IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос-дивиденти

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Само че чети надолу:

    Друг специфичен момент е, че понякога държавите, в които са направени инвестициите (или са издадени финансовите инструменти), удържат данък върху доходите от сделките. Според държавата, в която е удържан данъкът, е възможно да се търси възстановяването му или на част от него. Средство за това би могло да бъде местното законодателство на държавата, в която е удържан данъкът, или спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между тази държава и България. След редуциране на размера на платените данъци в чужбина са налице и възможности за приспадането на тези данъци от дължимия в България (или освобождаване на доходите, обложени в чужбина, от последващо облагане в България).

    Така че няма да декларирам, само от жалост към г-н горанов (дано е проклет) и бюджетът, защото те ще трябва да ми ВРЪЩАТ данъци.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

    Коментар


    • http://www.capital.bg/biznes/moiat_k...p=1#storystart

      От 1 януари 2017 г. местните физически лица, които са придобили доход от лихви по банкови сметки в чужбина, както и доход от дивиденти от източник в чужбина, ще трябва да ги декларират и облагат веднъж годишно чрез подаване на годишна данъчна декларация вместо на тримесечие. Освен това тези доходи се посочват информативно от получателя им в ГДД, независимо дали се дължи, или не се дължи данък в страната.

      Днес попаднах на тази статия, а тя ми дава отговорите които търсех в тази тема. Пускам я по-скоро за да наблегна на информацията която съм извадил, тъй като знам че доста хора получават дивиденти от чужбина, а от тази година явно трябва да се пишат в ГДД. За такива на БФБ явно няма такова изискване...

      Коментар


      • Много хубави мнения! Браво! ЖАЛКО, ЧЕ НЕ СА НА императора... )) А можеше да бъдат, ако не си губеше времето в празнословие.

        Въпросът със санкциите - към края. Наистина това са глупости: 500, па 1000 лв...., виж другото - "в килията при бай Ставри" - е сериозно, но до сега не съм чувал за подобен ПРЕЦЕДЕНТ... Все пак, знаем оня лаф, че винаги имало първи път, както и другият - че страх лозе пази... Ние тук си лафим, но онзи, на д-то на когото се пече яйце - няма как да бъде защитен от форумни интерпретации... А и не сме ги писали ние законите, но всички /май/ си ги изпълняваме...


        1. Искам да обърна вниманието ви върху факт, който пропускате и е даден в първият ми пост по темата. Вероятно считате, че това няма значение. За сумата, която споменава питащият - това наистина е без значение. Обаче! За по-сериозни суми, а също и за хората, които са от типа "изряден платец" - по-голямата ОТСТЪПКА има значение. Отново пускам първият си цитат /още по-съкратен/, помислете, защото вариантите, които обхващаме тук ТРЯБВА ДА СА ВЪЗМОЖНО НАЙ-МНОГО!..., а принципното решаване на въпроса е от значение при доказване на големи суми:

        Доходите, които се декларират в ГДД /годишната дан.декларация/ от физическите лица, а именно:
        • .................................................. ..........................
        • Други доходи – обезщетения за пропуснати ползи, неустойки, парични и предметни награди, лихви, дивиденти и др.
        • ...............................................
        .........................................

        Възможно е и да имаш право да ползваш някои от данъчните облекчения, които или не са ползвани чрез работодателя ти, или, които се ползват само чрез подаване на ГДД.


        2. Другият въпрос, който не е питане от интересуващият се тук, но възникна в процеса на дискусията е НЕ ЗА ОБЛАГАНЕТО, а за ДЕКЛАРИРАНЕТО НА ПРИДОБИТОТО:


        Ето точната информ. за Приложение 8 /образец 2084 - Притежавани акции и дялови участия... Това приложение се попълва от местни физически лица, за които е налице поне едно от следните обстоятелства:

        - Притежават акции, дялови участия в дружества, място на стопанска дейност, определена база и недвижима собственост в чужбина;
        - През годината са придобили доходи от:

        дивиденти от източници в чужбина...

        При условие, че местно физическо лице получава само необлагаеми доходи или доходи от трудови правоотношения, които не подлежат на деклариране и не подаде ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ, за да посочи информативно размерът на придобититото и дължимият данък, то би могло да бъде санкционирано с глоба в размер до 500 лв., като при повторно нарушение по смисъла на т. 36 от § 1 на ДР на ЗДДФЛ глобата се удвоява /чл. 80, ал. 1 и 3 от ЗДДФЛ/.


