IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТК (5BT / BTC)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Според теб думата Depreciation я слагат за благозвучие

Има и разбивка на ДМА на БТК, но се напъни малко сам да я намериш.

Под инфраструктура имам предвид подземните канали, през които минават кабелите за което БТК взима наем. Няма смисъл да ти обяснявам стойността на този стратегически актив.Кулите на НУРТС, които продадоха им бяха нестратегически и несвойствен актив, който отдавна искаха да разкарат и го направиха на добра цена.
    МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
      Pamplona Capital Management, the London based private equity firm, has submitted a bid for Bulgarian telecom operator Vivacom. The Sofia-based Vivacom is a so-called quadruple play phone operator that offers fixed-line, mobile service, broadband and television services in one bill. The company had reported an EBITDA (earnings before interest, tax, depreciation and amortization) of 343 million Bulgarian Leva (USD 244 million) in 2011. Such firms are typically valued at five-six times their EBITDA.

http://invest-iq.net/2012/03/uk-base...rator-vivacom/

И тези са по-близо от теб, пък сигурно ходят с по-евтини костюми
      Ти ми цитираш финансови резултати от някакви он-лайн източници?!? Извинявай, ама това дори не е сериозно да се коментира. Все едно някой да те цитира теб, че ЕБИТДА е 350млн. лв от поста ти в Инвестор.бг и после да го публикува като факт!
      И понеже гледам си правил някакви напъни да изчисляваш ЕБИТДА от оперативните приходи, само ще ти кажа, че "depriciation" (използвал съм оригиналното ти изписване) е част от D&A, което за БТК общо е 276.6млн. лв. Така че ако обичаш пак направи сметката като махнеш 35.5млн. лв от ЕБИТДА.

Това за мрежата на Виваком, че била най-съвременната и добрата смятам да го оставя без коментар. Имат малко по-високо 3G покритие от другите, но не и най-добрата мрежа.
      Само ще отбележа 2 факта свързани с това: Мобилтел работи с обурудване от Ериксън (договорът е с Телеком Аустрия като клиент), а Виваком главно с такова на Хуауей! Всеки сам да си прави изводите кое е по-скъпото и по-качественото.
      Второто е, че CAPEX на Виваком за последните две години по придобиването на материални и нематериални активи е 358млн. лв, а амортизациите за същия период са 538млн. лв!!! Това дали ти говори нещо за какво реално трябва да е нивото на инвестициите, за да може фирмата да не ерозира базата си от активи? Дали изглежда като да са инвестирали достатъчно в оборудване през последните години?

Не разбрах и какво точно си гледал като си писал, че имоти, машини и съоръжения са само 40млн. лв. В баланса си е написано 1.1млрд. лв!
      През 2007г. Елта Консулт издаде един отчет за недвижимото имущество на БТК като го оцени само него на над 600млн. лв (телефонната палата на Гурко беше за 160млн. лв!!!). Почти съм убеден, че БТК са го предоставили на одиторите си и сега недвижимото имущество се води на някаква такава завишена стойност. Те не предоставят разбивка на колко е балансовата стойност на имотите и колко на другите активи, но 1.1млрд. лв. си е доста внушителна сума и със сигурност е всичко друго, но не и подценено!
      Споменал си и нещо за телекомуникационна инфраструктура. Нали знаеш, че преди година продадоха и последните си 50% от НУРТС на Манселорд и Блусат? Тези кули (инфраструктура) вече не им принадлежат.

