IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дивиденти, дивиденти, ДИВИДЕНТИ !!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
    Купил си акция на 17.07.2017 на цена 5.00 лв.
    Още по лесно да смята:

2010г е купил акции от дадена компания за 20 000 лв примерно.
    Смята през годините колко лв дивиденти е взел ,дели на годините и получава средногодишен дивидент.И смята в % от първоначалната сума.

Да но смисълът е в какво да се инвестира СЕГА, какво е изгодно СЕГА, затова моят метод е по-ефективен
    Едногодишния дивидент ,както го смяташ ти ,и то го казваш даже в долари а не в % , не дава никаква информация дали или не да се инвестира СЕГА.За това решение се взимат съвсем други неща.
    Last edited by kurta007; 29.07.2018, 09:52.

Коментар

• Да но смисълът е в какво да се инвестира СЕГА, какво е изгодно СЕГА, затова моят метод е по-ефективен.

Иначе статистиката - в цифри или колченца, е само фукня, демек: "виж от колко години съм инвеститорче, ти къде си тръгнал."

И друго - моят метод дава ценна информация за преструктуриране на портфейл - какво да продадеш, защото акцията вече е поскъпнала твърде - за да купиш, нещо, което е изгодно в момента. Иначе щях ли да продам Бръзият мишок (с дивидентна доходност 6.8% по вашите сметки), за да си купя Газпром - с дивидент 4.6% сега?

Да, ама картинката е друга. Смятаме примерно:

100 акции на Мишокът струват около 4100 лв сега. Дивидентът им е 114 лв - след 5% данък дивидент.

С 4.1 Б обаче ти би могъл да си купиш (преди ексдивидентната дата) около например 528 Газпромски АДР-чета, от които да гувикнеш 94 зеленички (и малко повече) - т.е. около 158 лв... и то след 30% данък дивидент.

Разбираш ли сега неадекватността на вашия метод? Той няма абсолютно никакъв смисъл извън самата статистика. Хем НАРОЧНО ти избрах сравнително скромният като дивидентна доходност Газпром... а ако бях избрал Imperial Brands например?
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

Моят метод силно намалява при изчислението и дългосрочната капиталова печалба, и загубата.

Беев - просто е - ако в графиките си отчета доходността на Софарма Трейдинг (например) на 13.8% - това няма ли да е подвеждащо за всеки, който прегледа съответната графика?

В по-дългосрочен аспект това показва влиянието и на стойността на парите, която се променя във времето. Наскоро - не помня на кого обяснявах, как навремето Рокфелер е опитал да купи Royal Durch Shell за 100 милиона (и шефчето на Мидичката за малко да приеме), а миналата година Пари Сен Жермен купиха онова бразилчето, дето само се търкаля за 222 милиона. Така е и с акциите - 10 лв от 10-а година, равни ли са на 10 лв сега?
        Говорим само за дивидентна доходност. Забрави за капиталовата - тя е на книга, докато не продадеш.
        Ако купиш и държиш - реална ти е само дивидентната. Твоята е 13.8% щото си купил на по-добра цена. Друг се е набутал на двойна цена, и неговата ще е 6.9%. Не може всички да имат еднаква дивидентна доходност, капиш?
        Никой не заблуждаваш. Затова дивидентите ги обявяват в абсолютна, а не в процентна стойност. Всеки да си смята доходността спрямо цената, на която е купил.

Купил си акция на 17.07.2017 на цена 5.00 лв.
        На 01.01.2018 цената на акцията е 6.50 лв.
        Друг купува същата акция на 30.03.2018 на 6.00 лв.
        На 17.05.2018 гласуват дивидент 0.30 лв на акция.
        Плащат го на 17.07.2018 г.

Колко е твоята дивидентната доходност и тая на другия симпатяга?
        4.62% за двамата (по твоя метод)
        или
        6% за теб и 5% за другия?
        Last edited by Kildirim_Bei; 28.07.2018, 19:42.
        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Същото нещо се опитвам да му кажа и аз, може би вече от година, но той си знае неговото Щом така е решил, така да си го смята. Хубаво е че се стреми да държи дивидентна доходност над 5%, но това понякога е измамно и за сметка на капиталова загуба...
          Моят метод силно намалява при изчислението и дългосрочната капиталова печалба, и загубата.

