IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТК (5BT / BTC)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• "Ne moga da si predstavia AIG da dadat 10.70 za 90% ot capitala i posle da platiat po 12.50lv - 13.00lv za ostanalite 10%."
    Те ще бъдат принудени дадат 12.50лв. з-то това е справедливата цена и според наредбата са задължени да направят търгово- КФН ще ги задължи, дори и ако хич, ама хич не им се иска....
    Справка- виж какво става сега с пропуснатато търгово за 50.00-те %- най-вероятно ще го глобят Тор. Впрочем след като АИГ е купила 90% на 10.70 и 10% на 12.50, средно им се връзва по 10.88 лв. на акция, пак не е лошо за тях..
    А защо ще са принудени да плащат на търговото повече отколкото са палтили за основния пакет?
    Ако закона ги задължава да направят търгово, дори и да не искат да отписват дружеството,а цената е по-висока за да не бъдат ощетени дребните инвеститори- сред тях да не забравяме са и пенсионните фондове, а нали не мислите че КФН ще допусне загуба за пенс. фондове, при и без това трагичното състояние на пенс. система у нас?

Коментар

• "kakvo drugo im ostava osven da chakat divident, koito shte bude opredelen ot majoritaria (t.e. moje i nishto da ne dadat)"
      Кажи в кое дружество дивидента се определя от някой друг, а не от мажоритаря?!
      "JB niama da mogat da si prodadat akciite chrez borsata, zashtoto nikoi ne e lud da im gi kupi na 12lv."
      Ще ги продадат на такава цена , на каквото ги оцени пазара- а той вече ги е оценявал на 12.50 лв.
      Не разбирам логиката?- Защо при собственик световноизвестаната АИГ никой няма да иска да купи акции на БТК, а досега при собственик световно неизвестната Вива венчърс, всички купуваха, вкл. и Julius Bear ?! Процентът, държан от мажоритаря е прибл. един и същ и при АИГ и при Вива ...

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_trader
        "ne moga da go priema, che shte stoiat pasivno i shte chakat divident"
        Ne razbiram kak moje invetitor kato teb moje da misli, 4e Julius Bear she 4akat samo divident- v suvremennata borsa igra4ite pe4elqt ot poka4vane na cenata- Capital Gain,a ne ot divident ???!!
        "Turgoviata obache shte zamre, tui kato realno samo 4.7% sa v obrushtenie."
        BTK ima takava goqlma kapitalizaciq, 4e 4.5 % ot neq e dostatu4en free float- nqma kak da "zamre" ???!!!
        " Puk moje i niakoi drebni investitori da si podadat akciite na AIG i togava Julius niama da imat druga alternativa osven i te da prodadat."
        naprotiv imat - da durjat akciite, z-to ako ne otpishat drujestvoto, pri dobro upravlenie ot takuv investirtor kato AIG , te neminuemo shte sko4at.
        Ami da, ako AIG otpravi turgovo na cena blizka do cenata na pridobivane, to JB mogat da prodadat na zaguba ili da si zadyrjat akciite. No togava kakvo drugo im ostava osven da chakat divident, koito shte bude opredelen ot majoritaria (t.e. moje i nishto da ne dadat). JB niama da mogat da si prodadat akciite chrez borsata, zashtoto nikoi ne e lud da im gi kupi na 12lv.
        Ta capital gain ima samo za tezi, koito sa kupili akcii na po-niska cena ot 10.70. Pri JB ne vijdam tova kak shte stane. Ne moga da si predstavia AIG da dadat 10.70 za 90% ot capitala i posle da platiat po 12.50lv - 13.00lv za ostanalite 10%. Prosto niama da gi kupiat i shte upravliavat firmata s 90%.
        4.5% e dosta otnositelno. Dori i chast ot tezi procenti se durjat ot pensionni fondove i drugi po-dulgosrochni investitori.
        Pogledni kakvo stava poslednite dni - na 22.08 sa izturguvani okolo 500 akcii na cena 10.70 - 10.72. Prosto investitorite shte se premestiat v drugi pozicii kadeto moje da se napraviat poveche pari i ima likvidnost.
        __________________________________________________ __
        Куроператор - специален представител на Син С

