IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Булгартабак (BTH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • v-k Standart- Продават 11 дружества до декември

    обяви Георги Костов от управата на "Булгартабак". До края на октомври ще бъдат обявени конкурсите за "Сандански-БТ" и борсовата продажба на "Пазарджик-БТ". След тях идва редът на дружествата в Смолян, което е на конкурс, и Дупница - на борсата. В началото на новата година ще се реши дали преработката на тютюните ще се концентрира само в с. Ясен, или ще се запазят и "Кърджали-БТ" и "Гоце Делчев-БТ". До март догодина може да има политическо решение каква ще е съдбата на холдинга.
    Невена Мирчева

    Коментар


    • v-k Monitor- Спад с 24% в продажбите на “Булгартабак” за 9-те месеца
      Валентин Георгиев
      Само една фабрика ще преработва тютюна
      Следващата тютюнева реколта - 2007 , ще се преработва изцяло само в една фабрика - в с. Ясен, Плевнско, казаха от "Булгартабак". Тава ще стане, независимо по каква схема ще протича изкупната кампания. Целта е с максимално целогодишно натоварване на едно предприятие да се постигне намаляване себестойността на продукцията и на разходите.
      Пари за тазгодишната изкупна кампания са осигурени след успешната продажба на "Юрий Гагарин БТ". За 9-те месеца "Булгартабак" е реализирал експорт на качествени тютюни от 5 700 тона. Тази есен ще бъдат изкупени 7 115 тона, които ще бъдат преработвани в три манипулационни - в с. Ясен, Гоце Делчев и Кърджали.

      ПЕЧАЛБА НА ЦИГАРЕНИТЕ ФАБРИКИ ЗА ДЕВЕТМЕСЕЧИЕТО (В МЛН. ЛВ.)
      Дружество 2005г. 2006 г.*
      Благоевград БТ 54.6 29.7
      София БТ 23.5 10.9
      Пловдив БТ 11.2 5.3
      Слънце Ст. Загора БТ 9.7 3.5
      Булгартабак холдинг 13.3 17.3

      * - по прогнозни данни

      Няма да сливат “Пловдив БТ” и “Слънце Стара Загора БТ”
      Плановете са до края на март идната година да се вземе политическо решение за 4-те цигарени фабрики на база анализ на пазара след влизането ни в ЕС. Идеята за сливане на "Пловдив БТ" и "Слънце Стара Загора БТ", която бе лансирана в началото на годината, вече не е актуална, каза Лачев. Причината е, че това няма да доведе до създаването на трето здраво и конкурентно предприятие.
      По повод предстоящите съкращения Лачев отказа да съобщи колко точно ще бъдат съкратени, както и кога започва процесът. "Това е тежък и неприятен процес, но трябва да го направим, иначе е поставено под заплаха цялото съществуване на групата", коментира той. Миналата седмица "Булгартабак" е започнал преговори със синдикатите за съкращения във всички работещи структури на групата за да се повишат конкурентоспособността и възможностите за съхранение на пазарния дял. Изпълнителният директор на холдинга гарантира, че заплатите няма да бъдат намалени.


      Сериозен спад от близо една четвърт в продажбите на цигари отчита "Булгартабак" за деветте месеца на тази година спрямо същия период на 2005 г. по прогнозни данни. Това съобщи шефът на холдинга Христо Лачев, който представи новите мерки за икономии, намаляване на разходите и себестойността на продукцията с цел повишаване конкурентоспособността и оцеляване на дружеството. Сред тях са промяна в методите на ценообразуване и съкращения във фабриките, от които най-много ще бъде засегната "Благоевград БТ".
      И четирите цигарени фабрики в Благоевград, София, Пловдив и Стара Загора ще имат двоен спад в печалбите си за деветмесечието, прогнозира Лачев. Докато за този период на 2005 г. дружеството в Благоевград е реализирало 54.6 млн. лв., то през 2006 г. цифрата е 29.7 млн. лв. За "София БТ" и "Пловдив БТ" тези показатели са съответно 23.5 млн. лв./ 10 млн. лв. и 11.2 млн. лв./ 5.3 млн. лв. Холдингът обаче отчита ръст на печалбата, защото я формира от комисиони и роялти - т.е. взема процент от продажбите на фабриките, а както е известно цената на цигарите е достатъчно увеличена.
      Лачев посочи и друг показателен пример, който показва, че родните цигарени фабрики работят 2-3 пъти под нормалните стандарти за ефективност. В световен мащаб едно предприятие се смята за ефективно, ако 300 души произвеждат 10 000 тона на година. За сравнение в Благоевград работят 1250 човека и произвеждат 11-12 000 тона, а в София - 450 души, на които се падат скромните 5-6 000 тона. В същото време в Европа има предприятия със 700-800 заети, които произвеждат до 50 000 тона годишно. Освен това средната работна заплата в нашите цигарени фабрики не много по-ниска от тази в ЕС. В "Благоевград БТ" например вземат средно по 1 500 лв, уточни шефът на "Булгартабак".
      Сред мерките за по-нататъшно преструктуриране на "Булгартабак" е и активната продажба на дружества от системата, които са в по-лошо финансово състояние. Още този месец ще бъде обявен конкурс за приватизацията на тютюневата фабрика в Сандански, съобщи Георги Костов, шеф на дирекция "Приватизация и преструктуриране"в "Булгартабак". Решение за това трябва да вземе УС на холдинга. Друго тютюнево дружество - "Пазарджик БТ", което е публично, вероятно ще бъде продавано на фондовата борса, който метод засега доказва, че е сред най-ефективните.
      Лачев похвали сделката за едно от печелившите дружества на "Булгартабак", осъществена на БФБ преди седмица - тази за фабриката за филтри и опаковки "Юрий Гагарин БТ". По думите му тя е донесла 10 млн. лв. повече от очакванията, като е осигурила свеж финансов ресурс за предстоящата изкупна кампания на холдинга.
      Не се притесняваме от това кой е закупил "Юрий Гагарин БТ", категоричен бе Христо Лачев. Имаме с купувача 3-годишен договор, в който "Булгартабак" е поел ангажимента да купува и ползва 80 на сто от продукцията на фабриката, а новите й собственици на свой ред - да поддържат същото качество.
      До края ноември трябва да стане ясна и съдбата на други две манипулационни - в Смолян и Дупница, продължи Георги Костов. В края на годината в системата на "Булгартабак" трябва да останат 4-те цигарени фабрики и тютюневите дружества в с. Ясен, Плевенско, Кърджали и Гоце Делчев. За останалите ще бъде обявено кога и как