Беев - просто е - ако в графиките си отчета доходността на Софарма Трейдинг (например) на 13.8% - това няма ли да е подвеждащо за всеки, който прегледа съответната графика?

В по-дългосрочен аспект това показва влиянието и на стойността на парите, която се променя във времето. Наскоро - не помня на кого обяснявах, как навремето Рокфелер е опитал да купи Royal Durch Shell за 100 милиона (и шефчето на Мидичката за малко да приеме), а миналата година Пари Сен Жермен купиха онова бразилчето, дето само се търкаля за 222 милиона. Така е и с акциите - 10 лв от 10-а година, равни ли са на 10 лв сега?

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

Импе,

доходността ти от определен финансов инструмент зависи само от цената на покупка (отр. паричен поток) и последващите положителни парични потоци (лихви/дивиденти и цена на продажба). Ако си купил нещо на 2 лв., без значение от моментната цена, доходността си я смяташ на 2 лв. - колкото и ще години да си го държал инструмента.

Доходността от реинвестиране зависи пак от покупната цена на даден финансов инструмент (не е задължително да набиеш дивидента в същия инструмент, от който си го получил, ако има по-добра алтернатива според теб).

С две думи - не можеш да реинвестираш дивидент, ако още не си го получил.
            Като го получиш, гледаш цените (към момента) и решаваш къде да го инвестираш (спрямо текущи цени, очаквания, дивидентна история и т.н.).
            Ако нищо не ти хареса - похарчваш го
            Същото нещо се опитвам да му кажа и аз, може би вече от година, но той си знае неговото Щом така е решил, така да си го смята. Хубаво е че се стреми да държи дивидентна доходност над 5%, но това понякога е измамно и за сметка на капиталова загуба...

Коментар

Беев - имаме си спор коя база за изчисляване на е по-адекватна - цената на покупката на акцията ли, цената към моментът на акцията ли, цената към някой друг момент ли? Аз смятам, че пръвият вариант не е добър - защото каква полза - ако човекът е купувал акцията Х на 2 лв преди години, щом сега тя е 8 лв и няма как да се купи пак на 2 лв? Нали идеята - на повечето от нас - е да реинвестираме дивидента - и трябва да се прецени къде и най-сгодно - а как да прецениш, като вземаш за база на доходността цена на акцията отпреди 8 години например? За това спорим - аз лично изчислявам доходностите спрямо цените на акциите към началото на календарната година.

Интов - ще си замълча, защото не ми се влиза в неразбираема полемика. Усмихната събота ти желая.
              Импе,

доходността ти от определен финансов инструмент зависи само от цената на покупка (отр. паричен поток) и последващите положителни парични потоци (лихви/дивиденти и цена на продажба). Ако си купил нещо на 2 лв., без значение от моментната цена, доходността си я смяташ на 2 лв. - колкото и ще години да си го държал инструмента.

Доходността от реинвестиране зависи пак от покупната цена на даден финансов инструмент (не е задължително да набиеш дивидента в същия инструмент, от който си го получил, ако има по-добра алтернатива според теб).

С две думи - не можеш да реинвестираш дивидент, ако още не си го получил.
              Като го получиш, гледаш цените (към момента) и решаваш къде да го инвестираш (спрямо текущи цени, очаквания, дивидентна история и т.н.).
              Ако нищо не ти хареса - похарчваш го
              Last edited by Kildirim_Bei; 28.07.2018, 17:23.

