IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стара планина Холд АД (SPH / CENHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Това ме навежда на мисълта, че все още има голямо количество спящи акции останали у хората още от времето на масовата приватизация.
    Аз лично черпех информация от тази графика, и там процента които дават е над 30%, но явно немалко хора все пак са се активизирали. И все пак 26-27% не са малко. Нека не забравяме "добрите" дивиденти идват след 2014-та, като ако процента непотърсени дивиденти се запази, очаквам "върнатите" (след 2019-та) дивиденти да са около милион на година, което си е добре откъдето и да го погледнем

Коментар

• Първоначално изпратено от Николай Митанкин Разгледай мнение
      В отговор на допълнителни запитвания и (в допълнение на сметките на mancev):
      След изтичане на общата 5-годишна давност, сумата от непотърсения дивидент се отнася в приходи.
      Данни от обявените обяснителни бележки към финансовите отчети (бележка № 12):
      Финансова година Година на отнасяне в приходи Размер (хил. лв.) Процент непотърсен
      2009 2015 250,5 29,1%
      2010 2016 272,6 28,6%
      2011 2017 290,6 26,8
      2012 2018 320,0
      Повече...
      Това ме навежда на мисълта, че все още има голямо количество спящи акции останали у хората от времето на масовата приватизация.

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
        Днес допълних тук. Акцията ми вече е в топ 6 в портфейла, веднага след ХЕС които са на пето място. Смятам че компанията има потенциал за ръст в дивидента всяка година. Не се наемам да предполагам какво ще е движението на цената, но личните ми предпочитания са тя да остане стабилна. Потенциал виждам както в подобряващите се резултати на дружествата, така и във високия дял на "пасивните акции' които се движат около 30%. (това значи че 30% от раздадените и непотърсени дивиденти, ще се върнат обратно в компанията). Не на последно място ми харесва отношението на мажоритаря към миноритарите, прозрачността и активното отношение на директора за връзки с инвеститорите към акционерите (рядко срещано явление на БФБ). Времето ще покаже дали настроенията ми са били правилни. Успех на всички акционери.
        Мнението ми не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
        В отговор на допълнителни запитвания и (в допълнение на сметките на mancev):
        След изтичане на общата 5-годишна давност, сумата от непотърсения дивидент се отнася в приходи.
        Данни от обявените обяснителни бележки към финансовите отчети (бележка № 12):
        Финансова година Година на отнасяне в приходи Размер (хил. лв.) Процент непотърсен
        2009 2015 250,5 29,1%
        2010 2016 272,6 28,6%
        2011 2017 290,6 26,8
        2012 2018 320,0
        Повече...

Коментар

• Днес допълних тук. Акцията ми вече е в топ 6 в портфейла, веднага след ХЕС които са на пето място. Смятам че компанията има потенциал за ръст в дивидента всяка година. Не се наемам да предполагам какво ще е движението на цената, но личните ми предпочитания са тя да остане стабилна. Потенциал виждам както в подобряващите се резултати на дружествата, така и във високия дял на "пасивните акции' които се движат около 30%. (това значи че 30% от раздадените и непотърсени дивиденти, ще се върнат обратно в компанията). Не на последно място ми харесва отношението на мажоритаря към миноритарите, прозрачността и активното отношение на директора за връзки с инвеститорите към акционерите (рядко срещано явление на БФБ). Времето ще покаже дали настроенията ми са били правилни. Успех на всички акционери.
          Мнението ми не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Коментар

• Доход на акция - некон- paн2016г. >CENhl >0,25

Коментар

• Тук какъв дивидент очаквате за 2017-та?

Коментар

• Първоначално изпратено от lareman Разгледай мнение
                Предвиждаме към края на септември продажбите да достигнат над 181 млн. лева, с 11.77% по-високи спрямо същия период на 2016 година.
                Харесвам това! За девет месеца горе-долу колкото цялата минала година.

Коментар

• Стара планина холд АД обявява текущи финансови резултати (на консолидирана база) и финансовите резултати на най-значителните предприятия от портфейла на холдинга към 31 август 2017 г. и прогнози за продажбите към 30.09.2017 г., се казва в публикуваното писмо. Консолидираните продажби към края на месец август 2017 година бележат повишение с 11.03% в сравнение с продажбите от началото на 2016 година. Предвиждаме към края на септември продажбите да достигнат над 181 млн. лева, с 11.77% по-високи спрямо същия период на 2016 година.
                  мненията ми не са препоръка за покупко-продажба!

