IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Албена Инвест Холдинг АД (5ALB / ALBHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
    Това ако е точно така - значи продаваш акциите на АЛБХЛ на 11лева и директно купуваш Албена от пазара. А и акционерите на Албена ще са доволни, щото за 11 лева придобиват нещо дето струва поне 16лева.

И кога това ?????

Коментар

• В момента същото упражнение прави друг играч !
      Затапи албената и купува от холдинга

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение
        Браво !
        Как го изрови този случай
        По въпроса - мисля ,че наскоро имаше подобен прецедент при вливането на Севто в Софарма ?
        Тогава Софарма беше принудена да изкупи определени собствени акции на цена доста по-висока от пазарната.
        За съжаление не знам подробностите, как са се добрали до този резултат.

Много лесно , но само за присъствалите на ОСАя на Севто потвърждаващи сливането и само за тези които са гласували "против" с притежаваните гласове !
        Аз не присъствах и духах бързи сделки за да си догоня таргета - успях и то +добре , но с подкрепа на пазарните движения .

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
          При цена на Албена от 50 лева, това прави АЛБХЛ 8,65 лева

Защо сега купуват над 9 лева тогава?
          Или спекула в последният момент или някой си договори по добра цена преди да прецакат масовката. Аз лично обмислях подобен вариант на прецакване от мажо.

Албена Холдинг си струва над 3:1 но това е положението дами господа. Нема такава държава!!!

Албена е един мизерен соц курорт! Трябват стотици милиони да се оправи та да прави нормален туризъм.

Коментар

• Първоначално изпратено от Morqka Разгледай мнение
            Според този казус дори и повече от 5% не са длъжни .
            http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/R...11_190411.html
            Тоест ако искат ще платят, ако искат няма платят съди се бг съда....
            Браво !
            Как го изрови този случай
            По въпроса - мисля ,че наскоро имаше подобен прецедент при вливането на Севто в Софарма ?
            Тогава Софарма беше принудена да изкупи определени собствени акции на цена доста по-висока от пазарната.
            За съжаление не знам подробностите, как са се добрали до този резултат.
            Last edited by vale1; 19.08.2016, 22:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Стенли Разгледай мнение
              Отговора на този въпрос е въпрос на "юридически тълкувания". Никъде в закона не е дадена дефиниция какво представлява промяна в правното положение. Поради тази причина има различни хипотези, но най-синтезирано в конкретния случай за Албена инвест холдинг подобна промяна би имало за акционер, който е имал дял, примерно 5 или повече % и след преобразуването му този дял спада под този праг. И дори и за такъв акционер реализирането на хипотезата, при отказ на насрещната страна да заплати дела може да се докаже единствено в съда...
              Според този казус дори и повече от 5% не са длъжни .
              http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/R...11_190411.html
              Тоест ако искат ще платят, ако искат няма платят съди се бг съда....

Коментар

• Отговора на този въпрос е въпрос на "юридически тълкувания". Никъде в закона не е дадена дефиниция какво представлява промяна в правното положение. Поради тази причина има различни хипотези, но най-синтезирано в конкретния случай за Албена инвест холдинг подобна промяна би имало за акционер, който е имал дял, примерно 5 или повече % и след преобразуването му този дял спада под този праг. И дори и за такъв акционер реализирането на хипотезата, при отказ на насрещната страна да заплати дела може да се докаже единствено в съда...

Коментар

• Първоначално изпратено от Стенли Разгледай мнение
                  Ключовите думи в този член са: "Чл. 263с. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) (1) Съдружник в дружество с ограничена отговорност или акционер, чието правно положение се променя след преобразуването и който е гласувал против решението за преобразуване, може да напусне дружеството, в което е получил дялове или акции. Прекратяването на участието се извършва с нотариално заверено уведомление до дружеството в срок три месеца от датата на преобразуването.

В нашия случай това няма да бъде изпълнено.
                  Може ли подробности какво значи това условие?
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

Коментар

Това ако е точно така - значи продаваш акциите на АЛБХЛ на 11лева и директно купуваш Албена от пазара. А и акционерите на Албена ще са доволни, щото за 11 лева придобиват нещо дето струва поне 16лева.
                    Ключовите думи в този член са: "Чл. 263с. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) (1) Съдружник в дружество с ограничена отговорност или акционер, чието правно положение се променя след преобразуването и който е гласувал против решението за преобразуване, може да напусне дружеството, в което е получил дялове или акции. Прекратяването на участието се извършва с нотариално заверено уведомление до дружеството в срок три месеца от датата на преобразуването.

В нашия случай това няма да бъде изпълнено.

Коментар

При тази хипотеза още в понеделник пазара би следвало да реагира и да оцени подобаващо акциите на Албена и да отстрани "пазарното" неравновесие, което пък от своя страна ще подкрепи акциите на АЛБХЛ до справедливата им стойност, посочена в оценката ...

Коментар

• Първоначално изпратено от aquila Разгледай мнение
                        Ами да, който не е съгласен, ще може да продаде на тези 11 лева, на които е оценена акцията - това е правото по чл. 263с, ал. 2. Всичко си е ОК о формална гледна точка, друг въпрос е, че акцията има по-висока справедлива стойност, обаче КеНеФе-то пак се прояви подобаващо

Коментар

• Абе, какво става, Мавродиев още ли е в КФН? Как успяха да прекарат тази оценка на Албена инвест, без Мавродиев!
                          Изобщо не трябва да се използва пазарната цена на 5ALB, защото акцията не отговаря на изискванията на наредбата за активно търгуема, както и 6AB. Април месец Албена АД продава дела си в Албена инвест, и на другия ден сигурно са решили че са се прецакали, и направо скачат на поглъщане! Този обем акции трябва да се изключи от сметките, защото това мисля че прави акцията активно търгуема! Очевидно е че е глупост, ама кфн пак са спят!

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
                            На два пъти казаха, че ще предложат цена на тези които не са съгласни. Аз цена не виждам, освен тези 11 лева. Може би отговорът се крие в ТЗ:

СЪГЛАСИЕ ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ

Чл. 262р. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) (1) Когато в резултат на преобразуване съдружник в дружество с ограничена отговорност или акционер става неограничено отговорен съдружник, необходимо е изричното му съгласие.
                            (2) Съгласието се смята дадено, ако съдружникът или акционерът е гласувал за решението за преобразуване. В този случай на общото събрание присъства нотариус, който съставя констативен протокол по чл. 488а ГПК, препис от който се прилага към протокола на общото събрание.
                            (3) Ако съдружник или акционер не е участвал при вземане на решението, съгласието му може да бъде дадено в писмена форма с нотариална заверка на подписа.

ПРАВО НА НАПУСКАНЕ

Чл. 263с. (Нов - ДВ, бр. 58 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) (1) Съдружник в дружество с ограничена отговорност или акционер, чието правно положение се променя след преобразуването и който е гласувал против решението за преобразуване, може да напусне дружеството, в което е получил дялове или акции. Прекратяването на участието се извършва с нотариално заверено уведомление до дружеството в срок три месеца от датата на преобразуването.
                            (2) Напусналият съдружник има право да получи равностойността на притежавания преди преобразуването дружествен дял или акции съобразно предвиденото в договора или плана за преобразуване съотношение на замяна. Напусналият съдружник може да предяви иск за парично уравняване в срок три месеца от уведомлението по ал. 1.
                            (3) Дяловете на напусналия съдружник се поемат от останалите съдружници, предлагат се на трето лице или с тях се намалява капиталът. Акциите на напусналия акционер се поемат от дружеството и за тях се прилагат правилата за придобиване на собствени акции освен чл. 187а, ал. 4.

Както и да е. За тази работа си има юристи. Не съм гледал как са оценени активите ама на първо четене щом Албена струва 270 милиона, значи делът на АИХ трябва да 54 милиона само от там. Та аз лично съм навит да купя останалото за 6 милиона / включително и дългът на Албена към АИХ Някой наясно ли е какво става ако има купувач склонен да плати по-висока цена от оценката за някой от активите? Аз например съм си харесал сградата на ИДИС АД
                            Та не става дума за тези 11 лева дали ще ги дадат или не. Според мен трябва да се борим за справедливост. Ако има желаещи да си наемем общ адвокат може да ми пишат на ЛС брой акции за да видим колко ще се съберат и да можем да сметнем евентуалният материален интерес и дали съответно ще си струва да се занимаваме.

Ами да, който не е съгласен, ще може да продаде на тези 11 лева, на които е оценена акцията - това е правото по чл. 263с, ал. 2. Всичко си е ОК о формална гледна точка, друг въпрос е, че акцията има по-висока справедлива стойност, обаче КеНеФе-то пак се прояви подобаващо

Коментар

Оставят ги да претеглят оценката на АЛБХЛ през пазарната цена, която е била 6.50 тогава ... ако беше 12 лева дали щяха да могат да си свалят така оценката. Възползват се от това че пазара хич го няма. Ясно че справедливата е към 16. Но има и другата гледна точка - дали акционерите до 20 май са предпочитали акцията да продължава да си седи взе така на 6.50 или сегашната ситуация... и този момент го има.
                              Бг реалности. Еднственото хубаво е че тук не говорим за търгово. И че тепърва Албена ще прави добри печалби според мен.

+ 1

Коментар

Дам, явно купувайки акции на Албена ще получиш повече стойност за парите си. Все пак тази стойност дето я има в другите активи на Албхл ще отиде към всички акционери на Албена.
                                Показателно за неадекватността на една институция в конкретния случай, е факта, че заради ниската оценка на Албена-инвест, преобразуването вкарва буквално от въздуха около 45 млн. лева в собствения капитал на Албена (прибл. 10 лв на акция), без това да носи допълнителен дълг в баланса и без да размива участието на никой акционер. Единственията разход на Албена е под формата на част от обратно изкупените собствени акции.

А коя акция в момента може да ти носи повече стойност е тема на дълъг и скучен разговор.

Коментар

Working...
                                X