      Коментар


      • Също мисля, че КНФ трябва да вземе някакви мерки във връзка с подобни изказвания!? Предполагам, че официалните данни от отчетите ще са донякъде различни и за поне едно от дружествата ще се разминават с около 20%. Какво правим тогава, ако съм взел грешно решение на база: “необичайна промяна на цената на акциите” настъпила след неговата информация
        Така или иначе господинът е направил публично достояние факти и обстоятелства касаещи публични дружества, за които е притежавал вътрешна информация (може би с користна цел ) Разбирам, че не е някоя важна клечка като участник в инвестиционен форум например, но все пак да си мери приказките.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Симона
          Тоя Лачев доста солидна глоба трябва да отнесе, че разказва на пресконференция какви са печалбите за деветмесечието Трябва да се стреснат и да знаят кога, какво и къде да правят.
          Sinon4e, te vinagi taka gi obiaviavat, interviuta i preskonferencii
          lipsata

          Коментар


          • Тоя Лачев доста солидна глоба трябва да отнесе, че разказва на пресконференция какви са печалбите за деветмесечието Трябва да се стреснат и да знаят кога, какво и къде да правят.

            Коментар


            • По предварителни неконсолидирани данни за деветмесечието на 2006 г. Благоевград БТ ще има печалба от 29,7 млн. лв., София БТ ще е печалба от 10,9 млн. лв., докато Пловдив БТ и Слънце Стара Загора ще обявят положителен финансов резултат от 5,3 и 3,5 млн. лв. Холдинговото дружество ще е на печалба от 17,3 млн. лв.
              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

              Коментар


              • Видях, мерси:

                "Днес, 03 октомври 2006 год., на смесен закрит аукцион, организиран от Българската фондова борса, успешно бе продаден мажоритарен пакет акции/67%/ от капитала на "Юрий Гагарин БТ"-Пловдив, собственост на Булгартабак Холдинг АД. Пакетът в размер на 672 616 бр.акции бе продаден на средна цена 41.04 лева за акция или общо за 27,606,541 лева. Миноритарният пакет в размер на 136 220 бр. акции, представляващи 13.57% от капитала на дружеството, бе предложен за продажба на аукциона едновременно с мажоритарния пакет. От този пакет бяха продадени 131 517 бр.акции при средна цена 36.71 лева за акция."

                В сметката на Булгартабак холдинг трябва да влязат 32 434 530.00 лева до няколко дни.
                Как ли ще се отрази на цената на акциите му????
                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                Коментар


                • Първоначално изпратено от markov
                  Някои има ли инфо какво стана с продажбата на Юри Гагарин?
                  Цената на холдинга днес е нагоре с 2 лева , явно има позитивни учаквания
                  Ами виж в темата "Пловдив Юрий Гагарин БТ АД (GAGBT)"
                  "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

                  Коментар


                  • Някои има ли инфо какво стана с продажбата на Юри Гагарин?
                    Цената на холдинга днес е нагоре с 2 лева , явно има позитивни учаквания
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                    Коментар


                    • Консолидираната печалбата на Булгартабак със спад от 66% за полугодието
                      Консолидираната печалба на Булгартабак Холдинг се е понижила за първите шест месеца на годината с близо 66% до 6.54 млн. лева от 19.18 млн. лева година по-рано, сочи отчетът на дружеството, публикуван на БФБ.

                      Влошаването на резултата до голяма степен се определя от спада в приходите на холдинга с 19.6% до 156.26 млн. лева от 194.1 млн. лева преди година основно заради намаляването на приходите от основна дейност, от които най-осезателно се понижават приходите от продажба на продукция.