        В заключение: свел съм до минимум коментара, а Приложение 8 си е неразделна част от ГДД и не може да бъде казано по-точно. Вие сте на ход /но не с общи приказки и повторения, както правят едни прецеденти, които винаги избират ника императори... / Да - много е смешно, но трупането на чертички от празни мнения не върши работа! ))
        Last edited by безимeн; 25.03.2017, 21:42.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

          И двамата грешите. Всички дивиденти от български, включително и непублични, дружества не подлежат на деклариране от лицето-получател на дохода. Те се облагат с окончателен данък в размер на 5% и съответния платец на дохода го декларира в НАП. Също както и моят "любим" данък - този на другаря Дянков, върху лихвите по банкови депозити Той също е окончателен данък. Начислява се, удържа се и се декларира пред НАП от съответната банка без физическото лице да има отношение към този процес. Във въпросният чл.35, т. 4 от ЗДДФЛ, Глава V, Раздел VІ Доходи от други източници ясно е написано кои дивиденти се има предвид. Става въпрос за производствени дивиденти от кооперации.
          съгласен съм за дивидента.сега проверих в грешка съм.дори от непублични пак се удържа от платеца. ама за лихвите които не са от банка съм прав

          Коментар


          • Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение

            пълни глупости. нищо не требе да се декларира.има се предвид дивиденти от непублични дружества и лихви който не са от банкови депозитити. а човека каза че неговите са от БФБ
            И двамата грешите. Всички дивиденти от български, включително и непублични, дружества не подлежат на деклариране от лицето-получател на дохода. Те се облагат с окончателен данък в размер на 5% и съответния платец на дохода го декларира в НАП. Също както и моят "любим" данък - този на другаря Дянков, върху лихвите по банкови депозити Той също е окончателен данък. Начислява се, удържа се и се декларира пред НАП от съответната банка без физическото лице да има отношение към този процес. Във въпросният чл.35, т. 4 от ЗДДФЛ, Глава V, Раздел VІ Доходи от други източници ясно е написано кои дивиденти се има предвид. Става въпрос за производствени дивиденти от кооперации.
            Vanitas vanitatum...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
              Явно не можем да стигнем до еднозначно решение, и ще трябва да се консултирам с инвестиционния си посредник и със счетоводителя си. Въпроса ми беше ако примерно вземам 10 години по 1000лв. дивидент, и след 10 години НАП тръгнат да ми проверяват доходите, как точно ще докажа че съм взел 10 000лв. дивиденти, без да съм ги упоменавал в годишната си данъчна декларация. Знам че пет процентния данък се удържа при източника, и аз не дължа данък, но исках да знам дали трябва да ги упоменавам тези доходи. Благодаря на всички за отделеното време и усилия. Смятам да оставя темата, тъй като може да е полезна и за други. Ако модераторите решат могат да я изтрият...
              за 1000 лева,първо никой нема да те пита отде си ги придобил. ако ти направят ревизия за което шанса е нулев тогава ще ги доказваш. ИП ще ти даде документ

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                Безимен - хората ти цитираха съответните юридически текстове, ти продължаваш да изливаш бъвочите си туканка. Докато отново те бяха бамнали, отчасти ми липсваше твоето инфантилно бабешко дуднене, но достатъчно бръзо пак стана достатъчно досаден.

                Ценето - тук законът влиза в противоречие - карайки те да декларираш (в някои случаи) доход, върху който не дължиш данък. По тая логика някое мънинко детенце, дето бабите и дядовците му дават по десет лева за рожденият и за именният ден, трябва да подава данъчна декларация. Туканка обаче има и друго - за да декларираш доход - облагаем или необлагаем, то трябва да предоставиш документ за. И както детенцето няма документ за това че бабата и дядото са му дали десетуна, така и инвеститорът може да няма документ за изцоцаният от Южна Негрия (например) дивидент. А след като дори посредникът не може да му набави такъв, то как НАП ще се сдобие с документ, доказващ, че инвеститорът е изцоцал дивидент от някоя дигърска компания в Южна Негрия? Че те тия данъците от незаконните магазини и кафенета в циганските катуни не смеят или не могат да съберат. Нали се сещаш - и за едната страна трябва документ, за да докаже доход, но и за другата трябва документ, за да докаже укрит доход.
                не си длъжен да дакзаваш дохода с документи. ще ти земат данъка и без документ

                Коментар


                • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
                  Отново ще почна с нещо интересно. Няма как да не го знаем /инвеститори, спекуланти - дори и двете заедно.../ Но, знаейки го - да се правим на отворени, само защото сме хванали Господ за...клавиатурата... Хмммм...

