IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проучване и добив на нефт и газ АД (NGAZ / GAZ)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Разсъждавате много, ама не купувате акции

Коментар

• Има изграден нов сондаж р-1 искър, ако се поровите ще намерите документи които доказват, че пднг са в етап свързване към централен газопровод. Сондажа се намира на 4 км източно от гр.Кнежа. Аз мисля, че това е ново находище.

Не е препоръка!
      Byrzai bavno!

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
        ок, и аз така го разбирам, но това означава, че миналата година не са правили или не капитализирали тези разходи, затова сега има такова увеличение на печалбата. В противен случай, ако правят едно и също няма да има изменение на печалбата.
        Имали са и в предишни години - 2012 са били нетно 2,2 млн, (придобити 6,6 и отписани 4,4). Към края на 2011 са имали капитализирани разходи за 3,7 млн.

Коментар

ок, и аз така го разбирам, но това означава, че миналата година не са правили или не капитализирали тези разходи, затова сега има такова увеличение на печалбата. В противен случай, ако правят едно и също няма да има изменение на печалбата.
          ще стигнеш и ти до моето заключение, споделено по-долу

самото капитализиране на разходи не прави печалба...компенсира + и- и прави 0

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
            Ами търсиш нефт и газ, правиш сондаж тук - нищо, там - нищо, изграждаш съоръжения с мисълта че все ще намериш нещо (съжалявам за лаишкия изказ) и това са ти разходи, нали? Ама ти казваш - ще капитализирам тези разходи, щото все нещо ще намеря/съм намерил и ще го пишем в стойността на това дето имам. Това при равни други условия би увеличило печалбата, защото непризнаваш разходите, а го минаваш като инвестиция (примера със съборената къща) и в активите ти се появяват разни активи. Аз поне така го разбирам.
            И съответно предвид структурата на групата вдигайки печалбата на Газ, вдигаш конс печалбата на Зърнените и после и конс печалбата на Хима.
            Ако нещо бъркам може някой да ми разясни и на мен.
            В общи линии си прав. Капитализират разходи по проучването, предварителни сондажи, може и концесионните такси се да се вкарат тук, изобщо всеки разход, който бъде счетен за пряко свързан с разработването на находището може да се изпише по този начин. Стига да са от текущия счетоводен период обаче - минали разходи не могат да се рекласифицират.

Коментар

Ами търсиш нефт и газ, правиш сондаж тук - нищо, там - нищо, изграждаш съоръжения с мисълта че все ще намериш нещо (съжалявам за лаишкия изказ) и това са ти разходи, нали? Ама ти казваш - ще капитализирам тези разходи, щото все нещо ще намеря/съм намерил и ще го пишем в стойността на това дето имам. Това при равни други условия би увеличило печалбата, защото непризнаваш разходите, а го минаваш като инвестиция (примера със съборената къща) и в активите ти се появяват разни активи. Аз поне така го разбирам.
              И съответно предвид структурата на групата вдигайки печалбата на Газ, вдигаш конс печалбата на Зърнените и после и конс печалбата на Хима.

Коментар

• БСЕ-трейдър говори за разходи по изграждане на актив, които се признават и капитализират и стават част от балансовата стойност на изградения актив.

Тук явно става сума за капитализиране на разходи свързани с Research & Development.

Принципно по МСС разходите по проучвания (research) се изписват като разход, а разходите свързани с (development stage) или на Български разработването могат да се капитализират.

Тоест разходите свързани с проучване на тези залежи за наличие на ресурс се появяват в Баланса като актив, но не се изписват като разход в ОПР-то. Там те ще се изписват постепенно под формата на амортизация.

Естествено, за да видите реалната картинка ще трябва да надникнете в Паричния поток, за да видите ефекта от плащанията, ако са били кеш.

Ако не са платили кеш, тогава ще има и сериозен ръст в задълженията към доставчици или други задължения (зависи къде са ги шляпнали).

Пример:
                Направили са разходи за проучвания за 5 000 000 лева. Платили са кеш 3 000 000 лева и 2 000 000 ще платяд до 3 месеца.

Счетоводно нещата стоят по следния начин:

Дебит 5 000 000 (активите) това е увеличение
                Кредит 3 000 000 (кеш) това е намаление на кеша
                Кредит 2 000 000 (задължения към доставчици) увеличение на задълженията
                Veni, Vidi, Vici

Коментар

и аз като рових намерих такива счетоводни коментари, но как това увеличава печалбата през тази година не разбирам

Коментар

Мисля си че ми е ясно, но ето на какво попадам като напиша в гугъл, пример с който може би ще ви стане повече ясно:

"Фирма притежава земя за 10 хил. лева и стара сграда с балансова стойност 50 хил. лв. Предстои сградата да бъде съборена и на нейно място да се построи нова. Може ли разходите по събарянето на старата сграда да се капи¬тализират в стойността на новия квалифициран актив?