Коментар

• Беев - имаме си спор коя база за изчисляване на е по-адекватна - цената на покупката на акцията ли, цената към моментът на акцията ли, цената към някой друг момент ли? Аз смятам, че пръвият вариант не е добър - защото каква полза - ако човекът е купувал акцията Х на 2 лв преди години, щом сега тя е 8 лв и няма как да се купи пак на 2 лв? Нали идеята - на повечето от нас - е да реинвестираме дивидента - и трябва да се прецени къде и най-сгодно - а как да прецениш, като вземаш за база на доходността цена на акцията отпреди 8 години например? За това спорим - аз лично изчислявам доходностите спрямо цените на акциите към началото на календарната година.

Интов - ще си замълча, защото не ми се влиза в неразбираема полемика. Усмихната събота ти желая.

Коментар

Интов - нищо не ти разбрах, понякога говориш ужасно несвързано.

Обсъждаме какъв е по-адекватният и правилен метод за изчисляване на доходността - съвсем теоретическата - а ти веднага го приемаш лично и почваш да се пениш.
                  Има си формули за доходността. Какво има толкова за обсъждане?

Коментар

Интов - нищо не ти разбрах, понякога говориш ужасно несвързано.

Обсъждаме какъв е по-адекватният и правилен метод за изчисляване на доходността - съвсем теоретическата - а ти веднага го приемаш лично и почваш да се пениш.

Е за това ти казвам, че не знаеш отговорноста която си поел(е не само ти) с професията си.
                    Целта ми не е да бия барабана, а винаги съм ти давал примери с елементи от действия с които е вече и постигнато, често с група Софарм и веднъж с З.лев и други.. в частност.
                    Това че не схващаш пак ще го подмина. Но при твоя случай за % на който много държиш да сравниш, си губиш нейде нишката, по три пъти преплиташ и пак си в началото на чарапа!
                    В моя случай съм имал 2 кила прежда за десет чорапа, не гледам оФце- не стрижа(трябва време за туй), не купувам стригана вълна- що хем пари харч, хем време за предене, а търгувам- за почти 10г. докато плел от преждата бочови вземал и ял (изял 8 чорапа) , но и плел .Колко чорапи има и колко ще му изядът молците от тях не знае, но знае че хората по пазара намаляват и с тия над двойно повече чорапи не му е станало кой знае колко по добре за бие даула сред мегдана.
                    -Трябват нови предизвикателства ама и завършек трябва, а ти много прескачаш- все туй съм ти казвал!!!

Коментар

• Интов - нищо не ти разбрах, понякога говориш ужасно несвързано.

Коментар

• Абе на мен мазньото ми прилича на измамник...
                        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнение

Аз и без тоя дивидент съм сит.Но признавам, че 4.6% за 1 месец ми дойде дюшеш. А цената на земята няма как да поевтинява,ако това те притеснява.
                          А колко из*ка ,Как не сме се сетили и ний

Коментар

Хитруваш Явно за теб капиталовата е дотолкоз виртуална, че вярваш, че Софарма Имоти ти носи 11% и сега. Зависи как го смяташ, че - но важното е, че СЕГА не можеш да си купиш на цена, носеща ти 11%. А това е важното, за да знае човекът в какво да си реинвестира дивидентите, които цоца днес. И аз бих си купил още Софарма Трейдинг на 2.18 лева, ама никой няма да ми.

Трябва да ти спестя ЗАСЛУЖЕНИ определения, наречия и епитети, но Ваше Нищо..ство, няма как без обръщение в пряка реч!
                            Не хитрувам, а спестявам наистина за Вас е непонятно да не Ви влиза доход от нейде си, а и някой да не Ви донажда неусетно, - що е дал от сърце или безкорисно споделил.
                            Да за мен е туй далечно- за разлики играя аз, а туй що началото на 55години е сложено на БФБ - бе първо различно, доста спонтанно и непланирано ново начало в края на ноември 2008 за три дни около 9 000лв. защото нещо падало, Все още работех като брокер недвижимости, но усещах че е края на това занимание, по неволя сложих края му на 26,02,09г. - бях на ръбъ на живота и той ме притисна по спешност на 01,03,- след седмица бях прероден и благодарен на Бог, цял екип и за всеки следващ час.

