IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Булгартабак (BTH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Кмет, синдикати и депутати бранят Слънце - БТ - Стара Загора
    Народни представители от Старозагорски избирателен район, кметът на Стара Загора доктор Евгений Желев и синдикати ще настояват за спешна среща с Надзорния съвет на "Булгартбак холдинг”.

    Повод за срещата е намерението на холдинга да премести производството на цигари от старозагорската фабрика в Пловдив, съобщи Дарик радио. Според кмета доктор Евгений Желев, решението на “Булгартбак” е само в предварителен вариант и не може да влезе в сила, докато не бъде готов и одобрен одитът на “Слънце БТ-АД”- Стара Загора. Според доктор Желев, данните от одита говорят за финансова стабилност на старозагорската фабрика. "Това напрактика обезмисля решението за преместване на производството", аргументира се градоначалникът. Той обаче отказа да представи конкретни цифри, преди да бъде приет одитът на Слънце - БТ - Стара Загора АД.
    През 2005 г. тютюневата фабрика в Стара Загора е успяла да стопи натрупаните от предишни години 9 милиона лева задължения и да приключи годината с нетна печалба над 3 милиона лева. Повишаването на акциза на цигарите не се е отразило върху финансовата стабилност на дружеството. Към момента в Слънце БТ - Стара Загора работят 480 души.

    Коментар


    • Шефът на "Булгартабак" Христо Лачев:

      Засега ще продават само неработещи фабрики

      Кметът на Стара Загора поиска спешна среща с надзорния съвет на тютюневия холдинг

      Засега ще се продават неработещите тютюневи фабрики, те трябва да бъдат приватизирани до средата на лятото. Това каза вчера пред Дарик изпълнителният директор на компанията "Булгартабак" Христо Лачев. Той допълни, че за приватизация на холдинга може да се говори, едва когато останат само трите цигарени дружества в София, Благоевград и Пловдив и манипулационната в плевенското село Ясен.


      Работници от една от големите фирми в Лудогорието ,която се занимава със земеделие - фирма "Салимет" от село Делчево,Разградска област започнаха подготвянето на лехите с тютюнев разсад.

      По думите на Лачев, след като бъдат продадени отделните дружества, чак тогава ще се мисли за продажба на целия холдинг и то само, ако е необходимо и има интерес за това. Решението дали холдингът ще се продава, ще бъде актуален, след като приключи преструктурирането му, ако има интерес към него, коментира още Христо Лачев.
      Преди време Лачев заяви, че ако няма интерес към "Булгартабак Холдинг", той ще остане държавен и няма да се търси приватизация на всяка цена. Тогава той каза, че реално има интерес към холдинга, особено след като вече е било обявено, че след преструктуриране ще останат няколко работещи предприятия. Колкото повече се напредва с преструктурирането, толкова е по-възможна продажбата на "Булгартабак" като цяло предприятие, смята Лачев. Три са вариантите за продажбата на холдинга след неговото преструктуриране - като цяло предприятие, на парче или чрез борсата.
      В рамките на тази година предстои приватизация на неработещите предприятия и част от работещите тютюневи дружества. Според програмата те първо ще се предлагат като цели предприятия, а ако няма интерес, ще се пристъпи към ликвидация и ще се продават активи.

      каре

      Настояваме за среща с Надзорния съвет на холдинг "Булгартабак", на която да заявим, че цигарената фабрика "Слънце" трябва да остане в Стара Загора - градът, в който е основана в началото на миналия век от братя Драганови, обяви вчера кметът Евгений Желев. Решението за срещата е взето на съвместна среща между кмета, депутатите от региона, заместник областния управител Данчо Данев и областните лидери на КНСБ и на КТ "Подкрепа". 480 работни места трябва да останат в нашия град, категоричен е кметът на Стара Загора. Увеличаването на акциза е довело до увеличаване на пазарния дял на цигарите, произвеждани в старозагорската тютюнева фабрика. Имало и данни, че резултатът от миналогодишния й одит е положителен.

      04.04.2006

      Коментар


      • Булгартабак холдинг е подписал договор за износ на наши цигари в Италия, каза Петър Папучаров, директор на фабриката в Благоевград. Тя ще произвежда първата родна марка, стигнала до пазар в Европейския съюз. Очаква се до 15 април да бъдат произведени първите мостри. Вероятно първата поръчка ще е за 6 тона. Преди няколко месеца шефът на холдинга Христо Лачев намекна, че се водят преговори с голям дистрибутор, който има възможност да изнася наши цигари не само за една страна в Европейския съюз.

        Източник: 24 часа

        Коментар


        • Христо Лачев: Решението дали "Булгартабак" да се продава, ще бъде актуално, след като приключи преструктурирането на холдинга



          03 април 2006 | 11:44 | Агенция "Фокус"



          София. Засега ще се продават неработещите тютюневи фабрики, те трябва да бъдат приватизирани до средата на лятото, каза за Дарик радио в предаването “Портфейл” изпълнителният директор на компанията "Булгартабак" Христо Лачев. Той допълни, че за приватизация на холдинга може да се говори, едва когато останат само трите цигарени дружества в София, Благоевград и Пловдив и манипулационната в плевенското село Ясен.
          По думите на Лачев, след като бъдат продадени отделните дружества, чак тогава ще се мисли за продажба на целия холдинг и то само, ако е необходимо и има интерес за това.
          “Решението дали холдингът ще се продава, ще бъде актуален, след като приключи преструктурирането му, ако има интерес към него”, коментира още Христо Лачев.

          Коментар


          • Продават фабриките на Булгартабак до лятото
            03 април 2006
            Източник: DarikNews
            До края на юли трябва да бъдат приватизирани всички дружества на”Булгартабак холдинг”, без трите цигарени фабрики в Пловдив, София и Благоевград и преработвателната фабрика в с. Ясен, Плевенско. Тези от дружествата, които са публични ще бъдат продавани на борсата, а останалите – чрез конкурс. Това каза в предаването”Порфейл”на Дарик радио изпълнителният директор на”Булгаргабак”Христо Лачев. Миналата седмица компания обяви процедура по избор на консултант за продажбата на фабриките. Чак когато те бъдат приватизирани, ще бъде взето решение какво ще се прави с холдинга. Има вариант и той да остане държавен за известно време.

            Коментар


            • Материалчето е от в-к Стандарт

              Съкращават 200 в “Благоевград БТ”

              Над 200 души ще бъдат съкратени от благоевградската цигарена фабрика, научи "Стандарт". Това се налага, за да може предприятието да издържи на голямата конкуренция на пазара. Държавното дружество е изправено до стената заради вдигането на акцизите и цените на цигарите, което пък доведе до по-ниско потребление. Себестойността на продукцията ще се намали, като се редуцира фонд "Работна заплата". В момента в "Благоевград БТ" работят над 1200 човека. В началото няма да се прибягва до съкращения. Всеки от работниците ще прецени дали да напусне, или да остане. Който си тръгне сам, ще получи като обезщетение толкова заплати, колкото са годините му трудов стаж в предприятието. "Да си тръгнат тези, които бяха назначени в последните 8-9 години по партийна линия. Ние сме от 20-30 години тук, тровили сме се и за 150 лева заплата", твърдят по-старите работници.

              Коментар


              • "Булгартабак" търси консултант за продажба на фабриките /от 26 март 2006/

                Ръководството на "Булгартабак холдинг" обяви конкурс за избор на консултант по преструктурирането на компанията. Оферти ще се приемат до 25 април. Участниците могат да са обединения между правни консултанти, инвестиционни посредници и финансови консултанти. Те трябва да имат опити в извършването на финансови и пазарни анализи, оценки на предприятия и активи, както и подготовката на информационни меморандуми.

                Коментар


                • Булгартабак" продава с отстъпка?
                  Цените на цигарите са умишлено занижени от "Булгартабак". Това заяви вчера по БНР Христо Лачев, изп. дир на холдинга. Според него, ако в цената бе калкулиран и акцизът, "Виктори" щеше да струва 2,95 лв., а не 2,60 лв., т.е. това намаление е за сметка на печалбата.

                  Едновременно с това контрабандният внос също е скочил и в момента е не по-малко от 10-15%, смята шефът на БТ.

                  Той припомни, че след поскъпването от началото на годината през февруари са продадени едва 450 т цигари. По думите му през миналата година средномесечно търговията е вървяла по 1500-1600 тона. Елементарните сметки показват, че спадът в продажбите е повече от три пъти. Това е нормален процес след всяко поскъпване, коментира Лачев. И призна, че през първите месеци продажбите са доста ниски. Той не се надява да се повторят миналогодишните стойности, още повече че предстои и отваряне на пазара, но очакванията му са през април и май да се търгуват 1000-1200 тона цигари.

                  Лачев отново потвърди, че след преструктурирането на холдинга под шапката на БТ ще останат "София - БТ", "Благоевград - БТ", "Плевен - БТ", "Слънце" - Стара Загора, и предприятието за преработка на едролистни и ориенталски тютюни в Ясен. Това са предприятията, които генерират финансов ресурс, и реално погледнато, имат шанс да останат на пазара на цигари, обясни Лачев. Според него все още се обсъжда вариантът за сливане на "Пловдив-БТ" и "Слънце" - Стара Загора.

                  90 на сто от цигарите, произведени от "Булгартабак", отговарят и на европейските изисквания. До края на годината блендовете и рецептурите на останалите също ще бъдат приведени в съответствие с изискванията на Европейския съюз, увери Лачев.

                  Коментар


                  • Правителството опитва „нова” приватизация на Булгартабак
                    „Коалицията 3/5/8 - натика тютюнопроизводителите в България в непроходимо блато.
                    Движението за права и свободи, заедно със своите коалиционни партньори БСП и НДСВ, се провали в политиката по отношение на тютюневия сектор в България, като се оттегли от поетите си предизборни ангажименти към заетите в производството му близо 300 000 души". Така започва декларация от края на миналата седмица на Асоциацията на българските градове и региони /АБГР/, изпълнителен директор на която е Ергин Емин.

                    Към 01.03.2006 г.следваше да приключи изкупуването на договорирания произведен тютюн реколта 2005 г., като до сега са изкупени едва 50 % от него. Правителството на тройната коалиция допусна огромни количества тютюнева суровина да залежава в складовете, както на монопола „Булгартабак”, така и във всички частни фирми. Нито една от страните членки на ЕС не допусна залежаване на тютюнева суровина въпреки рестриктивните мерки приети под натиска на Световната здравна организация и на страните непроизводителки на тютюн, се казва още в документа.

                    Според АБГР, липсва визия за подпомагането на реколта 2006 г., като квотата за тази година е значително занижена, което вещае срив на тютюнопроизводството и е лош сигнал, както за производителите, така и за фирмите, които правят инвестиции на „зелено” в отрасъла.

                    Липсата на специална пенсионна система за обхващане на всички земеделски и тютюнопроизводители в страната ще доведе и до липса на пенсии и доходи за хората от такива общини и райони, прогнозират още от асоциацията.

                    Зад бездействието на правителството прозира опит за „нова” приватизация на „Булгартабак- холдинг”, този път на още по-ниска цена, се казва в декларацията. Тя завършва с призив правителството да преразгледа решението за минимална площ за отглеждане на тютюн, което да бъде сведено от 5 на 3 дка.

                    Мила КЮЛЮМОВА

                    Коментар


                    • 2006-03-06 19:11
                      Булгартабак може да се приватизира до края на 2006
                      Миглена Георгиева




                      При силна воля от страна на изпълнителната власт приватизацията на “Булгартабак холдинг” до края на годината може да се случи. Това заяви в предаването “Портфейл” на Дарик радио депутатът от ДПС Юнал Тасим. Според него когато и да се извърши продажбата, тя вече е доста закъсняла, затова е наложително раздържавяването да стане възможно по-рано.

                      За “Булгартабак” трябва да се търси добър купувач, който да съхрани българското производство и да запази утвърдените марки цигари, добави още Тасим.

                      Коментар


                      • Определено чуждите компании ще дойдат и с куп подли стратегии за вземане на пазарен дял. Да се надяваме, че нашите ще са го предвидили и ще имат няколко коза скрити в ръкавите.

                        Коментар


                        • От това по-нормално нашите цигари да стъпят на Европазара няма!
                          Защо не вземат да направят едно проучване от Дневник колко % е възможно да вземем от техния пазар ? Ами в бизнес вестник прилагат жълт стил. Ако ние загубим 50% вътрешен, но спечелим 5% в Европа ползата ще е огромна .
                          Нещо друго 90% от туристите в BG са пробвали Виктори и са им правили дудуци в BG и тази връзка подсъзнателно е много по силна от реклама по Ф1. Пушиш си Виктори под Айфеловата кула и преживяваш как като си бил в БГ са ти правили .... Грубо малко звучи.Но нашите цигари са отлично познати в Европа и имат романтична сила в тях по-силна от рекламата.

                          Коментар


                          • То нашия пазар им отесня че ще се борят за европейския .Тука да не сме
                            малко пушачите ,а и нямаме кой знае какви ограничения за пушачите и при защитни мита и определяне на цените на чуждите цигари от държавата ,пак "успяха" да намалят продажбите.Естествено основно заради акцизите.Но в цената на цигарите основна тежест има акциза, от 80% в България до 100 и повече в Европа така че няма как с ниски производствени цени да отхапем парче от пазара , това става с наложени марки.Като видим реклама на Арда върху фераритата в F1 щото борото струва в румъния толкова ,колкото ардата у нас тогава имаме големи шансове. Единствено като контрабандна стока бяха конкурентни ама и там ни утрепа конкуренцията.Това е общо за нашия цигарен бизнес , а позициите на тютюните на борсата и техните движения са друга работа.Може да загубим пазари , но например Plobt да стане 70 лв.

                            Коментар


                            • Още думата 'ужас' употребена в заглавието поражда големи съмнения за користни цели.

                              Коментар


                              • Дневник не правят анализ, а споменават само някой интересни факти.

                                Коментар

                                Working...
                                X