                      Спад бележат и консолидираните разходи през първото полугодие, които намаляват с 13.4% до 146.6 млн. лева от 169.3 млн. лева година по-рано.


                      Холдингът е с основен капитал в размер на 7.37 млн. лева и собствен към края на първото полугодие в размер на 367.31 млн. лева.


                      На проведеното в края на юни общо събрание на акционерите на Булгартабак холдинг АД бе гласувано за разпределяне на брутен дивидент от 0,7549 лв. на акция (0,7021 лв. нетен).


                      Основен акционер в капитала на холдинга е държавата с дял в размер на 79.83% от капитала на холдинга.


                      От холдинга очакват изпълняване на програмата за преструктуриране да завърши до края на годината, като в неговия състав е възможно да останат само двете цигарени фабрики София-БТ и Благоевград-БТ, както и тютюнопреработвателното дружество Плевен-БТ АД.


                      Днес по позицията се изтъргуваха 50 акции, при което книжата на тютюневия холдинг регистрираха повишение от 2.6% до средна цена от 32.60 лв. за брой.


                      Офертите при позицията в края на деня приключиха на нива от 32.80 лв. "продава" и 31.50 лв. "купува" за брой.

                      Коментар


                      • .....Един от водещите световни производители на цигари * британската компания "Империал табако груп" (Imperial Tobacco Group), не се е отказал от експанзията си както чрез навлизане на нови пазари, така и чрез закупуване на по-малки фабрики. Това заяви в интервю изпълнителният директор на компанията Гарет Дейвис, цитиран от Econ.bg......

                        Коментар


                        • вижте нещо по темата
                          Материал от в-к "Дневник"-Македония от 25/07/2006 :

                          "Джапан Табако" ще строи фабрика в Сърбия.
                          Мултинационалната компания "Джапан Табако", трети по големина производител на цигари и тютюневи изделия ще вложи повече от 100 милиона долара в Сърбия, обяви Тамер Течириоглу, новият директор на "Дуванска индустрия Сента" /прев."дуван"-"тютюн" на български/, която е собственост на японците.
                          Парите ще бъдат вложени във всички етапи, от производство до продажба и дистрибуция.
                          - Само в производството ще бъдат инвестирани 35 милиона долара, понеже "Джапан Табако" иска да изгради фабрика от световна класа, която да работи съгласно новите международни стандарти за качество - каза г-н Течироглу.
                          Той обяви, че "Джапан Табако" през 2007 година ще отвори още една фабрика в Сърбия, която ще използва най-модерно оборудване.
                          Фабриката в Сента ще произвежда международните "брендови" цигари CAMEL, WINSTON, MORE, MONTE CARLO.
                          Фабриката ще произвежда 5 000 тона от тези марки цигари, които ще бъдат предназначени за вътрешният пазар в Сърбия и за износ в съседните държави.


                          ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО МИНКЕ! А ТЕЗИ 100 МИЛИОНА ДОЛАРА КАТО ИНВЕСТИЦИЯ СЕ БЯХА НАСОЧИЛИ КЪМ БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ 1 ГОДИНА АКО ПОМНИТЕ....АМА ВИДНИТЕ "ДЪРЖАВНИЦИ" И КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ РАЗВАЛИХА ВСИЧКО.

                          Коментар


                          • "Империал табако" следи България


                            "Дневник" | днес, 15:46 | E-MAIL



                            Един от водещите световни производители на цигари в света - британската "Империал табако груп" (Imperial Tobacco Group), не се е отказал от експанзията си както чрез навлизане на нови пазари, така и чрез закупуване на по-малки фабрики. Това заяви в интервю за агенция "Блумбърг" изпълнителният директор на компанията Гарет Дейвис. В него той посочва, че ще се обсъжда придобиването на няколко по-малки компании, като веднага след това дава пример с България и Турция, където се подготвят продажбите на цигарени предприятия. При последната процедура за приватизация на "Булгартабак холдинг" през 2004 г. "Империал табако" беше сред тримата кандидати за покупка, но до финала тогава достигна "Бритиш американ табако", но заради проточилата се процедура по-късно и тя се отказа.

                            В същото време компанията може да започне да продава своя продукция за първи път в САЩ. Основната причина е в спада на потреблението на тютюневи изделия във Великобритания и по-малкото законодателни пречки в САЩ. За да не попадат под ударите на регулаторите и закона в щатите, от британската компания не предвиждат сливания с други компании там. Американците пушат 7% от цигарите в света и допринасят за 30% от печалбите на тютюневата индустрия в глобален мащаб. Там "Империал", който произвежда марките West и Dafidoff, ще се конкурира с гиганта "Алтрия", който произвежда Marlboro и с "Рейнолдс Америкън" с "Кемъл".

                            Коментар


                            • Prihodite ot prodajbata na GAGBT prez Septemvri sashto shte se dobavqt tuk .................

                              Коментар


                              • ..Нетната печалба на Булгартабак холдинг за първото шестмесечие възлиза на 19,59 млн. лв. в сравнение с 12,1 млн. лв. за съответния период на 2005 година...........
                                Aide nagore !

                                Коментар

                                Working...
                                X