IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проучване и добив на нефт и газ АД (NGAZ / GAZ)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В джоба. /Какъвто въпросът, такъв и отговорът/. Иначе, те са в 3D, а аз съм барабски шейх, налэ.
    А, като излезем от режим на майтап, за да се случат, трябва да се решат някои задачи, да се произведе определено оборудване и материали, да се променят настройки за едни други процеси и машини, които безпроблемно жулят в едни други индустрии, да се понапише специален софтуер и разни в този ред.
    Има и хора/колективи/, които могат да се справят с тези задачи. Важното е нещата да се организират щото иначе /условно/ и трилиони кубици газ да имаме, ще купуваме според както дойде. И тогава става, да си йебем конкурентоспособността.

P.S.
    Извинения за неразбранот описане, цъках през мобилния, андроидът сам се прави на редактор и, с онези дребни сензорни клавиши...Дано вече съм редактирал достатъчно добре.
    Last edited by Pyramid; 22.03.2017, 16:16.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
      "Лесно" не е. Обаче, наградата си заслужава усилието. И - поне аз - го правя.
      По-здрави.
      Къде са ти сондажите

Коментар

• "Лесно" не е. Обаче, наградата си заслужава усилието. И - поне аз - го правя.
        По-здрави.

Коментар

• До Longin и "критиците-разбиратели":

Виждам, че е трито - да е жива и здрава модерацията - и се връщам на темата. Малко фактически общи неща/ без "философии" и т.н./, които пряко влияят върху всички, вкл. финансови резултати на ПДНГ-АД, и после ще се плюем.

1.КПД на свършената работа е сред основните. Това е отношението на полезната работа /разкрити залежи/ и добив от тях, срещу пълната свършена физически работа. Разкрити повърхности, от които изтичат тези флуиди, към кубатура продупчен и изхвърлен материал, общо взето.
          2.Човеко-и машиночасове, отнесени към единица добив /за което са платени енергия, заплати, амортизация и т.н./
          3.Извлекаемост /като процент/ от наличното и открито като залежи.
          4.Процент на успешните сондажи/общият брой.
          5.Баланс приходи/разходи.
          6.Съотношение активи/пасиви и т.н.

По т.1.
          Мъртъв обем и метраж са вертикалните кладенци, ПРЕДИ да се стигне до нефтогазоносни слоеве.
          Нещо повече, нефт и газ не се съдържат /в общия случай/ в нещо като кухини и подземни "резервоари", а като насищане на пукнатини и празноти в почви, камъни, шисти и т.н. И там, дебитът, който може да получиш, зависи пряко от разкритата повърхност и от диаметъра на сондажа. Значи, колкото по-малко празна /вертикална/ работа се свърши за /условно/ 1 м2 разкрити пори и т.н., толкова по-добре. КПД е по-висок и резултатите - по-добри. И не казвайте, че "не може". МОЖЕ.
          По т.2.
          Ако досега /условно/ 1 км сондажи се върши за 1 месец, а този период се сведе до 1 седмица, заплати се плащат за 1 седмица, наеми за вишки и т-н. - за една седмица и т.н. При положение, че при този 1км мъртвият обем се сведе до /условно/ 1/3 от обикновения, а полезният /пак условно/ до 3 пъти обикновения/, какво става с производителността? А с печалбата?
          Не казвайте, че "не може". МОЖЕ.
          По т.3.
          Ако дори запазим извлекаемостта на едно ниво но, открием /пак условно!/ само 50% повече залежи, какво става? "Не може" ли? МОЖЕ.
          По т.4.
          Имаме 1/един!/ кладенец, достъп върху единица площ - условно, 1 км2 и обем /надолу/ - отново 1 км - , като от 3 ..."подсондажа" улучим 1 вър- какво става с този процента успешни сондажи и т.н.?
          -"Не може?" МОЖЕ.
          По т.5.
          Вместо 3 сондажа по 1 месец, сме платили за 1, какво става с баланса? "Не може"? МОЖЕ.
          По т.6.
          За да сондираме 1 вместо 3 сондажа, ни трябва 1 екип и 1 платформа. Другите два Какво става със съотношението по т.6.? "Не може"? МОЖЕ.

