Първоначално изпратено от Императорът
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дивиденти, дивиденти, ДИВИДЕНТИ !!!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнениеКупил си акция на 17.07.2017 на цена 5.00 лв.
2010г е купил акции от дадена компания за 20 000 лв примерно.
Смята през годините колко лв дивиденти е взел ,дели на годините и получава средногодишен дивидент.И смята в % от първоначалната сума.
Да но смисълът е в какво да се инвестира СЕГА, какво е изгодно СЕГА, затова моят метод е по-ефективенLast edited by kurta007; 29.07.2018, 09:52.
- 1 like
Коментар
-
Да но смисълът е в какво да се инвестира СЕГА, какво е изгодно СЕГА, затова моят метод е по-ефективен.
Иначе статистиката - в цифри или колченца, е само фукня, демек: "виж от колко години съм инвеститорче, ти къде си тръгнал."
И друго - моят метод дава ценна информация за преструктуриране на портфейл - какво да продадеш, защото акцията вече е поскъпнала твърде - за да купиш, нещо, което е изгодно в момента. Иначе щях ли да продам Бръзият мишок (с дивидентна доходност 6.8% по вашите сметки), за да си купя Газпром - с дивидент 4.6% сега?
Да, ама картинката е друга. Смятаме примерно:
100 акции на Мишокът струват около 4100 лв сега. Дивидентът им е 114 лв - след 5% данък дивидент.
С 4.1 Б обаче ти би могъл да си купиш (преди ексдивидентната дата) около например 528 Газпромски АДР-чета, от които да гувикнеш 94 зеленички (и малко повече) - т.е. около 158 лв... и то след 30% данък дивидент.
Разбираш ли сега неадекватността на вашия метод? Той няма абсолютно никакъв смисъл извън самата статистика. Хем НАРОЧНО ти избрах сравнително скромният като дивидентна доходност Газпром... а ако бях избрал Imperial Brands например?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
Моят метод силно намалява при изчислението и дългосрочната капиталова печалба, и загубата.
Беев - просто е - ако в графиките си отчета доходността на Софарма Трейдинг (например) на 13.8% - това няма ли да е подвеждащо за всеки, който прегледа съответната графика?
В по-дългосрочен аспект това показва влиянието и на стойността на парите, която се променя във времето. Наскоро - не помня на кого обяснявах, как навремето Рокфелер е опитал да купи Royal Durch Shell за 100 милиона (и шефчето на Мидичката за малко да приеме), а миналата година Пари Сен Жермен купиха онова бразилчето, дето само се търкаля за 222 милиона. Така е и с акциите - 10 лв от 10-а година, равни ли са на 10 лв сега?
Ако купиш и държиш - реална ти е само дивидентната. Твоята е 13.8% щото си купил на по-добра цена. Друг се е набутал на двойна цена, и неговата ще е 6.9%. Не може всички да имат еднаква дивидентна доходност, капиш?
Никой не заблуждаваш. Затова дивидентите ги обявяват в абсолютна, а не в процентна стойност. Всеки да си смята доходността спрямо цената, на която е купил.
Купил си акция на 17.07.2017 на цена 5.00 лв.
На 01.01.2018 цената на акцията е 6.50 лв.
Друг купува същата акция на 30.03.2018 на 6.00 лв.
На 17.05.2018 гласуват дивидент 0.30 лв на акция.
Плащат го на 17.07.2018 г.
Колко е твоята дивидентната доходност и тая на другия симпатяга?
4.62% за двамата (по твоя метод)
или
6% за теб и 5% за другия?Last edited by Kildirim_Bei; 28.07.2018, 19:42.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Същото нещо се опитвам да му кажа и аз, може би вече от година, но той си знае неговотоЩом така е решил, така да си го смята. Хубаво е че се стреми да държи дивидентна доходност над 5%, но това понякога е измамно и за сметка на капиталова загуба...
Беев - просто е - ако в графиките си отчета доходността на Софарма Трейдинг (например) на 13.8% - това няма ли да е подвеждащо за всеки, който прегледа съответната графика?
В по-дългосрочен аспект това показва влиянието и на стойността на парите, която се променя във времето. Наскоро - не помня на кого обяснявах, как навремето Рокфелер е опитал да купи Royal Durch Shell за 100 милиона (и шефчето на Мидичката за малко да приеме), а миналата година Пари Сен Жермен купиха онова бразилчето, дето само се търкаля за 222 милиона. Така е и с акциите - 10 лв от 10-а година, равни ли са на 10 лв сега?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
Импе,
доходността ти от определен финансов инструмент зависи само от цената на покупка (отр. паричен поток) и последващите положителни парични потоци (лихви/дивиденти и цена на продажба). Ако си купил нещо на 2 лв., без значение от моментната цена, доходността си я смяташ на 2 лв. - колкото и ще години да си го държал инструмента.
