Първоначално изпратено от Куроператор
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТК (5BT / BTC)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от forex_traderОткъде го взе това?
Ако се върнеш назад във форума, към 10-20.05.07 съм посочил как се определя цената на търговото( за да не хабя пак място). Там справедливата стойност я изкарвам 12.44 лв., а средно претеглената към момента на обявяването на сделката-12.11. Дори и да си затвори очите КФН и да приеме за средно претеглена за посл. 3 месеца сегашната блокова сделка на 10.70, то пак трябва търговото да се изпълни по 12.44лв.
Не знам нищо за никаква печалба, това откъде го взе?!
Другото важно според мен е, че АИГ отправя търгово, з-то е задължена по закон, това не е търгово за отписване (поправете ме ако се лъжа). Досега не са казали, че искат да отписват компанията, и дори и да решат да я отпишат , след това търгово, трябва да има друго за отписването.
Иначе ако със сигурност ще има отписване, тогава защо Юлиус Беар купиха толкова акции на 12.50 ?!
Niamam tochni danni kakvo kolichestvo se e izturguvalo prez poslednite 3 meseca, no sloji go dori i na 25m na sredna cena 12lv (vse pak prez tia tri meseca imashe i ceni ot pod 11) i togava izchisli kolko izliza.
Edva li turgovoto shte e mnogo nad nivoto na sdelkata. Moje bi 10.90 ili neshto takova.__________________________________________________ __
Куроператор - специален представител на Син С
Коментар
-
Откъде го взе това?
Ако се върнеш назад във форума, към 10-20.05.07 съм посочил как се определя цената на търговото( за да не хабя пак място). Там справедливата стойност я изкарвам 12.44 лв., а средно претеглената към момента на обявяването на сделката-12.11. Дори и да си затвори очите КФН и да приеме за средно претеглена за посл. 3 месеца сегашната блокова сделка на 10.70, то пак трябва търговото да се изпълни по 12.44лв.
Не знам нищо за никаква печалба, това откъде го взе?!
Другото важно според мен е, че АИГ отправя търгово, з-то е задължена по закон, това не е търгово за отписване (поправете ме ако се лъжа). Досега не са казали, че искат да отписват компанията, и дори и да решат да я отпишат , след това търгово, трябва да има друго за отписването.
Иначе ако със сигурност ще има отписване, тогава защо Юлиус Беар купиха толкова акции на 12.50 ?!
Коментар
-
Инвестиционното звено, базирано в Ню Йорк, е увеличило дела си, който беше 1.24% след придобиването на допълнителни малко над 3.5 млн. акции от телекома в началото на август. Това качи цената на компанията до 12.47 лв. за акция. Подобен обем книжа бяха прехвърлени на 2 август, когато е регистрирана и сделката в Централния депозитар.
Коментар
-
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=369579
Новият собственик на БТК ще отправи търгово предложение
Телекомът може да бъде отписан от борсата
Автор: Весела НИКОЛАЕВА, Стефан АНТОНОВ
19 август, 19:03
След като придоби мажоритарния пакет, новият собственик на БТК - AIG Invesments, ще отправи търгово предложение към останалите акционери. Решение дали компанията ще продължи да бъде публична ще бъде взето едва след като се видят резултатите от него, обясни Пиер Мелинджър, директор за връзки с обществеността на AIG Capital Partners. AIG Invesments купи 90% от БТК в петък за над 2.78 млрд. лв. Поделението за управление на активи на американската финансова компания AIG Investments е купило БТК чрез дружеството си AIG Capital partners, което се занимава с вложения на възникващи пазари.
След сделката един от основните въпроси в момента е каква ще е цената на търговото предложение. Тя се определя като комбинация от няколко метода (например балансова стойност на активите на дружеството и среднопретеглената цена от търговията през последните три месеца), но не може да бъде по-ниска от цената на прехвърлянето на мажоритарния пакет. Според Борислав Ников от "Статус капитал" е по-вероятно цената на акциите да се понижи. Причината е, че очакванията на пазара са били за покупка на по-висока стойност, докато петъчната сделка може сериозно да намали цената на търговото предложение.
Според официално съобщение за сделката продавачи на 90% от акциите са "Вива венчърс" и миноритарни акционери. Прехвърлянето на акциите стана чрез нормалния пазар на Българската фондова борса с две сделки на цена 10.70 лв. на акция. Сделките бяха кросови, което означава, че от двете страни на всяка от тях стои един и същ посредник. Едната, за 65%, беше сключена през Райфайзенбанк, а другата през СИБанк. Печалбата от сделките на нормалния борсов пазар не се облагат с данъци за разлика от тези на блоковия сегмент.