Знаете ли какво трябва да се направи, за да го имате, че да знаете как /know-how/ ? - Поне на 50% ?
          - Е що се дуете и не питате някого, който има поне тази представа, щом сте толкова умни? Що не изкарате някой лев покрай това?
          Не знаете???

Много сладки. И "акълът, който ми давате". Дали пък да не вдигна тост за това?

НАЗДРАВЕ !

Коментар

• Едно птиченце ми каза, че не е 100% изключено, да се проведе дискусия по темата под патронажа на Фактор в страна-лидер в тези технологии та, отсега да поканя заинтересовани, т.к. се очертава ... нещо като разпределяне теми за ЕС - или, от компании в няколко бранша, субсидирани проекти. Оттам насетне, кой каквото усвои с едничкото уточнение, срещу предаден реално функциониращ обект, патенти и т.н.
            Last edited by Pyramid; 21.03.2017, 12:24.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ferry Разгледай мнение

респект загодините, но на политици и кандидат такива в бг не вярвам и не ме интересуват.

пс: знам те отдавна и сеня, но напоследък има много силна и отрицателна промяна.
              ще се постарая повече да не пиша и да звуча заядливо.
              ​​​​​​ дано имаш успех в начинанията си
              Не отговарям на високите критерии, така ли се получава? Исках да сторя нещо за съгражданите си, от години прокламирам каквото мисля но... С основание не вярваш. И не вярвай, не е чиста тази пасмина.
              Относно силната и отрицателна промяна...Човек се изнервя, простотията подтиска и, в един момент, вземеш, па речеш всичко право, та в очи. Смея да твърдя, промяната е изцяло във възприятията ти. Не съм и помислял да не пишеш, нищо подобно - ценя интелекта дори, когато ме поднася - просто, ме уби с изявленията си. Предлагам мир и благодаря за пожеланията, щото нужда има.
              Хубава вечер и лека нощ на всички, "Чичето" си ляга
              Last edited by Pyramid; 17.03.2017, 00:08.

Коментар

Чичето е изцяло с всичкия си. Може да са ти снесли, лошо няма. Ама с физическия си потенциал, бидейки с по-умен мениджмънт, би могла да ти снесе три пъти по толкова. За това ти думам. И натискам тук именно, защото има огромен потенциал да се направят много повече от твоите 5-цифрени суми /прочее, и 10 000 е 5-цифрена сума/, като същата тази добра компания, да стане в пъти по-добра. Покрай нефта и газа у нас - що са малко по разбираеми причини, и два пъти по-зле извлекаеми само поради менталната настройка на едни момци и такива като теб, що дрънкат - тази компания би могла още и да изнася проучвателно-добивни услуги и технология в световен мащаб. Да печели от интелектуална и индустриална собственост, като аутсорсва тъпите и мръсни древни похвати, с които в момента се занимава, такива неща. Да, ама не. Предложих им на въпросните момци - разбрали/неразбрали, отказаха, "не им било интересно". Същото, като да обясняваш на примати от клоните висша материя, ударих на камък /опс, на дърво/. Обясних им и аз какво печеля - напразно, чугунът/кавакът са това, което са. И ти сега си тръгнал "акъл" да ми даваш?
                - Задръж си го, моля. Изглеждаш, все пак, възпитан та, задръж и уважението ми. Един плюс в повече е, не изпадай в дефицити.
                Поздрави.
                респект загодините, но на политици и кандидат такива в бг не вярвам и не ме интересуват.