Доходността от реинвестиране зависи пак от покупната цена на даден финансов инструмент (не е задължително да набиеш дивидента в същия инструмент, от който си го получил, ако има по-добра алтернатива според теб).
С две думи - не можеш да реинвестираш дивидент, ако още не си го получил.
Като го получиш, гледаш цените (към момента) и решаваш къде да го инвестираш (спрямо текущи цени, очаквания, дивидентна история и т.н.).
Ако нищо не ти хареса - похарчваш гоЩом така е решил, така да си го смята. Хубаво е че се стреми да държи дивидентна доходност над 5%, но това понякога е измамно и за сметка на капиталова загуба...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеБеев - имаме си спор коя база за изчисляване на е по-адекватна - цената на покупката на акцията ли, цената към моментът на акцията ли, цената към някой друг момент ли? Аз смятам, че пръвият вариант не е добър - защото каква полза - ако човекът е купувал акцията Х на 2 лв преди години, щом сега тя е 8 лв и няма как да се купи пак на 2 лв? Нали идеята - на повечето от нас - е да реинвестираме дивидента - и трябва да се прецени къде и най-сгодно - а как да прецениш, като вземаш за база на доходността цена на акцията отпреди 8 години например? За това спорим - аз лично изчислявам доходностите спрямо цените на акциите към началото на календарната година.
Интов - ще си замълча, защото не ми се влиза в неразбираема полемика. Усмихната събота ти желая.
доходността ти от определен финансов инструмент зависи само от цената на покупка (отр. паричен поток) и последващите положителни парични потоци (лихви/дивиденти и цена на продажба). Ако си купил нещо на 2 лв., без значение от моментната цена, доходността си я смяташ на 2 лв. - колкото и ще години да си го държал инструмента.
Доходността от реинвестиране зависи пак от покупната цена на даден финансов инструмент (не е задължително да набиеш дивидента в същия инструмент, от който си го получил, ако има по-добра алтернатива според теб).
С две думи - не можеш да реинвестираш дивидент, ако още не си го получил.
Като го получиш, гледаш цените (към момента) и решаваш къде да го инвестираш (спрямо текущи цени, очаквания, дивидентна история и т.н.).
Ако нищо не ти хареса - похарчваш гоLast edited by Kildirim_Bei; 28.07.2018, 17:23.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
- 1 like
Коментар
-
Беев - имаме си спор коя база за изчисляване на е по-адекватна - цената на покупката на акцията ли, цената към моментът на акцията ли, цената към някой друг момент ли? Аз смятам, че пръвият вариант не е добър - защото каква полза - ако човекът е купувал акцията Х на 2 лв преди години, щом сега тя е 8 лв и няма как да се купи пак на 2 лв? Нали идеята - на повечето от нас - е да реинвестираме дивидента - и трябва да се прецени къде и най-сгодно - а как да прецениш, като вземаш за база на доходността цена на акцията отпреди 8 години например? За това спорим - аз лично изчислявам доходностите спрямо цените на акциите към началото на календарната година.
Интов - ще си замълча, защото не ми се влиза в неразбираема полемика. Усмихната събота ти желая.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеИнтов - нищо не ти разбрах, понякога говориш ужасно несвързано.
Обсъждаме какъв е по-адекватният и правилен метод за изчисляване на доходността - съвсем теоретическата - а ти веднага го приемаш лично и почваш да се пениш.Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеИнтов - нищо не ти разбрах, понякога говориш ужасно несвързано.
Обсъждаме какъв е по-адекватният и правилен метод за изчисляване на доходността - съвсем теоретическата - а ти веднага го приемаш лично и почваш да се пениш.
Е за това ти казвам, че не знаеш отговорноста която си поел(е не само ти) с професията си.
Целта ми не е да бия барабана, а винаги съм ти давал примери с елементи от действия с които е вече и постигнато, често с група Софарм и веднъж с З.лев и други.. в частност.
Това че не схващаш пак ще го подмина. Но при твоя случай за % на който много държиш да сравниш, си губиш нейде нишката, по три пъти преплиташ и пак си в началото на чарапа!