Коментар

• Pamplona Capital Management, the London based private equity firm, has submitted a bid for Bulgarian telecom operator Vivacom. The Sofia-based Vivacom is a so-called quadruple play phone operator that offers fixed-line, mobile service, broadband and television services in one bill. The company had reported an EBITDA (earnings before interest, tax, depreciation and amortization) of 343 million Bulgarian Leva (USD 244 million) in 2011. Such firms are typically valued at five-six times their EBITDA.

http://invest-iq.net/2012/03/uk-base...rator-vivacom/

И тези са по-близо от теб, пък сигурно ходят с по-евтини костюми
        МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА

Коментар

• EBITDA= 354,8 млн. лв.
          Earnings = 9,408 млн. лв.
          before +
          (net)Interest = 32,221 млн. лв.
          Tax = 1 млн. лв.
          Depriciation = 35,5 млн. лв.
          Amortizations=276,6 млн. лв.

За да съм съвсем коректен махам печалба от операции с ДА = 5,045 млн. лв.

=> 350 млн. лв.

БТК е начислила 11,7 млн. лв. провизии за съдебни рискови през Q4.2011, които са условни и еднократни, но няма да ги смятаме тях.

За развитието на сегментите не съм въобще съгласен с теб. TV (DTH+IPTV) и Data (ADSL+Fibernet+Mobile) ще отбележат трицифрен ръст. 3G мрежата на Виваком е най-модерата и с най-добро покритие в БГ. Мобилните приходи ще нарастнат с поне 10%-15%. Единствено ще продължи спада при фиксираните разговори, но базата вече е доста ниска, в сравнение с 2007 год. Ще ти припомня, че когато през 2007 год. АИГ платиха над 1,6 млрд.евро почти всички приходи на компанията идваха от фиксираните телефони.

В баланса на БТК - сгради+конструкции+съоръжения = 40 млн. лв. Ти как мислиш дали това е реално, защото аз си мисля, че само сградата на гурко струва два пъти повече, без да смятаме телекомукационната инфраструктура, която е стратегически златен актив и още стотици сгради в цялата страна.
          Last edited by INSIDER-A; 25.03.2012, 17:58.

Коментар

• Inside-a, ще трябва да ме светнеш как точно изчисляваш ЕБИТДА за миналата година на 350млн. лв.
            Гледайки консолидирания отчет за годината става пределно ясно, че ЕБИТДА за 2011 е 308млн. лв, а за 2010 е 330млн. лв.
            Предполагам е известно на повечето инвеститори, че фирми се купуват на forward-looking ЕБИТДА, а не на тази от изминалата 2011г! Купувачът на БТК няма как да придобие фирмата преди Q3 2012.
            Заложената от мен ЕБИТДА за 2012 е около 280-300млн. лв (140-150млн. евро). Ако се погледне оборота на фирмата за последните години, се забелязва силна тенденция на намаляване на приходите поради все по-малкото използване на фиксирани линии (основен продукт на БТК). Спадът на годишна база е 8-10% в този сегмент. Мобилният оператор и АДСЛ не могат да компенсират за този спад и за това БТК е с постоянно намаляващ общ оборот през последните няколко години.

За 2012 съм предположил допълнителен спад на оборота и на профитабилността, което според мен ще доведе до ЕБИТДА от около 280-300млн. лв.
            За разлика от други, аз не виждам как БТК ще осъществи какъвто и да било ръст. Очакванията за следващите няколко години са, че дейта трансфера (пренос на данни) ще е двигателя на ръстежа за мобилните оператори. За това обаче трябват много инвестиции, които БТК на сегашен етап няма как да направи, защото голяма част от парите й отиват за плащане на лихви и на задължителни дивиденти (индиректно, пак плащане на лихви, но на ниво НЕФ).
            Мобилтел, примерно, няма такива проблеми и с кешфлоу-а си може да подържа допълнителни инвестиции в мрежата. И понеже петима Петко не чакат, Виваком още от сега се обрича и следващите няколко години да е под жесток натиск защищавайки пазарния си дял.
            Та от мобилния сегмент не очаквам ръст, а даже напротив - дефанзивна позиция и опити за пазене на профитабилност и пазарен дял. Фиксираната телефония пък ще продължава да си пада с по 7-8% годишно, както и до сега.
            За това и кредиторите в момента се опитват да продадат фирмата. За всеки е ясно, че БТК трябва да се продаде на някой с доста дълбоки джобове, който да може да финансира растежа.
            Колкото до това, че сме били "развиващ" се пазар и съответно БТК трябвало да е по-скъпа от други телеком фирми в развитите държави, предлагам на заинтересованите да погледнат как Телеком Аустрия си търгува все около 5х ЕБИТДА, въпреки че е основен мобилен оператор в страни като България, Сърбия, Хърватско, Македония, Словения и Беларус. Реално приходите от т.нар. "развиващи" се пазари са по-големи от приходите им в Австрия.

