Първоначално изпратено от prodigal
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТК (5BT / BTC)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнениеАз все още имам една много хубава новина в случай на сделка, ама това как Турската оферта падна на 870 милиона евро а уж беше 1400 милиона долара май както казва EquityPrivate си беше чист номер да залъжат другите да си дигнат офертите.
П.С. Нямам акции, а казуса ми е интересен, в тази връзка ми е и препоръката към теб, тоест ако намериш какво интересно да споделиш, си добре дошъл.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеШапка им свалям обаче на акционерите по позицията за упоритостта, с която твърдят, че всъщност банките искали да продадат само БТК АД (оперативната компания), а не в комбинация с НЕФ Телеком ООД (холдинговата).
А колкото до това на колко можело да мине прехвърлянето на акциите, нека акционерите си припомнят какво стана при прехвърлянето на 90% през борсата през 2007. Купувач и продавач си прехвърлиха договорения пакет на договорената цена, нищо че тя беше 20% по-ниска от тогавашната пазарна (а тогава БТК наистина се търгуваше в по-сериозни обеми) и после така си заковаха и цената за търговото, тъй като изтъргувания обем влезе в сметките при определянето на цената за търговото.
Хубаво е че споделяш за рискове, но дори 20% да е надолу пак е много над текущата.
Коментар
-
Куре,
Не ме разбирай погрешно - не казвам, че няма как да си пуснат пакета на левче. Казвам, че ако искат да се делистнат трябва да отправят разумно предложение на беър, защото от тях зависи дали ще има скуиз аут или не. Не мисля, че американците ще се откажат и ще се предадат по 1-2-3 лв. Поне досега са се доказали като търпеливи. Хората могат да си правят сметката и не мисля, че оферта 1-2-3-4-5 лв ще ги заинтересува.
Поздрави и на теб за постоянството.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Гледам вече вестниците са почнали да бият отбой относно сумата предложена от турците. До две седмици ще стане ясно, че ВТБ няма да увеличат своята оферта и вече няма защо да трябва да се плашат гаргите с високи оферти.
Бертрам е писал за някакви дивиденти, които щял да чака евентуално от турците. Единствената причина в момента БТК да ТРЯБВА да плаща дивиденти е защото НЕФ им е акционер и голяма част от дълга даден от банките е още на това ниво, а НЕФ няма никакви други приходи освен дивидентите от оперативната компания БТК, с които да покрива лихвите и главницата.
Ако турците купят компанията и банките опростят дълга, БТК НЯМА да има нужда да плаща каквито и да било дивиденти. Това не значи, че няма да има достатъчен кешфлоу или възможност да го прави, а просто няма са поставени в ситуацията да трябва да го правят.
Това би трябвало да покаже и какви са намеренията на Юлиус Бер. Турците може да не дадат дивидент още 10г. и американците да нямат друг начин да излязат от позицията освен чрез продажба на турците.
Шапка им свалям обаче на акционерите по позицията за упоритостта, с която твърдят, че всъщност банките искали да продадат само БТК АД (оперативната компания), а не в комбинация с НЕФ Телеком ООД (холдинговата). Аз лично бих направил второто ако бях кредитор-продавач, защото дълга ми е разпределен и в двете фирми (даже повече в НЕФ). Пък и щях да си задам въпроса защо турците настояват за канселиране на дълга ако реално купуваха за 870млн. евро компания с дълг 500млн. евро (БТК). Не е ли по-вероятно турците да дават някаква сума (нека кажем примерно 750млн. евро) и да искат опрощаване на 1.65млрд. евро дълг? В такъв случай само за БТК АД ли става въпрос или за БТК АД + НЕФ Телеком ООД?
А колкото до това на колко можело да мине прехвърлянето на акциите, нека акционерите си припомнят какво стана при прехвърлянето на 90% през борсата през 2007. Купувач и продавач си прехвърлиха договорения пакет на договорената цена, нищо че тя беше 20% по-ниска от тогавашната пазарна (а тогава БТК наистина се търгуваше в по-сериозни обеми) и после така си заковаха и цената за търговото, тъй като изтъргувания обем влезе в сметките при определянето на цената за търговото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от smirenoto Разгледай мнениеДобре, че има някой като Кура, който да ви вкара в реалността, преди да сте изхвърчали съвсем.
Според мен, някаква интрига за малкия инвеститор може, да има най-много до 5 лв. Над това, просто градите пясъчни кули. Всеки инвестор би трябвало, да влиза с консервативен поглед в която и да е позиция, да търси някаква премия за риска (а тук е и неизвестно голям). А като цена май вече е отлепена от земята и виси във въздуха....
Не е препоръка, но вили-мотовили от страна на бертрам - не го очаквах.
Оказва се, че дори и тези които се пишат истински инвеститори, в смисъл на по-дългосрочен аспект, окичени с лика на големия Бъфет, са си ...чиста проба еднодневни спекуланти.
Ако може да продадат утре с 30-40 стинки горница - изобщо не биха се поколебали. Сменете си поне пикчърите, че заприличвате на Батя
не виждам защо реши, че ще продам с 30-40 ст.горинца - по тази логика трябваше да съм продал. Всъщност искам не искам ще продам ако има скуиз аут след като американците кандисат да си продадат акциите на турците тогава с нашите под 1% на пазара няма да има концерт по желание.
Понеже много се спекулира за цени от порядъка на 1лв и тн делиствания нека се уточним някои неща.
1. Телекомите по принцип са си дружества, които управлявани добре генерират доста кеш и масовата практика (по света) е да се разпределя дивидент. В този ред на мисли БТК ако се управлява качествено може да генерира едно 30-40-50 ст годишно под формата на дивидент. Не казвайте, че не може...може стига да се управлява като телеком и да не се източва (примери в миналото на компанията бол).
Турците ако я вземат не виждам причина да не си разпределят дивиденти в бъдеще.
Тук някои хора се опитват да ни убедят, че американците дето стискат 5% от БТК са толко нещастни, че отказаха търгово над 11 кинта, че ще си пласират пакета за 1-2-3лв. ..
Ако те не си го пласират на турците делистване може да стане само след някакво много яко увеличение, в което американците да не участват. (ако е на 1 лв...дали ще си оставят магарето в реката...)
Да приемем, че Тюрксел купи по някаква безумна схема БТК и пакте го пуснат на 1 кинт, а търговото е за 1.1 кинта... ами няма да го приема, а си мисля, че и американците няма да го приемат.
В резултат ще си остана акционер в БТК и ще си чакам дивиденти и или добра по-добра оферта.
поздрав и успехтова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Добре, че има някой като Кура, който да ви вкара в реалността, преди да сте изхвърчали съвсем.
Според мен, някаква интрига за малкия инвеститор може, да има най-много до 5 лв. Над това, просто градите пясъчни кули. Всеки инвестор би трябвало, да влиза с консервативен поглед в която и да е позиция, да търси някаква премия за риска (а тук е и неизвестно голям). А като цена май вече е отлепена от земята и виси във въздуха....
Не е препоръка, но вили-мотовили от страна на бертрам - не го очаквах.
Оказва се, че дори и тези които се пишат истински инвеститори, в смисъл на по-дългосрочен аспект, окичени с лика на големия Бъфет, са си ...чиста проба еднодневни спекуланти.
Ако може да продадат утре с 30-40 стинки горница - изобщо не биха се поколебали. Сменете си поне пикчърите, че заприличвате на БатяНе е препоръка ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеАз друго да попитам - ако сделката стане и част от кредиторите пият една студена вода това ще се отрази ли на Брутния Външен дълг на България в положителна насока?
Простия народ пак ще ликува а не си дава сметка, че Борисов го вкарва с нови заеми и вече е опапкал резервите бая.
P.S: 10X и за иронизиране заради подписа. Точно в стил на черното влечуго.
Подписа ти е толкова добър, че бих ти го гепил но идеята си е твоя и няма да е честно.Last edited by msimov; 07.04.2012, 12:18.Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!
Коментар
-
4 апр 2012 Turkcell на прага на БТК
Поредната сделка за продажба на телекома може да отиде към финал около Великден
Според три независими източника на "Капитал" от телекомуникационния сектор за предпочитан купувач на БТК е избран най-големият турски мобилен оператор Turkcell. Той обаче е в малко особена ситуация - хем офертата му е посочена като най-добра, хем кредиторите и акционерите на българския телеком не са подписали с него споразумение за ексклузивитет. Практически това означава, че трите останали кандидата не са изгубили шансове за сделката, ако подобрят предложенията си. Срокът им да направят това е шести април. Доколкото обаче продажбата е изцяло частна и железни правила няма, по-щедри от турската оферти няма да бъдат върнати и в срок до Великден. Тогава се чака и решение кой ще купи телекома.
Шансовете Turkcell да купи БТК вече са над 90%, твърдят източниците на "Капитал". Изненада, макар и не особено очаквана, може да има само от страна на притежателя на Корпоративна търговска банка Цветан Василев заедно с руската VTB.
Според два независими източника на вестника цената, предложена от Turkcell, е 870 млн. евро, които да бъдат платени изцяло в брой. По думите на трети обаче числото реално е по-малко. За момента единствената официално излъчена от турската фирма информация е съобщението й до Истанбулската фондова борса, че е подала оферта за 94% от капитала на българския телеком.