пс: знам те отдавна и сеня, но напоследък има много силна и отрицателна промяна.
                ще се постарая повече да не пиша и да звуча заядливо.
                ​​​​​​ дано имаш успех в начинанията си

Коментар

• Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
                  До тук разбрах ,че си добре с писането и нищо не казването ..Можеш да се пробваш в политиката ,без да те обиждам
                  Пробвах преди някоя година. Поканиха ме едни, с големи претенции, щото бяха в дефицит и все някой трябваше да води листа за общински съветници. Листата беше от двама, ГЕРБ изманипулираха, директно откраднаха до 75 а, на места, и 100% от гласовете, пуснати за мен, и "чичето" все пак, събра 20% от нужните, без да влезе. Оттам насетне, след като въпросната малка партия с непомерни претенции разбра, че именно моите възгледи са радикални, се уплаши и на тези избори, ме заобикаля от километри. Накратко, политическата ми кариера се отлага или отменя, все тая.
                  Относно "нищо не казването": Не е "нищо не казване". Повече от насоки е, за който търси но, целево, нямаше как да насипя всичко тук. Нито място има, нито желаната /правилно, от мен!/ публика. Преди малко споделих за кой ли път: Бизнес-потенциалът е огромен но, без мен, който и да се захване СЕГА с това, вече е пропуснал 10 години от процеса, изостанал е а, с колко е встрани, да не говорим. Не е изгодно да бъда прескачан но, ако се прави бизнес, е с хора, които познаваш лично. Поне аз, "ей така", вече не кълва и не се хващам. Та - ама дали има смисъл да го казвам? - който е интелигентен, ще пожелае среща и, ако внимава, ще научи доста. Който е горд и надут като пуяк - вече задочно "видях" неколцина - ще го духа, въобразявайки си, колко бил "Голяма работа".
                  Прочее, "Голяма работа" бяха и мобилните оператори, от 2009-та насам, тъпи и надути, също не попитали, изтърваха милиарди пропуснати ползи...но, не изтърваха резила /спомням си 2010-та, МТел, що не можаха месеци да си фактурират на клиентите поради опит, чувам, за "помпи" в софтуера:, нито скудоумните и тъпи похвати да ми се правят на лихвари, естествено, във вреда на клиента, вместо в полза...и разни такива, от рода. Еквивалентът на "Юбер" можеше да се роди у нас и българи да са милиардери отдавна - проспаха го, какво да кажа. А им носих нещата на крака до скапаните централи, гледаха като малоумни. "Нищо не казване"? Ще "кажа" на този, комуто Аз добия вяра.
                  Както казваш, "без да те обиждам", разбра ли поне последното?

Коментар

чиче, изтрещял си. прави кинти, вместо да си лекуваш нервите по форуми
                    и само за протокола, тази компания ми е снесла досега 5-цифрена сума дивиденти. ако си извън играта, сори чиче, гледаш мача и цъкаш.
                    Чичето е изцяло с всичкия си. Може да са ти снесли, лошо няма. Ама с физическия си потенциал, бидейки с по-умен мениджмънт, би могла да ти снесе три пъти по толкова. За това ти думам. И натискам тук именно, защото има огромен потенциал да се направят много повече от твоите 5-цифрени суми /прочее, и 10 000 е 5-цифрена сума/, като същата тази добра компания, да стане в пъти по-добра. Покрай нефта и газа у нас - що са малко по разбираеми причини, и два пъти по-зле извлекаеми само поради менталната настройка на едни момци и такива като теб, що дрънкат - тази компания би могла още и да изнася проучвателно-добивни услуги и технология в световен мащаб. Да печели от интелектуална и индустриална собственост, като аутсорсва тъпите и мръсни древни похвати, с които в момента се занимава, такива неща. Да, ама не. Предложих им на въпросните момци - разбрали/неразбрали, отказаха, "не им било интересно". Същото, като да обясняваш на примати от клоните висша материя, ударих на камък /опс, на дърво/. Обясних им и аз какво печеля - напразно, чугунът/кавакът са това, което са. И ти сега си тръгнал "акъл" да ми даваш?
                    - Задръж си го, моля. Изглеждаш, все пак, възпитан та, задръж и уважението ми. Един плюс в повече е, не изпадай в дефицити.
                    Поздрави.

Коментар

Празно ти под шапката и между ушите. Има една компания, що работи с 1/3 до половината от възможния капацитет, понеже има бетонни кратуни. Майната им.

