If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
БФБ става все по-несгодна дивидентно. 3.39% е кежава дивидентна доходност. По-висока аз получавам напримерно от Ford и то след 30% данък дивидент.Разбира се - по-добра е от бамковите депозити и за ного хора това е повече от достатъчно.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
В разгара сме на сезона на общите събрания и гласуването на дивидентите от печалбите на компаниите на Българска фондова борса. При повечето от тях няма изненади в това дали и колко ще разпределят през тази година на своите акционери. Средният доход от дивиденти тази година е 3.39%. Тази стойност е изчислена от вече гласуваните решения за разпределяне или тези, на които предстоят общите събрания за гласуване.
А само от началото на годината акциите на тези компании са се повишили средно с над 14%. И ако се вземе предвид още по-силното поскъпване на акциите през последните дванадесет месеца, тази доходност е добро постижение за нашите компании.
Нарисувах си едни колчета, изобразяващи дивидентната доходност на част от моят портфейл по цени на акциите - обаче - към пръвият борсов ден за годината, когато още дивидентите не бяха като размер ясни. Мисля има доза поучителство в картинката. По очевидни причини отсъстват от колчетата британските и американските ми компании - там има да се гувича още - де факто до края на годината - зависи от валутни курсове и ного неща, а искам, за коректност, да ги смятам през еврото. Няма и Газпром - сборището предстои, а има май различни предложения за размерът на, а и там трябва през евро да се смята. Разбира се - сметката е чисто - след данъците.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар