IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Булгартабак (BTH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • AAAразмер на текстаПускат 12 нови марки цигари
    ММ по-евтин с 10 ст., папиросите по 16 къса в кутия


    Дивидент от 5,5 млн. лв. ще разпредели "Булгартабак холдинг". Това гласува вчера общото събрание на дружеството. Цялата печалба за 2005 г. е 12,3 млн. лв. От тях 10% ще бъдат заделени във фонд "Резервен".Девет нови разновидности на български цигари пуска "Булгартабак". Цените им бяха утвърдени вчера от Министерския съвет. Сред тях са и първите у нас папироси по 16 в кутия. Това са "Глобал" 96 мм на цена от 2 лв., ММ 96 мм за 2,10 лв., "Трезор" за 1,95 лв., "СФ" и "Фемина" също 16 къса на същата цена. Останалите нови марки са "Средец" мек пакет от 20 къса на цена от 2 лв., "Трезор слимс" 20 къса за 2,40 лв; "Ева слимс" за 2,30 лв. и "Невада", твърд пакет, 100 мм на същата цена.
    С 10 стотинки пада цената на ММ 84 мм. Те вече ще се продават за 2,40 лв.
    Три нови вносни марки също бяха утвърдени вчера. "Принс" - "Рич тейст" и "Хайланд тейст" (84 мм, твърд пакет, 20 къса) ще се продават за 4,50 лв. Марката "Слим адженда" - "Блу" и "Ванилия" (100 мм, твърд пакет, 20 къса) ще се продава за 4 лв. Третата е "Рокетс" - "Ориджинал", "Голд" и "Уайт" (84 мм, твърд пакет, 40 къса), които ще са на цена от 7,20 лв. Новите цени ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

    Коментар


    • Много са работили тези пичове..... големи смешки прави тази наша държава

      Коментар


      • Тук някакви странни неща ще се гласуват.
        Половината печалба (без резервите) - за тантиеми?
        Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

        Коментар


        • Булгартабак трябва да се насочи към европейския пазар, тук естественоно ще за губи 30-50% от пазара, но ако вземе 5% от Европейския все едно, че е увеличил продажбите на нащия пазар с 500% ......................

          Коментар


          • AAAразмер на текстаСоломоновско решение за “Булгартабак”

            Невена Мирчева

            Ще поевтинеят ли цигарите от 1 юли, се питат милионите пушачи у нас. Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяви, че от лятото цените вече няма да се фиксират от кабинета, а ще се определят от пазара. Такова било изискването на Брюксел. Следствието от правителственото решение е, че вносните марки ще поевтинеят. Това ще натисне цените и на родните папироси.
            Либерализирането на пазара обаче ще убие четирите ни цигарени фабрики. От началото на годината те загубиха една трета от пазара си заради увеличението на акциза и заради контра-бандата. Ако цените се либерализират, нелегалните цигари ще влизат у нас 1,50 лв. за кутия. А легално вносителите ще продават по 2 лева "Кент" и "Марлборо". Това ще срине поне още с 30-40% пазара на родни марки. "Булгартабак" обаче не може да свали цените. Сега от стойността на всяка кутия "Виктори", 2,20 лв. отиват за хазната, а за всички останали разходи остават 40 ст.
            Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров предприе соломоновски ход. Той угоди на Брюксел, като премахна фиксираните цени. Но от екипа му обясниха, че за да поевтинеят папиросите, трябва се промени Законът за тютюна. А това ще отнеме няколко месеца. Защото, докато бъдат подготвени новите текстове и вкарани в парламента, депутатите ще излязат в лятна ваканция. Така поне до есента "Виктори" ще си остане на старата цена. Схемата е единственият вариант за "спасение" на "Булгартабак". Така холдингът ще има поне още 2-3 месеца да си върне изгубения пазар. Което значи пари за хазната и евентуално по-добра бъдеща продажба.

            Коментар


            • Владимир Каролев*: Досегашните процедури за "Булгартабак" са компрометирани пред инвеститорите


              Интервюто взе Таня ДЖОНКОВА | днес, 19:21




              Владимир Каролев

              [Дневник]


              Ръководството на "Булгартабак холдинг" избра консорциум между адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро финанс" АД - "Балканска консултантска компания" за консултант по преструктурирането на холдинга. Консултантът ще трябва да подготви необходимите анализи и документация за продажбата на тютюневите фабрики. Очаква се продажбите да се осъществят през втората половина на годината.

              Според Каролев при тази процедура по продажбата на дружества на холдинга не би трябвало да има проблем да се стигне до сделки.

              ---------------------

              Г-н Каролев, ще се случи ли най-после продажбата на "Булгартабак холдинг"?

              - С приватизация на цигарени и тютюневи фабрики се занимавам от 1993 г. Тогава бях начинаещ консултант в KPMG. Компанията консултираше казахстанското и узбекистанското правителство при продажбата на тютюневите им индустрии. Тогава в процедурата участваха десетина големи играча. Когато аз се представях, че съм от България, всички ме питаха кога ще се продава "Булгартабак". Мнението на компаниите в бранша беше, че колкото повече се бавим, толкова повече пада цената на фабриките. Спомням си, че един белгиец, който тогава работеше за "Филип Морис", ми каза как се оценява тютюневата индустрия. Оценява се пазарът - колко хора живеят в една страна и колко от тях пушат. Ако пазарът се оценява на 100 единици, от него се изваждат машините, които трябва да се купят, както и стойността на рекламата и маркетинга, които трябва да се направят, за да се създадат марки, ако няма такива. Върнах се в България, тогава зам.-министър на търговията беше Станимир Бързашки. Споделих с него тези виждания, той каза, че съм прав, но "Булгартабак" няма да се приватизира скоро. Оттогава всяко ново правителство прави стратегии за "Булгартабак", но сделка и досега няма. Годините, в които можеше да се вземе над милиард долара за компанията, бяха от 1993 до 1996 г.



              Защо не се стигна до сделка досега при толкова много опити?

              - Когато се заговори за приватизация на "Булгартабак", реакцията винаги е, че като се продаде, ще се спре изкупуването на тютюн. А двете неща нямат нищо общо. Колко ще се продават български тютюни зависи само от това дали пушачите искат да пушат такива тютюни. Така че това много пъти е бил фалшив аргумент, който политиците са използвали - да не продаваме "Булгартабак", защото ще има проблеми с изкупуването на тютюни. Но преработвателните дружества на холдинга вече не са най-големият изкупвач на тютюни от години. Компании като "Сокотаб" и "Даймон" ги изпревариха.



              В какво се изразява вашата работа като консултант по преструктурирането на холдинга?



              - Ние ще трябва да продадем държавното участие в 11 фабрики от структурата на "Булгартабак". Това са всички предприятия без цигарените "София БТ", "Благоевград БТ", "Пловдив БТ" и "Слънце - Стара Загора БТ", както и тютюневата фабрика в Плевен. Тези 11 дружества ще се продават по всякакъв метод - борса, конкурс, търг или като активи. Малко по-късно ще стане ясно дали и как ще се продават "Кърджали БТ" и "Гоце Делчев БТ".

              Другото предприятие, което ще се продава на този етап, е "Юрий Гагарин БТ". То на практика обединява три различни производства в едно и ако искаме да продадем основния актив с голяма конкуренция, може би не трябва да го продаваме като цяло. Би могло някоя от цигарените фабрики на "Булгартабак" да купи цеха за филтри, а на инвеститорите да се предложи печатарската дейност. Но пък по този начин би се забавила приватизацията, така че ако алтернативно би могло да се продаде "Юрий Гагарин БТ" на борсата, а след това купувачът му ще извърши необходимото преструктуриране и модернизация.

              Коментар


              • http://www.novinar.net/main.php?act=...r=MTkyNzsxMA==

                Коментар


                • В началото на август ще стане ясна съдбата на основните шест предприятия от структурата на "Булгартабак Холдинг"



                  26 май 2006 | 16:09 | Агенция "Фокус"





                  Благоевград. Преструктурирането на "Булгартабак Холдинг", финансовото състояние на предприятията, ефектът от въведените акцизи в началото на годината, износът и изкупуването на тютюна бяха сред темите, които обсъждаха на днешната среща на Надзорния и Управителния съвет на "Булгартабак Холдинг" в Благоевград. “Само преди седмица беше избран консултантът, който ще трябва да предложи в кратък срок начините, по които ще бъде преструктурирана първата група от предприятия, т.е. предприятията, които работят в областта на тютюнопреработването и дружеството “Юрий Гагарин”. Очакването е, че независимо от вариантите, които бъдат избрани, най-вероятно през юли или в началото на август дружеството “Юрий Гагарин” ще бъде предложено за продажба.
                  Другият вариант е чрез конкурс, най-вероятно през септември, дружеството отново да бъде приватизирано. До края на годината продажбите ще бъдат реализирани, а дружествата, които не могат да бъдат продадени да бъдат приведени в ликвидация, подчерта министър Овчаров .
                  До началото на август ще имаме ясна идея за възможните варианти по развитието на онези 6 предприятия, които в момента се разглеждат като работоспособни.
                  Информацията е на радио “Фокус” – Пирин.

                  Коментар


                  • Румен Овчаров: Финансовите резултати на дружествата в “Булгартабак холдинг” са сравнително добри



                    26 май 2006 | 16:42 | Агенция "Фокус"





                    Благоевград. Дружествата от групата на “Булгартабак холдинг” възстановяват производството си, обяви на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. “За предприятието в Благоевград от спад с 65 % през февруари 2006, през месец април спадът е само 11 %, т.е. предприятието е вече близо до този резултат, който очаквахме да бъде получен”, допълни министър Овчаров. По думите му подобен добър резултат има и в дружеството в Пловдив, където през януари спадът идва с повече от 52 процента, а през април 2006 само с 14 % в сравнение с 2005 година.
                    “Като цяло финансовият резултат за месец март е изключително по-слаб, отколкото е бил през миналата година, но с възстановяването на производството очакваме, че финансовото състояние на дружествата от Холдинга ще се възстанови”, допълни Овчаров.
                    Информацията е на радио “Фокус” – Пирин.

                    Коментар


                    • BTH )) И тук със сигурност ще има дивидент ))))) min Левче !!!
                      Умереният риск винаги печели ! ))))))

                      Коментар


                      • 12 май 2006
                        Нова марка цигари бори контрабандата
                        в-к "Монитор"

                        запиши отпечатай изпрати на приятел


                        Избират дизайн на българската “Ева” между осем варианта


                        "Булгартабак" пуска в скоро време нова марка цигари, с която да даде отпор на контрабандата в сегмента "слимс", каквито са "Карелия" и EVE, съобщиха от дружеството, ръководено от Христо Лачев. Новите български папироси ще се казват "Ева", а цената им ще е по-ниска от сега съществуващите марки на "Булгартабак" от типа "слимс". В момента "Карелия" например може да се намери от 1.50 лв. във фрийшоповете до 2 лв. по магазини и будки.
                        Дизайнът и окончателният вид на опаковката на елегантните "Ева" все още се уточняват, казаха от "Булгартабак" Работи се по 8 варианта.
                        Холдингът обмисля и разширяване присъствието на наши марки на арабския пазар. За целта се готвят нови опаковки на цигарите "Виктори", които ще се пуснат там в кутии с различни ярки цветове. С нов дизайн ще се появят на родния пазар и цигарите "ММ".
                        "Булгартабак" има достатъчно богата гама от марки и няма особена нужда от увеличаване на асортименти, твърди Лачев в интервю за електронното издание "Кросс". По думите му качеството на нашите цигари отдавна се покрива с европейските изисквания, а водещите български марки са по-добри от масовите европейски марки - и като съдържание на никотини, катрани и въглероден оксид, от една страна, сме в европейските норми, и като качеството на тютюните, които влагаме.
                        За първото тримесечие на т.г. обаче холдингът отчете спад с близо 30 на сто в продажбите си, заради по-високите цени. Сред най-засегнатите марки са "Престиж" и "Средец", докато при "Виктори" той е 25 на сто.
                        Неотдавна от "Булгартабак" обявиха и други мерки, с които да намалят контрабандата, която по неофициални данни заема между 10 и 15%. От следващия месец се променя изцяло принципът на дистрибуция на български цигари, като се въвежда райониране на регионален принцип. Така всеки един дистрибутор, който отговаря за определен регион съвместно "Булгартабак", ще контролира продажбата на цигари в крайните точки. Едното от изискванията към дистрибуторите е, ако съответен магазин или съответна крайна точка на продажба реализира и контрабандни цигари, да му бъдат спирани българските доставки. По този начин рязко ще се намали потокът на клиенти към него, от една страна, и от друга страна, ще го лиши от възможността да крие нелегалните доставки под официалните.
                        От "Булгартабак" все още чакат отговор от кабинета на предложението да бъде удължен до края на годината срокът за действие на фиксираните цени на цигарите. Ако това не стане, от 1 юни ще има свободно ценообразуване, което може да доведе до ново поскъпване, твърди Лачев. Ще се появят и други конкуренти на пазара със свои предложения за цени, затова не е ясно дали "Булгартабак" ще успее да устои на конкурентния натиск.

                        Коментар


                        • Едно повишение на цените на цигарите с 10% ще оправи положението.