В моя случай съм имал 2 кила прежда за десет чорапа, не гледам оФце- не стрижа(трябва време за туй), не купувам стригана вълна- що хем пари харч, хем време за предене, а търгувам- за почти 10г. докато плел от преждата бочови вземал и ял (изял 8 чорапа) , но и плел.Колко чорапи има и колко ще му изядът молците от тях не знае, но знае че хората по пазара намаляват и с тия над двойно повече чорапи не му е станало кой знае колко по добре за бие даула сред мегдана.
-Трябват нови предизвикателства ама и завършек трябва, а ти много прескачаш- все туй съм ти казвал!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от kurta007 Разгледай мнение
Аз и без тоя дивидент съм сит.Но признавам, че 4.6% за 1 месец ми дойде дюшеш. А цената на земята няма как да поевтинява,ако това те притеснява.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
ХитрувашЯвно за теб капиталовата е дотолкоз виртуална, че вярваш, че Софарма Имоти ти носи 11% и сега. Зависи как го смяташ, че - но важното е, че СЕГА не можеш да си купиш на цена, носеща ти 11%.
А това е важното, за да знае човекът в какво да си реинвестира дивидентите, които цоца днес. И аз бих си купил още Софарма Трейдинг на 2.18 лева, ама никой няма да ми.
Трябва да ти спестя ЗАСЛУЖЕНИ определения, наречия и епитети, но Ваше Нищо..ство, няма как без обръщение в пряка реч!
Не хитрувам, а спестявам наистина за Вас е непонятно да не Ви влиза доход от нейде си, а и някой да не Ви донажда неусетно, - що е дал от сърце или безкорисно споделил.
Да за мен е туй далечно- за разлики играя аз, а туй що началото на 55години е сложено на БФБ - бе първо различно, доста спонтанно и непланирано ново начало в края на ноември 2008 за три дни около 9 000лв. защото нещо падало, Все още работех като брокер недвижимости, но усещах че е края на това занимание, по неволя сложих края му на 26,02,09г. - бях на ръбъ на живота и той ме притисна по спешност на 01,03,- след седмица бях прероден и благодарен на Бог, цял екип и за всеки следващ час.
Да не ти се налага да се запознаваш със себе си, след като си бил водещ и грижещ се за поне три семейства и доста чужди някога.
Вложените 9 - бяха скромно намалели на 5,5, голяма хитрост се иска за такъв успех-безгрижие, но събужда нова идея пасваща на пасивноста, размисъл за нова активност на база заспали по неволя вече активи.
Винаги съм казвал че порфейла ми след 2012г. е тотал пасивен, дори със задължения към сина ми, които през последните 12 месеца са аут (кажи речи три твои кесии), за това и напоследък ди дърпам ушите Димитре- спри се, не ти се вярва , но може и става с малко усет, късмет, и "още нещо" в точния момент - куража да си пръв на тази къса писта.
За подчертаното, като пример само какво можеш и ти да постигнеш, но ти не стига "императоския"-сделки над 85 , качване на налично количеството с над 1/3 при средна покупна 6,55 - от миналия августфакт, а не дали е възможно!
И още един пример с условие, че всичко съпоставимо в пазарни условия е с временна тежест и вярност!
В онова време имах семеен съвет да пренасоча активи, ресурс в недвижимо и да рентвам- сметките сам направи понеже си и преподавател! Ти дори не усещаш тежеста на това понятие, затова и го практикуваш,- иначе всеки тук списващ се сеща дали ще си!
Разкърши ме, аз знам с колко съм влязъл в БФБ, дори и колко съм изконсумирал, за да ти отговоря и изрека туй що не искал съм!
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеОстава само от Софимоти 3 200 - това е картинката която от началото положено в края на 2008г. ми носи над 11%див. дох-ст и ме храни за сега, а капиталовата - тя е виртуална!изпл~= 22195лв. Див-нт За-2017г
а това са първите дивиденти;-Получени дивиденти > за2011г. 6 300лв Получени дивиденти > за2010г. 4 700.лв Явно за теб капиталовата е дотолкоз виртуална, че вярваш, че Софарма Имоти ти носи 11% и сега. Зависи как го смяташ, че - но важното е, че СЕГА не можеш да си купиш на цена, носеща ти 11%.
А това е важното, за да знае човекът в какво да си реинвестира дивидентите, които цоца днес. И аз бих си купил още Софарма Трейдинг на 2.18 лева, ама никой няма да ми.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар