IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Албена Инвест Холдинг АД (5ALB / ALBHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Уведомление на основание на чл.100к,ал.1 от ЗППЦК за проведено извънредно общо събрание на акционерите на дружеството на 11.10.2016г. и прието решение за вливане в "Албена"АД, при което "Албена Инвест Холдинг"АД се прекратява без ликвидация.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
      малък пясъчник са ви сложили или кучетата са го разпиляли, а за игра на децата не стига))))))
      Малък, малък колко да е малък?..... Ей това жените все размера гледат ...
      Life won't wait for you.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
        С тия дето са по една акциЙя сме повече от песъчинките в пясъчника пред блока .....
        малък пясъчник са ви сложили или кучетата са го разпиляли, а за игра на децата не стига))))))
        Не е препоръка... !!!
        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

        Коментар


        • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
          всички ли сме вече съдружници !? ))))))))
          Надявам се и доцент Каро да е сред нас ))))))
          С тия дето са по една акциЙя сме повече от песъчинките в пясъчника пред блока .....
          Life won't wait for you.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
            Колко време ще се преобразуват акцийте ми в АИХ в такива на Албена? Коя е датата която това преобразуване ще бъде факт?
            акцЙте или акциЙта!?!?)))
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

            Коментар


            • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
              Пак "Й" ............ от време на време имам чувството, че чета за римските пълководци Марк Лициний Акций и Гай Юлий Облигаций .... и техния брат Марк Антоний Опций ..... баси....
              всички ли сме вече съдружници !? ))))))))
              Надявам се и доцент Каро да е сред нас ))))))
              Не е препоръка... !!!
              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

              Коментар


              • Пак "Й" ............ от време на време имам чувството, че чета за римските пълководци Марк Лициний Акций и Гай Юлий Облигаций .... и техния брат Марк Антоний Опций ..... баси....
                Life won't wait for you.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                  Колко време ще се преобразуват акцийте ми в АИХ в такива на Албена? Коя е датата която това преобразуване ще бъде факт?
                  ориентировъчно - края на годината!

                  Коментар


                  • Колко време ще се преобразуват акцийте ми в АИХ в такива на Албена? Коя е датата която това преобразуване ще бъде факт?

                    Коментар


                    • Право на акционер да напусне публично АД при преобразуване и да иска изкупуване на акциите му

