IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

М+С хидравлик АД (MSH / MCH)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Брей, тук много защитници на мениджъмнта се появиха. Но да оставим бонусите настрана.

    МСХ си е циклична компания и при положение, че 2018 има голяма вероятност да сме на върха на икономическия цикъл, какво привим след това?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
      Хайде стига сте ривали, това се прави навсякъде по света под една или друга форма ! А и много хора тук се гласяха да купуват евтино, ами уговорете се с работещите които ще получат акции да им ги изкупите .
      Прав си +++! Не знам дали е от оная нашенска завист - що на него по 1 лев бе!!!
      Дори някои предлагат да направят обратно изкупуване и тогава да раздават. Ми то проста сметка - Никито купи 240К акции и вдигна цената от 5 на 8 лева. Колко ще похарчи М+С да изкупи 390К акции? Примерно по 10 лева, а? Е, тогава пак ще има рев до небето, а гроздето пак кисело.


      Коментар


      • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
        Колко дългосрочен трябва да е един инвеститор-миноритарче, за да отдава по-голямо значение на дивидентната доходност пред капиталовата?
        Сериозно питам, защото виждам много подобни на твоето мнение.
        Вижте, никой не карам насила да стои тук, нито съм някакъв адвокат на мажоритарите. Заявих че има положителни и отрицателни страни, и всеки може да ги "сложи на кантара" и да прецени как да действа. Да купува, да продава или да не прави нищо. Аз лично нямам точно определен хоризонт, и бих държал 5-10 години, бих продал и утре, ако нещо се случи или преценя че не си струва да държа повече. Мисълта ми беше че досега дружеството и групата Стара планина са едни от малкото коректни мажоритари на БФБ. Ако някой прецени че това вдигане на капитала е толкова лоша новина, е свободен да продаде. Ако някой прецени че компанията е подценена, или по-ниската цена ще донесе по-висока дивидентна доходност в краткосрочен план е свободен да купи.

        Коментар


        • Хайде стига сте ривали, това се прави навсякъде по света под една или друга форма ! А и много хора тук се гласяха да купуват евтино, ами уговорете се с работещите които ще получат акции да им ги изкупите .

          Коментар


          • На ОСА може да се предложи да се предвиди някакъв lockup период за новоемитираните акции, т.е. да не могат да се търгуват, например за една година. Така ще са по-мотивирани да работят за увеличаване на цената, дивидентите и т.н. По света се прави, при IPO-та, най-често. Само препоръчвам, защото нямам.
            Мненията ми не са препоръка за търговия.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

              Изказах мнението си. Докато дивидента се увеличава, проблем за мен няма. Нека не забравяме че мениджмънта работи и управлява дружеството, а ние сме само инвеститори. .....
              Колко дългосрочен трябва да е един инвеститор-миноритарче, за да отдава по-голямо значение на дивидентната доходност пред капиталовата?
              Сериозно питам, защото виждам много подобни на твоето мнение.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                Със сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. Евентуалната им продажба веднага би намалила цената за евентуални нови или настоящи инвеститори купуващи на по-добри цени (нали това беше основната критика към дружеството, че е надценено). Увеличаването на дивидента също е положително. Ако и през 2018-та дружеството продължи с добрите си резултати, и повтори евентуален дивидент, това увеличение на капитала бързо ще бъде забравено. Ако се превърне в практика обаче за сметка на намаляващ дивидент, тогава вече ще бъде проблем и лампичка - всеки да си решава какво да прави.
                +++

                Коментар


                • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

                  Всеки труд, включително и мениджърския си има цена. Когато обаче тя се различава от пазарната/дали случаят е такъв е субективна трактовка на всеки акционер/- вече имаме проблем..
                  Абсолютно съм съгласен, че всеки субективно преценя кое е добре и кое зле и действа според това. Тук мисля, че злобата и завистта почват да вземат връх и миноритарни акционери определят кое е добре и кое зле за дружеството само от гледна точка на своя личен интерес.... А пък то е много просто - като смяташ, че е зле - Продаваш....такива са принципите на борсата, а не рев по форумите.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                    Със сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. ..................
                    От едната страна са разходите в ОПР, от другата 390 000бр нови акции при цена 1 лев при миноритарите(пак да напомня за ликвидността)
                    При някои компании, за добрата работа на мениджърския екип варантите са за сметка на собствени акции(не новоизкупени), така собственикът демонстрира лично отношение при оценката си

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение
                      Чак пък провал.... Най-многото, което може да се случи е да падне малко цената. Но ако резултатите са добри не виждам нищо лошо в това. Хората търсят под дърво и камък добри компании на ниски цени. Пък и фри-флоута ще се увеличи....
                      ниска цена? тук?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