Бертрам, можеш ли да обясниш кои точно активи се водят на "смешна цена" в баланса на БТК?

Коментар

• 6 x EBITDA ( Vivacom 2011 = 350 млн. лв.) = 2,100 bln. BGN / 1,070 bln. EUR, => 94% = 1,005 bln. EUR.

Куре, оправи си сметките :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
                Аз единствено не разбирам защо се вярва на българските вестници когато съобщават евентуалните оферти. Тези неща са тайни и по принцип единствената причина да се пуска селективна информация към вестниците е за да се предизвика реакция у някой от другите заинтересовани страни с цел повишаване на офертата. В момента стабилни телеком компании с много по-добри мобилни оператори търгуват на 5.0х - 5.2х ЕБИТДА. По този критерии офертата за фирма като БТК, която има сравнително слаб мобилен оператор и постоянно спадащ оборот от цифровата телефония, не виждам защо ще е за 6.0х ЕБИТДА! Според мен нарочно се спекулира с офертите на Памплона (според вестниците 1.4млрд. долара) и Тюрксел (900млн. евро), защото искат другия (предполагам ВТБ) да даде повече.
                За чужденците ние сме нововъзникващ пазара...макар и за нас да сме си развит... в този ред на мисли съотношението към ЕБИТДА на което би минала евентуална сделка няма как да се сравнява с подобно такова в страни с много по развита инфраструктура и икономика. БТК тепърва има да печели от трасетата и инфраструктура си.. не знам дали си наясно с това. Още от 2012 ще се усети чуствително + в баланса ДМА се водят на смешна цена спрямо една реална (не оптимистична, а реална ) оценка.

а по отношеие на чуденето ти какво всъщност иска да купи тюркселл ето ти един линк с официално становище за какво бидват
                http://www.turkcell.com.tr/InvestorA...m_06032012.pdf

а дали ще се случат нещата...ами още нищо черно на бяло няма така, че чакаме.

успех
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
                  Ето я и моята версия:

Тюрксел купува 94% от капитала на БТК за 900+ млн. евро, заедно със заемите, които са в баланса на компанията (близо 500 млн. евро). С получената сума се удовлетворяват длъжниците според тяхният ред. Ако остане нещо за Pinebridge (което е не много вероятно) ще получат кеш, ако не остане ще се удоблетворят до мецанина. Тюрксел ще отправи търгово към останалите 6% от акциите на БТК на цената на акция, на която е купила мажоритарният пакет от 94%.Има две седмици до финала, според мен, така че ще видим кой прав, кой крив
                  Аз единствено не разбирам защо се вярва на българските вестници когато съобщават евентуалните оферти. Тези неща са тайни и по принцип единствената причина да се пуска селективна информация към вестниците е за да се предизвика реакция у някой от другите заинтересовани страни с цел повишаване на офертата. В момента стабилни телеком компании с много по-добри мобилни оператори търгуват на 5.0х - 5.2х ЕБИТДА. По този критерии офертата за фирма като БТК, която има сравнително слаб мобилен оператор и постоянно спадащ оборот от цифровата телефония, не виждам защо ще е за 6.0х ЕБИТДА! Според мен нарочно се спекулира с офертите на Памплона (според вестниците 1.4млрд. долара) и Тюрксел (900млн. евро), защото искат другия (предполагам ВТБ) да даде повече.
                  Навремето през 2007 българските вестници отново лъжеха, че заинтересовани от покупката на БТК са AIG, Warburg Pincus, Mideuropa Partners, Providence, TPG Capital и Тюрксел и то няколко дни СЛЕД подаването на офертите за фирмата. Истината е че много от тези фирми въобще не подадоха оферти през май 2007, а в случая Providence и Warburg Pincus даже се отказаха месеци по-рано. Това само идва да покаже, че определени заинтересовани среди пускат полу-истини и българските вестници нямат проблем да ги публикуват.
                  Моето лично мнение е че офертата на Тюрксел, а и на другите инвеститори, не може да е за много повече от 5.0х ЕБИТДА (725-750млн. евро за 100% от БТК, а не за 94%!).
                  Освен това ако човек погледне динамиката между мезанин фондовете и банките и как всички са се омешали и държат дълг на различни нива (i.e. Deutsche Bank държи мезанин и синиър на ниво БТК и на ниво НЕФ и освен това има second lien на ниво БТК), не е ясно дали въобще някоя от офертите въобще ще бъде приета, тъй като фондове като Тененбаум и Мезанин Мениджмънт държат и синиър дълг и няма защо моментално да приемат оферта облагодетелстваща главно RBS. Deutsche Bank дори не се и наемам да предвидя как ще преодолеят конфликта на интереси, в който са се вкарали държейки всякакви инструменти. Освен това имат и участие във фонда Тененбаум и загуба на това ниво води и до загуба на тяхната инвестиция във фонда. Въобще картинката е доста сложна и е радостно да видя, че инвестиралите в акциите на компанията са си сложили розовите очила и чакат да забогатеят от получените към момента оферти. Нека все пак не правят вноски за вили и яхти преди да има яснота, която надявам се да дойде (отново чрез някой вестник) в следващите няколко седмици.

Коментар

• Ето я и моята версия:

Тюрксел купува 94% от капитала на БТК за 900+ млн. евро, заедно със заемите, които са в баланса на компанията (близо 500 млн. евро). С получената сума се удовлетворяват длъжниците според тяхният ред. Ако остане нещо за Pinebridge (което е не много вероятно) ще получат кеш, ако не остане ще се удоблетворят до мецанина. Тюрксел ще отправи търгово към останалите 6% от акциите на БТК на цената на акция, на която е купила мажоритарният пакет от 94%.Има две седмици до финала, според мен, така че ще видим кой прав, кой крив

Коментар

• Турците плащат в кеш.

Ако има сделка с тях се съмнявам, че ще се правят на интересни примерно пакета да го минат на 1 лев а пък другото по банков път.

Но всичко е възможно.
                      Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