                  По същество: "Когато данъчно задължено физически лице не подаде годишната си данъчна декларация в срок до 30 април на следващата година се наказва с глоба в размер до 500лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, а при повторно нарушение глобата е в размер до 1 000лв."

                  Ама - кой-как се бил изказал /???/ в един форум! Това ли е критерият, за да се реши в НАША ПОЛЗА едно дело???

                  Ади, веееее - тук за пореден път стигам до извода, че императорите са излезли /за малко от детската градина/ - госпоЙцата заспала - и онова се изнизало от леглото /вече му е малко, де - легълцето... и малко му стиска под мишниците..., а крачетата му - космати - опрели в пода.../

                  И сега разсъждавам, смятам си, така, неангажиращо... 18 годинки /приблизително/ се бия по гърдите как "цоцам"... И търся "подкрепа" /и такава не виждам/... Как не ги бях писал аз тия закони!?! Всички тук щяха да са - от милионер нагоре... Един вероятно нямаше да бъде. Не обичал да чете закони. Неговата клетка не се казва "килия" и не е при бай Ставри - на втория етаж, вляво... В нея има ДВА чучура - от единия тече мед, а от другия - масло. Рай! Всеки би пожелал - не18, не 18х3, а още повече години.

                  Доколкото виждам, не задаващият въпроса ще бъде прецедент. Прецедент е императора! Много точно се е охарактеризирал. Какъв ник е пропуснал да си запази!

                  Бъдете здрави! На мен ми е все тая.
                  стига ръси глупости. ако нямаш доходи за деклариране не си длъжен да подаваш нищо.същ не си длъжен ако вече са обложени.примерно от заплата или дивидент.глобата е за тия дето имат доход за облагане ама не го декларират или закъснеят след 30 април

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                    Само където имам документ от посредникът си, с подписи, печати и т.н., че дължа 0.00 лв данъци. Мисля те си имат юристи, специалисти в това.

                    Освен това човекът пита за дивиденти от БФБ. Тотално го объркахте - особено някои от вас. Не съм чул някой де е декларирал дивидентен доход от БФБ и да са го подгонили за това. Манцев - слушай безименникът и ще станеш прецедент, в НАП има да ти се чудят...
                    Тук има и достатъчно хора, получавали години наред дивиденти и от чужбина - нека кажат и те.
                    не знам къв документ имаш, ама знам че са те очесали 5%

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                      Само където имам документ от посредникът си, с подписи, печати и т.н., че дължа 0.00 лв данъци. Мисля те си имат юристи, специалисти в това.

                      Освен това човекът пита за дивиденти от БФБ. Тотално го объркахте - особено някои от вас. Не съм чул някой де е декларирал дивидентен доход от БФБ и да са го подгонили за това. Манцев - слушай безименникът и ще станеш прецедент, в НАП има да ти се чудят...
                      Тук има и достатъчно хора, получавали години наред дивиденти и от чужбина - нека кажат и те.
                      ка да го подгонят , като тава не се декларира.НАП ги интересува да деклрираш облагаемите доходи, а тоя не подлежи на облагане защото вече е обложен с данък при източника

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                        Само където имам документ от посредникът си, с подписи, печати и т.н., че дължа 0.00 лв данъци. Мисля те си имат юристи, специалисти в това.

                        Освен това човекът пита за дивиденти от БФБ. Тотално го объркахте - особено някои от вас. Не съм чул някой де е декларирал дивидентен доход от БФБ и да са го подгонили за това. Манцев - слушай безименникът и ще станеш прецедент, в НАП има да ти се чудят...
                        Тук има и достатъчно хора, получавали години наред дивиденти и от чужбина - нека кажат и те.
                        В грешка си малко според мен.

                        - Дивидента в България се облага при източника и се декларира от платеца по ЕГН пред НАП всяка година. Там няма проблеми , всичко е чисто и легално общо взето ...и дохода ти е узаконен пред държавата без ти да подаваш нищо.