Коментар

• Първоначално изпратено от dikobraz
          тук за какво търгово говорят. нали той не е бил собственик.
          http://standartnews.com/bg/article.p...article=201222
          Ами :
          "Според закона за търговия с ценни книжа, ако едно лице придобие над 50% от капитала на едно дружество, е длъжно да обяви търгово предложение за изкупуване акциите"
          В същия този закон се казва, че под придобиване на капитала се има предвид не само собственост върху акциите, а и контрол върху управлението. След купуването на опцията, ТОР Бъорголфсон реално е придобил и контрол върху собствеността, без формално да се водят на него акциите( З-то ВиВа няма как да откажат да изпълнят опцията- презумпцията тук е, че е все едно дали имаш акциите или имаш опция-която ти гарантира,че на определен бъдещ период ще купиш акциите по точно определена цена-това е все едно на практика да си купил акциите , без още да си ги платил ), придобил е и контрол върху управлението- з-то още след няколко дни посочени от него хора бяха избрани в ръководството на БТК и от този момент реално той вече го управлява- все едно че е е негово.
          ТУк КФН прилага не само буквата ,а и духа на закона , з-то в крайна сметка е важно, че от купуването на опцията реално БТК е на ТОР, без зна4ение формално на кой се водят акциите. И следователно той е пропуснал да отправи търгово предложение.
          Което мен специално ме радва, з-то това показва че КФН защитава закона и дребния инвеститор и не би допусланла той да бъде ощетен.
          Което пък логически води до мисълта ,че КФН не би допуснала търгово на цена по-ниска от справедливата. Колкото и ниска да е средната. Та затова аз все пак мисля, че щвейцарците не са глупаци, а може би са я изчислили тази средна и щом са купили на 12.50, очакват в кратък срок търговото да им донесе повече.
          Да не забравяме че напълно реална е и другата възможност - да няма отписване- и тогава не се знае колко ще струва акцията след една и след две години...
          А и нека да не забравяме също, че отписване на БТК ще с е отрази мн. негативно на пазарната капитализация на БФБ и КФН ще пречи по всякакви начини на това ( това е намеквано от ръководители на БФБ мн. пъти...), един от които начини е тази проверка за пропуснатато търгово при придобиване на 50-те процента.

Коментар

• "ne moga da go priema, che shte stoiat pasivno i shte chakat divident"
            Ne razbiram kak moje invetitor kato teb moje da misli, 4e Julius Bear she 4akat samo divident- v suvremennata borsa igra4ite pe4elqt ot poka4vane na cenata- Capital Gain,a ne ot divident ???!!
            "Turgoviata obache shte zamre, tui kato realno samo 4.7% sa v obrushtenie."
            BTK ima takava goqlma kapitalizaciq, 4e 4.5 % ot neq e dostatu4en free float- nqma kak da "zamre" ???!!!
            " Puk moje i niakoi drebni investitori da si podadat akciite na AIG i togava Julius niama da imat druga alternativa osven i te da prodadat."
            naprotiv imat - da durjat akciite, z-to ako ne otpishat drujestvoto, pri dobro upravlenie ot takuv investirtor kato AIG , te neminuemo shte sko4at.

Коментар

• тук за какво търгово говорят. нали той не е бил собственик.
              http://standartnews.com/bg/article.p...article=201222

Коментар

• Нов съм и не искам да се меся много нахално, но среднопретеглена има само един начин на изчисляване по целия свят.
                Това е цена получена чрез разчети и не може да се интерпретира свободно начина и на получаване, а справедливата просто не може да й въздейства по абсолютно никакъв начин.
                А среднодневната също се получава като се остойностяват изтъргуваните количества.

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_trader
                  И още нещо- никой не е казал че ще има отписване.
                  Julius Bear dokolkoto znam sa dulgosro4en investitor i edva li biha kupili za da prodadat na turgovoto sled mesec ?!
                  Ne znam kakva im e strategiata, no po-skoro mi prilichat na hedge fond. Predpolagam shte razberem v sledvashtite niakolko dni. A prosto moje i da sa napravili greshnata pokupka i sega jestoko da sujaliavat za platenata cena.
                  Ama niakak si ne moga da go priema, che shte stoiat pasivno i shte chakat divident. Oshte poveche che 10% (Julius Baer + drugite akcioneri) ne ti dava mnogo vlast pri opredelianeto na tozi divident.
                  No puk i AIG mogat da upravliavat kompaniata i samo s 90%. Turgoviata obache shte zamre, tui kato realno samo 4.7% sa v obrushtenie.
                  AIG do niakolko dni shte pochnat turgovoto i shte ima poveche iasnota za cenata. Puk moje i niakoi drebni investitori da si podadat akciite na AIG i togava Julius niama da imat druga alternativa osven i te da prodadat.

Коментар

• И още нещо- никой не е казал че ще има отписване.
                    Julius Bear dokolkoto znam sa dulgosro4en investitor i edva li biha kupili za da prodadat na turgovoto sled mesec ?!

Коментар

• Първоначално изпратено от Куроператор
                      Първоначално изпратено от BGTR30
                      ОК, нека някой запознат да каже как точно се прави статистиката за последните 90 дни по закон!

Всеки ден една стойност и стойностите за последните 3 месеца се взимат, а средната цена е: (ЦенаДен1+ЦенаДен2+ЦенаДен3+.....ЦенаДен90)/90

Или ? ???
                      Samail pravilno go e napisal. Cenata e srednopriteglena spored izturguvania obem, a ne srednata cena ot vseki den da ti dava 1/90 ot cenata. Taka denia s nai-goliam obem e s nai-visoka tejest pri izchislenieto. Prehvyrlianeto na pochti 260m akcii na 10.70 momentalno naklania veznite kam tazi cena. Julius Baer kupiha malko nad 1% na okolo 11.50, a sushto imashe i obichainata turgovia prez tia tri meseca, no tova ne e sushtestveno kolichestvo.