-----------------------------------------
С две думи и медиите май изобщо не знаят колко е офертата точно а се плямпа само.
Ако има сделка с Turkcell и всичко мине примерно 870 милиона евро за 94% на официален пазар или на извънборсов пазар начи Окей.
Ама ако примерно ги минат тия 94% на по 1 лев или номинал просто за да прехвърлят капитала а останалото си го превеждат все пак не знам как е записано в договора и как се се осъществи прехвърлянето.Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!
Коментар
-
Виж, нормално е с времето инвестициите да намаляват, защото почти не остана в какво да инвестират. Телефоните са на 98% цифрови, АДСЛ покрова над 90% от населението, 2G покрива практически цялото население, 3G покрива 97% от населението, следващите 3 год. планират да инвестират в оптики до сградите 600 млн. лв. и това е. В средносрочен план ще изграждат 4G мрежа, но още е рано. Няма в какво да инвестират цялата сума от амортизациите. Отвори отчета по форми на КФН и там ще видиш ДМА разбити по пера в баланса. Каквото и да си говорим БТК се реформира изцяло последните 5 год. и дава солидна заявка да стане номер 1 в БГ. Директора на Телеком Австрия преди няколко седмици каза, че следващите няколко години ще са на фиксираните комуникации. Аз смятам като него.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Insider-e, почнахме от ЕБИТДА и офертите, а сега гледам искаш да обсъждаме технически параметри, а не финансовите показатели, които беше "изчислил".
Мога за съжаление да интерпретирам само числа, тъй като не съм специалист по мобилни мрежи, а това което числата като инвестициите и амортизациите на БТК показват е еднозначно и то е, че амортизационните отчисления са доста по-големи от инвестициите в апаратура и техника и че ако така се продължава, само до няколко години Виваком тотално ще е амортизирала закупената преди години техника. По груби сметки за около още 4-4.5 години ако се предположи, че към 600млн.лв от активите са сграден фонд и недвижимо имущество, а останалите 410млн.лв са машини и съоръжения.
Това също така показва, че в последните две години не е инвестирано достатъчно. Не съм гледал в момента отчета за 2009г., но съм почти сигурен, че и тогава положението е било подобно.
Ще трябва и да те разочаровам за разбивката на материалните активи на БТК. Това на с. 11 от отчета не е разбивка показваща балансовата стойност на имотите, на машините и на съоръженията. Всичко е показано накуп! И въпреки това не открих цитираната от теб цифра от 40млн. лв. Нямам представа къде си я видял и какво всъщност си гледал, но се надявам се ако си намерил все пак време да прегледаш отчета, да си се убедил, че това е нереална цифра за имотите на фирмата.
Ако имаш време направи и отново изчисленията на ЕБИТДА като вземеш правилните данни. Можеш после да си ги свериш и като почнеш първо от оборота и махнеш всички оперативни разходи. Ако пък пак ти излиза 350млн. лв., кажи и ще го изчислим заедно ред по ред.
Коментар
-
КЗК - „Решението на комисията се базира на независимо изследване, поръчано от трите оператора, и на официални данни, предоставени от КРС, според които по основните показатели – покритие, скорост на преноса на данни и качество на речта – мрежата на Виваком е с най-добри характеристики", допълват от телекома. „Виваком има над 93% покритие на населението и близо 77% на територията на България. 3G мрежата на VIVACOM поддържа скорости до 7,2 Mbps, което на практика означава високоскоростна комуникация навсякъде, по всяко време и без прекъсвания", твърдят от компанията.
В решение № 647 на КЗК от 19 май тази година, подписано от председателя на КЗК Петко Николов, пише, че според сравнителния анализ (бенчмаркетинг) на GSM и UMTS мобилни мрежи на трите оператора (БТК, Мобилтел и Глобул), направен от Нокиа Сименс Нетуъркс "3G мрежата на БТК е с най-добри показатели в следните насоки: средна скорост за пренос (throughput), качество на речта (MOS-mean opinion score) и покритие на 3G (3G signal strength distribution)." Анализът е бил поръчан от трите мобилни оператора на Нокиа Сименс с договор от 5 ноември 2011 г. В решението на КЗК точните данни за цитираните показатели са заличени „в съответствие с чл. 51, ал. 3 от ЗЗК, с който не се допуска разгласяването на търговска тайна или друга защитена от закон тайна на страните. Въпреки това според цитираните в решението заключения, изразени в позицията на БТК до КЗК, по тези три параметъра 3G мрежата е постигнала най-високи резултати.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
Коментар