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

Не знам, този не го познавам. Виждам, че е в АТЕРА, но какво от това? Вероятно много хора са се развивали професионално през "Развитие"-то, включително този господин, друг един който сега е в Бенчмарк, Асен Григоров и т.н. Още преди времената на масовата приватизация аз вече бях започнал да се интересувам от фондови борси, акции и т.н. Спомням си, че имаше едно "Развитие" КДА, които изглеждаха и звучаха като нормални хора. Главно лице и водещ меринджей там бе Александър Александров. Ако не греша акциите им дори се търгуваха на фондовата борса. После решиха да участват в приватизацията и си учредиха приватизационен фонд, чиито активи след това явно са останали в "Индъстри Дивелъпмънт Холдинг" АД, а командитното дружество и досега си съществува отделно като Корпорация „Развитие” КДА.

Ето каква е била играта в повечето приватизационни фондове, с изключение на "Стара планина холд" ("Централен ПФ"), които са "бялата лястовица" на масовата приватизация:

1. Имаш достъп до пари, контакти, информация и искаш да си на първия ред при разпределянето на най-сладките парчета от "баницата" (наричано от куртоазия "масова" приватизация);
                    2. Учредяваш приватизационен фонд;
                    3. Наемаш си съответните меринджеи, чиято функция е само (предимно) представителна;
                    4. Събираш боновите книжки на балъците;
                    5. Участваш в приватизационните процедури за желаните за теб държавни дружества;
                    6. Придобиваш контрол върху държавното предприятие;
                    7. Освобождаваш ненужните вече меринджеи;
                    8. Осребряваш това, което може да се осребри от баницата, ликвидираш производства, разпродаваш активи, прехвърляш дейността на друго дружество или на офшорка, поставяш на входа и изхода "твои" хора и прочее меринджейски фокуси.

П.П. Разликата между "Стара планина" и 99% от всички останали е, че "планината" съхрани и разви дружествата, които получи и които можеха да бъдат спасени, които бяха жизнеспособни. А не всички бяха такива. "Фазан" например се оказа, че не е, но въпреки това те продължават да полагат усилия да го вдигнат на крака. Повечето от другите фондове от масовата приватизация бяха просто схеми за източване и преразпределение на държавна собственост.
                    Точно така е както ги описваш нещата, а Стара планина си е направо бялата лястовица. А най ярките примери на провалените и източени фондове са тези на Баневи и Илия Павлов, както и много други, почти нищо читаво не е останало !

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

Чичо и аз имах акции в този фонд. Като повдигна темата темата за него, знаеш ли говоря по спомен ако не се бъркам, сегашния шеф на Адванс терафонд Радослав Манолов беше навремето в Развитие.
                      Не знам, този не го познавам. Виждам, че е в АТЕРА, но какво от това? Вероятно много хора са се развивали професионално през "Развитие"-то, включително този господин, друг един който сега е в Бенчмарк, Асен Григоров и т.н. Още преди времената на масовата приватизация аз вече бях започнал да се интересувам от фондови борси, акции и т.н. Спомням си, че имаше едно "Развитие" КДА, които изглеждаха и звучаха като нормални хора. Главно лице и водещ меринджей там бе Александър Александров. Ако не греша акциите им дори се търгуваха на фондовата борса. После решиха да участват в приватизацията и си учредиха приватизационен фонд, чиито активи след това явно са останали в "Индъстри Дивелъпмънт Холдинг" АД, а командитното дружество и досега си съществува отделно като Корпорация „Развитие” КДА.

Ето каква е била играта в повечето приватизационни фондове, с изключение на "Стара планина холд" ("Централен ПФ"), които са "бялата лястовица" на масовата приватизация:

1. Имаш достъп до пари, контакти, информация и искаш да си на първия ред при разпределянето на най-сладките парчета от "баницата" (наричано от куртоазия "масова" приватизация);
                      2. Учредяваш приватизационен фонд;
                      3. Наемаш си съответните меринджеи, чиято функция е само (предимно) представителна;
                      4. Събираш боновите книжки на балъците;
                      5. Участваш в приватизационните процедури за желаните за теб държавни дружества;
                      6. Придобиваш контрол върху държавното предприятие;
                      7. Освобождаваш ненужните вече меринджеи;
                      8. Осребряваш това, което може да се осребри от баницата, ликвидираш производства, разпродаваш активи, прехвърляш дейността на друго дружество или на офшорка, поставяш на входа и изхода "твои" хора и прочее меринджейски фокуси.

