INSIDER-A, моите уважения но не бих тръгнал да споря с EP на такива теми. Просто приеми, че е прав, защото най-вероятно е.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТК (5BT / BTC)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеВ отчета ясно са написали какво се квалифицира като cash & cash equivalents и сумата е 142млн. лв!
Отново прочети какво съм писал за одиторите. Те за това подписват отчета, за да не може всеки с достъп до Wikipedia да си интерпретира както си иска числата.Last edited by модератор; 12.04.2012, 12:35.МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
"В други вземаниая за 2011 година са включени депозити с матуритет над 3 месеца в размер на 54,507 хиляди лева."
Отново прочети какво съм писал за одиторите. Те за това подписват отчета, за да не може всеки с достъп до Wikipedia да си интерпретира както си иска числата.
Коментар
-
[QUOTE=EquityPrivate;1059244597][QUOTE=INSIDER-A;1059244462]Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
1,810млн. лв за 100% от БТК.
142млн. лв кеш (+55 млн. лв. депозити с матюритет над 6 месеца = 197 млн.лв.)
998млн. лв дългове
954млн. лв е стойността на БТК
954/288.7млн. акции = 3.30лв на акция.
Одиторите за това правят проверка на баланса и го подписват, за да не може всеки да си интерпретира цифрите както и иска. "Парични средства и еквиваленти" са само 142млн. лв, точно защото това са ликвидните позиции на фирмата - кеш, срочни депозити, акции и ценни книжа, които веднага могат да се осребрят.
Така че тия 55млн. лв дето си ги сложил нали знаеш, че в подписаният отчет ги няма! Има ги предполагам само във формите на КФН дето ги четат тия дето ги мързи да погледнат отчет от 33 страници и да видят какво е подписал одитора.
Cash equivalents are held for the purpose of meeting short-term cash commitments rather than for investment or other purposes. For an investment to qualify as a cash equivalent it must be readily convertible to a known amount of cash and be subject to an insignificant risk of changes in value. Therefore, an investment normally qualifies as a cash equivalent only when it has a short maturity of, say, three months or less from the date of acquisition. Equity investments are excluded from cash equivalents unless they are, in substance, cash equivalents, for example in the case of preferred shares acquired within a short period of their maturity and with a specified redemption date.
"В други вземаниая за 2011 година са включени депозити с матуритет над 3 месеца в размер на 54,507 хиляди лева."МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеНе забравяй, че тук говорим за 94%. Едно е да гледаш борсова цена или цена за пакет 10-20%, а съвсем друго е да биднеш за цяла компания ... това го гледаме по пазара и знаеш, че премиум има сериозен за продавача.
Цената на търговото според мен ще зависи от това за колко биха кандисали беър да се изнесат.
За това и по-преди писах, че 5.25х ЕБИТДА според мен е справедливата цена на БТК.
Миналата година Телеком Аустрия предложи 4.8х ЕБИТДА за 51% от Телеком Сърбия, но офертата не беше приета.
Коментар
-
Консолидираните баланси показват, че до 2009-та дружеството е правело приходи от основната си дейност със 100 милиона повече.
През 2010-та включително и 2011-та приходите от основната дейност спрямо 2009-та са намалени с около 100 милиона.
Извода е, че от както Борисов е дошъл народа е обеднял и това се е отразило и на БТК.Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеАми можеш ли да ми кажеш при каква офертна цена се получават бленуваните 8лв на акция и какво би било съотношението ЕV/EBITDA при тази цена?
Аз така на ум си направих грубите сметки и не знам друг телеком да се търгува на такава цена.
Бенчмарк за цената на БТК може да ти бъде една друга транзакция на Балканите. Преди няколко месеца ОТЕ продаде своя 20% дял в Телеком Сърбия за 380млн. евро. Там ЕБИТДА за 2011 беше 485млн. евро, а нетто дълг беше 600млн. евро, т.е. цената на цялата фирма беше оценена на 2.5млрд. евро или 5.1х ЕБИТДА.
Цената на търговото според мен ще зависи от това за колко биха кандисали беър да се изнесат.това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение1. Защо реши, че чакаме цени над 11
2. Защо реши, че цената на акциите ни е над 11
аз лично на 7-8 кинта ще се разделя с БТК с добри чуства. предполагам и другите 'фенове' също. цена на акция ми идва под 4.50 (не съм смятал точно колко)
поздрави
Аз така на ум си направих грубите сметки и не знам друг телеком да се търгува на такава цена.
Бенчмарк за цената на БТК може да ти бъде една друга транзакция на Балканите. Преди няколко месеца ОТЕ продаде своя 20% дял в Телеком Сърбия за 380млн. евро. Там ЕБИТДА за 2011 беше 485млн. евро, а нетто дълг беше 600млн. евро, т.е. цената на цялата фирма беше оценена на 2.5млрд. евро или 5.1х ЕБИТДА.
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнениеП.п. Чак днес след като направих прости сметки и имаше толкова много обидени от ниската цена на акциите, която излиза като се вземе офертата на Тюрксел, си дадох сметка, че много от пишещите тук си мислят, че офертата на Тюрксел не включва дълга, а е просто за 94% от капитала. Иначе не мога да си обясня как някои очакват да са на печалба на акции купени над 11лв преди години!!! Ето на това му се вика да сънуваш, че задълженията някак магически ще изчезнат и турците ще направят всички акционери тук ужасно богати!
