IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оргахим АД (5ORG / ORGH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Истината е, че ако спечелят делото срещу "АДВ" се връщаме на годишния неодитиран отчет. Аз продадох прибързано, за което съжалявам. Перата, които имат най-голяма тежест в завишените разходи на ОРГАХИМ не са в следствие на оперативната им дейност. Според мен те са по-скоро инцидентни. Успех и здрави нерви на инвестиралите в ОРГХ!

Коментар

• Т.е. чака се да е на някаква печалба след 2 год. - който има нерви успех

Коментар

• По-лошото е, че цялата печалба за 2006 г. ще отиде да покрива тази загуба от 5 млн. за 2005 г. и резултата ще е 0.

Коментар

• Zaguba za minalata godina - tova e loshoto.

Коментар

• Нямам акции тук, но следя позицията. Дружеството е добро и очаквам да се върне скоро на 72 - 73 лева. Ситуацията ми напомня на Албена от преди месец. Просто пазара е като цяло надолу и това изигра лоша шега и на Оргахим. Нелогично беше всичко да пада само Оргахим да се крепи. Тази информация беше телето под вола.

Коментар

• Не надъхвам нито себе си, нито някой друг. Нямам акции тук и мисля, че трябва да се поизчака преди да се влезе /евентуално/.

Коментар

• Гари, а ти какво чакаш или и ти не знаеш защо се надъхваш. С колко ще пада бъдещето ще го покаже, а това е ясно като бял ден. Иначе верно печели обаче ще има корекцийка

Коментар

• Миналото лято и отчета беше по-лош. Сега направо ме изненадаха с този - много по-добри резултати, отколкото очаквах. Това заделяне на провизии не би трябвало да окаже някакво съществено влияние на цените. Задължението е ясно отдавна, а дивидент едва ли някой е чакал.

Коментар

• Първоначално изпратено от Хапчо
                    Лично аз силно се надявам още веднъж да се случи нещо подобно но....
                    И аз, и аз

Коментар

• Тази информация е от една година и ако за някой от Вас това е нещо ново, още по-жалко за самите Вас. Именно това бе причината която срина и миналия път цените на Оргахим от 70 до 49 лева - с други думи пазара(тук визирам сериозните играчи, а не разни с 10-20 бройчици) още преди година е отчел този факт. Лично аз силно се надявам още веднъж да се случи нещо подобно но....

Коментар

• S chujdi pari lesno se brani gubeshta poziciq

Коментар

• И закакво купувате дружество, на което му предстой яко да падне, предвид отчетената голяма загуба

Коментар

• Във връзка с извършваната одиторска проверка и заверка на годишния финансов отчет на Оргахим АД, Русе предоставяме на вниманието Ви следното становище от адвокатска кантора “Табаков, Табакова и партньори” изпратено до Оргахим АД и одиторите на компанията “ПрайсуотърхаусКупърс” относно съдебно дело т.д. N 611/03 год. по описа на СГС, ГК, Десети състав, Оргахим АД, Русе срещу Агенция за държавни вземания:

“На 17.02.2005 год. СГС постанови първоинстанционното си решение по спора, с което отхвърли изцяло иска на Оргахим АД срещу Агенция за държавни вземания.
                            На 24.03.2005 год. Оргахим АД депозира въззивна жалба срещу решението на СГС, въз основа на която бе образувано т.д. N 875/2005г. по описа на САС за 2005 год.
                            Първото и единствено заседание по т.д. N 875/2005 год. се проведе на 14.06.2005 год. Поради липса на нови доказателствени искания на страните, съдът счете делото за изяснено и постанови, че ще се произнесе с решение в срок. До момента САС не е постановил решение.

Въпреки загубата на делото в първа инстанция, считаме, че са налице редица правни основания за очакване благоприятно за Оргахим АД съдебно решение по спора. Решението на СГС е основано на неправилно тълкуване на чл. 10 от ЗЗД и чл.1 във връзка с чл. 5 от ЗУНК, както и на ЗППДОП (отм.). СГС не е отчел констатацията на вещото лице, че дългът на Оргахим АД е с 500 000 щ.д. по-малък от записванията в Агенция за държавни вземания. Въпреки това изразяваме мнение, че с оглед спазването на принципа на предпазливост, установен в чл. 4, ал.2, т.1 от Закона за счетоводството, потенциалното вземане на държавата към Оргахим АД следва да бъде провизирано изцяло.”

Коментар

• Провизии изядоха печалбата на "Оргахим"

Георги БИСЕРИНСКИ | днес, 16:46

Русенският производител на бои "Оргахим" обяви отрицателен финансов резултат за миналата година. Според одитирания финансов отчет, представен в петък в Българската фондова борса, за 2005 г. компанията отчита загуба 5.207 млн. лева. Резултатът е изненадващ, като се има предвид, че в предварителните финансови отчети за периода дружеството обяви печалба 3.386 млн. лева. За сравнение през 2004 г. "Оргахим" обяви печалба в размер на 4.542 млн. лева. От одитирания финансов отчет става ясно, че печалбата на русенската компания през миналата година, обявена в предварителния отчет, е "изядена" от начислените провизии в размер на 8.32 млн. лева

Дружеството има заем по ЗУНК към Агенцията за държавни вземания (АДВ). Поради установени различия с АДВ в отчитания размер на дълга компанията е прекратила плащанията по заема, вследствие на което агенцията е издала акт, който установява частно държавно вземане от „Оргахим”, на стойност 6.044 млн. лева и 1.995 хил. щатски долара. Ръководството на "Оргахим" обжалва акта пред Софийския градски съд. На 17 февруари 2005 г. съдът произнесе решението си и отхвърли иска на предприятието срещу АДВ. Провизията в размер на 8.112 хил. лева, начислена през 2005 г., отразява различието между счетоводното отчитане на задълженията от АДВ и “Оргахим". На 24 март 2005 г. „Оргахим” подаде писмена жалба срещу решението на Софийския градски съд, но съдът все още не се е произнесъл с решение по жалбата, обясняват от компанията. Според финансовия отчет за 2005 г. общото задължение на "Оргахим" по ЗУНК е в размер на 17.948 млн. лева.

Начислените провизии, които се отнасят в разходната част на отчета, са в основата на влошаването на финансовия резултат въпреки значителния ръст на приходите на компанията през миналата година. Нетните проходи от продажби през 2005 г. нараснаха до 73.4 млн. лева спрямо 56.29 млн. лева за година по-рано. В петък на борсата се изтъргуваха 1185 акции от "Оргахим" при средна цена 75.01 лева.

Коментар

• Все пак в България приходната част на бюджета се формира основно от косвени данъци за разлика от стара Европа и в тази връзка не е критично за хазната ако се опита с малко по-нисък данък печалба. От 1 януари тази година Румъния въведе плосък данък в размер на 16 процента и мисля, че не бъркат. Аналгина е прав че данъка е само част от проблема “приходи да печалба не толкова... ,но това е въпрос за друга тема.

Коментар

Working...
                                X