Настоящият отговор е изготвен при допускането, че пред¬приятието прилага Национални стандарти за финансови отчети за мал¬ки и средни предприятия. При това изходно положение за конкретния казус следва да се приложат изискванията на СС 16 Дълготрайни ма¬териални активи и по-специално т. 4.1, буква „а' и т. 11.1 от стандарта. В този смисъл предприятието следва да признае в цената на придобива¬не (себестойността) на новата сграда всички разходи, свързани с под¬готовката на терена, където ще се изгражда новият актив (сграда). Тези разходи, в т.ч. и разходите по ликвидация на старата сграда, са с харак¬тер на преки разходи, които са част от цената на придобиване на ново¬изградения актив. В този смисъл няма пречки разходите по ликвидация¬та на старата сграда да се капитализират в себестойността на новата, доколкото с тях или част от тях не се превишава справедливата стой¬ност на новоизградения актив. При условие че това е така, частта от превишението следва да се признае като текущ разход."

И ако си затворим очите за последните 2 изречения ... не отчитаме едни разходи дето правим, а казваме че актива ни струва повече отколкото реално струва. Дали е така няма как да знаем, но всичко с капитализирането на разходи си е червена лампичка.
                    и аз като рових намерих такива счетоводни коментари, но как това увеличава печалбата през тази година не разбирам

Коментар

• Мисля си че ми е ясно, но ето на какво попадам като напиша в гугъл, пример с който може би ще ви стане повече ясно:

"Фирма притежава земя за 10 хил. лева и стара сграда с балансова стойност 50 хил. лв. Предстои сградата да бъде съборена и на нейно място да се построи нова. Може ли разходите по събарянето на старата сграда да се капи¬тализират в стойността на новия квалифициран актив?

Настоящият отговор е изготвен при допускането, че пред¬приятието прилага Национални стандарти за финансови отчети за мал¬ки и средни предприятия. При това изходно положение за конкретния казус следва да се приложат изискванията на СС 16 Дълготрайни ма¬териални активи и по-специално т. 4.1, буква „а' и т. 11.1 от стандарта. В този смисъл предприятието следва да признае в цената на придобива¬не (себестойността) на новата сграда всички разходи, свързани с под¬готовката на терена, където ще се изгражда новият актив (сграда). Тези разходи, в т.ч. и разходите по ликвидация на старата сграда, са с харак¬тер на преки разходи, които са част от цената на придобиване на ново¬изградения актив. В този смисъл няма пречки разходите по ликвидация¬та на старата сграда да се капитализират в себестойността на новата, доколкото с тях или част от тях не се превишава справедливата стой¬ност на новоизградения актив. При условие че това е така, частта от превишението следва да се признае като текущ разход."

И ако си затворим очите за последните 2 изречения ... не отчитаме едни разходи дето правим, а казваме че актива ни струва повече отколкото реално струва. Дали е така няма как да знаем, но всичко с капитализирането на разходи си е червена лампичка.
                      Last edited by BSEtrader; 19.09.2013, 12:46.

Коментар

някой, който е по-навътре в счетоводството да обясни, какво означава тези капитализирани разходи, които увеличават печалбата, защото на мен признавам си не ми е ясно
                        и аз доста се зачудих
                        освен да са капитализирали в настоящия период, отчетени в предишни периоди, стари разходи...

Коментар

Не знам как от Инвестора са се сетили за това дружество от групата им точно днес, но на мен ми изглежда логично причината за това да е:
                          Ръстът в печалбата на Групата към 30.06.2013 год. спрямо предходния съпоставим период основно се дължи на капитализирани разходи за търсене и проучване в Блок 1-12 Кнежа.
                          някой, който е по-навътре в счетоводството да обясни, какво означава тези капитализирани разходи, които увеличават печалбата, защото на мен признавам си не ми е ясно

Коментар

• Не знам как от Инвестора са се сетили за това дружество от групата им точно днес, но на мен ми изглежда логично причината за това да е:
                            Ръстът в печалбата на Групата към 30.06.2013 год. спрямо предходния съпоставим период основно се дължи на капитализирани разходи за търсене и проучване в Блок 1-12 Кнежа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение
                              мисля, че е значима новина:
                              http://www.investor.bg/novini-i-anal...ashini,158014/

мисля, че е свързана новина:
                              http://www.capital.bg/biznes/kompani...iva_na_gaz_ot/

и не толкова от значение... с индиректно въздействие:
                              http://www.capital.bg/biznes/kompani...hva_desant_na/
                              Да не са за кисело млеко тези машини?!!!!! и да бачкат на НЕФТ и Газ
                              Last edited by 33 degree; 19.09.2013, 11:02.

Коментар

• мисля, че е значима новина:
                                http://www.investor.bg/novini-i-anal...ashini,158014/

мисля, че е свързана новина:
                                http://www.capital.bg/biznes/kompani...iva_na_gaz_ot/

и не толкова от значение... с индиректно въздействие:
                                http://www.capital.bg/biznes/kompani...hva_desant_na/

Коментар

Working...
                                X