..........Кредиторите могат да продадат 94% от капитала, който в момента държат през борсата на цена 0.01лв за акция на Тюрксел и след това турците да направят търгово на 2 стотинки. Така реално от тези 900млн. евро няма да има никакъв лийкидж към акционерите, а всичките пари отиват за покриване на дълга.
                        ......................
                        Чл. 150. (1) Търговото предлагане се осъществява в съответствие със следните принципи:
                        1. (доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) осигуряване на равнопоставеност на намиращите се в еднакво положение акционери в дружеството - обект на търгово предложение и защита на останалите акционери при придобиване на контрол върху дружеството;
                        2. (доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) предоставяне на достатъчно време и информация на акционерите в дружеството за точна оценка на предложението и вземане на обосновано решение относно приемането му. При предоставянето на становище по търговото предложение управителният орган на
                        дружеството - обект на търгово предложение, излага мнението си относно последиците от приемането на търговото предложение върху служителите, условията по трудовите договори и мястото на извършване на дейност;
                        3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) поведението на управителните органи да е в интерес на дружеството като цяло и да не възпрепятства акционерите от възможността да вземат решение посъществото на търговото предложение;
                        4. недопускане на пазарни манипулации с ценните книжа на дружеството - обект на търгово предложение, както и на други дружества, засегнати от търговото предлагане;
                        5. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) отправяне на търгово предложение само след осигуряване на възможност за пълно изплащане, съответно замяна, на акциите на приелите предложението акционери;
                        6. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) дружеството - обект на търгово предлагане, да не бъде поставяно в положение, което затруднява осъществяваната от него дейност за необосновано продължителен период от време.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Цената, съответно разменната стойност на търговото предложение по чл.149, ал. 1 и 6 и по чл. 149а, не може да бъде по-ниска от най-високата стойност между:
                        1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) справедливата цена на акцията, посочена в обосновката по ал. 6;
                        2. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) средната претеглена пазарна цена на акциите за последните 3 месеца;
                        3. (нова - ДВ, бр. 52 от 2007 г., в сила от 3.07.2007 г.) най-високата цена за една акция, заплатена от предложителя, от свързаните с него лица или от лицата по чл. 149, ал. 2 през последните 6 месеца преди регистрацията на предложението; в случаите, когато цената на акциите не може да бъде определена съгласно предходното изречение, тя се определя като по-високата между последната емисионна стойност и последната цена, платена от търговия предложител.
                        Last edited by cymru; 22.03.2012, 13:19.
                        Не-заслужил инвеститор

Коментар

Друг вариант е Юлиус Беър, които сигурно са си отписали екуитито, да решат все пак да продадат на турците за някаква малко сума след което следва скуиз аут за всички други.
                          при положение , че са взели дивидент от 65 стинки на акция миналата година, а ще има и занапред....дали ще се навият за минимална сума?

сметни им колко са взели като дивиденти общо до сега...

освен това хората могат да си правят оценки....а БТК оценена реално е доста качествена компания. това, че някой е взел много заеми , че да я купи е друга бира и няма общо с качеството на актива.

поздрави
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Гледам, че навлизаме в дискусии за това колко би била цената на акция за миноритарите, а се изпуска друг аспект. Както писах вчера, цената за търгово се определя от 3м VWAP, който зависи главно от обема акции минали на определена цена.
                            Кредиторите могат да продадат 94% от капитала, който в момента държат през борсата на цена 0.01лв за акция на Тюрксел и след това турците да направят търгово на 2 стотинки. Така реално от тези 900млн. евро няма да има никакъв лийкидж към акционерите, а всичките пари отиват за покриване на дълга.
                            Да, ок, търговото нямало да се приеме. Ами тогава акционерите остават в позицията и чакат още няколко години, за да продадат. Друг вариант е Юлиус Беър, които сигурно са си отписали екуитито, да решат все пак да продадат на турците за някаква малко сума след което следва скуиз аут за всички други.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                              Добро Утро,

Идва един хубав ден в който идва примерно Тюрксел и казва на Консорциума " ето ви тука едни пари за тези 94% от акциите на БТК - ако искате ги взимайте и ни давайте акциите, а пък ние си знаем какво ще правим с нея.

.
                              Тук, вероятно, се пропуска факта, че сумата, която са готови да дадат купувачите за компанията не означава, че същата се отнася до екуити-то й.
                              Т.е., напълно е възможно цитираната в медиите стойност да е предназначена на 90 процента за изплащане на дълга на БТК към кредиторите й и само 10 на сто да са формалната цена за акциите. Според Equity Private, дори тези 10 на сто са добро пожелание и нищо чудно да е прав, гледайки фактите.
                              Не е препоръка за каквото и да било. Успех в инвестицията!

Коментар

• Ако разговорите бяха по-евтини щеше да се говори повече и да има много повече постъпления.

Алчност и лошо управление. БТК не е монополист да се държат така и за това бавно ще се свиват.
                                Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

Working...
                                X