Първоначално изпратено от tedi79
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оргахим АД (5ORG / ORGH)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tedi79Първоначално изпратено от Инвеститор1Прогнозирам нива твърдо под 400 лв. утре, ако днес няма отчет!
Не е препоръка.Life won't wait for you.
Коментар
-
Poncho доколкото знам по-голямата част от продукцията се продава на вътрешния пазар. Така че това с валутните разлики звучи доста добре, но реално засяга малка част от приходите и в дългосрочен план този тип хеджиране не вярвам да има влияние. Между другото смятам че валутните печалби реализирани в последните години не са в резултат на хеджиране, а на спада на долара и от там на обезценката на ЗУНКа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AbritusПървоначално изпратено от NickiПървоначално изпратено от AbritusЧестито момчета издигнахте се в ранга голям балон. Годишната печалба от основната дейност на това дружество е не повече от 4 млн. При капитализация 220 млн. това прави П/Е 55. Да не говорим за П/Б 15. Определено минахте Софарма като най-голям балон в Софикс.
Иначе вярно се вдигна доста за кратко време, но тези които купуват на тези нива явно знаят какво ще излезе в отчета.
Да ти кажа ли реалната печалба за първото трим колко е според мен:
Приходи от дейността 21323
минус Разходи за дейността 20221
плюс Приходи от лихви 92
минус Разходи за лихви 367
Резултат: 827 хил лева
Положителни и отрицателни разлики от операции с финансови активи и инструменти, положителни и отрицателни разлики от промяна на валутни курсове и други финансови приходи и разходи са със случаен характер и са кратковременни.
По принцип едно нормално функциониращо предприятие винаги има повече финансови разходи отколкото приходи (изключвам холдингите). Това че сега финансовите приходи са повече от разходите е инцидентно.
Питам ако тези други финансови приходи бяха случайно в графата други финансови разходи, нещо което е напълно възможно колко щеше да е печалбата (щеше да има загуба) и колко щеше да е цената на акцията. Да разчиташ на случайни приходи и да пазаруваш на тях на безбожни цени е несериозно според мен, но всеки си знае.
Не казвам, че не се вдигна много, казвам че тренда (в самото предприятие) тази година е повече от добър и надминава най-смелите ми очаквания.
Коментар
-
Първоначално изпратено от AbritusПоложителни и отрицателни разлики от операции с финансови активи и инструменти, положителни и отрицателни разлики от промяна на валутни курсове и други финансови приходи и разходи са със случаен характер и са кратковременни.
По принцип едно нормално функциониращо предприятие винаги има повече финансови разходи отколкото приходи (изключвам холдингите). Това че сега финансовите приходи са повече от разходите е инцидентно.
Питам ако тези други финансови приходи бяха случайно в графата други финансови разходи, нещо което е напълно възможно колко щеше да е печалбата (щеше да има загуба) и колко щеше да е цената на акцията. Да разчиташ на случайни приходи и да пазаруваш на тях на безбожни цени е несериозно според мен, но всеки си знае.
Първоначално изпратено от La Costa30.01.2007 г.
На първо четене някой би си казал: "И кво ся? Аз си купувам производител на бои и лакове, а се оказва, че си давам парите на некви дето правят финансови врътки!"
Само че нещата стоят малко по-различно. Забелязах, че през годините печалбата им от разлики от операции с финансови инструменти и от промяна на валутните курсове е в обратна зависимост от курса на долара - при обезценяване на долара тя нараства и обратното. Това ме навежда на мисълта, че управляващите това дружество са достатъчно далновидни и при положение, че реализират продукцията си на външни пазари като Турция, Египет, Средния Изток, бившите Съветски републики и др. /където е много вероятно да търгуват в долари/ същевременно са хеджирали валутния риск на валутните пазари. По този начин при отслабване на долара им намаляват доларовите приходи от продажби /пресметнати в евро/, но пък печелят от валутни и финансови операции. При засилване на долара положението се обръща, но в крайна сметка постигат стабилност на своите приходи и елеминират валутния риск, за което мениджмънтът заслужава поздравления.
Това е моето лично предположение и е препоръка единствено към повече размисли и по-малко страсти!
Коментар
-
Първоначално изпратено от M5Първоначално изпратено от B.GrahamДругари фирмата си е много добра.Просто има нужда вече от несъществена корекция, която няма начин да не дойде.Но след като се види H1.Аз за съжаление не успях да се върна тук.Life won't wait for you.
Коментар
Коментар