сега като наблюдавам изненадващите разминавания в очакваната и действителната нетна печалба и преоценката на активи в края на 2007 и отделянето на двата бизнеса си правя извода, че най-вероятно нещата са се раздвижили в определена посока и е възможно някоя булка да се готви за младоженец.

А дали 1+1 = 2 или 3 и дали миноритарните индивидуални инвеститори ще са откъм печелившата страна на масата - предстои да видим. Аз ще наблюдавам с интерес, макар, че едва ли ще участвам.

Първоначално изпратено от tedi79
        На заседание на Управителния съвет на “Оргахим” АД () е взето решение за стартиране на процедура по преструктуриране дейността на компанията чрез разделяне на различните видове производствени сегменти. Юридическата форма на отделянето ще бъде чрез учредяване на ново АД, съгласно изискванията на Търговския закон. Новото дружество ще обслужва бизнеса за производство на фталов и малеинов анхидрид, съобщиха от компанията за ..

„Оргахим” е единственият производител на фталов анхидрид в България със средно годишно производство от 20 000 т. По-малко от 10% от тях се използват за собствени нужди, а останалата част се реализира на вътрешния и външни пазари.

Това е една от основните причини за разглеждането на възможността за обособяването на производството на фталов анхидрид като отделен бизнес, коментират от компанията. Представители на дружеството заявиха още, че бизнесът с фталов анхидрид се различава значително от останалите дейности, характерен е със самостоятелна търговска и ценова политика, производството е организирано на отделна площадка и функционира като отделна производствена единица.

Акционерите в “Оргахим” АД ще получат пропорционален дял от новото дружество под формата на акции.

Предложението вече е направено пред Надзорния съвет, който е възложил изготвянето на План за преобразуване. Планът ще съдържа информация за всички активи и пасиви, които ще бъдат включени в патримониума на новата компания.

Според мениджмънта на компанията, в резултат на разделянето, заинтересованите инвеститори ще могат да реализират намеренията си за покупка на акции по-лесно, защото в момента значителна част от тези, които имат дългосрочен интерес в инвестирането в лаково-бояджийския бизнес, не познават и не се интересуват от бизнеса с фталов и малеинов анхидрид и обратно. Това е сериозна пречка за по-нататъшното развитие на компанията.

Компанията очаква цените на акциите на новите две дружества да бъдат значително по-атрактивни, както за големите инвеститори, така и за дребните акционери, коментира Иван Соколов, изпълнителен директор на „Оргахим” АД.

Коментар

• ATILA разбира за какви търговски марки става дума, колкото неговия съименник от преди векове. Има може би разлика между корпоративни и продуктови. Освен това боите не са бързо-оборотна стока. Колко често си купувате боя? Вероятно веднъж на 3-5 години. Но за повече инфо да се обърне към г-жа Соколова, Маркетинг Мениджър на Оргата и съпруга на ... ясно кой.

Коментар

• Класика в жанра - нарича се "demerger". Явно не могат да управляват кеш-флоу потоците при растящите цени на петрола. Предлагам на Никола да си купи 1 акция и да си зададе въпросите на ОС. Не е препоръка за нищо.

Коментар

• ЯКОООООО!

Та както вече казах!

На развитите финансови пазари, МЕГА ТЪРГОВСКАТА МАРКА (т.е. марка, която обединява в себе си много бизнеси - например Самсунг) е силно недолюбвана от инвеститорите! Защото познаваемостта на търговската марка от клента се размива (а тя е най-важната)!!!! Освен това винаги има изоставащи (дори губещи) бизнес линии в групата, което оказва силно негативно влияние върху финансовото представяне на групата!!!

Доказано най-успешия бизнес модел е в развитието на силна, специализирана търговска марка!

И в този смисъл желанието на Оргахил АД да се раздели с несвойствено производство, определено е силно положителен сигнал!!!

Коментар

• Стига с умуването и баенето, ето го официалното становище:

На заседание на Управителния съвет на “Оргахим” АД () е взето решение за стартиране на процедура по преструктуриране дейността на компанията чрез разделяне на различните видове производствени сегменти. Юридическата форма на отделянето ще бъде чрез учредяване на ново АД, съгласно изискванията на Търговския закон. Новото дружество ще обслужва бизнеса за производство на фталов и малеинов анхидрид, съобщиха от компанията за Profit.bg.

„Оргахим” е единственият производител на фталов анхидрид в България със средно годишно производство от 20 000 т. По-малко от 10% от тях се използват за собствени нужди, а останалата част се реализира на вътрешния и външни пазари.

Това е една от основните причини за разглеждането на възможността за обособяването на производството на фталов анхидрид като отделен бизнес, коментират от компанията. Представители на дружеството заявиха още, че бизнесът с фталов анхидрид се различава значително от останалите дейности, характерен е със самостоятелна търговска и ценова политика, производството е организирано на отделна площадка и функционира като отделна производствена единица.

Акционерите в “Оргахим” АД ще получат пропорционален дял от новото дружество под формата на акции.

Предложението вече е направено пред Надзорния съвет, който е възложил изготвянето на План за преобразуване. Планът ще съдържа информация за всички активи и пасиви, които ще бъдат включени в патримониума на новата компания.

Според мениджмънта на компанията, в резултат на разделянето, заинтересованите инвеститори ще могат да реализират намеренията си за покупка на акции по-лесно, защото в момента значителна част от тези, които имат дългосрочен интерес в инвестирането в лаково-бояджийския бизнес, не познават и не се интересуват от бизнеса с фталов и малеинов анхидрид и обратно. Това е сериозна пречка за по-нататъшното развитие на компанията.

Компанията очаква цените на акциите на новите две дружества да бъдат значително по-атрактивни, както за големите инвеститори, така и за дребните акционери, коментира Иван Соколов, изпълнителен директор на „Оргахим” АД.