Продажбата беше договорена още в началото на май между "Вива венчърс" и "Новатор", но се очакваше одобрението на регулаторните органи и изтичането на тригодишния срок, през който "Вива" нямаше право да продава БТК (той изтече на 11 юни). Разрешение от Европейската комисия беше дадено в края на юли.
През 2005 г. Тор Бьорголфсон чрез "Новатор" купи опция да придобие 100% от "Вива венчърс", която през май тази година продаде на AIG Invesments. Според договорката за продажба на мажоритарния пакет цената на акция трябваше да бъде 11.25 лв., но след изплащането на дивидента от 0.55 лв. на акция цената стана 10.70 лв., поясниха от БТК. Изпълнителният директор на БТК Мартин Щауб коментира, че инвестицията на AIG е доказателство, че БТК и "Вивател" са пример за успех на българския пазар. Като цел пред БТК ще бъде поставено по-широко предлагане на широколентовия интернет и другите нови продукти и увеличаване броя клиенти както на телекома, така и на мобилния оператор, обясни Пиер Мелинджър.
ХРОНОЛГИЯ
- През 2004 г. "Вива венчърс" плаща 230 млн. евро за 60.4% от БТК, като има ангажимент да увеличи капитала й с още 50 млн. евро. Така купувачът плаща общо 280 млн. евро за 65% от телекома. Сделката оценява една акция на БТК за 102.12 лв.
- Държавата пуска на борсата остатъчния пакет от близо 35% в края на януари 2005 г., като при пазарните поръчки цената на акция е 218.64 лв. След аукциона от СИБанк, в която основен акционер е Тор Бьорголфсон, обявяват, че са придобили 25% от компанията. При вторичната търговия стойността на една акция достига 297 лв.
През юли 2005 г. БТК прави сплит на акциите си* от 35 лв. на 1 лв. Последната цена преди сплита е 405.25 лв., след него една акция струва 11.58 лв.
През май 2007 г. "Вива венчърс" и "Новатор" сключиха договор за продажба на 65% от БТК при цена 11.25 лв. на акция.
На 17 август AIG Investments купува 90% от БТК за 2 780 805 420 лв., или 10.70 лв. на акция.
* Сплитът е намаление на номинала на акциите, с което се увеличава броят на книжата, но капиталът остава същият - 288 764 840 лв.
Коментар
-
Първоначално изпратено от КуроператорNeshto mislia, che burkash. 90% ot akciite biaha pridobiti v petak na cena 10.70. Vsichki medii go pisaha, a na stranicata na investor.bg mojesh da vidish daje i kontragentite i broia akcii.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ShamanAIG Capital Partners започна да придобива акции от цена 11.250 лв докато стигне до 10.70 лв.__________________________________________________ __
Коментар
-
Как го разбирате това:
Чл. 150. (7) Цената, съответно разменната стойност на търговото предложение по чл. 149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а, не може да бъде по-ниска от най-високата стойност между:
1справедливата цена на акцията, посочена в обосновката по ал. 6;
2. средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца;
3. най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя, от свързаните с него лица или от лицата по чл. 149, ал. 2 през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението; в случаите, когато цената на акциите не може да бъде определена съгласно предходното изречение, тя се определя като по-високата между последната емисионна стойност и последната цена, платена от търговия предложител.
AIG Capital Partners започна да придобива акции от цена 11.250 лв докато стигне до 10.70 лв. Значи, според мен, съгласно Чл. 150. (7) 3. ЗППЦК би трябвало цената на търговото да е поне 11.25 лв., ако преди това чрез свързани лица не са придобивали акции на по-високи цени.
Ще се радвам, ако някой, който е по-запознат от мен коментира този член и посочи къде греша или съм прав.
Коментар
-
Simona, tova e tochno taka kakto si go napisala, no tova koeto si propusnala da spomenesh e che "squeeze out" v Bulgaria pochva ot 95%.
Kaloian, ako KFN e odobril cenata 1.20 i firmata obiavi turgovo, koeto se prieme ot >50% ot freefloat-a, to togava tvoite akcii momentalno stavat sobstvenost na majoritaria na cena 1.20.__________________________________________________ __
Коментар
-
значи аз ако имам 90% някъде и хипотетично акция която струва 100лв прехвърлям през борсата дяла си на друг (пак мен) за по 1лв после средната цена за 6 месеца става около да речем 1.10лв обявавям търгово на 1.20 (като съответно бутвам някой лев на КаФеНе за да мине номера) и който не се навие си остава и без 1.20 ако тръгнат яко надолу акциите с малък фриифлот ясна работата....това в кръга на шегата де ....чуден закон
Коментар
Коментар