IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стара планина Холд АД (SPH / CENHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от BSEtrader
    Стара планина е единственото дружество-холдинг дето основните му дружества от портфейла са също публични и си имат пазарна цена, правя си просто sum of the parts.

Планината притежава:
    12,073,050 акции на М+С по 5.40 = 65,194,470лв
    13,247,184 акции на Хес по 3.93 = 52,061,433лв
    12,905,792 акции на Елхим по 1.23 = 15,874,124лв
    2,675,460 акции на Роза по 2.10 = 5,618,466лв
    565,233 акции на Фазан по 1.50 = 847,850лв
    221,265 акции на Стара планина по 5.00 = 1,106,325 (обратно изкупени, които могат да продадат утре, може и да не ги смятам така, а да намаля броя на съществуващите акции на Стара планина, мисля че няма да получа разлика в резултата).
    Сумата на която пазара оценява тези акции през е 140,702,668лв

Пасиви на Стара планина 5.655млн, кеш 7.989млн лв (неконсолидирани, ако вземам конс ще има дабъл каунтинг на задължения и кеш на дъщерните).
    Така че 140.703-5.655+7.989млн ми дава 143.037млн. Толкова струва собствения капитал на Стара планина. При 21млн акции на Стара планина:
    143.037/21=6.81лв на акция!!!

Като тук приемам че съм консеративен, защото реално не смятам други участия и вземания - все едно вземанията за 9.3млн са 0 и участията в Славяна, СПХ Транс, Боряна, дялове в застрахователя, банката и още няколко е 0. Реално със сигурност не е, ама си го правя така като margin of safety.
    Кажи ако мислиш че нещо бъркам, но за мен дисконта при майката спрямо оценките на дъщерните е твърде голям към момента - над 35%.

Коментар

• Гледам графика и реших да я споделя. На мен лично ми харесва - по-високи дъна, по-високи върхове и един определено добър ръст за периода. А и много дивиденти имаше за тези години.

Attached Files

Коментар

• На когото му е скъпо на тия нива да продава
        Гледам че става търговията като дигнахме над 5

Коментар

• НАЗДРАВЕ дядо КОЛЬО !!!

20 Години "Стара планина" холдинг !!!
          Стара била , я вижте само как рипа !!!
          Да ВИ е честит юбилея !
          Дълги още барем 20 да се радвате ! - че и ние с Вас !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Николай Митанкин Разгледай мнение
            Днес се навършват 20 години от учредяването на Стара планина холд АД.
            Честито ! И поздравления за най-добрия имидж на БФБ и наистина огромните постижения в конкурентна среда. Ако всички компании бяха като вас на БФБ дори швейцарците щяха да инвестират в БГ.

Коментар

Честит юбилей!!!

Къде ще се състои банкета и акционерите поканени ли са?
              НЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!

Коментар

• Честита 20 годишнина!

Първоначално изпратено от Николай Митанкин Разгледай мнение
                Имам акции на холдинга и никога няма да излезе от моя портфейл! Благодаря на УС за успешната и далновидна политика на управление на холдинга и дъщерните му фирми! С пожелание за още много пъти по 20 години и все по-големи успехи!

Коментар

Поздрави за всички, които сте част от Стара планина холд АД. Бъдете здрави и успех и занапред!

Коментар

Браво, г-н Митанкин! Има с какво да се гордеете. Струва си човек да Ви похвали дори и да не е акционер тук.

Коментар

• Днес се навършват 20 години от учредяването на Стара планина холд АД.

Коментар

• Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнение
                        Тук интересното е, че М+С е асоциирано дружество и собствеността в него трябва да се отчете по капиталовия метод (equity method).

Тоест в отчета за приходи и разходи на Стара Планина трябва да се отчете %-ната част от печалбата на М+С, в случая от около 30%. Печалбата на М+С за 2015 е около 8.6 милиона, тоест около 2.58 милиона.

Тази печалба не е отчетена, защото в обяснителните бележки е описано, че инвестициите в асоциирани предприятия се отчитат себестойностния метод (cost method). При това счетоводно отчитане се отчитат само получените дивиденти.

Има разлика и в отчитането в баланса. По капиталовия метод трябва да се отчете пропорционално частта от собствения капитал в асоциираното дружество 30% от 63.5 милиона собствен капитал към 2015г.

По себестойностния метод делът в М+С се отчита по цена на придобиване и не отразява повишението на собствения капитал на М+С през годините.

С необходимите корекции за начина на отчитане, P/E и P/B изглеждат доста трактивни.

Лично мнение.

+11111
                        Синята ми зона за планината е 5,35/70 и много съжалявам за тънкия пакет който успях да направя , но парите през юли за кое по напред . Минаха обеми по доста позиции на добри цени , но тук потенциала на маржа си бе хубав от 3,70/80 след див-т, а и с фундамент ! Успокоявах с мисълта , че съм с +1/3 директно през ХЕС , но и тук не е за пренебрегване !
                        Лично виждане ,- БЕЗ ПРЕПОРЪКИ !!!

Коментар

• Тук интересното е, че М+С е асоциирано дружество и собствеността в него трябва да се отчете по капиталовия метод (equity method).

Тоест в отчета за приходи и разходи на Стара Планина трябва да се отчете %-ната част от печалбата на М+С, в случая от около 30%. Печалбата на М+С за 2015 е около 8.6 милиона, тоест около 2.58 милиона.

Тази печалба не е отчетена, защото в обяснителните бележки е описано, че инвестициите в асоциирани предприятия се отчитат себестойностния метод (cost method). При това счетоводно отчитане се отчитат само получените дивиденти.

Има разлика и в отчитането в баланса. По капиталовия метод трябва да се отчете пропорционално частта от собствения капитал в асоциираното дружество 30% от 63.5 милиона собствен капитал към 2015г.

По себестойностния метод делът в М+С се отчита по цена на придобиване и не отразява повишението на собствения капитал на М+С през годините.

С необходимите корекции за начина на отчитане, P/E и P/B изглеждат доста трактивни.

Лично мнение.
                          Veni, Vidi, Vici

Коментар

• При мен още на 09 септември бе приведен

Коментар

• Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
                              Според мен трябваше да дадат дивидента около 10 Септември.

Имате ли конкретна инфо?
                              Дадоха го.

Коментар

• ДИВИДЕНТ от Стара Планина

Според мен трябваше да дадат дивидента около 10 Септември.

Имате ли конкретна инфо?

Коментар

Working...
                                X