2. Защо реши, че цената на акциите ни е над 11
аз лично на 7-8 кинта ще се разделя с БТК с добри чуства. предполагам и другите 'фенове' също. цена на акция ми идва под 4.50 (не съм смятал точно колко)
поздравитова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от padre Bonaventura Разгледай мнениеПрословутият сграден фонд - ти ли ще го купиш?? Ако не, тогава кой ??? Май няма кинти в системататова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеочевидно е, че не си даваш сметка за сградния фонд, който притежава БТК + 10.5 ЕБИТДА го смяташ все едно е постигнат с оптимално използване на ресурсите....в България сме все пак....при едно сериозно управление без допълнителни инвестиции този коефициент може да падне драстично.
разбирам, че ти гледаш на БТК от страна на професионалните си задължения, но естеството на бизнеса и е различно нещо от чисти сметки по кредитни порфолиа.
успех
Иначе гл. акционер се опитваше да продаде недвижимити имоти на каквато и да била цена и да ги вземе обратно на лизинг за ползване през последните 4.5г, но както писах по-горе, няма в момента никакъв интерес от каквито и да било инвеститори. Независимо на колко си ги смятат в баланса, голяма част от тези активи са непродаваеми. В много от тях също се помещават клонове на Български пощи АД, а те не смятат да участват в схемата с лизинга, която БТК иска да прокара.
Не ти разбрах тезата за 10.5х ЕБИТДА, които коефициент можел и да падне!?! Това е цената платена за БТК през 2007г., а в момента пиър групата търгува на около 5.5х - 6.0х, т.е. той вече е паднал.
Кредитните портфолиа не влизат в професионалните ми задължения, нито пък гледам на листвани български компании от професионална гледна точка. Ако беше така, едва ли щях да си изказвам мнението по онлайн форуми.
БТК ме интересува като един вид образец на глупоста, която може да застигне не само индивидуалните инвеститори купуващи акции на борсата, но и професионалните такива (банки, хедж фондове, компании за дялово участие), ако човек стане прекалено алчен или е безкрайно наивен. Професионалните инвеститорите тук за съжаления страдат главно от първото, а борсовите "играчи" на БФБ имат хронична форма на второто съчетано с някакъв блян, че всичко може някак от самосебе си да се оправи и те да си върнат поне вложените суми навремето.
Първата група вече е осъзнала грешката си и е отписала голяма част от инвестицията. Втората група обаче още сънува печалби!
П.п. Чак днес след като направих прости сметки и имаше толкова много обидени от ниската цена на акциите, която излиза като се вземе офертата на Тюрксел, си дадох сметка, че много от пишещите тук си мислят, че офертата на Тюрксел не включва дълга, а е просто за 94% от капитала. Иначе не мога да си обясня как някои очакват да са на печалба на акции купени над 11лв преди години!!! Ето на това му се вика да сънуваш, че задълженията някак магически ще изчезнат и турците ще направят всички акционери тук ужасно богати!
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеочевидно е, че не си даваш сметка за сградния фонд, който притежава БТК + 10.5 ЕБИТДА го смяташ все едно е постигнат с оптимално използване на ресурсите....в България сме все пак....при едно сериозно управление без допълнителни инвестиции този коефициент може да падне драстично.
разбирам, че ти гледаш на БТК от страна на професионалните си задължения, но естеството на бизнеса и е различно нещо от чисти сметки по кредитни порфолиа.
успех
Коментар
-
Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение.....
Та не мога да разбера защо я ползваш като бенчмарк. Никой вече не предлага 10.5х ЕБИТДА за телеком, а половината от това.
успехтова мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от INSIDER-A Разгледай мнение
Сега казваш, че 3,30 лв. е добре. За тем и 1 лв. може да е добре, но ще видим съвсем скоро реалностите какво говорят
Пайнбридж загубиха целия си собствен капитал в тази инвестиция (400млн. евро), мезанина загубиха 325млн. евро напълно и отделно банките са загубили още над 400млн. евро от дадените кредити. Т.е. всеки е видял, че тази инвестиция на онази цена е била кошмарна, отписал е каквото е имало за отписване и сега живее в реалноста. Не разбирам защо на фона на това ти живееш още в миналото и очакваш да направиш печалба!?!
П.п. Офертата за БТК беше за 10.70лв и придобиха 90% от капитала на тази цена. На търговото предложиха малко отгоре и взеха само 3.99% от акциите. Не виждам защо омножаваш таъи цена по 288млн. акции, след като става въпрос за под 4%!
Но както писах и преди, цената тогава беше просто функция на балонизирания кредитен пазар, който вече не съществува. Та не мога да разбера защо я ползваш като бенчмарк. Никой вече не предлага 10.5х ЕБИТДА за телеком, а половината от това.
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafemeInsider-a, хубави мечти имаш, пропускаш две неща - изплатени дивиденти през годините, които трябва да извадиш от цитираните от теб цени и на второ място - утежняване с дълг, при което риска от фалит чувствително нараства, а има и трето нещо - имало криза след търговото на 11 лева, което промени не малко неща
I have a dream
Споко бре, скоро ще видим кой крив, кой прав и кой си е загубил времето да спори със старият InsiderМНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
Коментар