                      Специалната уредба на ЗППЦК дава право на акционера на преобразуващо се публично АД да иска акциите му да бъдат изкупени от дружеството. Тук акцентът се поставя върху правото на изкупуване на акциите от публичното АД, а не върху правото на напускане на акционера, както е при обикновеното АД.
                      Въпреки това правната уредба на напускане на акционер при преобразуване на обикновено АД намира приложение и при напускане на акционер при преобразуване на публично АД. Правото да иска изкупуване на акциите от публичното дружество се предхожда от успешното реализиране на правото на акционера да напусне дружеството.
                      Правото на напускане на акционер на публично АД е уредено чрез препращане към реда на чл. 263с от Търговския закон (вж. по-подробно т. 2 по-горе). Следователно и тук правото на напускане принадлежи само на акционер, който е гласувал10 против решението на общото събрание за преобразуване. Ако акционерът е отсъствал от събранието или се е въздържал от гласуване, той няма право да напусне дружеството, респективно да иска акциите му да бъдат изкупени.
                      Възникването на правото за напускане на публично АД не зависи от това дали правата по акциите се запазват непроменени, или се променя правното положение на акционера. Докато при обикновеното АД изрично се изисква правното положение на акционера да се променя вследствие на преобразуването. Ако правата по акциите се запазват непроменени, акционерът в обикновено АД няма право да го напусне.
                      Отмененият текст на чл. 126а ЗППЦК (отм. ДВ, бр. 39 от 2005 г.) допускаше при напускане акционерът да иска от дружеството да изкупи всички или част от притежаваните от него акции. Следователно не съществуваше пречка акционерът да гласува по различен начин с притежаваните от него акции. Ако е гласувал “разделно” за решението за преобразуване, имаше право да иска изкупуване на акциите, с които е гласувал “против”, а с останалите акции да запази членствените си права. Тази уредба не беше в синхрон както с приетото за обикновеното АД - акционерът да гласува с всички свои акции против преобразуването, така и граничеше до злоупотребата с права11. Не съществуваше разумно основание при публично АД уредбата да се запази и чл. 126а ЗППЦК беше отменен. De lege lata акционерът на публично АД трябва да гласува “против” решението с всички свои акции, ако не е съгласен с преобразуването. Това ще доведе до прекратяване на членствените му правоотношения и напускане на преобразуващото се дружество. Правото на изкупуване на акциите му от дружеството е вследствие на несъгласието му с преобразуването и е форма на неговата защита.
                      Напусналият акционер в обикновено акционерно дружество има право да получи равностойността на притежаваните преди преобразуването акции съобразно предвиденото в договора или плана за преобразуване съотношение на замяна, чл. 263с, ал. 2 ТЗ. Аналогично на това и всеки акционер, напуснал публично АД, има право да получи равностойността на притежаваните от него акции преди преобразуването на цената, посочена в плана или в договора за преобразуване, чл. 126, ал. 1 ЗППЦК.
                      Към публичното АД се поставя специално изискване за определяне цената на акциите. Необходимо е договорът или планът за преобразуване да съдържа освен съотношението на замяна на акциите, така и справедливата цена на акциите на всяко от дружествата. Справедливата цена се обоснова, като се използват общоприети оценъчни методи. Тя се определя не по-рано от един месец преди датата на договора или плана за преобразуване, чл. 123, ал. 1 ЗППЦК. Изискванията към обосновката на цената и прилагането на оценъчните методи се определят с наредба12. Докато за обикновено АД договорът и планът за преобразуване трябва да съдържат само съотношението на замяната, чл. 262ж ТЗ. Няма изискване справедливата цена да бъде определяна по специален ред, чл. 261б, ал. 1 ТЗ.
                      Както беше посочено в т. 2 по-горе, акционерът трябва да отправи до дружеството нотариално заверено уведомление за напускане в срок до три месеца от датата на преобразуването. Специалната уредба на ЗППЦК създава императивно задължение за публичното АД да изкупи акциите на напускащите акционери. Новоучреденото и/или приемащото дружество е длъжно да направи това в срок до 30 дни от датата на уведомлението, чл. 126, ал. 2 ЗППЦК. В този случай изискването на чл. 111, ал. 5 за придобиване на собствени акции не се прилага. Който извърши или допусне извършване на нарушение на това задължение се наказва с глоба в размер от 2000 до 5000 лв., а на дружеството се налага имуществена санкция в същия размер, чл. 221,
                      ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 2 ЗППЦК.
                      В правото на акционерите да получат цената на акциите си и насрещното задължение за дружеството да я заплати се съдържа специалната им защита срещу това, да бъдат заставени да получат акции против волята си. То е специфично малцинствено право и уредбата му е императивна. По подобие на предимственото право на акционерите и това право не може да бъде отнето с решение на общото събрание на публичното дружество, с клауза в устава или с уговорка в договора за съвместно предприятие. Такива клаузи са нищожни.
                      Правото на изкупуване е вземане на акционера за цената на акцията, като длъжник по него е публичното дружество. В случай на неизпълнение на задължението за плащане на цената на акциите акционерите могат да претендират това по общия съдебен ред.
                      В ЗППЦК е уредена още една хипотеза, която дава право на акционера да иска от дружеството да изкупи всички или част от притежаваните от него акции. Това право на акционерите в публично дружество възниква при сключване на договор за съвместно предприятие. Всеки акционер в публично дружество - страна по договора за съвместно предприятие, има право да иска от дружеството да изкупи всички или част от притежаваните от него акции, чл. 126е, ал. 1 ЗППЦК. В този случай също не се прилагат правилата за търгово предлагане, предвидени в чл. 111, ал. 5 ЗППЦК.
                      За да се породи това право, е необходимо акционерът да е гласувал против решението на общото събрание за одобрение на договора за съвместно предприятие, респективно за последващото му изменение.
                      Цената, по която акционерът има право да иска да бъдат изкупени акциите му, се съдържа в одобрения от КФН доклад на управителния орган на дружеството.
                      Правото на изкупуване на акциите от дружеството при сключване на договор за съвместно предприятие е алтернативно на правото да се иска замяна с акциите в дружеството - насрещна страна по договора. Вместо правото на изкупуване в този договор може да бъде предвидено правото на акционерите в публичното дружество да искат всички или част от притежаваните от тях акции да бъдат заменени с акции в дружеството - насрещна страна по договора, чл. 126е, ал. 2 ЗППЦК.
                      Управителният орган на всяко публично дружество, което ще участва в съвместното предприятие, е длъжен да състави писмен доклад, в който да е описана правната и икономическата обосновка на съвместното предприятие, оценката на активите и другите форми на принос, с които всяка страна участва, както и обосновка на справедливата цена на акциите на публичното дружество, направена на основата на общоприети оценъчни методи, чл. 126в, ал. 1 ЗППЦК. Определянето на справедливата цена на акциите е предпоставка за упражняване на правото на изкупуване, чл. 126е, ал. 1 ЗППЦК.
                      Правото на изкупуване акциите се упражнява в срок 30 дни от датата на общото събрание за одобряване на съвместното предприятие. Акционерът трябва да внесе в съответното публично дружество искане за това.
                      Дружеството е длъжно да заплати цената на акциите в срок до 30 дни след изтичане на тридесетдневния срок за упражняване на правото да се иска изкупуване, но не преди влизане в сила на договора за съвместно предприятие, чл. 126е, ал. 4 ЗППЦК. Преди влизане в сила на договора за съвместно предприятие правото да се иска плащане на цената не е изискуемо13.

                      4. Съпоставка между правото на акционер да напусне обикновено АД при преобразуване и да иска изкупуване на акциите му и аналогичното право на акционер в публично АД

                      Правото на акционер да напусне обикновено АД и да иска изкупуване на акциите му (чл. 263с ТЗ) и правото на акционер да напусне публично АД при преобразуване и да иска изкупуване на акциите (чл. 126 ЗППЦК) са много сходни след законодателната отмяна на чл. 126а ЗППЦК. Въпреки това тези “права” крият различия, което обосновава съпоставката помежду им.

                      Автор:Проф. д-р Камелия КАСАБОВА

                      Източник: "Труд и право"

                      Коментар


                      • Поздрави за fantasy_gt.
                        От такива хора трябва да се поучим, които забелязват неща, които другите не са ги видели и споделиха с всички!
                        С уважение!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

                          Тук ще има хляб в началота на търговията на обединените акции на Албена....

                          Коментар


                          • http://www.investor.bg/novini-i-anal...daryka-224308/
                            Life won't wait for you.

                            Коментар


                            • да, така беше и като свърши емисията на ЦСКА

                              Коментар


                              • Няма търговия вече... Друго си беше да видиш...
                                1
                                1
                                1
                                1
                                1
                                1
                                1...
                                А сега кво... ?!?
                                Скука...

                                Коментар

                                Working...
                                X