                        Да, съвсем нормална практика е, но на развит пазар, какъвто нашия не е. На Запад и да излязат 1% от акциите "на тезгяха" няма да се усети, а тук, при тази ликвидност (на М+С конкретно), не ми се мисли. Освен това на Запад също така има практика работниците и служителите да имат ПРАВО (никой не ги задължава) да купят на преференциална цена (примерно -20%) акции на дружеството, но това да е за сметка на заплатата, т.е. част от заплатата си могат да получат под тази форма, а не по номинал и то само за ръководния персонал, и то за част от него. Тази практика в български условия ще е провал. При нас работят само бонусите и т.нар. тантиеми. Какво пречи да се раздадат Х лв като бонус за добре свършена работа, за постигнати резултати и т.н. И е по-прозрачно и не се обърква капиталовата структура. Всичко е чисто и прозрачно. Сумите са ясни и могат да се съпоставят с минали години. Отново казвам - не подкрепям. Досега съм имал пълно доверие в дружествата от групата на "Стара планина". Надявам се добре да обмислят тази стъпка и да не избързват с въвеждането й. Нека да видим още поне 1-2 години при "Спиди" какво ще стане и евентуално тогава да решаваме. Повече нямам какво да кажа.
                        Чак пък провал.... Най-многото, което може да се случи е да падне малко цената. Но ако резултатите са добри не виждам нищо лошо в това. Хората търсят под дърво и камък добри компании на ниски цени. Пък и фри-флоута ще се увеличи....

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение

                          3-4 млн. лева бонуси нормално ли ти се вижда?
                          Изказах мнението си. Докато дивидента се увеличава, проблем за мен няма. Нека не забравяме че мениджмънта работи и управлява дружеството, а ние сме само инвеститори. Много подобни дружества бяха източени и фалирани, други работят но никога не са плащали дивидент. Това също не е нормално нали? Всеки сам си преценява как да процедира с акциите си. Както заявих ситуацията със сигурност не е приятна, но е за предпочитане пред източване на дружеството, или продаването му на фиктивна офшорка нали? Не защитавам никого, просто не може да се гледа само лошото, както не може да се гледа и само хубавото.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                            Със сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. Евентуалната им продажба веднага би намалила цената за евентуални нови или настоящи инвеститори купуващи на по-добри цени (нали това беше основната критика към дружеството, че е надценено). Увеличаването на дивидента също е положително. Ако и през 2018-та дружеството продължи с добрите си резултати, и повтори евентуален дивидент, това увеличение на капитала бързо ще бъде забравено. Ако се превърне в практика обаче за сметка на намаляващ дивидент, тогава вече ще бъде проблем и лампичка - всеки да си решава какво да прави.
                            3-4 млн. лева бонуси нормално ли ти се вижда? /за мащаба на дружеството/
                            Last edited by dex; 19.03.2018, 16:20.

                            Коментар


                            • Със сигурност новината за "новите акции за привилигировани" не е приятна, и това ме накара да продам доста голяма част от акциите ми в Спиди. Тази ситуация е подобна, с тази разлика че тук искам да допълвам, и излизането от Софикс + тази новина, ми донесе цена поне с 1лв. по-ниска отпреди 3-4 седмици. Факт е обаче че има и други положителни новини свързани с дружеството. Избягването на плащането на данъци върху бонусите в акции е едно от тях. Евентуалната им продажба веднага би намалила цената за евентуални нови или настоящи инвеститори купуващи на по-добри цени (нали това беше основната критика към дружеството, че е надценено). Увеличаването на дивидента също е положително. Ако и през 2018-та дружеството продължи с добрите си резултати, и повтори евентуален дивидент, това увеличение на капитала бързо ще бъде забравено. Ако се превърне в практика обаче за сметка на намаляващ дивидент, тогава вече ще бъде проблем и лампичка - всеки да си решава какво да прави.

                              Коментар


                              • Не може при 2 отворени "кранчета" (годишни бонуси и тантиеми) да отваряш трето. Донякъде бих бил съгласен, ако позатворят първите две, но работниците (и тези които са свикнали да получават кеш в края на годината) едва ли ще са съгласни, а и е редно да има възнаграждения при постигнати добри резултати. Справедливо е. Единственият разумен аргумент на мениджмънта вероятно е, че така няма да излизат "живи пари" от компанията, а ще се увеличи броя на хартийките, но косвените вреди (казах ги вече, но пак ще повторя - интриги, завист, спадане на морала и демотивация при тази които са извън кръга на "късметлиите", повишена "чувствителност" при миноритарните акционери) и то в дългосрочна перспектива според мен са повече отколкото ако остане старото положение. Да си раздават кеш и който иска да си купува акции или каквото друго душа му сака.
                                Vanitas vanitatum...

                                Коментар

                                Working...
                                X