                          Коментар


                          • Консултантът на“Булгартабак“ще бъде обявен на 5 май
                            Bulgarian Post - 03 Май 16:49
                            На 5 май ще бъде обявено кой ще е консултантът по преструктурирането на“Булгартабак холдинг“АД. Решението ще бъде взето на заседанието на Надзорния съвет на холдинга. Готов е докладът за трите консорциума, които са кандидатствалите в конкурса за консултант.Избраният консултант ще трябва да подготви анализите, необходими за предстоящите сделки за продажба на по-голямата част от предприятията на“Булгартабак холдинг“АД с изключение на четирите цигарени фабрики -“Благоевград-БТ“,“София-БТ“,“Пловдив-БТ“и“Слънце Стара Загора-БТ“, както и манипулационното дружество“Плевен-БТ“АД.Крайният срок да приключване на преструктурирането на“Булгартабак холдинг“е месец юли 2006 г., съобщи изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев.Предварителната програма на холдинга за преструктуриране и приватизация беше пусната на фондовата борса в края на февруари 2006 г. Досега в нея е настъпила една съществена промяна – дружеството“Пловдив-Юрий Гагарин- БТ“ще се продава цяло, а не на части, както беше предвидено.Приватизацията трябва да бъде бърза, прозрачна и безкомпромисна, категоричен е изпълнителният директор Христо Лачев.Според него най-чистият начин за раздържавяване е чрез фондовата борса и вероятно така ще се действа и спрямо Булгартабак. Конкретните предложения за начините на продажба обаче ще бъдат направени от консултанта.Повече за офертите на трите консорциума и програмата за преструктуриране и приватизация на“Булгартабак холдинг“АД четете в Bulgarian Post

                            Коментар


                            • actualno.com - Три консорциума са подали оферти за консултант на "Булгартабак холдинг" АД




                              Оферти за участие в конкурса за избор на консултант по преструктурирането на "Булгартабак холдинг" АД са подали три консорциума, съобщиха от дружеството. Срокът за подаване на офертите изтече вчера в 17 ч. Кандидатите са "Първа финансова брокерска къща" - "Легаком", "Камбуров" - "Транзакта" - "Булброкерс" и Адвокатско дружество "Събев и съдружници" - "Евро-финанс" АД - "Балканска консултантска компания" ООД.

                              Офертите им ще бъдат отворени от комисия и до края на седмицата ще бъдат разгледани, а при необходимост ще бъдат изискани разяснения по тях. След това предложенията ще бъдат класирани по предварително определените критерии.

                              Коментар


                              • С над 55% нарастват приходите за 2005 г. на нароченото за затваряне Слънце-Стара Загора БТ
                                Печалбата на Слънце-Стара Загора БТ за 2005 г. е достигнала 2.246 млн. лв. Това показва одитираният финансов отчет на компанията, цитиран от в. Пари. Това е близо 10 пъти повече спрямо положителния финансов резултат за 2004 г. в размер на 228 хил. лв. Подобряването на отчета за доходите се дължи изцяло от разширяването на дейността на компанията, съобщават от бизнес ежедневникът.

                                С над 55% са се увеличили приходите от продажби през 2005 г. Общият им обем е достигнал 41.578 млн. лв., от които над 39 млн. идват от продажби на продукция. Разходите за материали и други икономически елементи пък са нараснали с 46.9% - почти до 39 млн. лв.Слънце-Стара Загора БТ е една от компаниите, които ще останат в структурата на Булгартабак холдинг заедно със София БТ, Благоевград БТ и Пловдив БТ.

                                Надзорният съвет на "Булгартабак холдинг" е решил да прекрати производството на цигари във фабриката в Стара Загора и изцяло да прехвърли досегашната й дейност в "Пловдив БТ". Това става ясно от програмата за преструктуриране на холдинга и приватизация на негови дружества, представена на Българската фондова борса.
                                В оповестената от борсата информация се казва, че осъществяваните от "Слънце Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ" дейности ще се концентрират в пловдивската фабрика, като за тази цел там ще се изгради и нова производствена площадка.

                                Изграждането й ще започне след изготвянето на одитираните отчети на дружествата към 31 март т. г. и след анализ на дейността им през първото тримесечие. Изпълнителният директор на холдинга Христо Лачев отказа да коментира защо се затваря цигарената фабрика в Стара Загора.

                                В програмата за преструктуриране и приватизация на холдинга е записано, че след изпълнението й "Булгартабак" ще разполага с 3-4 цигарени предприятия и една фабрика за преработка на тютюн - "Плевен БТ". Със сигурност на етапа остават да работят цигарените фабрики в Благоевград, София и Пловдив.

                                Всички останали БТ-фирми ще бъдат приватизирани чрез публично оповестени конкурси или на фондовата борса. Дружествата, за които не се намери купувач, ще бъдат ликвидирани.

                                Коментар

                                Working...
                                X