Коментар

• Може ли някой да ми обясни / от КФН , от Оргахим или не знам вече от къде/, този който притежава САМО ЕДНА акция, какво ще получи - по половин акция от новите две дружества.
                  Що за чудо са измислили тези собственици!
                  Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс

Коментар

• Можели някой да ми обясни, от КФН, от Оргахим или не знам от къде, който притежава САМО една акция от Оргахим, какво ще получи - по половин акции от новите две фирми.
                    Що за чудо са измислили тези собственици?
                    Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс

Коментар

• кво?

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                        Първоначално изпратено от Valuator
                        Това написах преди един месец в тази тема.

Първоначално изпратено от На 24.04.2008 Valuator
                        Ако си зададете няколко въпроса можете да достигнете до интересени изводи:

(1) кой е собственик на компанията и какви могат да бъдат целите му
                        (2) кога стойността на активите става по-важна от нетната печалба
                        (3) какви могат да бъдат мотивите за създаване на ново дружество и апорт на активи

Първоначално изпратено от Nikola
                        ...Тази година трябваше да амортизират абсолютно всичко. Изведнъж ги преоценяват и имаш нови амортизационни очисления, които автоматично ти намаляват нетната печалба.
                        ... Нали знаеш, че част от активите ще бъдат апортирани в някакво дружество учредено от Оргахим?
                        На мен отделянето на едно от най-уникалните и печеливши направления в дейността на Оргахим и апортирането на свързаните с него активи в отделно дружество, чиито резултати няма да се консолидират от Оргахим, повече ми прилича на гласене на булка за младоженец и много-мнго не ми звучи като да е в интерес на миноритарните акционери. По реакциите на пазара днес съдя, че и други мислят като мен.
                        Ако акционерите получават същия дял от новото дружество, защо да не е в техен интерес? Ще могат после да преценят и ако искат, да продадат дружеството, което им се струва по-малко перспективно.
                        Защото никой от ръководството не се опитва да ти обясни защо счетоводната загуба за първото тримесечие е цена, която трябва да платим за това "престуктуриране", какво точно се опитват направят и каква е икономическата обосновка. Когато тези фактори са налице, това онзачава, че не е в интерес на миноратирите. Цената днес с 10% надолу ли е? Надолу е. Не ми казвай само, че това е защото някой се е подвел от форума тука. Вече съм спорил и с Мариян Йорданов по тази тема.

Само да ти припомня ункалния гаф на мениджмънта, когато въвеждаха SAP миналата година - май всички забравихте, че акцията не се търгува дълго време - всички бързо забравиха, когато акцията отиде на 900 лв. Мисля обаче, че много гафове им се събраха за 1 година. Това показва некомпетентност, неуважение и пренебрежение към миноритарния акционер.

Коментар

• Първоначално изпратено от ATILA
                          И ще си позволя един коментар...

На развитите финансови пазари, МЕГА ТЪРГОВСКАТА МАРКА (т.е. марка, която обединява в себе си много бизнеси - например Самсунг) е силно недолюбвана от инвеститорите! Защото познаваемостта на търговската марка от клента се размива (а тя е най-важната)!!!! Освен това винаги има изоставащи (дори губещи) бизнес линии в групата, което оказва силно негативно влияние върху финансовото представяне на групата!!!

Доказано най-успешия бизнес модел е в развитието на силна, специализирана търговска марка!

И в този смисъл желанието на Оргахил АД да се раздели с несвойствено производство, определено е силно положителен сигнал!!!

Нека припомня:
                          Новото дружество ще обслужва бизнеса за производство на фталов и малеинов анхидрид.
                          На теория си абсолютно прав, Атила. Но партизанския подход ме кара да мисля точно обратното. Ако това беше намерение, от което миноритарния акционер трябваше да спечели, тогава щеше да се обяви още миналата година, когато преоцениха актива нагоре защо го правят. После се опитаха да я замажат тази новина заедно с колко материал са произвели за Поликлор, а не да я извадят като отделна. Те не комуникират с инвеститорите, което е не само червен флаг, а направо един огромен червен байрак за предупреждение.

И още нещо - примера ти със Самсунг е супер, но тук не става дума за продукти толкова различни колкото корабите и телевизорите, а за два сравнително свързани химически производствени процеса, които са в компетенциите на дружеството. Спин оф се прави в случаи, когато дружеството счита, че няма компетенция да бъде в едно от бизнес направленията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Valuator
                            Това написах преди един месец в тази тема.

(3) какви могат да бъдат мотивите за създаване на ново дружество и апорт на активи

...Тази година трябваше да амортизират абсолютно всичко. Изведнъж ги преоценяват и имаш нови амортизационни очисления, които автоматично ти намаляват нетната печалба.
                            ... Нали знаеш, че част от активите ще бъдат апортирани в някакво дружество учредено от Оргахим?
                            На мен отделянето на едно от най-уникалните и печеливши направления в дейността на Оргахим и апортирането на свързаните с него активи в отделно дружество, чиито резултати няма да се консолидират от Оргахим, повече ми прилича на гласене на булка за младоженец и много-мнго не ми звучи като да е в интерес на миноритарните акционери. По реакциите на пазара днес съдя, че и други мислят като мен.
                            Ако акционерите получават същия дял от новото дружество, защо да не е в техен интерес? Ще могат после да преценят и ако искат, да продадат дружеството, което им се струва по-малко перспективно.
                            "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Това написах преди един месец в тази тема.

Коментар

• Аз също не разбирам защо е това мрънкане. Бъдещето ще покаже, но аз също тълкувам подобно преструктуриране като положителен сигнал.
                                Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

Working...
                                X