Да не ти се налага да се запознаваш със себе си, след като си бил водещ и грижещ се за поне три семейства и доста чужди някога.
                            Вложените 9 - бяха скромно намалели на 5,5, голяма хитрост се иска за такъв успех-безгрижие, но събужда нова идея пасваща на пасивноста, размисъл за нова активност на база заспали по неволя вече активи.
                            Винаги съм казвал че порфейла ми след 2012г. е тотал пасивен, дори със задължения към сина ми, които през последните 12 месеца са аут (кажи речи три твои кесии), за това и напоследък ди дърпам ушите Димитре- спри се, не ти се вярва , но може и става с малко усет, късмет, и "още нещо" в точния момент - куража да си пръв на тази къса писта.
                            За подчертаното, като пример само какво можеш и ти да постигнеш, но ти не стига "императоския"-сделки над 85 , качване на налично количеството с над 1/3 при средна покупна 6,55 - от миналия август факт, а не дали е възможно!
                            И още един пример с условие, че всичко съпоставимо в пазарни условия е с временна тежест и вярност!
                            В онова време имах семеен съвет да пренасоча активи, ресурс в недвижимо и да рентвам- сметките сам направи понеже си и преподавател! Ти дори не усещаш тежеста на това понятие, затова и го практикуваш,- иначе всеки тук списващ се сеща дали ще си!

Разкърши ме, аз знам с колко съм влязъл в БФБ, дори и колко съм изконсумирал, за да ти отговоря и изрека туй що не искал съм!

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                              изпл~= 22195лв.
                              Див-нт За-2017г
                              Остава само от Софимоти 3 200 - това е картинката която от началото положено в края на 2008г. ми носи над 11%див. дох-ст и ме храни за сега, а капиталовата - тя е виртуална!

а това са първите дивиденти;-
                              Получени дивиденти > за2011г. 6 300лв
                              Получени дивиденти > за2010г. 4 700.лв
                              Хитруваш Явно за теб капиталовата е дотолкоз виртуална, че вярваш, че Софарма Имоти ти носи 11% и сега. Зависи как го смяташ, че - но важното е, че СЕГА не можеш да си купиш на цена, носеща ти 11%. А това е важното, за да знае човекът в какво да си реинвестира дивидентите, които цоца днес. И аз бих си купил още Софарма Трейдинг на 2.18 лева, ама никой няма да ми.

Коментар

• Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение

Може и на тримесечие, както съм написал не е проблем. По-важното е да е читава компанията в дългосрочен план с добра див. доходност. В UK намерих следните компании с 4 дивидента на година: https://www.dividenddata.co.uk/divid...market=ftse100
                                п.п Може да се променят по доходност ... остава риска от Brexit, промяна на данъците (печалба, дивидент) и риск от обезценяване на британската лира.
                                Ха-ха-ха - отгоре са наредени почти само "мои" компании.

Мога да ти препоръчам, така да се каже: горещо и HSBC - бамка с нечувана мощ, и Мидичката - втората по сила компания за природен газ на света, освен че е историческа суперкласа в петролът, а инвестира и във ВЕИ (тук внимавай какво купуваш, информацията е подвеждаща, защото клас А са холандски акции, а там има 15% данък дивидент, значи купи си клас В). ВР са доста задлъжнели - ного ги дерат с глоби - още - заради катастрофата в Мексиканският залив, ама пак стават, Гъските са ного силна фармация (тая седмица мисля, са представили дългосрочна стратегия, трябва да попрочетем, не подценявай в никой случай Тинтата - нищо че снася по два дивидента - защото е най-голямата минна компания на света. Към нея ще си купя в най-скоро време (впрочем вече имам поръчка) ВНР - макар да не съм ного сигурен дали са на далавера, че продават шистовите си работи на ВР, Имперският бранд тоже съм си го заплюл, ще си купя до 6 месеца. ВТ са ми малко съмнителни откъм стабилност. Вода-фон - там ти казах - толкова са затънали, че са мрътви за мене Не бих си купил и Prudential - тия не съм ги гледал, но няма да инвестирам в компания с такова пръдлювско име.

Коментар

Working...
                                X