П.П. Разликата между "Стара планина" и 99% от всички останали е, че "планината" съхрани и разви дружествата, които получи и които можеха да бъдат спасени, които бяха жизнеспособни. А не всички бяха такива. "Фазан" например се оказа, че не е, но въпреки това те продължават да полагат усилия да го вдигнат на крака. Повечето от другите фондове от масовата приватизация бяха просто схеми за източване и преразпределение на държавна собственост.
                      Vanitas vanitatum...

Коментар

Е какво чак толкова е идеалното. Ако я опрем до там да печелим "активно" от бедните "пасивни"... това е умряла работа. Цялата статия разбуди у мен най-вече спомени по романтичното време на Масовата "ограбвация"... пардон, "приватизация". През далечната 2001 г. се разделих с боновата си книжка. Тогава успях да я пласирам през някакъв местен инвестиционен посредник за около 45 лв., като от цялата работа ми остана за спомен една флашка Kingston 256MB, голяма работа беше тогава, а сега е смешка, но все още работи... Сега, заинтригуван от статията си направих труда да потърся отчета на "моя" бивш фонд, RAZHL, които се оказаха типични мошенници. Видях, че са си сменили името от прозаичното "Развитие индустрия холдинг" на модерното "Индъстри Дивелъпмънт Холдинг" АД. Пласирали са си облигацийки за 20 млн.лв. с 5% доходност, с купон на всеки 6 месеца и дори вече са хвърлили око на Лондон, чрез "Нео Лондон Капитал"... Сладури
                        Чичо и аз имах акции в този фонд. Като повдигна темата темата за него, знаеш ли говоря по спомен ако не се бъркам, сегашния шеф на Адванс терафонд Радослав Манолов беше навремето в Развитие.

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                          http://www.capital.bg/biznes/moiat_k...kcioneren_sun/
                          Според статията, делът на пасивните акционери е 31,32%. Значи ли това, че 31,32% от дивидентите всяка година стоят непотърсени? Ако това е така, е идеално за нас, активните
                          Е какво чак толкова е идеалното. Ако я опрем до там да печелим "активно" от бедните "пасивни"... това е умряла работа. Цялата статия разбуди у мен най-вече спомени по романтичното време на Масовата "ограбвация"... пардон, "приватизация". През далечната 2001 г. се разделих с боновата си книжка. Тогава успях да я пласирам през някакъв местен инвестиционен посредник за около 45 лв., като от цялата работа ми остана за спомен една флашка Kingston 256MB, голяма работа беше тогава, а сега е смешка, но все още работи... Сега, заинтригуван от статията си направих труда да потърся отчета на "моя" бивш фонд, RAZHL, които се оказаха типични мошенници. Видях, че са си сменили името от прозаичното "Развитие индустрия холдинг" на модерното "Индъстри Дивелъпмънт Холдинг" АД. Пласирали са си облигацийки за 20 млн.лв. с 5% доходност, с купон на всеки 6 месеца и дори вече са хвърлили око на Лондон, чрез "Нео Лондон Капитал"... Сладури
                          Vanitas vanitatum...

Коментар

• http://www.capital.bg/biznes/moiat_k...kcioneren_sun/
                            Според статията, делът на пасивните акционери е 31,32%. Значи ли това, че 31,32% от дивидентите всяка година стоят непотърсени? Ако това е така, е идеално за нас, актините

Коментар

• Защо никой не кълве от аска обаче при тази приповдигнатост, а всеки гледа да разчисти по 100-200-500 бройки?
                              Айсбергът е поставен през Бенчмарк, ако някой се интересува.

Коментар

Вероятно движението тук през последните дни означава, че пазарът приема текущата оценка на HES и MCH ?

Да видиш невидимото - БЕЗЦЕННО качество !

Коментар

Working...
                                X