чиче, изтрещял си. прави кинти, вместо да си лекуваш нервите по форуми
                      и само за протокола, тази компания ми е снесла досега 5-цифрена сума дивиденти. ако си извън играта, сори чиче, гледаш мача и цъкаш.
                      Last edited by Ferry; 16.03.2017, 22:50.

Коментар

• Нека пише, малко хора следят дружеството, а трябва, защото е добро и снесе доста дивиденти.

Коментар

• До тук разбрах ,че си добре с писането и нищо не казването ..Можеш да се пробваш в политиката ,без да те обиждам

Коментар

• ТРЕЙЛЪР:
                            Когато 30-те години на миналия век започват много забавно сондиране, то е било хит, върхът.
                            Когато започва наклонено-хоризонталното дупчене, и то е било върхът.
                            Само дето всички досегашни страдат от тежки наследствени недостатъци:
                            1.Всичко се прави абсолютно последователно, едно по едно: слагаш колонка, слагаш тръби, пробиваше, чупи се зъб, водиш, слагаш, пускаш, после същото с новия забой, после с втория, третия и т.н.
                            Дупчиш САМО В ЕДНА ЛИНИЯ, пресечна на две повърхнини. Може да да равнини или криви, не тая: ЕДНА ЛИНИЯ.
                            Да, ама под площадката лежи ОБЕМ...
                            3.Съвместяване на дейности? Много трудно.
                            4.Сондажи в градски условия? Ами...Забравяме.
                            5.През цялото време, на място, трябва да е целият екип. Трябва да се храни, обслужва, са му се плаща...ТА ВСЯКА ЕДНА ПЛАТФОРМА, какво остава, ощадка и/или и клъстер от платформи.
                            6.Траекторията на сондажа силно зависи от това, да вкараш в него тръби. Радиус на завиване - максимален , достъпът до конкретни точки под земята - ограничен...
                            7.Потребен широк асортимент тръби, много от които, завинаги остават на мястото и, ако ги има-добре, ако не, чакаме да докарат...
                            8.Споменах ли че, доде се продупчи-зор, с всяко дупчене е така и-о, ужас! Доде дупчиш, не укрепващи, доде укрепващи, не дупчиш. Не и в същия кладенец. Просто, забравяш.
                            9. Аварийността: Колкото повече, толкова повече. И след всяка повреда, целият ред процедури вади-спускай, до побъркване, упражнения за луди.
                            10. И още може да изброяваме, просто не тук и сега му е мястото. Възниква въпросът:
                            -Абе, не може ли по-бързо, по-евтино с по-малко непроизводителни престои, в града, по а да не водиш всичко всеки път когато счупиш зъб, да изпратиш навреме хората си на нова площадка, а на старата, макс.2-3 души, и да продължат да дупчат едновременно няколко забоя, че и на половин цена?
                            Отг:
                            - ДА, МОЖЕ.
                            ​​​​​​​И бъдещето принадлежи на мултиплексираното сондиране, с което, всички тези ограничения остават в историята и, поради масовата роботизация, може още да се използва в Хидростроителството, при борбата със свлачища, укрепване на почвите и отводняване под нивото на външните води но, какво знам аз, "празни приказки". Нищо, че съм от А до Я вътре. Затова пък, Ferry знае, знаят и онези, се страхуват да попитат, да чуят, да си изяснят, по тогава да пишат "компетентно", че това се разминавало с онова и т.н., ай сиктир.

Коментар

• Казано и доказано : насила, от човек само се взема, а за криво колело прав път няма.

Коментар

празни приказки, монолози и лялякане. няма лошо, не з амен. явно имаш много свободно време явно, пиши си.
                                пс: продължавайте да пишете, дано това ви носи покой и удовлетворение.
                                Празно ти под шапката и между ушите. Има една компания, що работи с 1/3 до половината от възможния капацитет, понеже има бетонни кратуни. Майната им.

Last edited by Pyramid; 16.03.2017, 10:32.

Коментар

Working...
                                X