                        - Доходи от чужбина , това че Последника ти е издал бележка нищо не значи .....данъчно задълженото лице си ти а не посредника. Със сигурност трябва да го декларираш, дали ще има данък зависи от конкретната страна от където е получен.
                        Принципно при доходи от чужбина става малко манджа с грозде , защото с по-голямата част от страните имаме споразумения за избягване на двойното данъчно облагане - СИДДО в които се третират и инвестиции и доходи от тях , мисълта ми е че може да се окаже че това което важи за доходи от една страна не важи за доходи от друга.
                        Най - общо казано дохода трябва да се обложи само в едната страна , обикноненно е там където е източника му.
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

                          А как доказвам доходите от дивиденти?
                          ами кат са ти удържали данък при източника са доказани вече.за товите неколкостотин лева кой ли му пука дали си ги доказал или не си.не разбрах някой иска ли ти да ги доказваш

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение


                            Ще опитам да отговоря на въпроса, въпреки че може да събудя звяра...

                            1. На горния ти въпрос - лично аз не схващам, на кого пък трябва да доказваш доходите си от дивиденти, освен, например на благоверната /съпругата/, която /може би/ периодично се заема да претършува фонда ти "и аз съм човек!", като винаги знае по-добре от самият теб - кои са твоите скришни места... Та, обарва тя твоите пачки от дивиденти - и веднага острото ѝ око забелязва, че една от пачките липсва!!! Човече, наистина не зная как би могъл да докажеш липсата... Препоръчвам ти в тоя случай - направо да си признаеш кой бардак си посетил..., да я оставиш да се разяри до степен "Отивам при мама!" - иииии..., чак тогава да ѝ покажеш диамантените обеци, които си ѝ купил /с половината от пачката!/. Гаранция, че си "доказал" дохода си!

                            2. Сега по-сериозно: всички доходи се декларират /но НЕ се доказват, което иска твоята съпруга /, въпреки, че са ти удържали данъка на изхода на дружеството, защото има изискване към: Доходите, които се декларират в ГДД /годишната дан.декларация/ от физическите лица, а именно:
                            • .................................................. ..........................
                            • Други доходи – обезщетения за пропуснати ползи, неустойки, парични и предметни награди, лихви, дивиденти и др.
                            • ...............................................
                            Всички посочени доходи, които се декларират в ГДД се смятат за придобити на датата на плащането на дохода .....

                            Възможно е и да имаш право да ползваш някои от данъчните облекчения, които или не са ползвани чрез работодателя ти, или, които се ползват само чрез подаване на ГДД.


                            Зная, че са малко тия, които декларират пачките от дивиденти, защото били вече обложени. Последното не е /уважителна/ причина да не се декларират същите. Е, не зная на някого да е наложена глобата от 500 лв. /май толкова беше/ за това, че не е декларирал горните...

                            /ако няко ме поправи С НЯКАКВИ ОСНОВАНИЯ, мога да променя мнението си/

                            Поздрави!
                            пълни глупости. нищо не требе да се декларира.има се предвид дивиденти от непублични дружества и лихви който не са от банкови депозитити. а човека каза че неговите са от БФБ

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                              Дивидентът обикновено се получава по сметка на инвестиционния посредник. Дали ще го теглиш към банка или реинвестираш си е твоя работа. Ако го реинвестираш в банковата ти сметка нищо няма да пише.

                              Дивидентите с източник страната не се декларират от получателя им в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ. Те са обект на деклариране само от предприятието.

                              Лихви по депозитни сметки с източник страната не се декларират от получателя им в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ. Те са обект на облагане и деклариране само от търговската банка/клон в страната.

                              Дивидентите с източник чужбина се декларират от получателя им в ГДД и се облагат с 5%. Лихви по депозитни сметки с източник чужбина се декларират от получателя им и се дължи данък до 10%.
                              освен ако не са обложени в другата държава. тогава не се декларират.разбира се трябва да имаме споразумение за избягване на двойното данъчно облагане със съответната държава

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

                                А как доказвам доходите от дивиденти?
                                за пред кой искаш да ги докажеш. те предполагам са малка сума. иначе ако искаш да ги докажеш предполага ИП издава документ.

                                Коментар

                                Working...
                                X