Бих искал да уточня следните неща.
                      Най-напред досега не бяхме сигурни как точно се определя среднопретеглената за последните три месеца- дали седноаритметичната от всеки от последните 90 ( те всъщност за реално 75 работни дни) или чрез среднопретеглената според изтъргувания обем.
                      Нека да приемем,че е както си казал- според изтъргувания обем и тогава среднопретеглената за последните три месеца е 10.75 лв.
                      След това в Наредбата изрично пише, че се взема среднопретеглената за последните три месеца преди деня на обявяването на смяната на контрола в дружеството- 03.05.2007 година.
                      Нали именно тогава ние изчислихме че към 03.05.2007 цената е 12.11 лв. и се опасявахме че биха могли чрез привидни сделки да я натиснат надолу (както и стана), както и се надявахме че КФН няма да допусне да се вземе среднопретеглената към следваща дата, вместо към 03.05.2007 поради опасност от манипулация на цената с цел понижението й.
                      И най-накрая каквато и цена да се вземе за среднопретеглена, то тя не трябва да е по-малка от справедливата цена, която е по-висока от 10.75 лв.

Коментар

• Първоначално изпратено от BGTR30
                        ОК, нека някой запознат да каже как точно се прави статистиката за последните 90 дни по закон!

Всеки ден една стойност и стойностите за последните 3 месеца се взимат, а средната цена е: (ЦенаДен1+ЦенаДен2+ЦенаДен3+.....ЦенаДен90)/90

Или ? ???
                        Samail pravilno go e napisal. Cenata e srednopriteglena spored izturguvania obem, a ne srednata cena ot vseki den da ti dava 1/90 ot cenata. Taka denia s nai-goliam obem e s nai-visoka tejest pri izchislenieto. Prehvyrlianeto na pochti 260m akcii na 10.70 momentalno naklania veznite kam tazi cena. Julius Baer kupiha malko nad 1% na okolo 11.50, a sushto imashe i obichainata turgovia prez tia tri meseca, no tova ne e sushtestveno kolichestvo.

Коментар

• Първоначално изпратено от BGTR30

Или ? ???
                          Otivash v saita na borsata\ pazarna statistika - pishesh vremevia inteval - az grubo go napravih - 20.05.2007 - 20.08.2007 - 3 meseca
                          Българска телекомуникационна компания АД-София
                          Обем /лотове/ Оборот /лв./ Сделки
                          Общо 282494090 3 041 003 109.35 720
                          Razdelqsh oborota 3041003109.35 na obema lotove i polichavash 10.76.
                          Az i predi bqh kazal i bez da smiatam, che spored men targovoto shte e na okolo 10.75 , pak i sega go smethan i sam bil na 1 stotinka razlika. Drug e vaprosa dali pichovete ot Julius shte se naviat - moje i da se pazariat za po vioka cena, ama tova veche e druga igra ...:

Коментар

• ОК, нека някой запознат да каже как точно се прави статистиката за последните 90 дни по закон!

Или ? ???

Коментар

• Naprotiv, vlizat. Tova si e sdelka prez borsata.

Коментар

• 90% не влизат в статистиката за последните 90 дни + дори да влизат влизат с коефицент 1/90
                                Първоначално изпратено от Куроператор
                                Първоначално изпратено от forex_trader
                                Откъде го взе това?
                                Ако се върнеш назад във форума, към 10-20.05.07 съм посочил как се определя цената на търговото( за да не хабя пак място). Там справедливата стойност я изкарвам 12.44 лв., а средно претеглената към момента на обявяването на сделката-12.11. Дори и да си затвори очите КФН и да приеме за средно претеглена за посл. 3 месеца сегашната блокова сделка на 10.70, то пак трябва търговото да се изпълни по 12.44лв.
                                Не знам нищо за никаква печалба, това откъде го взе?!
                                Другото важно според мен е, че АИГ отправя търгово, з-то е задължена по закон, това не е търгово за отписване (поправете ме ако се лъжа). Досега не са казали, че искат да отписват компанията, и дори и да решат да я отпишат , след това търгово, трябва да има друго за отписването.
                                Иначе ако със сигурност ще има отписване, тогава защо Юлиус Беар купиха толкова акции на 12.50 ?!
                                Ne znam dali se useshtash kakvo si napisal. Cena 12.11 izglejda neveroiatno na fona na 90% (kam 260m akcii) izturguvani na cena 10.70. Za da moje srednopriteglenata cena (a tia vkluchva 260m akcii ot predi niakolko dni) da e 12.11, to triabva kolichestvo ot okolo 335m akcii na BTC da e smenilo sobstvenostta si na cena okolo 12.50lv. Tova sam razbirash che nikoga ne se e sluchilo.
                                Niamam tochni danni kakvo kolichestvo se e izturguvalo prez poslednite 3 meseca, no sloji go dori i na 25m na sredna cena 12lv (vse pak prez tia tri meseca imashe i ceni ot pod 11) i togava izchisli kolko izliza.
                                Edva li turgovoto shte e mnogo nad nivoto na sdelkata. Moje bi 10.90 ili neshto takova.

Коментар

Working...
                                X