IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТК (5BT / BTC)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• BTC e s mnogo zavishena cena,

zashtoto realno niama nikakva likvidno za paketi ot po niakolko procenta. Ako niakoi sega reshi da prodade nad 5% ot akciite cenata niama da e na 11.77, a sigurno 9.50.
    Tova che cenata ne e realna si lichi i ot razvitieto i. Obiaviavat, che niama da puskat BTC mobile prez april, a prez juli - cenata se vdiga! Obiaviavat, che i prez july niama da e, a sigurno v samia krai na godinata - cenata pak se vdiga! Maha se CEO-to na kompaniata, BTC pak nagore!
    I vse pak ima rastej spored DCF modela. Az si poigrah s g (rastej) sys stoinosti 1 - 3% i cenata na akcia beshe v diapazon 10.90 - 13.50, koeto znachi che segashnata cena e OK, no ima i malak potencial nagore.

ING ne e losh broker za Iztochna Evropa. Equity research-a im e mnogo dobar za kompanii ot regiona.
    Bulgarskite niama da gi komentiram. Shte spomena samo che WACC za BTC go biaha izchislili na blizo 20%.
    ------------------------------------------------------
    Despite what you might have learned in busin

Коментар

• BTC

P.S. Strandja, daj e-mail i shte ti pratja spreadsheet da si igraesh i da dokarash kakvato cena na BTC iskash i po kakqvto nachin iskash.

Коментар

• BTC

Всичко, което ти е на загуба е дългосрочна инвестиция )
        Не става само с COBOS, трябва и акъл!

Коментар

• BTC

Даш от изложеното виждам че ги "плющиш" нещата как дойде.
          Ония били продали на 195........значи ама изобщо не си в час за какво иде реч.
          После били купили компенсаторките на 50 ст.Да ама не защото големи обеми докато цената не мина 50 ст. просто не са търгувани.
          P/E не било особен критерии.Ами добре.Това ми звучи като да изпуснеш питомното и да гониш дивото.
          А не е лошо да и дръннеш един телефон на Адвент и да и обясниш как "няма начин" да се реализира тяхната стратегия да продадът БТК за 7 до 10 пъти над цената на придобиване.
          Wy the way ти колко венчър кепитъл фонда консултираш???

Коментар

• таксуване

no triabva da se nadiavam i 4e 6te se vdignat!
            puk i niama da mi e mnogo dulgosro4na investiciata

Коментар

• перспективи

Перспективите пред БКТ не са толкова в огромното нарастване на приходите отколкото в ограничаването на разходите , по-груби оценки те могат да си вършат работата с една четвърт от заварения персонал при приватизацията с оглед на "меките" мерки на съкращаване на персонала - заплати накуп като обезщетение , постепенно съкращение и тн. техните резултати предстои да се отразят в/у печалбата.

Коментар

• таксуване

щом тепърва ще купуваш акции трябва да се радваш че падат
                кофти е за тези които вече имаме такива

Коментар

• BTC

Sori za dqlgija posting, vchera me njamashe, tova snoshti go napisah v samoleta, dokato se chudeh kak da si zapqlnja vremeto.

Не знам какво значи балон. Искам само да кажа, че просто ми се струва странна сегашната капитализация на БТК. Не виждам защо да се очаква такъв бурен растеж при компанията, след като фиксираният бизнес няма накъде да върви нагоре (наситеността на БГ пазара е доста голяма вече), мобилният е трети играч с голямо закъснение и т.н. Единствените възможности за голям растеж идват от ниския засега mobile penetration. Не съм убеден, че Мобилтел и Глобул са по-зле позиционирани да се възползват от този растеж. Техните фиксирани разходи вече са направени, marginal cost им е доста по-нисък. А виж колко платиха инвеститорите за Мобилтел – чист мобилен оператор, пак в същия пазар с висок очакван растеж на абонатите, при това лидер в много по-добра позиция. 5.2x EBITDA. Значи растежът на Мобилтел е оценен дотолкова.

Да оставим това P/E насрана, защото то не е добра мярка за оценки на телекоми, а да гледаме EV/EBITDA. Това гледат повечето инвеститори. Можем да гледаме и Price/CF или ЕV/Unlevered FCF – и там БТК изглежда доста надценена. Освен това по принцип говоря за forward multiples, примерно 2005Е. Може да погледнем и 2006Е, 2007Е. Само дето само един единствен анализатор покрива БТК и това е ING – third tier broker, макар и добре представен в развиващите се пазари. Не говоря изобщо за разните Кароли и Елани, техните анализи ги имам и в общи линии няма много анализ в тях.

Исторически чисто фиксираните телекоми и интегрираните оператори винаги са били по-евтини от чисто мобилните. Също така телекомите в Източна Европа и Русия, където поне доскоро възможностите за растеж бяха доста големи, пак се търгуваха с discount спрямо западните си peers. Това все още е така. Мога да пратя статистиките. Само ситуацията с БТК е аномалия. Спрямо западните телекоми, спрямо източноевропейските и руските (където има далеч повече възможности за растеж), спрямо Мобилтел. Просто това ми направи впечатление, когато за пръв път се вгледах сериозно в цената на БТК.

А иначе не мога да кажа докъде ще стигне. Моята позиция е от перспективата на западните инвеститори, тъй като имам известен, макар и ограничен, опит, с оценките на няколко източноевропейски телекома, докато работех в i-banking едно време. Та повече от 6.0-6.5x EBITDA няма никой да плати за БТК, освен ако телекомуникационният сектор в Европа не скочи високо нагоре. След две години например, ако Адвент решат да продават тогава, цената, платена от стратегически инвеститор, би била максимум толкова. Колко мислите, че ще се качи EBITDA на БТК дотогава?

Според мен причината за сегашната надута цена на БТК е в статуса на фирмата като единствен blue chip на БФБ. Не ми се вярва Deutsche Private Equity наистина да са платили 421 лв. за акция, както беше съобщено. Малко странно след като само седмица преди това същите тия акции Barclays ги продаде на Telecom Invest Holding на 195 лв. за акция. Леко подозрително, не е ли? А иначе 195 лв. си е добра печалба за Barclays, след като те са купили компенсаторки на 40-50 стотинки.

В крайна сметка мнението си мое, никого не карам да купува или продава. Мислех, че от различни мнения във форума има само полза.

Коментар

• таксуване

Az sum nov i iskam da investiram v BTC, no me pritesniava 4e ot niakolko dni go gledam 4e pada?
                    Pritesnitelno li e tova i kakvi sa va6ite o4akvania? Gledam 4e vie tuk razbirate a ne se obijdate i nadpirate kato v drugite temi!
                    Pozdraviavam vi!

Коментар

• таксуване

Dash, ti razsujdavash, che P/E bilo golqmo i ottam edva li ne BTK bila balon. Ami P e forawrd looking i vkliuchva PVGO, no E e statichno i e samo kum segashnia moment. Sled primerno 5 godini, kogato E zapochne da narastva qsno e, che P/E ste spadne i ste se dobliji do podobni multiples v otrasula. No tova veche ste bude druga kompaniq, edna obnovena kompaniq. Ne moje samo vuz osnova na P/E da se sravnqvat kompanii.

BTC e kupena po cena po kakvato kupuvachut dava pri pone 2-ma takiva. Pazarut prosto oceni sled tova, che PVGO ste se realizira i che managementa dobavq stoinost s aktivnite si deistviq.

V grubata smetka, koiato pravish po-dolu slagash malka pechalba i visoka cena na kapitala.

Коментар

• таксуване

Даш понеже виждам че се вживя в ролята на ММ и започна да определяш едни цени по
                        методиката "телето ми е болно" ще те питам нещо.
                        .... я ми кажи колко очакваш да е P/E на БТК след 2 години и респективно цената на акция?

Коментар

• таксуване

До Странжата, БТК не е само оператор на фиксирана и мобилна мрежи. БТК е и най-големия интернет провайдер в Б-я . включете в сметките и ADSL.

Коментар

• таксуване

Сико, аз лично ще съм много недоволен ако БТК продава на 5 ст
                            някак си с безплатени локал обаждания по стационарната и walk-and-talk срещу 5 долара на месец през мобилната нашите американски приятели докарват добър профит
                            без да съм правил сметките на Даш искам да те попитам колко трябва да са продажбите и печалбата на БТК + БТК мобайл за да се изпълни цената от 12 лева при 8*EBIDTA като приемем твойта схема до 2011
                            мерси предварително

Коментар

• таксуване

Относно таксуването за различните оператори /интеркънект/ - номера е следния - те не могат да предложат цена различна от тази която предлагат на Мтел и Глобул , само че тази цена я плащат на себе си , т.е. реално не могат да продават под себестойност , но пък себстойноста им влиза като приход пак на тях. Цената на интеркънекта с мобилните е официално 34ст /поне за толкова си признават операторите/. Всяко предложение за по ниска цена към чужда мрежа се прави на тази основа - разбира се клиента въобще на трябва да приема цената от рекламната брошура за чиста монета - месечната такса или стойноста на минутите в пакета е по-висока , отчитането 1/30 - /мин.30сек.на разговор/ оскъпява с ок 10% и тн. евентуалните загуби се покриват с цената на разговорите в твоята мрежа които са ти на 0 практически.Относно таксуването очаквам интересни неща при старта на 3 оператор - най-малко ще намалят цените на мин. но ще започнат да таксуват на 1мин. минимум и късно вечер ще има колсепът някаква твърда сума и после без парички.В момента в ЮК стартира съвместно м/у БТ и Водафон съвместан услуга при която тел ти навън е мобилен а в къщи като стационарен работи.

Коментар

• BTK

Браво , машала , явно си пийнал повечко бири в някоя дискотека . Станишев търси такива икономисти като теб ! Мога да ти ходатайствам , но ще ме е жал за останалата част на населението !
                                Благодаря !

Коментар

Working...
                                X